Mødedato: 14.12.2004, kl. 15:01

Planredegørelse for den kollektive trafik i København

Planredegørelse for den kollektive trafik i København

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for tillægsdagsorden tirsdag den 14. december 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 445/2004

 

 

1.                   Planredegørelse for den kollektive trafik i København

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tager nedenstående redegørelse for udarbejdelsen af et beslutningsgrundlag vedrørende en helhedsplan for den kollektive trafik i København til efterretning.

 

 

RESUME

På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning (BR 493/04) om at der skal udarbejdes en helhedsplan for den kollektive trafik i København, før der træffes endelig beslutning om Metro 4 redegøres hermed for hvordan det ønskede beslutningsgrundlag tænkes tilvejebragt.

 

Da udarbejdelse af en traditionel plan (med offentlige høringer etc.) ville strække sig over flere år, lægges der i stedet op til, at der udarbejdes et beslutningsgrundlag i form af en planredegørelse. Den som bilag vedlagte opgavebeskrivelse er udarbejdet af Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen i fællesskab, og forvaltningerne har i fællesskab udpeget konsulentfirmaerne TetraPlan, NIRAS, Rambøll, Rambøll Nyvig, KHR og TØI til at løse opgaven.

Styregruppen vil få en midtvejsrapport i sidste halvdel af januar, idet oplæg fra arbejdsgruppen og konsulenterne vedrørende opgave A, B og C afleveres medio januar 2005 (uge 3). Den samlede planredegørelse forventes behandlet i Borgerrepræsentationen den 28. april 2005.

 

Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at Økonomiudvalget tager redegørelsen for udarbejdelse af et beslutningsgrundlag vedrørende en helhedsplan for den kollektive trafik i København til efterretning.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen behandlede på mødet d. 28. oktober 2004 (BR 493/04) på forslag af Borgmester Søren Pind, at der udarbejdes en helhedsplan (en såkaldt strategiplan) for den kollektive trafik i København, før der træffes endelig beslutning om Metro 4. Det blev besluttet, at medlemsforslaget henvises til Økonomiudvalget med høring af Bygge- og Teknikudvalget, samt at der på baggrund af beslutningsforslaget snarest udarbejdes et oplæg til drøftelse i udvalgene af en fælles arbejdsgruppe mellem Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen.

 

Der er derfor nedsat en styregruppe og en arbejdsgruppe med deltagelse fra Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

 

Da udarbejdelse af en traditionel plan (med offentlige høringer etc.) ville strække sig over flere år, lægges der i stedet op til, at der udarbejdes et beslutningsgrundlag i form af en planredegørelse.

 

Det er afgørende for beslutningsgrundlaget, at der er taget stilling til fremtidige linieføringer af andre korridorer i byen, således at kommende trafikknudepunkter for Metroringen vil kunne bygges, således at sådanne knudepunkter er gennemtænkt og den fremtidige betjening af knudepunkterne med bus eller andre skinnebårne systemer er veldokumenteret og planlagt.

 

En nærmere beskrivelse af de 5 delopgaver (A, B, C, D og E), der er udbudt, er vedlagt. Overskrifterne er:

A: Baggrunden, de hidtidige planer og undersøgelser

B: En letbaneløsning i de tætte bydele – som alternativ til Metrocityringen?

C: Den videre udbygning af banesystemerne i København

D: Konkrete forslag til kollektiv trafikbetjening af udvalgte byområder

E: Reference byer

 

Opgavebeskrivelsen er udarbejdet af Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen i fællesskab, og forvaltningerne har i dag i fællesskab udpeget konsulentfirmaerne TetraPlan (A), NIRAS, Rambøll, Rambøll Nyvig, KHR (B, C og D) og TØI (E) til at løse opgaven. Udgifterne til konsulentbistand vil andrage af størrelsesordenen 1,5 mio. kr. i alt.

 

Styregruppen er sikret mulighed for en midtvejsrapport i sidste halvdel af januar, idet oplæg fra arbejdsgruppen og konsulenterne vedrørende opgave A, B og C afleveres medio januar 2005 (uge 3). Den samlede planredegørelse forventes behandlet i Borgerrepræsentationen den 28. april 2005.

 

Der har været udtrykt ønske om en nærmere vurdering af Metroringens anlægsøkonomi, som supplement til det anlægsoverslag, der indgik i Midtvejsrapporten fra udredningsarbejdet om Cityringen fra januar i år.

 

Anlægsoverslaget kvalificeres som led i den igangværende konkretiseringsfase, der afsluttes til marts 2005. Herudover er det aftalt med Trafikministeriet, at det på styregruppemødet for udredningsarbejdet på fredag d. 10. december 2004 vil blive fastlagt, hvilke følsomhedsberegninger af anlægsøkonomien, der skal indgå i de samfundsøkonomiske vurderinger af Metroringen.

 

På baggrund af ovenstående indstiller Økonomiforvaltningen, at Økonomiudvalget tager redegørelsen for udarbejdelse af et beslutningsgrundlag vedrørende en helhedsplan for den kollektive trafik i København til efterretning.

 

ØKONOMI

Udgifterne til konsulentbistand vil andrage af størrelsesordenen 1,5 mio. kr.

 

MILJØVURDERING

De miljømæssige forhold beskrives i selve planredegørelsen.

 

HØRING

Der gennemføres ikke høringer i denne forbindelse.

 

BILAG

Beskrivelse af konsulentopgaver, Økonomiforvaltningen 6.12.2004

Beslutningsprotokol fra Bygge- og Teknikudvalgets møde den 8. december 2004

 

 

Erik Jacobsen                                                     / Paul Sax Møller

 


Til top