Mødedato: 14.12.2004, kl. 15:00

Ørestad Idrætscenter (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)

Ørestad Idrætscenter (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 14. december 2004

 

 


J.nr. ØU 430/2004

 

11. Ørestad Idrætscenter (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at    Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget ikke fremmer projektet om et 8.100 m2 idrætsanlæg i Ørestad, som foreslået af Politiets Idrætsforening i København, Danmarks Radios Idrætsforening, Universitetets Gymnastikforening og Dansk Firmaidræt, og

 

at etablering af et eventuelt kommunalt idrætsanlæg i Ørestad medtages i forhandlingerne om budget 2006.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 2. december 2004

Følgende personer havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

Repræsentanter for projektgruppen for Ørestad Idrætscenter:

·        Lars Jacobsen

·        Torben Laursen

 

Der blev begæret afstemning om et af Martin Geertsen stillet procedureforslag om, at forvaltningen genoptager forhandlingerne med de eksterne parter med henblik på at opnå en aftale, der er økonomisk mere fordelagtig for kommunen.

Martin Geertsen, Leslie Arentoft, Helle Sjelle, Karin Storgaard og Klaus Bondam stemte for procedureforslaget.

Hellen Hedemann, Bjarne Fey, Klaus Hansen, Finn Rudaizky og Jens Kjær Christensen stemte imod.

Procedureforslaget bortfaldt dermed på grund af stemmelighed.

 

Der blev herefter begæret delt afstemning om de to indstillingspunkter.

 

Et flertal (Hellen Hedemann, Bjarne Fey, Klaus Hansen, Finn Rudaizky, Klaus Bondam og Jens Kjær Christensen) stemte for indstillingens 1. at-punkt.

Ingen stemte imod.

Martin Geertsen, Leslie Arentoft, Helle Sjelle og Karin Storgaard undlod at stemme.

Indstillingens 1. at-punkt blev dermed tiltrådt.

 

Et flertal (Martin Geertsen, Leslie Arentoft, Helle Sjelle, Klaus Bondam og Jens Kjær Christensen) stemte for indstillingens 2. at-punkt.

Hellen Hedemann, Bjarne Fey, Klaus Hansen og Finn Rudaizky stemte imod.

Karin Storgaard undlod at stemme.

Indstillingens 2. at-punkt blev dermed tiltrådt.

 

Hellen Hedemann, Bjarne Fey, Klaus Hansen, Finn Rudaizky, Klaus Bondam og Jens Kjær Christensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "SF, S, B og Ø er positive over for både etablering af idrætsanlæg i Ørestad og for partnerskaber i forbindelse med etableringer af idrætsanlæg, men finder, på det foreliggende grundlag, at kommunen får for lidt ud af sin investering i projektet. Der er blandt andet for få timer til den lokale foreningsidræt i tidsrummet 16-20 og i weekenderne. Desuden er timeprisen for kommunens andel for høj. SF, S, B og Ø peger på at Ørestad Idrætscenter vil indgå i prioritetsrækkefølgen som KFU skal udarbejde i 2005 som følge af budgetforliget."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2004

Martin Geertsen (V) genfremsatte sit procedureforslag fra mødet den 2. december 2004 i Kultur- og Fritidsudvalget om, at forvaltningen genoptager forhandlingerne med de eksterne parter med henblik på at opnå en aftale, der er økonomisk mere fordelagtigt for kommunen.

For stemte 3 medlemmer: O og V

Imod stemte 7 medlemmer: A, F og Ø

1 medlem undlod at stemme: B

Forslaget blev således ikke godkendt.

 

Herefter blev der stemt om indstillingens 2 at-punkter.

Først blev der stemt om indstillingens 1. at.

For stemte 7 medlemmer: A, F og Ø

Ingen medlemmer stemte imod.

4 medlemmer undlod at stemme: B, O og V

Indstillingens 1. at blev dermed godkendt.

 

Herefter blev der stemt om indstillingens 2. at.

For stemte 5 medlemmer: B, V og Ø

Imod stemte 5 medlemmer: A og F

1 medlem undlod at stemme: O

Indstillingens 2. at bortfaldt dermed på grund af stemmelighed.

 

 

Behandling: -

 

 

RESUME

Økonomiudvalget godkendte den 11. juni 2003[1] Økonomiforvaltningens indstilling om, at Økonomiforvaltningen sammen med Kultur- og Fritidsforvaltningen optager forhandlinger om Københavns Kommunes eventuelle indtræden i Den selvejende Institution " Ørestad Idrætscenter". En indtræden kunne ske med et indskud på 3 mio. kr. fra puljen til offentlige servicefaciliteter.

 

En projektgruppe, der repræsenterer 4 idrætsforeninger, Politiets Idrætsforening i København, Danmarks Radios Idrætsforening, Universitetets Gymnastikforening og Dansk Firmaidræt har udarbejdet et forslag om et 8.100 m2 stort idrætscenter i Ørestad Universitetskvarter og de 4 idrætsforeninger vil hver indskyde 3 mio. kr. i projektet.

 

Projektgruppen forudsætter nu, at kommunen yder et anlægsindskud på 3 mio. kr., og betaler en årlig husleje i 17 år på 3,6 mio. kr. Det er samtidig en forudsætning for en sammenhængende økonomi i projektet, at der ydes tilskud - i henhold til Folkeoplysningsloven - til foreningernes brug af den ikke kommunale tid i centret. Det konkrete beløb er p.t. ikke kendt.

 

I idrætscentret vil der være mulighed for at dyrke basketball, floorball, håndbold, indefodbold, bowling, squash, gymnastik, dans, aerobic mv. Forslaget rummer desuden lokaler til udlejning, f.eks. til fitness/sol, café/restaurant mv.

 

Brugerne af idrætscentret vil være medlemmerne af de 4 idrætsforeninger, beboere, studerende og ansatte i nærområdet, samt de brugere, som Københavns Kommune kan anvise, f.eks. fra skoler, gymnasier og børneinstitutioner. 

 

Ørestad Idrætscenter foreslås opført af KPC-BYG A/S. Anlægsudgiften finansieres ved indskud fra de 4 idrætsforeninger og fra Københavns Kommune. Restbeløbet lånefinansieres.

 

KPC-BYG A/S bliver ejer af bygningen i 17 år. Herefter køber den selvejende institution/eller Københavns Kommune bygningen for restgælden. KPC-Byg A/S forestår den kommercielle udlejning f.eks. til fitnesscenter og café/restaurant. KPC- BYG A/S bærer samtidig risikoen for evt. underskud for denne del af forretningsområdet.

 

Idrætscenterets idrætsdel f.eks. haller, multirum, og squashbaner forudsættes drevet af en selvejende institution etableret af de 4 idrætsforeninger og med Københavns Kommune som samarbejdspartner/ eller interessent.

 

Projektgruppen budgetterer med indtægter fra udlejning af idrætsdelen, og kommunal husleje, samt udgifter til h usleje til KPC-BYG A/S, løn, el, vand, varme, vedligehold mv.

 

Projektgruppen forudsætter, at grunden stilles vederlagsfrit til rådighed af Ørestadsselskabet i 30 år. Derefter kan den selvejende institution eller Københavns Kommune købe grunden til den til den tid gældende grundpris.

 

Projektgruppen forudsætter, at Idrætscenteret fritages for betaling af ejendomsskyld og dækningsbidrag.

 

For den kommunale husleje får Københavns Kommune stillet ca. 37 % af timerne i haller og multirum til rådighed, primært i dagtimerne. De resterende timer stilles til rådighed til de 4 idrætsforeninger og en del af timerne udlejes. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen kan aktuelt kun pege på muligheden for at kunne benytte en del af de kommunale haltimer, hvis Christianshavns Gymnasium udvides, og der ikke opføres en sportshal på Holmen.

 

Hvis Københavns Kommune støtter dette idrætscenter på de foreslåede vilkår, finansieres indskudsbeløbet på 3 mio. kr. fra de reserverede midler fra Puljen til projekter ved etablering af offentlige servicefaciliteter i forbindelse med nye boligområder. Herudover skal skaffes kassemæssig dækning for den årlige fritagelse for grundskyld mv. (p.t.1,73 mio. kr.) og til den årlige husleje på 3,6 mio. kr. I henhold til de gældende regler skal der ske deponering af ca. 46 mio. kr.  

 

Forvaltningerne vurderer, at en række af driftsforudsætningerne er behæftet med usikkerhed, der kan medføre driftsunderskud og likviditetsunderskud efter 3 år. Endvidere skønnes, at haltimernes prioritering ikke er overensstemmelse med de vedtagne principper om f.eks. prioritering af børn og unge. Hertil kommer, at de kommunale haltimer ikke kan udnyttes fuldt ud af skoler og institutioner. Endelig vurderer forvaltningerne, at de faktiske anlægsudgifter vil overstige det skønnede beløb.

 

En kalkulation over hele investeringsudgiften pr. disponible timer i hallerne og multirum til henholdsvis idrætsforeningerne og til kommunen viser, at hvis kommunen indgår i idrætscentret på projektgruppens vilkår, vil timeprisen for de 4 idrætsforeninger blive 124 kr., mens prisen for de timer, som kommunen får stillet til rådighed vil blive ca. 600 kr.

 

Formålet med etableringen af Ørestad Idrætscenter kunne i givet fald være ønsket om at støtte et samarbejde med private idrætsforeninger og en stimulering af idrætslivet i Ørestad nord, herunder ønsket om at få aktivitet om aftenen og weekenderne. På den baggrund foreslås, at projektet ikke nyder fremme, men alternativt indgår i budgetforhandlingerne for 2006 som et kommunalt idrætscenter i Ørestad Nord.


 



[1] ØU 160/2002


Til top