Mødedato: 14.09.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Handlingsplan for transport af turister

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til ”Handlingsplan for transport af turister” og igangsættelse af første fase af handlingsplanen. 

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at ”Handlingsplan for transport af turister” vedtages, jf. løsningsafsnittet og bilag 3,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsætter fase 1 af handlingsplanen, forudsat at der afsættes midler hertil i kommende budgetforhandlinger.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog 19. september 2019, at Teknik- og Miljøforvaltningen med inddragelse af Økonomiforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med turist- og transporterhvervene skal udarbejde en handlingsplan for transport af turister i København. Handlingsplanen skal beskrive forskellige modeller for, hvordan mængden af turistbusser i Indre By kan begrænses. Borgerrepræsentationen pålagde samtidig forvaltningerne at forelægge handlingsplanen før juli 2020. Den politiske forelæggelse af handlingsplanen blev efterfølgende udskudt, jf. orientering af Borgerrepræsentationen og Teknik- og Miljøudvalget 5. maj 2020.

Forvaltningen har efterfølgende vurderet, at det midlertidige fravær af turister og dermed turistbusser kan anvendes til finde en god løsning for at sikre en mere hensigtsmæssig afvikling af trafikken med turistbusser i takt med, at turismen vender tilbage til byen uden at være til for stor gene for turistbranchen. Der skal på den baggrund tages stilling til ”Handlingsplan for transport af turister”.

Løsning

”Handlingsplan for transport af turister” er udarbejdet i dialog med brancheorganisationer og aktører fra turist- og transportbranchen og i tæt samarbejde med Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Der har været afholdt workshop med aktørerne inden nedlukningen af samfundet i marts 2020, hvor forskellige initiativer og trafikale greb blev diskuteret. I april 2021 har der været afholdt et online dialogmøde, hvor initiativerne, som fremlægges i handlingsplanen, blev drøftet.

Initiativerne i ”Handlingsplan for transport af turister” er delt op i to faser, hvilket betyder, at der trinvis kan indføres foranstaltninger, der sikrer en mere hensigtsmæssig afvikling af trafikken med turistbusser i takt med, at turisterne vender tilbage til byen. Fase1 kan igangsættes nu, forudsat at der afsættes midler hertil i kommende budgetforhandlinger, mens det foreslås, at fase 2 afventer igangsættelse til efter evaluering af fase 1, der vil ske, når antallet af turister i København igen begynder at nærme sig 2019-niveauet forventeligt i 2023/2024 (målt i antal overnatninger og anløb af krydstogtskibe)).

Fase 1

Denne fase vil pågå, indtil turismetilstrømningen nærmer sig niveauet fra 2019. I starten af denne fase forventes et begrænset antal turistbusser i København. Det vurderes, at turisterne i starten af denne fase primært vil komme fra Danmark og Europa med bil/fly/tog. Krydstogtgæster forventes kun at vende tilbage i et begrænset omfang i denne periode.  

Fase 1 er udviklet i dialog med turistbranchen og vil primært fokusere på at forbedre mulighederne for busparkering i nærheden af de større turistattraktioner ved at reservere parkeringspladser til turistbusser i dagtimerne, hvor det er muligt. Trængselsproblematikken med turistbusser omkring Amalienborg løses ved at forhindre gadeparkering for turistbusser i Toldbodgade og skabe reserverede parkeringspladser til turistbusser på Grønningen, Esplanaden og Churchillparken. I fase 1 etableres der også nye parkeringspladser på Øster Allé i forbindelse med Vibenhus Metrostation og i Havnegade. 

Initiativerne i fase 1 er følgende:

  • Forbedring af busparkering i forbindelse med turistattraktioner rundt om Indre By ved sæsonrelateret omdannelse af kantstensparkering til busparkering ved Statens Museum for Kunst, Rosenborg Slot, i Slotholmsgade og på Øster Allé (ca. 0,4 mio. kr.)
  • Udarbejdelse af forslag til en turistbusterminal på Havnegade ved Nationalbanken, som sendes i arkitektkonkurrence (ca. 3,0 mio. kr. til arkitektkonkurrence)
  • Omdannelse af Toldbodgade og etablering af sæsonrelateret busparkering ved Churchillparken, på Esplanaden og Grønningen (ca. 23 mio. kr.), jf. hensigtserklæring fra Overførselssagen 2020-2021og uddybning heraf nedenfor.
  • Øget samarbejde med turistbranchen, herunder forum/netværk for koordinering af turister samt tiltag, der kan styrke turisters brug af andre transportformer, såsom gang, cykel og kollektiv trafik (ca. 0,3 mio. kr.)
  • Informationskampagne om alle afsætningspladser og busholdepladser målrettet danske og udenlandske chauffører (ca. 0,5 mio. kr.)

Initiativerne i fase 1 er blevet drøftet med turist- og transportbranchen i april 2021. Initiativet om at fredeliggøre Toldbodgade vækker bekymring i branchen, da busholdepladsen ved Amaliehaven eventuelt vil blive inddraget til almindelige p-pladser jf. budgetnotat TM90 og turistbusserne i den forbindelse vil blive henvist til nyoprettede busholdepladser ved Churchillparken, Esplanaden og Grønningen. Dette vil særligt have betydning for de ældre og gangbesværede turister, der får længere gangafstand til Amalienborg, hvilket branchen ikke finder hensigtsmæssigt.

Partierne bag aftalen om Overførselssagen 2020-2021 har vedtaget følgende hensigtserklæring ”Parterne er enige om at fredeliggøre Toldbodgade med ensretning, cykelstier mv., og at midlerne hertil indgår i forhandlingerne om budget 2022. Parterne er endvidere enige om, at Teknik- og Miljøforvaltningen går i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om at omdanne turistbusholdepladsen ved Amaliehaven til bilparkeringspladser, herunder ladestanderpladser.” Teknik- og Miljøforvaltningen er gået i indledende dialog med Slot-og Kulturstyrelsen om omdannelse af p-pladsen. Teknik- og Miljøforvaltningen vil frem mod forhandlingerne om Budget 2022 udarbejde et særskilt budgetnotat om Fredeliggørelse af Toldbodgade (TM90).

Teknik- og Miljøforvaltningen vil igangsætte en evaluering af fase 1, når antallet af turister  er ved at nå niveauet fra 2019. Hvis tiltagene i fase 1 ikke i tilstrækkelig grad løser udfordringerne med turistbusser i byen, når turisttilstrømningen nærmer sig niveauet fra 2019, vil forvaltningen udarbejde yderligere tiltag i dialog med turistbranchen og fremlægge disse til politisk godkendelse i form af en fase 2 for handlingsplanen.

Fase 2

Hvis der er behov for yderligere tiltag i forhold til turistbusser, vil forvaltningerne udarbejde disse i dialog med brancheorganisationerne og turist- og transportbranchen. Initiativerne i fase 2 kan f.eks. inkludere:

  • Etablering af yderligere busparkering rundt om Middelalderbyen, f.eks. på Nørre Voldgade
  • Implementering af forbudszone for turistbusser i Middelalderbyen og Frederiksstaden/Nyboder, dog med undtagelse af hotelkørsel og turistbusser i rute
  • Indsættelse af shuttlebus fra krydstogtterminalen til metrostationerne i Nordhavn og/eller fra Langelinie til Østerport
  • Undersøge muligheder for at sejle gæster fra Oceankaj til Indre By

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at anlægsudgiften til initiverne i Handlingsplanens fase 1 er ca. 27 mio. kr. Hertil kommer et provenutab på parkeringsafgifter på ca. 3 mio. kr. årligt.

Initiativet omkring fredeliggørelse af Toldbodgade indgår i forhandlingerne om Budget 2022 på baggrund af hensigtserklæring i forbindelse med Overførselssagen 2020-2021 (TM90). De øvrige indsatser kan på baggrund af politisk bestilling indgå i kommende budgetforhandlinger.  

Forvaltningen har ikke på nuværende tidspunkt estimeret udgifterne for fase 2, da disse skal udvikles i dialog med turistbranchen på baggrund af en evaluering af fase 1.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsætte fase 1, forudsat at der afsættes midler hertil i kommende budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøforvaltningen vil igangsætte en evaluering af fase 1, når antallet af turister er ved at nå niveauet fra 2019, og fremlægge resultaterne heraf for Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen, som derpå kan træffe beslutning om eventuel igangsættelse af fase 2.

 

Søren Wille

                                            /Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at ”Handlingsplan for transport af turister” vedtages, jf. løsningsafsnittet og bilag 3,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsætter fase 1 af handlingsplanen, forudsat at der afsættes midler hertil i kommende budgetforhandlinger.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 30. august 2021

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.  

Imod stemte: C og V.

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

“Partierne ønsker i en eventuel fase 2 at stille krav om C02-neutrale transportmidler, såfremt lovgivningen på det tidspunkt tillader det.”

 

Det Konservative Folkeparti, afgav følgende protokolbemærkning:

“København har behov for turister for at sikre tilstrækkeligt med kundeunderlag til vore kulturinstitutioner, hoteller og restauranter. Disse brancher er også - sammen med transportbranchen - med til at skabe beskæftigelse for mange ufaglærte og folk, der har haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Derfor er det vigtigt, at handleplanen ikke jager turisterne ud af København.

Vi har noteret os, at branchen påpeger, at de nævnte turister har en kort gangdistance, og at der derfor er behov for af- og påstigningspladser tæt på Amalienborg og Nyhavn.

Vi finder, at kommunen skal gå i konstruktiv dialog med branchen om at finde praktiske løsninger.

Vi glæder os over muligheden for en turistbusterminal ved Nationalbanken i Havnegade. Derimod er vi skeptiske over for busholdeplads ved Kastellet på Esplanaden og ved Churchillparken.”

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

“Partierne ønsker København fortsat skal være en attraktiv by for turistbranchen, hvor der kan skabes nye arbejdspladser. Derfor ønsker partierne realistiske løsninger på udfordringerne med turistbusserne i centrum af København. Det er et udtryk for fuldstændig mangel på kendskab til vilkårene for turistbranchen at tro, at store grupper af turister, hvoraf mange er dårligt gående, kan nøjes med at benytte metroen.”

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

“Alternativet ønsker, at dialogen og analyserne vedr. fase 2 kommer til at omfatte en målsætning om, at byens turisters brug af offentlige transportmidler fremmes via udvikling af de eksisterende systemer og supplement med bl.a. eldrevne offentlige shuttlebusser.” 

Beslutning

Dagsordenspunkt 21: Handlingsplan for transport af turister (2021-0099790)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. september 2021

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: V.

Til top