Mødedato: 14.08.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Status på implementering af Sikker By strategi 2018-2021

Se alle bilag

Økonomiudvalget forelægges fagudvalgenes drøftelser af Sikker By strategien 2018-2021 og den videre implementering af strategiens principper til efterretning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at tage status på implementering af Sikker By strategi 2018-2021 til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 1. marts 2018 Sikker By strategi 2018-2021. Strategien opstiller fem tværgående principper for det kriminalpræventive og tryghedsskabende arbejde i København. Strategien implementeres ved, at alle fagudvalg arbejder for at styrke og udvikle deres indsats med udgangspunkt i de fem principper. I forbindelse med godkendelse af strategien blev det besluttet, at alle fagudvalg, inden forhandlingerne om budget 2019, skulle drøfte implementering af strategiens principper. Økonomiudvalget forelægges med denne indstilling et samlet overblik over arbejdet med strategiens principper i fagudvalgene.

Sikker By strategien udgør den overordnede ramme for det kriminalpræventive og tryghedsskabende arbejde i København de kommende fire år. Formålet er at sikre, at der på tværs af kommunen, og i samarbejde med politiet, trækkes i samme retning, for at opnå de fælles mål om mindre kriminalitet og øget tryghed.

De fem principper

  1. Vi samarbejder bredt for at sikre helhedsorienterede og koordinerede løsninger på kriminalitets- og tryghedsudfordringer i København.
  2. Vi tager afsæt i den bedste viden om, hvad der virker, og vi måler effekten af, det vi gør.
  3. Vi kender til og sætter ind overfor alle børn og unge i København, der er i risiko for at blive kriminelle.
  4. Vi sikrer, at det er uattraktivt at være bandemedlem i København, og vi understøtter, at de, der ønsker at forlade de kriminelle miljøer får mulighed for det.
  5. Vi understøtter en god udvikling i lokalområder med tryghedsudfordringer gennem målrettede indsatser og strategisk fokus.

Løsning

Strategien er forankret i Økonomiudvalget, men det er det enkelte fagudvalgs ansvar at understøtte, at strategiens principper realiseres indenfor udvalgets ressort. Alle fagudvalg har behandlet strategien i perioden fra april til juni, herunder drøftet om strategien giver anledning til at justere eksisterende indsatser eller igangsætte nye på deres område.

Overordnede bemærkninger

Helt overordnet kan det konkluderes, at forvaltningerne allerede har en række indsatser, som enten direkte eller indirekte understøtter Sikker By strategien og de fem principper, jf. vedlagte overblik over kommunens eksisterende Sikker By relaterede indsatser (bilag 1). Af bilaget fremgår det, at der er mange og meget forskelligartede kriminalpræventive og tryghedsskabende indsatser i København. Nogle med en bred målgruppe, andre med en smal og specialiseret målgruppe. Nogle kun i et enkelt område af byen, andre i hele byen. Dette understreger vigtigheden af, at der kontinuerligt er fokus på at sikre samarbejde og tværgående koordinering indenfor det kriminalpræventive og tryghedsskabende felt. Både på tværs af forvaltninger og mellem kommunen, politiet og øvrige eksterne aktører, som for eksempel boligforeninger. Dette er netop et af de primære formål med Sikker By strategien og med det løbende arbejde i Sikker By styregruppen og arbejdsgruppen. 

Ingen fagudvalg traf beslutning om, at Sikker By strategiens principper gav anledning til at justere eksisterende indsatser. Men flere udvalg traf beslutning om at bestille budgetnotater til forhandlingerne om budget 2019 på enten nye indsatser eller forlængelse af eksisterende indsatser. Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget vurderede, at der ikke aktuelt er behov for at igangsætte nye indsatser i regi af Sikker By indenfor deres ressort.

I flere af udvalgsindstillingerne blev det fremhævet, at der aktuelt arbejdes med en række udviklingsprojekter på ungeområdet på tværs af forvaltninger. Konkret blev der nævnt samarbejde om 15+ målgruppen, analyse af fritidstilbuddenes kriminalitetsforebyggende effekt samt arbejdet med at sikre en sammenhængende ungeindsats i kommunen.

Overblik over bestilte budgetnotater

Nedenstående tabel giver et overblik over de budgetnotater, der er bestilt af fagudvalgene i forbindelse med drøftelserne af Sikker By strategien. Et af forslagene omhandler scenarier for nytænkning af 18+-centrene, som blev bestilt i Budget 18 til forelæggelse i forbindelse med Budget 19. De foreslåede scenarier er vedlagt i særskilt bilag til Økonomiudvalgets orientering, jf. bilag 2.

Bestilte budgetnotater

Udvalg

1. Scenarier for nytænkning af 18+ centrene 

Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), Socialudvalget (SUD), Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU)

2. Forankring af Kultur- og Fritidsudvalgets tryghedsprojekt i form af aktiviteter og socialpædagogisk personale på KFF institutioner.

KFU

3. Fortsættelse af FerieCamp: Finansiering af 6 ud af 9 FerieCamps udløber med udgangen af 2018.

KFU

4. Udvidelse af igangværende KFF indsatser til at rumme nye målgrupper, fx ferieaktiviteter, fritidsguidning målrettet udsatte unge eller nye sociale partnerskaber.

KFU

5. Indsats til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering (VINK). Delvist udløb i 2018.

BIU

6. SSP+: Formål er at sikre, at unge mellem 17½-25 år, som har begået alvorlig eller personfarlig kriminalitet, får hjælp og støtte til at komme i job eller uddannelse og få en tilværelse uden kriminalitet. Udløb 2018.

BIU

7. Bandeindsatsen ”Øget aktivering af borgere med banderelationer”. Indsatsen har udløb i 2018 og finansieres aktuelt indenfor BIUs egen ramme.

BIU

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Bevillingsudløbene på Sikker By området vil indgå i en Sikker By pakke til forhandlingerne om budget 2019. Sikker By pakken vil derudover evt. indeholde nye budgetønsker, som følge af udvalgenes drøftelser af Sikker By strategien.

Videre proces

Sikker By styregruppen med repræsentanter på direktør- og ledelsesniveau fra alle forvaltninger, SSP og Københavns Politi vil løbende følge op på fremdrift og implementering af strategiens principper herunder drøfte, hvordan Sikker By samarbejdet kan styrkes og videreudvikles. Såfremt der afsættes midler til nogle af de foreslåede indsatser i budget 2019, vil disse indgå i det videre Sikker By arbejde, herunder Sikker By effektopfølgningen.

Økonomiudvalget vil løbende blive orienteret om aktuelle sager på Sikker By området og vil ligeledes modtage en årlig afrapportering på strategiens mål og forvaltningernes vurdering af fremdriften i implementering af strategiens principper.

 

Peter Stensgaard Mørch    /Søren Tegen Pedersen    

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Status på implementering af Sikker By strategi 2018-2021 (2018-0151720)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2018

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er vigtigt at sikre, at bander ikke igen dominerer kommunale institutioner og skaber utryghed for andre brugere.”

Til top