Mødedato: 14.08.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Status på Partnerskabet for et trygt Nørrebro

Se alle bilag
Økonomiudvalget forelægges fremdrift og målopfyldelse for Partnerskabet for et trygt Nørrebro til efterretning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at statusrapport for Partnerskabet for et trygt Nørrebro, jf. bilag 1, tages til efterretning.

Problemstilling

Københavns Kommune og Københavns Politi har fra 2017 til 2019 indgået et forpligtende partnerskab om et trygt Nørrebro. Formålet er at forebygge rekruttering til bandemiljøet samt at motivere unge med tilknytning til bandemiljøet til et liv uden kriminalitet.

Partnerskabsaftalen for et trygt Nørrebro blev godkendt af Økonomiudvalget den 25. januar 2017. Som led i aftalen er der udarbejdet en udmøntningsplan, der beskriver aktørernes forpligtelser og de konkrete tiltag, der igangsættes, som et supplement til aktørernes kernedrift. Økonomiudvalget godkendte udmøntningsplanen den 15. august 2017.

Af udmøntningsplanen fremgår det, at der en gang årligt vil blive udarbejdet en statusrapport, der forelægges Økonomiudvalget til orientering. I denne indstilling orienteres udvalget derfor om status for Partnerskabet for et trygt Nørrebro for perioden medio 2017 til medio 2018.

Løsning

Udmøntningsplanen beskriver 10 aktiviteter, som aktørerne i partnerskabet for et trygt Nørrebro vil iværksætte. I planen fremgår fem mål og tilhørende indikatorer for partnerskabet. I vedlagte statusrapport (bilag 1) afrapporteres både på de ti konkrete tiltag samt på mål og indikatorer. Afslutningsvist skitseres de udviklingspotentialer, der vil blive arbejdet med frem mod partnerskabsaftalens udløb i 2019.

Status på partnerskabets aktiviteter

Alle 10 aktiviteter i udmøntningsplanen er igangsat. Flere af aktiviteterne er blevet udbredt fra Nørrebro til også at omfatte andre områder af byen. Dette skyldes især den voldsomme bandekonflikt, der udspillede sig i København hen over sommeren og efteråret 2017. Den har betydet, at der i partnerskabets første år har været meget stort fokus på bandeområdet - både i offentligheden og hos de berørte medarbejdere i politi, kommune og boligområder, der beskæftiger sig med denne målgruppe til daglig. Af den grund er nogle af partnerskabets aktiviteter blev ”overhalet” af intensiverede indsatser fra flere myndigheder – ikke kun på Nørrebro, men over hele byen, hvor der har været udfordringer med bandemedlemmer. 

Status på udvalgte aktiviteter:

  • Alle unge (ikke kun på Nørrebro) under 18 år, der bliver antruffet i selskab med kendte bandemedlemmer, bliver behandlet i de lokale SSP-udvalg med henblik på at afgøre, om der skal tilbydes hjemmebesøg. SSP har opgjort, at der i 2017 blev gennemført 108 præventive hjemmebesøg, hos unge med en bekymrende bandeadfærd.
  • Den intensive indsats fra Københavns Politi under bandekonflikten har betydet, at over 70 personer i Københavns Politikreds er blevet varetægtsfængslet i sager med relation til konflikten.
  • Der er etableret en fast procedure for kontakt mellem politi og kommunale gadeplansmedarbejdere ved akutte situationer, så der kan koordineres en fælles indsats.
  • Der er etableret et samarbejdsforum, hvor boligsociale helhedsplaner på Nørrebro, Københavns Kommune og Københavns Politi mødes fast 2-3 gange årligt.
  • Der er af afholdt 2 store temamøder med deltagere fra både kommune, politi og boligsociale helhedsplaner. Et i august 2017 om bandekonflikten og et i april 2018 om udveksling af oplysninger i kriminalpræventivt øjemed (retsplejelovens §115).

Status på partnerskabets mål

I partnerskabets udmøntningsplan er der opstillet en række mål, som omhandler: 1) en reducering af bandegrupperingerne og deres kriminalitet på Nørrebro, 2) et fald i borgervendt kriminalitet i området, 3) stigning i den oplevede tryghed i området, 4) kontakten til unge under 18 år med relation til bandemiljøet og 5) det områdebaserede samarbejde.

Målene om borgervendt kriminalitet, kontakt til unge og styrket områdebaseret samarbejde er opfyldt (nr. 2, 4 og 5). Mens de to helt centrale mål om reducering af bandegrupperinger og stigning i trygheden ikke er opfyldt indenfor det første år (nr. 1 og 3). I bilag 1 fremgår en detaljeret gennemgang af de enkelte mål og indikatorer.

Udviklingspotentialer

Under bandekonflikten i 2017 havde kommune og politi gavn af det veletablerede samarbejde på tværs af myndigheder, som bl.a. sker i regi af Partnerskabet for et trygt Nørrebro. Det skal der holdes fast i fremover, men samtidig er det vigtigt, at partnerskabet løbende udvikles, så aktiviteter og fokusområder matcher de aktuelle udfordringer. Frem mod partnerskabets sidste år (2019) vil der være fokus på at udvikle partnerskabet indenfor to områder.

Udbrede geografisk fokus

Partnerskabet har haft et geografisk fokus på Nørrebro, men med mulighed for at justere indsatsen efter udviklingen i bandemiljøet. Nørrebro var også et væsentligt omdrejningspunkt for bandekonflikten i 2017. Men konflikten viste, at banderne ikke begrænses af geografi, og såvel Tingbjerg, Amager og Bispebjerg/Nordvest var udsat for skudepisoder og andre voldelige sammenstød. Samtidig er kun få af partnerskabets aktiviteter geografisk afgrænsede, idet de fleste af både kommunens og politiets indsatser dækker hele byen. Frem mod partnerskabsaftalens udløb i 2019 vil de involverede aktører derfor arbejde for, at partnerskabet udbredes til at have fokus på bander generelt i København, fremfor kun på Nørrebro.

Udbrede aktørkredsen

I løbet af 2017 er der med regeringens bandepakke III sat yderligere fokus på det såkaldte Al Capone-samarbejde, som et vigtigt redskab til at sikre, at bandemedlemmer ikke uretmæssigt modtager sociale ydelser. Indsatsen i København er styrket i løbet af det seneste år, fx med flere møder i Al Capone arbejdsgruppen. Al Capone-samarbejdet er ikke på nuværende tidspunkt en direkte del af Partnerskabet. Men da ambitionen er, at partnerskabet skal samle alle de centrale aktører fra kommunen og politiet, der på forskellige vis beskæftiger sig med københavnske bandemedlemmer, giver det mening, at også Al Capone samarbejdet inddrages i partnerskabet. Det vil være et fokusområde fremover, og kan i første omgang håndteres ved, at repræsentanter fra Al Capone-samarbejdet deltager i partnerskabets operative styregruppe.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, da Partnerskabets aktiviteter gennemføres indenfor parternes egen økonomiske ramme.

Videre proces

Partnerskabet er indgået for en periode på tre år fra 2017-2019. Sikker By styregruppen og efterfølgende Økonomiudvalget vil i løbet af 2019 få forelagt et forslag til den fremadrettede organisering af en fælles, koordineret bandeindsats mellem Københavns Kommune og Københavns Politi.

Peter Stensgaard Mørch                        / Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 10: Status på Partnerskabet for et trygt Nørrebro (2018-0158057)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2018

Indstillingen blev taget til efterretning med 12 stemmer mod 0. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, C og O.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: V.

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre er betænkelige ved at udvide det geografiske scope af partnerskabsaftalen, al den stund, at trygheden på Nørrebro ikke er faldet.”

Til top