Nedlæggelse af Hillerødgades Skole
Tidligere beslutninger
Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
1. at Hillerødgades Skole nedlægges pr. 31. juli 2013,
2. at Frederiksgård Skole og fritids- og klubtilbuddet "Galaksen" flyttes til Hillerødgades Skoles lokaler, når disse er ledige,
3. at forvaltningens forslag til håndtering af den tilknyttede drifts- og anlægsøkonomi godkendes (se 'Oversigt over politisk behandling').
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 29.3.12, som anbefalet af BUU den 7.3.12, at sende forslag om nedlæggelse af Hillerødgades Skole samt flytning af Frederiksgård Skole til Hillerødgades Skole i høring.
Som følge af manglende elevunderlag på skolerne på hele Nørrebro har skolerne haft udfordringer med at sikre et tilstrækkeligt elevtal med henblik på at gøre skolerne økonomisk og pædagogisk bæredygtige.
Samtidigt har Specialskolen Frederiksgård og fritids- og klubtilbuddet Galaksen haft problemer med utilstrækkelige fysiske rammer. Børne- og Ungdomsudvalget har på denne baggrund sendt forslag i høring om, at Hillerødgades Skole lukkes, samt at Frederiksgård Skole og fritids- og klubtilbuddet Galaksen flyttes til Hillerødgades Skoles lokaler.
Det er vurderingen, at dette tiltag vil understøtte, at skolerne på Nørrebro får et bedre elevunderlag og, at Frederiksgård og Galaxen får bedre rammer for at drive specialskole og –fritidstilbud.
Det er forvaltningens vurdering, at der kan opnås bedre økonomiske og pædagogiske forudsætninger for eleverne på Nørrebro ved at nedlægge Hillerødgades Skole og tilbyde eleverne at flytte til nærliggende skoler i området. Forvaltningen har i bestræbelsen på at sikre en tryg og god løsning for skolens elever tilbudt en særlig mulighed for at skifte samlet og samtidigt til Rådmandsgades Skole, hvortil der afsættes ekstra midler, såfremt indstillingen vedtages.
Samtidig foreslås det, at Hillerødgades Skole anvendes til specialskole for eleverne på Frederiksgård Skole og Galaksen, hvilket giver eleverne her bedre fysiske rammer, madskolefaciliteter med produktionskøkken og en mere central placering i byen.
Løsning
Forslagene har været i høring hos skolebestyrelserne på Hillerødgades Skole, Rådmandsgades Skole, disse skolers fritidsinstitutioner, Frederiksgård Skole, Galaksens bestyrelse, Det Fællespædagogiske Råd, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, KFO, Københavns Fælles Elevråd, berørte lokaludvalg, Skolelederforeningen, Københavns Lærerforening, LFS, BUPL samt Kultur- og Fritidsudvalget. Der har desuden været iværksat offentlig høring om lukning af Hillerødgades Heldagsskole, der har været annonceret i lokalaviser på Nørrebro og på kommunens hjemmeside www.kk.dk/blivhoert med høringsfrist 14. juni 2012.
Forvaltningen har i forbindelse med høringen modtaget 19 høringssvar. De overordnede tendenser i høringssvarene handler om processen for beslutningen, skolernes grunddistrikter og de økonomiske rammer for beslutningen, og vil blive beskrevet nærmere herunder. De enkelte høringssvar og høringsresume med forvaltningens kommentarer er vedlagt som bilag.
Beslutningsprocessen
En del høringssvar angiver, at beslutningen om lukning af Hillerødgades Skole reelt har været truffet inden høringen, og at der derved opstår så megen uro om skolens situation, at elevernes forældre finder andre tilbud, inden den endelige beslutning er truffet.
Rammerne for processen er fastsat i lovgivningen, i og med en skole kun kan nedlægges inden begyndelsen af et nyt skoleår, og kommunalbestyrelsen senest 1. marts i det år skal træffe beslutning herom.
Samtidig ved forvaltningen på baggrund af tidligere skolelukninger, at processen omkring skolelukninger kan skabe stor utryghed blandt forældre, elever og personale, fra det øjeblik forslaget fremsættes, og at der erfaringsmæssigt derfor er mange, der med det samme vælger at finde et andet tilbud. På denne baggrund har forvaltningen fundet det hensigtsmæssigt, at der fra starten var etableret en række tilbud, som kunne sikre eleverne en tryg overgang til en anden skole og/eller fritidstilbud. Der har været afholdt flere møder og samtaler for og med de berørte familier i perioden fra indstillingens fremlæggelse og frem til nu, og der har fra starten været en ekstra rådgivningsindsats for skolens elever blandt andet omkring det specifikke tilbud på Rådmandsgades Skole og skolens tilknyttede fritidshjem.
Ydermere har forvaltningen søgt at sikre, at eleverne blev rådgivet til ikke at skifte skole inden det kommende skoleår, så eleverne har haft mulighed for at slutte dette skoleår samlet, og herefter foretage et samlet skoleskifte til Rådmandsgades Skole, såfremt familierne måtte ønske det.
Denne ekstra indsats skal imidlertid ikke ses som udtryk for, at den endelige beslutning er truffet på forhånd, da Børne- og Ungdomsudvalget først kan tage stilling på baggrund af høringen, hvorefter den endelige beslutning træffes af Borgerrepræsentationen, hvilket fremgår af lovgivningen og den oprindelige indstilling.
Tilbud om skoleskift til august 2012
Eleverne på Hillerødgades Skole har fået mulighed for frivilligt at skifte skole allerede til august 2012, således at eleverne straks efter sommerferien 2012 kan fortsætte skolegangen på en anden skole. Herunder er det foreslået i den oprindelige indstilling, at der for de elever, der ønskede at skifte til Rådmandsgades Skole, vil blive udløst ekstra midler til Rådmandsgade Skole for at sikre en god og tryg modtagelse af eleverne. Dette forslag er formuleret for at sikre, at familierne kunne få et samlet skoletilbud til deres børn og børnenes kammerater, såfremt de ønskede at prioritere dette fællesskab. Forvaltningen fastholder dette forslag om at tildele ekstra midler til Rådmandsgades Skole til at understøtte muligheden for et samlet skoletilbud. Forvaltningen finder ikke, at der skal tildeles ekstra midler til de skoler, som familierne i øvrigt har søgt hen på, da de ekstra midler var tænkt anvendt til at skabe rammerne for en fælles overgang for børnene til den samme nye skole. Midlerne er ikke knyttet til den enkelte elev, der modtager et skoletilbud i kommunen på lige fod med andre elever.
Forældrene har modtaget skriftligt orienteringsmateriale og er også via hjemmebesøg blevet orienteret om deres børns muligheder for at skifte skole, herunder specifikt, hvad man kunne tilbyde på Rådmandsgades Skole.
Fritidshjem- og klubtilbud
Eleverne på Hillerødgades Skole er orienteret om deres muligheder for at foretage skoleskift samt skift til fritidshjem til skolestart 2012 på de fritidstilbud, der er tilknyttet eller kan tilknyttes de pågældende skoler. Der er ligeledes mulighed for optag på Klostervængets Skole for elever, der fortsat ønsker et heldagsskoletilbud.
Børne- og Ungdomsforvaltningen vil indstille et budgetønske for en fysisk løsning af klubtilbuddet til budget 2013 ud fra behovet for behovet for klubpladser. Den fysiske kapacitet til dette fritids- og juniorklubtilbud kan antagelig findes i Hillerødgades Skoles nuværende fritidshjemstilbud, der ligger i Lundtoftegade.
Skoledistriktsændringer
Hillerødgades Skoles grunddistrikt består dels af Lundtoftegadeområdet syd for Nørrebrogade (rode 148) og dels en del af Mjølnerparken nord for Nørrebrogade (rode 157). Der er i forbindelse med den årlige sag om grunddistriktsændringer, som blev behandlet i BUU den 30.5.12 (2012-57812), fremlagt forslag om tilknytning af disse to roder til henholdsvis Nørrebro Park Skole og Rådmandsgades Skole. Det er indledningsvist blevet foreslået, at begge roder skulle tillægges Rådmandsgades Skole, men nærværende forslag er fremsat, da det vil give en lidt bedre tosprogsmæssig og socioøkonomisk fordeling. Forslaget er i høring indtil 29.6.12 og forventes behandlet på udvalgsmødet den 15.8.12.
Flere høringsparter angiver, at Hillerødgades Skole burde have været sikret et bedre elevunderlag gennem grunddistriktstilpasninger. Udfordringen for skolen har imidlertid ikke været elevunderlaget, men antallet af elever, der har valgt skolen til. Der er de sidste tre år blevet indskrevet under 20% af grunddistriktets elever på skolen, og kun få uden for grunddistriktet har ønsket skolen gennem det frie skolevalg. Det har ikke været muligt eller hensigtsmæssigt at tildele skolen et langt større grunddistrikt, da den kun har kapacitet til 1½ skolespor, og da grunddistrikterne skal være dimensioneret, så der er en fornuftig sammenhæng mellem elevunderlag og fysisk kapacitet. Dertil kommer at der samlet set er overskudskapacitet på Nørrebro i forhold til den nuværende søgning til de lokale folkeskoler. Dette betyder, at skolerne generelt har en dårlig økonomi. Et større distrikt til Hillerødgades Skole ville ikke løse dette problem, men eventuelt flytte det et andet sted hen.
Flytning af Frederiksgård Skole og Galaksen
Frederiksgård Skole flytter sammen med Galaksen til Hillerødgades Skoles bygninger. I et fælles høringssvar angiver Frederiksgård Skole og Galaksen, at man forventer at de fysiske rammer i forbindelse med flytningen tilpasses til skolens og institutionens særlige behov. Forvaltningen vil i forbindelse med en kommende ombygning nedsætte et byggeudvalg med deltagelse af Frederiksgård Skole og Galaksen, hvor alle ønsker til indretning af lokaler og faciliteter kan gennemarbejdes. Frederiksgård Skole har lagt vægt på, at børnene kan få et sammenhængende tilbud. Forvaltningen anbefaler, at der udarbejdes en fælles plan mellem skole og fritidstilbud med henblik på at skabe et sammenhængende tilbud med udgangspunkt i det enkelte barn og dettes behov.
Økonomi
Anlæg
Anlægsomkostninger til indretning af Hillerødgades Skole er delvist finansieret med 12 mio. kr., der oprindeligt er afsat til at udvide kapaciteten på Frederiksgård Skole og Galaksen som følge af obligatorisk børnehaveklasse. Der er ydermere afsat 1,5 mio. kr. i budget 2012 til etablering af et mere trafiksikkert indgangsparti på Hillerødgades Skole. Derudover fremsættes der ønske om en yderligere finansiering på 8 mio. kr. til anlægsudgifter. Dette er indarbejdet i Børne- og Ungdomsforvaltningens samlede anlægsplan til budget 2013.
Drift
Som angivet i høringsindstillingen forventes forslagene at medføre ændringer i driftsudgifterne med en varig besparelse på 10,4 mio. kr. For at gennemføre lukningen og for at sikre et trygt skoleskifte for eleverne ved at gennemføre inkluderende tiltag på den modtagerskole, som forvaltningen har peget på, der kunne modtage eleverne samlet, er der afsat en pulje på 8,0 mio. kr.
Elevflytningerne er imidlertid styret af elevernes/forældrenes valg og af hensynet til en tryg overflytning af eleverne til andre skoler. Forvaltningen har fastholdt et antal lærere og andet personale på Hillerødsgades Skole for at sikre, at de elever, som er tilbage på skolen i august 2012, kan få et tilfredsstillende tilbud. Personalet vil blive afviklet gradvist i en takt, der sikrer elevernes fortsatte og ubrudte skoletilbud. Dette vil medføre merudgifter på skolen, som dækkes inden for den afsatte strukturtilpasningspulje. Med det kendskab, der i dag er til børnenes skoleskift og personalets forflyttelsesaftaler, er det forvaltningens vurdering, at den afsatte strukturtilpasningspulje er tilstrækkelig.
Videre proces
Langt hovedparten af skolens elever er indskrevet på en anden københavnsk folkeskole fra næste skoleår. De elever, der endnu ikke har afklaret skolevalg, bliver orienteret om skoletilbud i lukningsperioden. Såfremt indstillingen vedtages, forventer forvaltningen, at alle elever er blevet rådgivet med endelig afklaring om placering inden efterårsferien 2012. Forvaltningen sikrer i samarbejde med skolerne og Galaksen, at der er plads til de tilbageværende elever, så længe der er behov herfor frem til skolens endelige lukning.
Beslutningen forelægges efterfølgende for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig beslutning.
Else Sommer /Henriette Bjørn Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
1. at Hillerødgades Skole nedlægges pr. 31. juli 2013,
2. at Frederiksgård Skole og fritids- og klubtilbuddet "Galaksen" flyttes til Hillerødgades Skoles lokaler, når disse er ledige,
3. at forvaltningens forslag til håndtering af den tilknyttede drifts- og anlægsøkonomi godkendes.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2012
Udvalget vedtog uden afstemning følgende ændringsforslag: "Vi ønsker at puljen til strukturomlægning på i alt 8 mio. kr. - svarende til 40.000 kr. pr. elev - der foreslås afsat for at understøtte skoleskiftet fra Hillerødgades Skole til Rådmandsgades Skole, i stedet følger børnene i de tilfælde, hvor mindst 15 børn flytter fra Hillerødgades Skole til en anden folkeskole".
Herefter blev indstillingen godkendt i sin helhed uden afstemning, idet udvalget ønsker at følge op på hvilken effekt lukningen af Hillerødgades Skole har for skolestrukturen på Nørrebro.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 14. august 2012
Indstillingen blev anbefalet.