Mødedato: 14.08.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Status på OPP

Se alle bilag

I overensstemmelse med vedtagelsen af Budget 2012 fremlægges hermed indstilling om OPP, Offentlig-Private Partnerskaber.

Tidligere beslutninger

Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at nærværende redegørelse om OPP tages til efterretning.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget er enige i, at der fortsat skal være fokus på screening af projekter for OPP-potentiale, på trods af kommunens krav om hurtig eksekvering. Økonomiudvalget bemærker, at det ved kommende anlægsprojekter bør vurderes, om der kan skabes den nødvendige volumen for OPP, ved at bundte projekter.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets egen budgetramme.

Problemstilling

Det fremgår af Budgetaftale 2012, at Københavns Kommune skal være en mere krævende bygherre og indgå i flere OPP-projekter, og at OPP skal undersøges som en mulighed ved renoveringer af skoler m.m. Det fremgår endvidere, at respektive forslag om OPP skal forelægges til politisk godkendelse.

Hensigtserklæringerne om OPP blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2012. Siden da har Københavns Ejendomme løbende vurderet OPP-potentialet ved en lang række byggeprojekter.

Københavns Ejendomme anvender velafprøvede udbuds- og entrepriseformer - ikke mindst af hensyn til kravet om hurtig eksekvering - men har samtidig fokus på, om byggeprojekterne kan optimeres yderligere ved at kombinere forskellige metoder, stille krav til leverandørerne, bundte opgaver, fokusere på innovation i både projekterings- og byggefasen mm.

Løsning

Definition af OPP
OPP står for offentlig-privat partnerskab. Kernen i OPP er, at projektering, byggeri og den efterfølgende drift og vedligeholdelse i 15-30 år udbydes i én samlet pakke. Det firma eller konsortium af firmaer, som vinder opgaven, skal ikke blot bygge men også drive og vedligeholde bygningen, f.eks. en skole, mange år frem i tiden.

Nogle typer OPP er med kommunalt ejerskab og finansiering, andre typer OPP er med privat ejerskab og finansiering, hvor kommunen indgår en f.eks. 30-årig lejekontrakt. 

Status på OPP
Københavns Ejendomme har siden vedtagelsen af Budget 2012 løbende vurderet OPP-potentialet ved en række byggeprojekter.

Vurderingen er sket ved hjælp af en række kriterier, som er opstillet på grundlag af offentligt tilgængeligt vejledningsmateriale, egne erfaringer med byggeri generelt m.m.

Resultatet af vurderingerne har været, at der ikke er fundet OPP-egnede projekter blandt de byggeprojekter, der er overdraget til Københavns Ejendomme i perioden. Baggrunden er primært, at sagerne økonomisk set er for små, at de er en kombination af nybyggeri og renoveringsopgaver, eller at de er underlagt krav om hurtig eksekvering. Kriterier og vurderinger fremgår af bilag 1. 

Fortsat OPP-vurdering
Det er primært nybyggeri med stor volumen, som er velegnet til OPP, jf. bilag 1. Københavns Ejendomme forventer ikke flere af den type projekter i 2012, men modtager løbende bestillinger, som vil blive screenet for OPP-potentiale fremover.

Driftsbevilling som forudsætning
Et OPP-projekt indebærer, at kommunen indgår en flerårig kontrakt om drift og vedligehold af den pågældende bygning. Driftsdelen af en OPP-kontrakt er typisk 15-30 år. Indgåelse af en OPP-kontrakt indebærer derfor, at der gives en mangeårig driftsbevilling til den pågældende bygning. 

Krav om deponering
Ifølge de kommunale deponeringsregler skal en kommune, som vælger at lade andre bygge for sig, og som lejer sig ind, deponere, hvad det koster at opføre bygningen. Midlerne skal deponeres i 25 år. Efter 10 år frigives midlerne med 1/15 af beløbet over de efterfølgende 15 år.

Erfaring og innovation
Københavns Ejendomme udbyder bl.a. byggeprojekter i hovedentreprise, totalentreprise og storentreprise. Entrepriseformerne indebærer forskellige grader af outsourcing af ansvar, udførelse, koordinering, styring og kvalitetssikring til private entreprenører. I hver enkelt byggeprojekt eller bundter af byggeprojekter sker en konkret vurdering af, hvilken entrepriseform der er mest hensigtsmæssig at anvende. OPP-modellen eller elementer deraf er et perspektivrigt supplement til de allerede brugte entrepriseformer.

Økonomi

Indstillingen har ikke bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Københavns Ejendomme fortsætter arbejdet med at optimere kommunens byggeprojekter, herunder screening af projekter for OPP-potentiale.


Carsten Haurum                                /Gyrithe Saltorp

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at nærværende redegørelse om OPP tages til efterretning.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2012

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 14. august 2012

Indstillingen blev anbefalet.

 

Mikkel Warming (Ø) afgav følgende protokolbemærkning: ”Enhedslisten er skeptisk over for OPP-konceptet, da dette oftest betyder tab af offentlig og demokratisk kontrol med projektet og risiko for fordyrelse.

Til top