Mødedato: 14.08.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af lokalplan Heimdalsgade syd II

Se alle bilag

Efter offentlig høring skal Borgerrepræsentationen endeligt vedtage lokalplan ”Heimdalsgade syd II”.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at lokalplan ”Heimdalsgade syd II” vedtages endeligt med den i afsnittet Løsning foreslåede opdatering af planens § 12, stk. 1 om lavenergibebyggelse.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen. Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Fontaine Group A/S har anmodet om at få udarbejdet en ny lokalplan for ejendommen Heimdalsgade 35-37 på ydre Nørrebro, hvilket er i mødekommet med denne lokalplan. Anvendelsesmulighederne ønskes udvidet for lokalplanområdet for at skabe større fleksibilitet i brugen af ejendommen. Den gældende lokalplan for området fastlægger anvendelsen til offentlige formål. Forslag til lokalplan ”Heimdalsgade syd II” blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 17. november 2011 med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1. Der er i høringsperioden modtaget fire henvendelser. Referat af henvendelserne samt forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 2.

Løsning

Lokalplanen skal først og fremmest muliggøre, at områdets anvendelse ændres fra offentlige formål til serviceerhverv. Denne anvendelsesændring er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011, hvor området fastlægges til serviceerhverv (S1 område).

Lokalplanens mere alsidige og tidssvarende anvendelsesmuligheder af området med boliger og serviceerhverv skal således bidrage til en mere fleksibel udnyttelse. Endvidere fastlægger lokalplanen en række mere tidssvarende bebyggelsesregulerende bestemmelser, samt mere udførlige bestemmelser om bebyggelsens udformning.

Ejendommen har fra 1978 fungeret som ældrecenter og selskabslokaler drevet i regi af Nord-vest Fonden for Folke- og Invalidepensionister. Med bortfald af den kommunale støtte hertil er der intet grundlag for at drive ældrecentret. Udlejningsmulighederne har som følge af det snævre plangrundlag vist sig vanskelige. Det nye plangrundlag vil lette udlejningsmulighederne og gøre nye aktiviteter mulige i bebyggelsen. Dette er i overensstemmelse med budget 2012, hvor det er besluttet at Teknik- og Miljøforvaltningen i regi af ”Fast Track Forum” skal undersøge hvordan det undgås, at lokalplaner fremover er en unødig barriere for anlægsprocesserne. Der er på denne baggrund, som led i ”Kundeprojektet” igangsat et delprojekt for ”fleksible lokalplaner” (robuste lokalplaner).


Modtagne henvendelser i forbindelse med høringsperioden

I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget fire henvendelser. Ingen af henvendelserne er fra offentlige myndigheder. De modtagne henvendelser fremlægges i borgmesterens forkontor som bilag A. I bilag 2 refereres henvendelserne med forvaltningens bemærkninger.

I henvendelserne er der synspunkter omkring bekymring for at miste udsigt, og at evt. ny bebyggelse vil skabe skyggegener, at der skal være større andel af boliger og krav om kulturelle og andre offentlige socialt støttede funktioner. Der er desuden bekymring for trafikale følger og evt. parkeringsbehov ved evt. nyt byggeri.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen bemærker hertil, at der ikke er planer om nybyggeri og i fald der opstår ønske herom, stilles der krav til parkering. Vedrørende udsigts- og skyggeforhold vil der ved nybyggeri være tale om bebyggelse i maksimal højde på 20 m, hvilket er en normal bygningshøjde i brokvartererne i København og i overensstemmelse med kommuneplanen. Anvendelsesbestemmelsen svarer ligeledes til kommuneplanens muligheder, og forvaltningen finder ikke grundlag for at begrænse mulighederne inden for området, men give så fleksible muligheder som muligt for varierede funktioner.

Opdateringer af lokalplanen

Lokalplanforslaget bestemmer at byggeriet skal udføres som lavenergibyggeri. I redegørelsen beskrives energiklassen som energiklasse 1. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at det ændres således, at der står lavenergibyggeri, og at der tilføjes en kommentar til § 12, stk. 1, således at den er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011.

Det foreslås at der i kommentaren skrives, at der frem til 2015 åbnes mulighed for, at det efter en konkret vurdering kan tillades at anvende lavenergiklasse 2015 i stedet for laveste energiklasse (energiklasse 2020).

Økonomi

Lokalplanen forventes ikke at have økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen den i henhold til reglerne i planloven.

 

         Hjalte Aaberg                              /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at lokalplan ”Heimdalsgade syd II” vedtages endeligt med den i afsnittet Løsning foreslåede opdatering af planens § 12, stk. 1 om lavenergibebyggelse.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2012

Indstillingen blev anbefalet med bemærkning om, at man foreslår ændring af § 3, stk. 2, således, at der står ”helårsboliger” i stedet for boliger, samt at kommentaren til § 3, stk. 1, flyttes således, at den sættes ind efter § 3, stk. 2.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 14. august 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Til top