Mødedato: 14.08.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Evaluering af Gældsrådgivningen

Se alle bilag

Nærværende indstilling indeholder en evaluering af samarbejdet mellem Københavns Kommune og Forbrugerrådet om ydelse af gældsrådgivning til Københavnerne. Samarbejdet er indgået ved beslutning i Økonomiudvalget (2012-5132).

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.      at nærværende evaluering tages til efterretning,

2.      at det tages til efterretning, at såfremt det brede fokus på gældsrådgivning og forebyggelse skal bevares, indebærer det en fornyet bevilling til samarbejdet med Forbrugerrådet.

Problemstilling

Som landets første kommune har Københavns Kommune siden 2010 ydet gældsrådgivning til alle københavnere, der ikke har råd til at købe uvildig økonomisk rådgivning. Formålet med rådgivningen er at begrænse hjemløshed og overgældsætning blandt københavnerne. Bevillingen til rådgivningen udløber i 2012.

I de 2 ½ år gældsrådgivning har eksisteret i Københavns Kommune vurderes ca. 1.000 københavnere at have fået en bedre forståelse af deres egen økonomiske situation og formåen. Gældsrådgivningen var frem til 1. april 2012 placeret i et borgerservicecenter, og borgerne kunne få rådgivning ved at bestille tid til møde. Herudover kunne borgerne med kontakt til Socialforvaltningen en gang ugentligt få rådgivning i Socialcentret i Matthæusgade.

Den kommunale gældsrådgivning erfarede imidlertid, at rådgivningen ikke kunne få den fuldt ud ønskede effekt, idet den kommunale gældsrådgivning ikke har kompetence til at kontakte borgerens kreditorer qua Kommunalfuldmagtens bestemmelser og at rådgivningens kapacitet var begrænset.

Løsning

For at udnytte ressourcerne bedre så flest mulige københavnere kan opnå rådgivning indgik Københavns Kommune pr. 1. april 2012 et samarbejde med Forbrugerrådets gældsrådgivning. Samarbejdet indeholder en udvidelse af rådgivningen med en telefonrådgivning, en rådgivning der er mere helhedsorienteret og en mulighed for at øge den forebyggende indsats. Rådgivningen i Borgerservicecentret på Lærkevej blev samtidigt lukket og ordningen i socialcenteret blev udvidet fra 1 til 2 dage om ugen.

Aftalen med Forbrugerrådet løber frem til udgangen af 2012 og Forbrugerrådet modtager 540 tkr. fra gældsrådgivningens bevilling. For disse midler får Københavns Kommune en udvidet telefonrådgivning på +10 timer ugentligt og Forbrugerrådet har ansat yderligere 6 frivillige rådgivere til rådgivning af minimum 375 københavnere i 2012.

Forbrugerrådets gældsrådgivning har eksisteret siden marts 2010 og drives for satspuljemidler. Ca. 80 frivillige med kompetencer indenfor jura, finansiering og det sociale område rådgiver udsatte borgere, der har økonomiske problemer. Til forskel fra den kommunale gældsrådgivning har de frivillige i Forbrugerrådet kompetence til, via en fuldmagt fra borgeren, at kontakte borgerens kreditorer på vegne af borgeren. Forbrugerrådet nyder stor troværdighed og uafhængighed i offentligheden, og erfaringen er, at deres henvendelser oftest behandles seriøst, og at kreditorerne henvender sig for at indgå nye aftaler om gældens afvikling. Forbrugerrådet har, foruden en hjemmeside med vejledning om gæld også en personlig rådgivning og en telefonrådgivning.

Forbrugerrådets rådgivere vejleder sammen i teams og teams'ene består typisk en finansiel og en juridisk frivillig. Dette giver et bredere fokus på rådgivningen og de frivillige opdateres fagligt via deres normale jobs.

På landsplan vokser interessen for kommunal gældsrådgivning, som middel til at nedbringe udsættelser eller for at gøre de ledige mere arbejdsmarkedsparate. Både Nord Fyns og Esbjerg kommuner tilbyder allerede nu gældsrådgivning i frivillighedscentre og forskellige boligprojekter. Kolding og Roskilde kommuner har begge vist interesse og her påtænker man at placere rådgivningen i beskæftigelsesforvaltningen. I Sverige og Irland har gældsrådgivning været et offentligt tilbud i nogle år. I Holland er der også gældsrådgivning og her ydes den af ca. 1.000 frivillige uddannede gældsrådgivere via en kirkelig organisation.

Evaluering af samarbejdet med Forbrugerrådet

Samarbejdsaftalen med Forbrugerrådet blev indgået pr. 1. April 2012 og erfaringerne med samarbejdet indtil nu er gode. Det er vurderingen, at kommunen og københavnerne får meget ud af samarbejdet med Forbrugerrådet, idet Forbrugerrådet dels har kompetence til at kontakte kreditorerne, dels har fokus på den forebyggende del ved gældssætning. Aftalen ml. Københavns Kommune og Forbrugerrådet er at rådgive 375 borgere i perioden 1. april til 31. december 2012. Det er 42 borgere om måneden. I perioden 1. april til 15. juni 2012 er 45 borgere færdig rådgivet, mens 27 er igang med rådgivning. Dvs. 72 københavnere på 2½ md. Derudover er 73 visiteret til rådgivning, men står på venteliste. Forbrugerrådet forventer at opfylde de opstillede mål for hele perioden.

Effekten af samarbejdet i perioden april til midten af juni ses bl.a. ved, at københavnerne oplever at få hurtigere svar på deres spørgsmål via telefonrådgivningen, 49 % angiver at de sparer penge på deres løbende forbrug efter rådgivningen, 44 % angiver, at de har fået mere overskud til at søge arbejde eller til at håndtere deres nuværende arbejde og 26 % angiver, at deres faste udgifter er mindre efter rådgivningsforløbet. Det sidste kan skyldes en omlægning af udgifter, f.eks. skift af teleselskab eller forsikringsselskab.

En anden effekt af samarbejdet med Forbrugerrådet er, at rådgivningen medvirker til at nå københavnerne før de bliver meget dårligt stillet økonomisk. Erfaringen er at lønmodtagere med gældsproblemer er mere tilbøjelig til at henvende sig til Forbrugerrådet end til den kommunale gældsrådgivning. Hos Forbrugerrådet er 31 % af de generelt rådgivne borgere lønmodtagere. Blandt de af Forbrugerrådet gældsrådgivne københavnere er tallet 19 % lønmodtagere for perioden april til midten af juni.

Forbrugerrådets gældsrådgivning er afhængig af, at der bevilges nye satspuljemidler til rådgivningen for perioden 2013-2016. Bevillingens størrelse er afhængig af, hvor mange rådgivninger der ydes. Hvis Københavns Kommune bidrager til en del af indtægten til rådgivningen, vil der fortsat kunne ydes rådgivning til et specifikt antal københavnere.

Økonomi

Bevillingen til gældsrådgivningen udløber med udgangen af 2012. Den aftale der er indgået med Forbrugerrådet løber frem til 31. december 2012. Såfremt samarbejdet skal fortsætte, skal der afsættes midler hertil.

Økonomiforvaltningen er orienteret om, at Socialforvaltningen har fremsat forslag til et kommunalt tilbud om økonomisk rådgivning, der forankres i Socialforvaltningen målrettet Socialforvaltningens brugere.



Claus Juhl                /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 14. august 2012

Indstillingen blev godkendt.

Til top