Stiftelse af Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S
Stiftelse af Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 14. august 2007
J.nr. ØU 242/2007
7. Stiftelse af Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S
|
Som et led i udmøntningen af principaftalen om MetroCityringen skal stiftelsesdokumenterne for de nye selskaber nu godkendes, Københavns Kommunes indskyder ved stiftelsen 4.050 mio. kr. i Metroselskabet I/S.
INDSTILLING OG Beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler: 1. At Borgerrepræsentationen godkender stiftelsesdokumenterne for Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S. 2. At Økonomiforvaltningen bemyndiges til at indskyde 4.000 mio. kr. i Metroselskabet I/S ved stiftelsen ved at frigive deponerede midler fra salget af el-aktiverne i Københavns Energi. 3. At Økonomiforvaltningen bemyndiges til at indbetale 50 mio. kr. til Metroselskabet I/S til dækning af kommunens andel af reinvesteringer i tekniske installationer vedrørende Metroens etape 1-3. Indskuddet finansieres af renteindtægter fra deponerede KE-midler. 4. At Økonomiforvaltningen bemyndiges til, at foretage de nødvendige forskydninger på statusposterne som følge af 1.-3., at punkt. Økonomiudvalgets
beslutning i mødet den 14. august 2007 Indstillingen blev anbefalet. Enhedslisten tog forbehold. |
Problemstilling
Der blev den 2. december 2005 indgået principaftale om etablering af MetroCityring med staten og Frederiksberg Kommune (BR 752/05), og 1. juni 2007 blev Lov om en Cityring og Lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S vedtaget.
De to selskaber skal nu stiftes.
Løsning
Formålet med stiftelsesdokumenterne er at udmønte principaftalen og Lov om stiftelse af Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S i egentlige kontrakter, vedtægter mv., der regulerer forholdet mellem parterne – Staten, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune – og forholdet mellem ledelse, bestyrelse og ejerne i Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S.
I den forbindelse skal det særligt bemærkes, at det af interessentkontrakten for Arealudviklingsselskabet I/S fremgår, at beslutninger på interessentmøder skal fortages i enighed. For Metroselskabet I/S – hvor også Frederiksberg Kommune deltager – gælder derimod, at interessentbeslutninger fortages ved almindelig stemmeflertal, bortset fra følgende punkter som kræver enstemmighed:
· Vedtægtsændringer
· Anlægsbudget
· Strategiplan
· Udpegning af formand og næstformænd
· Aktivitets- og budgetudvidelser i forhold til den godkendte strategiplan og budget.
Endvidere indeholder interessentkontrakterne en generel genforhandlingsklausul, der giver mulighed for at genforhandle ethvert forhold, hvis en interessent vurderer, at forudsætningerne for det pågældende forhold har ændret sig grundlægende siden stiftelsen af interessentskabet.
Københavns Kommune indskud i Metroselskabet I/S og
Arealudviklingsselskabet I/S
Metroselskabet I/S skal stå for projektering og anlæg af MetroCityringen, færdiggørelsen af Metroens 3. etape samt stå for drift og vedligehold af den samlede metro.
Arealudviklingsselskabet I/S skal stå for arealudvikling på de arealer, som selskabet ejer – primært arealerne i Ørestad og Nordhavnen - samt stå for havnedriften i Københavns Havn.
Ved stiftelsen eller umiddelbart herefter overføres gæld fra den nuværende metro til Arealudviklingsselskabet I/S. Metroselskabet I/S aflastes herved fra gældsforpligtelser, således at Metroselskabet I/S kan finansiere etableringen af MetroCityringen.
Kommunen indskyder:
· Kommunens andel af metroaktiverne i Ørestadsselskabet I/S, inkl. Ørestadsselskabet I/S's ejerandel af Frederiksbergbaneselskabet I/S, i Metroselskab I/S.
·
Kommunens andel i Ørestadsselskabet I/S
arealudviklingsaktiviteter i Arealudviklingsselskabet I/S.
· 4.000 mio. kr. kontant i Metroselskab I/S.
· 50 mio. kr. kontant i Metroselskab I/S.
·
En fordring på kommunen på 2.400 mio. kr.
vedrørende tilbageføring af grundskyld fra arealerne i Ørestad i
Arealudviklingsselskabet I/S.
·
En fordring på kommunen på 800 mio. kr.
vedrørende tilbageføring af grundskyld fra arealerne i Nordhavnen i
Arealudviklingsselskabet I/S.
Balanceværdien af metroaktiverne bliver i forbindelse med indskuddet i Metroselskabet I/S nedskrevet med cirka syv milliarder. Dette skyldes, at Metroselskabet I/S anvender et andet regnskabsprincip. Ørestadsselskabet I/S anvender et princip, hvor balanceværdien baseres på anskaffelsessummen reduceret med de årlige afskrivninger. I Metroselskabet I/S beregnes den regnskabsmæssige balanceværdi basis af de kommende års driftsresultater i Metroen. Det bevirker, at der skal fortages en regnskabsmæssig nedskrivning.
Efter indskuddet af Ørestadsselskabet I/S's værdier i henholdsvis Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S opløses Ørestadsselskabet I/S, inkl. Frederiksbergbaneselskabet I/S (Østamagerbaneselskabet I/S blev den 1. januar 2007 langt sam men med Ørestadsselskabet I/S med Ørestadsselskabet som det forsættende selskab).
I forbindelse med forhandlingerne om etablering af Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S har staten tilkendegivet, at kommunen kan få dispensation til at frigive 4.000 mio. kr. af de deponerede midler fra salget af el-aktiverne i Københavns Energi, hvis de anvendes til dækning af kommunens indskud i Metroselskabet I/S.
I principaftalen (BR 752/05) er der afsat 100 mio. kr. i kontant indskud til reinvesteringer i tekniske installationer vedrørende metroens etape 1-3. Kommunens andel af på 50 mio. kr. skal indbetales senest 6 måneder efter stiftelse af Metroselskabet I/S. Udgiften fremgår af principaftalen jf. BR 752/05 - uden finansiering. Det indstilles, at udgiften finansieres af renteindtægter fra deponerede KE-midler. Alternativt giver Lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S kommunen låneadgang til indskuddet.
Grundskyldstilbageførselsforpligtelse til Arealudviklingsselskabet I/S vedrørende arealerne i Ørestad på 2.400 mio. kr. overføres fra Ørestadsselskabet I/S. Forpligtigelsen finansieres som udgangspunkt af fremtidige merindtægter på grundskyld i Ørestadsområdet, baseret på niveauet for grundskyldsindtægter i 1992. Betalingsforpligtelsen begrænses til 2.400 mio. kr. Betalingsforpligtelsen ophører, når Arealudviklingsselskabet I/S og Metroselskabet I/S under et bliver gældfri.
Grundskyldstilbageførselsforpligtelse til Arealudviklingsselskabet I/S vedrørende Nordhavnsvej på 800 mio. kr. finansieres af fremtidige merindtægter på grundskyld i Nordhavnsområdet, baseret på niveauet for grundskyldsindtægter i 2006. Beløbet skal betales senest 2057.
Hvis reglerne for grundskyld og udligning ændres grundlæggende, kan kommunen benytte interessentkontraktens genforhandlingsklausul til at bede om en genforhandling af fordringerne på tilbageføring af grundskyld på henholdsvis 2.400 mio. kr. og 800 mio. kr.
De ovenstående beløb på 2.400 mio. kr. og 800 mio. kr. er indeholdt i stiftelses dokumenterne, og er dermed omfattet af 1. at punkt.
Økonomi
Se bilag 1.
Videre proces
13. september 2007 Borgerrepræsentationen
BILAG
1. Forskydning i statusposter som følge af indstilling om stiftelse af Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S.
2. Stiftelsesdokumenter for Metroselskabet I/S.
o Interessentkontrakt
o Vedtægter - Metroselskabet I/S
o Stiftelsesdokument, inkl. tilhørende bilag 1 til 12
3. Stiftelsesdokumenter for Arealudviklingsselskabet I/S.
o Interessentkontrakt
o Vedtægter - Metroselskabet I/S
o Stiftelsesdokument, inkl. tilhørende bilag 1 til 6