Mødedato: 14.06.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Implementering af ny boligsocial samarbejdsstruktur i København

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til godkendelse af Københavns Kommunes organisering af kommunens boligsociale indsats.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at den foreslåede struktur for det boligsociale samarbejde (bilag 1) vedtages, herunder oprettelse af bydelsbestyrelser og en boligsocial bestyrelse,

  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at godkende boligorganisationernes ansøgning til Landsbyggefonden om sekretariatsstøtte til betjening af samarbejdet.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.    

Problemstilling

På baggrund af Folketingets boligaftale fra 2014 har Landsbyggefonden udarbejdet et nyt regulativ for den boligsociale indsats. Regulativet stiller en række krav til ledelsen og organiseringen af de boligsociale helhedsplaner og samarbejde mellem kommunen og de almene boligorganisationer. De statslige krav medfører, at der er behov for, at den besluttede organisering i Københavns Kommune justeres.  Da den nuværende organisering af det boligsociale samarbejde er vedtaget i Borgerrepræsentationen ( 31. maj 2012 og  29. november 2012), skal en beslutning om ændring af denne organisering ligeledes tages i Borgerrepræsentationen.

Løsning

Der er pt. 16 boligsociale helhedsplaner i Københavns Kommune. Indsatserne er forankret i de almene boligorganisationer, men gennemføres jf. almenboligloven i et tæt samarbejde med kommunens forvaltninger. Samarbejdet følger en struktur fra 2012.

Boligsociale helhedsplaner er firårige sociale indsatser i udsatte almene boligområder. Samarbejdet omkring disse indsatser foregår i dag gennem en struktur, der involverer seks boligsociale fora – ét for hvert af de udsatte byområder i København. De boligsociale fora fungerer som en lokal koordinerings- og samarbejdsplatform mellem lokale kommunale aktører og boligorganisationerne, men har ingen formel beslutningskraft.

Landsbyggefonden stiller med ”Regulativ om tilskud til boligsociale indsatser i udsatte almene boligafdelinger” krav om en mere entydig ledelse af de boligsociale helhedsplaner. Der stilles krav om:

  • at der nedsættes en bestyrelse for hver helhedsplan med repræsentation på højt ledelsesniveau fra både kommune og almene boligorganisationer

  • at der udformes fælles målsætninger for kommunen og de berørte almene boligorganisationer

  • at der sikres en tæt kobling mellem kommune og boligorganisation i udførelsen af indsatserne igennem fælles samarbejdsaftaler

Den foreslåede boligsociale samarbejdsstruktur

Landsbyggefonden har, i dialog med de københavnske almene boligorganisationer og Københavns Kommune, udarbejdet en struktur for det boligsociale samarbejde tilpasset de københavnske forhold (bilag 1 og 2). Kommunens politiske indflydelse og formelle ansvar, herunder den politiske behandling af de boligsociale helhedsplaner, ændres ikke med den nye struktur.

Den københavnske struktur etablerer et samarbejde mellem de almene boligorganisationer og kommunen på to niveauer. Et bystrategisk niveau med fokus på den samlede udvikling i København og et byområdeniveau, der arbejder med udviklingen af de udsatte byområder på et mere lokalt, men stadig strategisk niveau. Strukturen lægger samtidig op til, at der på lokalt niveau oprettes følgegrupper, der sikrer inddragelse af beboerne i beslutningerne.

Det bystrategiske samarbejde varetages af en Boligsocial Bestyrelse, med deltagelse af direktører/forretningsførere fra de almene boligorganisationer og de kommunale direktører/ledere i forlængelse af Samarbejdsforum. Den Boligsociale Bestyrelse har ansvar for den tværgående boligsociale udvikling i København og anbefaler tiltag overfor byområdeniveauet. Den Boligsociale Bestyrelse drøfter principielle udfordringer og træffer principielle og tværgående beslutninger om samarbejdet om den boligsociale indsats.

I de udsatte byområder organiseres samarbejdet i fem bydelsbestyrelser, der hver dækker et udsat byområde og tilhørende boligsociale helhedsplaner. Den kommunale repræsentation i bydelsbestyrelserne udgøres af kommunale ledere fra Teknik- og Miljøforvaltningen, Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, samt evt. ledere fra de øvrige forvaltninger. Herudover deltager ledere fra samtlige almene boligorganisationer med boligsociale helhedsplaner i området. 

Bydelsbestyrelserne er ansvarlige for den strategiske udvikling af de boligsociale helhedsplaner i byområdet, herunder opfølgning på målsætninger, tilretning af indsatser og igangsættelse af nye samarbejder. Det er ligeledes bydelsbestyrelserne, der varetager den økonomiske opfølgning på helhedsplanerne. Landsbyggefonden uddelegerer hermed øgede kompetencer og beføjelser til de lokale parter i bestyrelserne sammenlignet med den tidligere struktur i København.

De lokale følgegrupper bemandes af en repræsentant fra de relevante almene boligorganisationer, projektlederen af den boligsociale helhedsplan og beboere fra de berørte almene boligafdelinger. Følgegrupperne sikrer videreformidling af information til beboerne og kan indstille nye indsatser overfor bydelsbestyrelserne på baggrund af lokale ønsker og behov.

Sekretariatsfunktion

For at understøtte den foreslåede struktur har Landsbyggefonden anbefalet, at der i et samspil mellem boligorganisationerne oprettes et boligsocialt sekretariat. Sekretariatet skal servicere bestyrelserne og sikre sammenhæng i strukturens led fra de lokale følgegrupper til Den Boligsociale Bestyrelse. Sekretariatet finansieres af Landsbyggefonden med medfinansiering fra kommunen og de almene boligorganisationer i form af kapitalisering af deltagelse i bl.a. bestyrelsesarbejdet. Boligorganisationerne har besluttet at ansøge Københavns Kommune og Landsbyggefonden om et sekretariat, der vil blive forankret i den almene boligorganisation fsb. Sekretariatet vil samarbejde tæt med Teknik- og Miljøforvaltningen, der på kommunens vegne koordinerer den boligsociale indsats.

Sekretariatets endelige form og rammerne for det er endnu ikke udarbejdet, hvorfor det ikke kan godkendes på nuværende tidspunkt. Da sekretariatets rolle aftales med denne indstilling og oprettelsen ikke kræver kontant medfinansiering, foreslås Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiget til godkendelse af rammerne for sekretariatet og kommunens samarbejde herom.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at den foreslåede struktur sikrer et tæt og forpligtende samarbejde, der varetager både byens samlede behov og de lokale forhold. Samtidig kobles strukturen til organiseringen i kommunen, hvilket understøtter et effektivt ressourceforbrug og et velfungerende samarbejde.

Økonomi

Implementeringen af den foreslåede struktur af det boligsociale samarbejde vil medføre et ressourcetræk hos de deltagende forvaltninger, men ingen kontante afledte udgifter. Strukturen vil kunne håndteres inden for de eksisterende rammer.

Videre proces

Når den foreslåede struktur er godkendt, vil denne erstatte den eksisterende struktur med boligsociale fora. Den Boligsociale Bestyrelse og de fem bydelsbestyrelser vil blive konstitueret i efteråret 2016 og primo 2017.

Ved delegering af godkendelsen af sekretariatet til Teknik- og Miljøforvaltningen, vil forvaltningen indgå i dialog med Landsbyggefonden og fsb omkring sekretariatet, med henblik på godkendelse og efterfølgende igangsættelse i tredje kvartal 2016, hvilket Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret om.

 

Pernille Andersen                     /Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at den foreslåede struktur for det boligsociale samarbejde (bilag 1) vedtages, herunder oprettelse af bydelsbestyrelser og en boligsocial bestyrelse,

  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at godkende boligorganisationernes ansøgning til Landsbyggefonden om sekretariatsstøtte til betjening af samarbejdet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 30. maj 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Dagsordenspunkt 55: Implementering af ny boligsocial samarbejdsstruktur i København (2016-0213023)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. juni 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top