Københavns Kommunes deltagelse i WHO Healthy Cities Fase 5
Københavns Kommunes deltagelse i WHO Healthy Cities Fase 5, som løber til udgangen af 2013.
Tidligere beslutninger
Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at Københavns Kommune ansøger om deltagelse i WHO Healthy Cities fase 5, der indebærer, at kommunen forpligter sig til at støtte op om samarbejdet i forhold til at forbedre sundheden og den sociale ulighed i sundhed (bilag 1), herunder tilslutning til Zagreb Declaration for Healthy Cities (bilag 2).
Indstilling og beslutning
"Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme. "
Problemstilling
Københavns Kommune har siden 1988 været medlem af WHO’s European Healthy Cities Network. Det er et internationalt netværk bestående af omkring 90 europæiske byer, der har forpligtet sig til at arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse på grundlag af kriterier, der fornyes hvert femte år. Hver femårsfase fokuserer på en række centrale temaer og lanceres med en politisk erklæring samt en række strategiske mål.
WHO-netværket arbejder pt. i fase 5, som løber frem til udgangen af 2013. Københavns Kommune har afgivet en forhåndstilkendegivelse om deltagelse i WHO Healthy Cities fase 5. Fasen understøttes af Zagreb Declaration for Healthy Cities, som er en politisk erklæring for Healthy Cities i den europæiske region (jf. bilag 2). Københavns Kommune skal fremsende en ansøgning, vedlagt en godkendelse fra Borgerrepræsentationen vedr. kommunens deltagelse i fase 5, som en forudsætning for, at WHO kan behandle ansøgningen.
Løsning
WHO er i udvælgelsen af de strategiske temaer for netværkets faser med til at sætte sundhedsdagsordenen både kommunalt, nationalt og internationalt. Medlemskabet af WHO-netværket har været med til at fremme folkesundhedsområdet i København og har medvirket til at sikre, at København er på forkant med udviklingen indenfor sundhedsområdet. Det gælder både i forhold til indsatsområder indenfor især rygning, men også i forhold til at tænke sundhed bredt og tværsektorielt.
Erfaringer og viden fra netværket har bidraget til udformningen af et samarbejde på tværs af kommunens forvaltninger i forhold til at løfte forebyggelse og sundhedsfremme ind i de andre forvaltningers kerneopgaver. Det er en udvikling af væsentlig betydning for at sikre, at københavnerne får de bedste muligheder for at leve et godt, sundt og langt liv – og som understøtter Københavns vision om at være en international metropol for sund vækst og livskvalitet.
Det overordnede tema for WHO-netværkets fase 5 er social lighed i sundhed i alle lokale politikker. Temaet er valgt, fordi borgernes sundhed ikke kun er et produkt af sundhedssektorens aktiviteter, men i høj grad bestemmes af politikker og strategier, der ligger udenfor sundhedssektoren. Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-14 ”Længe leve livet” har netop social ulighed i sundhed som et tværgående tema, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har iværksat en række indsatser med dette fokus på tværs af forvaltningerne. Ved at indgå i WHO arbejdets fase 5 vil Københavns Kommune opnå værdifuld international erfaring, der vil komme kommunens borgere til gode særligt i forhold til at forbedre sundheden og den sociale ulighed i sundhed.
I bilag 1 findes en oversigt over 10 krav, som medlemsbyerne skal gennemføre i løbet af fase 5. I København vil kravene primært blive iværksat igennem implementeringen af Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-14, og de tværgående temaer og indsatser i politikken. Med tilslutningen og underskrivelsen af tilsagnserklæringen forpligter Københavns Kommune sig til at støtte op om samarbejdet på tværs af forvaltningerne i forhold til at arbejde for at forbedre københavnernes sundhed og mindske den sociale ulighed i sundhed. I fase 4 var WHO-samarbejdet forankret ved politisk deltagelse i enkelte møder og rundbordssamtaler samt ved repræsentation af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ved alle de årlige møder.
Økonomi
Medlemskab af WHO Healthy Cities koster årligt ca. 34.000 kr. (6.000 USD). Hertil kommer udgift til transport og overnatning ved den årlige hovedkonference. Udgifterne afholdes af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, funktion 4.62.88.1.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen om deltagelse i fase 5 fremsendes en ansøgning til WHO. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen koordinerer Københavns Kommunes deltagelse. Forvaltningernes bidrag i forhold til fase 5 varetages inden for sundhedspolitikkens rammer, som Borgerrepræsentationen behandler den 26. maj 2011.
Anne Mette Fugleholm /Anne Smetana
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Københavns Kommune ansøger om deltagelse i WHO Healthy Cities fase 5, der indebærer, at kommunen forpligter sig til at støtte op om samarbejdet i forhold til at forbedre sundheden og den sociale ulighed i sundhed (bilag 1), herunder tilslutning til Zagreb Declaration for Healthy Cities (bilag 2).
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2011
Indstillingen blev godkendt.