Redegørelse om udarbejdelse af en bevarende lokalplan og kommuneplantillæg for området ved Strandvænget, Strandvejen og Vesterled ("Svanevænget") - (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
Redegørelse om udarbejdelse af en bevarende lokalplan og kommuneplantillæg for området ved Strandvænget, Strandvejen og Vesterled ("Svanevænget") - (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 14. juni 2005
J.nr. ØU 256/2005
21. Redegørelse om udarbejdelse af en bevarende lokalplan og kommuneplantillæg for området ved Strandvænget, Strandvejen og Vesterled ("Svanevænget") - (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Nærværende redegørelse om de planmæssige forudsætninger m.v. fremsendes til Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på iværksættelse af arbejdet med forslag til en lokalplan, som skal sikre de bevaringsværdige kvaliteter for et område ved Strandvænget, Strandvejen og Vesterled.
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 1. juni 2005
Drøftet
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. juni 2005
Drøftet.
Behandling:-
RESUME
Grundejerforeningen for rækkehusbebyggelsen Svanevænget 6 – 34, Ejerlauget Svanevænget, har anmodet Københavns Kommune om at udarbejde en bevarende lokalplan for rækkehusene. Baggrunden er, at utidssvarende servitutter efter foreningens opfattelse ikke ved ombygnin ger i nødvendigt omfang sikrer bebyggelsens helhed og karakteristika.
Plan & Arkitektur har i den forbindelse vurderet hele kvarteret mellem Strandvejen og Strandpromenaden med henblik på fastlæggelse af en eventuel lokalplans afgrænsning.
Kvarteret består af karrébebyggelse i 4 – 4½ etage mod Strandvejen, rækkehuse i 2 – 2½ etage øst herfor og villabebyggelse mod Svanemøllebugten. Det blev udbygget i slutningen af 1920´erne og var stort set udbygget i løbet af 1940´erne. De fleste bebyggelser er registreret som værende af høj bevaringsværdi i bygningsregistreringen (SAVE) med skalatrin 2 og 3 samt trin 4, der efter normal lokalplanpraksis betragtes som bevaringsværdig, med mindre andre forhold taler mod bevaringsfastlæggelsen. Områdets bebyggelse har på trods af den korte udbygningsperiode stor variation i de arkitektoniske udtryk. Fire karrébebyggelser, den aktuelle rækkehusbebyggelse ved Svanevænget samt rækkehusbebyggelsen omkring Soldalen er i Kommuneplan 2001 endvidere udpeget som en bevaringsværdig, samlet bebyggelse, som skal søges bevaret og sikret, om nødvendigt gennem en bevarende lokalplan.
En rækkehusbebyggelse ved Kildevænget fra 1960, som ikke er registreret i (SAVE) er endvidere vurderet til at rumme arkitektoniske kvaliteter, som er bevaringsværdige.
Kvarteret er omfattet af en række servitutter, der regulerer bebyggelsen. Servitutbestemmelserne, som regulerer de fire bevaringsværdige etageboligbebyggelser samt kvarteres bevaringsværdige rækkehusbebyggelser, alle med harmoniske, ensartede helheder, er ikke formulerede med tilstrækkelig præcise bestemmelser, så de i nødvendigt omfang sikrer, at ombygningerne på de enkelte ejendomme sker med en ensartethed samt med materialer og udformning, som respekterer den samlede bebyggelses helhed og de oprindelige arkitektoniske kvaliteter. En sikring af disse værdier forudsætter detaljerede bestemmelser, som fastlægger omfanget og udformningen af eventuelle ombygninger på de enkelte ejendomme.
For
kvarterets villabebyggelser, som ikke danner arkitektoniske homogene sammenhænge,
vurderes det, at de gældende skødeservitutter vil være tilstrækkelige til at
sikre den enkelte bygnings kvaliteter, idet ændringer af bebyggelsen forudsætter
kommunal godkendelse.
Den nordlige del af kvarteret mod kommunegrænsen til
Gentofte Kommune er præget af W.H.O.'s anvendelse af flere ejendomme, og en
eventuel kommende udvidelse af organisationens aktiviteter må forventes at få
indflydelse på områdets fremtidige udvikling. Da ny- og ombygninger på
ejendomme langs kommunegrænsen endvidere har ændret den bebyggelsesmæssige
karakter på en sådan måde, at en bevarende regulering vil have begrænset
betydning, findes det uhensigtsmæssigt at inddrage området nord for Strandøre i
en bevarende lokalplan.
Med baggrund i ovenstående vurderes det således, at der alene bør udarbejdes en bevarende lokalplan for kvarterets karré- og rækkehusområder af hensyn til disses helhedspræg og for at fastlægge et ensartet og i fornødent omfang detaljeret administrationsgrundlag, som er kendt af ejere og borgere i øvrigt.
Lokalplanen skal sikre området som et boligområde med helårsboliger. Planen skal endvidere sikre, at den bevaringsværdige bebyggelse ikke nedrives eller ombygges, samt at der ikke opføres yderligere bebyggelse, idet der dog i begrænset omfang muliggøres opførelse af mindre udhuse, carporte og lignende. Lokalplanforslaget skal endvidere medtage bestemmelser, som kan sikre bygningsdetaljers udformning, farver og materialer.
Eventuelt erstatningsbyggeri skal ske med samme omfang, placering, materialer, udformning og ydre fremtræden som eksisterende bebyggelse. Herved vil bebyggelsesprocenten på enkeltejendomme overstige de i Kommuneplan 2001 fastlagte maksimale bebyggelsesprocenter for såvel etagehusområdet som rækkehusområdet. Lokalplanen forudsætter derfor, at der udarbejdes et tillæg til kommuneplanen, der muliggør vedtagelse af lokalplanen.
Planforslaget
vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering efter
reglerne i lov om miljøvurdering af planer og programmer. Indstillingen er ikke
omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivlister
over sager, der skal miljøvurderes.