Mødedato: 14.06.2005, kl. 15:00

Medlemsforslag om undersøgelse af mulighederne for at indføre roadpricing/bompenge i Københavns Kommune

Medlemsforslag om undersøgelse af mulighederne for at indføre roadpricing/bompenge i Københavns Kommune

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 14. juni 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 272/2005

 

 

8.                   Medlemsforslag om undersøgelse af mulighederne for at indføre roadpricing/bompenge i Københavns Kommune

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget tiltræder

- at 1. fase af undersøgelse af mulighederne for indførelse af roadpricing/bompenge afsluttes i septem ber 2005 med det kommissorium, som fremgår af denne indstilling.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen tiltrådte på sit møde torsdag den 12. maj 2005 medlemsforslag (BR 257/05), stillet af socialdemokraterne, vedr. roadpricing/bompenge med den tilføjelse, at Økonomiudvalget inden sommerferien skal behandle forslag til kommissorium for undersøgelsen samt tidsplan.

Herværende indstilling foreslår, at Borgerrepræsentationen i september måned modtager en afrapportering af 1. fase af undersøgelsen, der vil behandle mulighederne for med roadpricing/bompenge at begrænse miljøbelastning, begrænse trængsel samt sikre et provenu til fremtidens trafikinvesteringer.

Der vil ske en vurdering af systemkravene, så de understøtter ovennævnte hovedmål samt en konsekvensvurdering for bl.a. borgere og erhvervsliv og en vurdering af lokaliseringseffekter, konsekvenser for nabokommuner samt sammenhængen til andre initiativer, såsom udbygning af Metroen og etablering af havnetunnel.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog 12. maj 2005 BR 257/05: Medlemsforslag om at undersøge muligheden for indførelse af roadpricing/bompenge i Københavns Kommune:

"I undersøgelsen skal indgå: Konsekvenser for forskellige grupper, der berøres af ordningen: beboerne (københavnerne), erhvervslivet (forsyning af butikker og forhold for kunderne, håndværkere, affaldshåndtering mv) samt konsekvenser for andre trafikanter, herunder den kollektive trafik.

De miljømæssige og sundhedsmæssige forbedringer af ordningen, fx mindre støj og luftforurening.

De økonomiske forhold i ordningen.

Den tekniske løsning, herunder den geografiske afgrænsning i København.

Erfaringer fra byer, der allerede har indført lignende ordninger, herunder ændring af butiksstruktur og lokalisering af arbejdspladser.

Fordele og ulemper ved enten at gennemføre ordningen alene i København eller ved at gå sammen med Frederiksberg og omegnskommunerne.

Endelig skal der gives et konkret bud på, hvordan ordningen kan indføres, og et bud på tidshorisonten i forhold til en godkendelse i Folketinget.

Undersøgelsen skal forelægges Borgerrepræsentationen senest august 2005."

Borgerrepræsentationen vedtog ændringsforslag om, at undersøgelsen skal omfatte såvel road pricing som bompenge, samt at medlemsforslaget vedtages med den tilføjelse, at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommissorium for en sådan undersøgelse, herunder et forslag til tidsplan, til behandling i Økonomiudvalget inden sommerferien.."

For medlemsforslaget stemte A, B, F, V2 og Ø. Imod stemte: C, O og V.

 

Afgrænsning af undersøgelsen

Københavns Kommune iværksætter nu et undersøgelsesarbejde om indførelse af roadpricing/bompenge i København på baggrund af de senere års analyser og forsøg med den slags ordninger.

Arbejdet med et kørselsafgiftssystem skal i første fase afklare formålstyper for den pågældende ordning samt mulige systemvalg, der på forskellig vis støtter formålet med ordningen. Arbejdet tager afsæt i det konkrete forsøgsprojekt AKTA, men vil også indbygge erfaringer fra andre igangværende undersøgelser i ind- og udland.

Indførelse af kørselsafgifter i København har vidtrækkende konsekvenser på mange niveauer. Undersøgelsesarbejdet leder ikke frem til, at der kan foretages beslutning om et helt konkret system, men der vil overordnet kunne peges på en mulig systemtype, som kan detaljeres og effektvurderes i en eventuel efterfølgende fase. I en sådan evt. anden fase ville også kunne inddrages det igangværende undersøgelsesarbejde fra Institut for Miljøvurdering vedr. de samfunds- og driftsøkonomiske aspekter af at indføre roadpricing eller bompenge i København.

I en eventuel fase 2, hvor fokus ligger på systemimplementering, gennemførelsesplan og detaljerede modelberegninger, kan der hensigtsmæssigt inddrages andre aktører, som ville blive en væsentlig del af beslutningsgruppen i forbindelse med indførelse af et kørselsafgiftssystem.

 

Opgavebeskrivelse
Første fase af undersøgelsen har til hovedformål at undersøge et roadpricing / bompengesystem i København ud fra 3 indfaldsvinkler:

·        at begrænse miljøbelastning

·        at begrænse trængsel

·        at sikre et provenu til fremtidens trafikinvesteringer.

På dette grundlag foretages en sammenligning af systemkrav, som på forskellig måde understøtter prioriteringen af hovedmålene. Det drejer sig om:

·        at differentiere kørselsafgiften efter køretøjstype (f.eks. begrænsning af miljøbelastning fra tunge køretøjer)

·        at tidsdifferentiere kørselsafgiften (af hensyn til regulering af trafikken og kapacitetsudnyttelsen i vejnettet osv.)

·        at fastsætte prisniveauet på kørselsafgiften (hvor indtægter og opkrævningsomkostninger analyseres)

Undersøgelsens første fase omfatter foreløbige vurderinger af:

·        påvirkning af byens trafikanter og byens borgere – herunder vilkår for forskellige social- og indkomstgrupper

·        miljøbelastningen – herunder konsekvenser for støj- og luftemissioner og sundhedsmæssige implikationer heraf

·        påvirkning af erhvervslivet – herunder detailhandelen, trans­porterhvervet, kulturlivet, den offentlige og private service

·        forskellig afgrænsning af ordningen – herunder typer af zonestørrelser inden for kommunen henholdsvis muligheden for at systemet omfatter nabokommuner

·        langsigtede lokaliseringseffekter – herunder for bosætning, arbejdspladser og detailhandel

·        scenarier for udviklingen med forskellige typer af forudsætninger – herunder nødvendige tiltag til kapacitetsforstærkning af det kollektive trafiksystem på kort sigt, samt de langsigtede forudsætninger med udbygning af havnearealer, nye vejforbindelser, havnetunnel, videre udbygning af metroen osv.

Undersøgelsen vil indeholde oversigtlige analyser af:

·        økonomiske konsekvenser både i driftsfasen og anlægsfasen med et skøn over etableringsomkostninger

·        teknologiske løsningsmuligheder for roadpricing og bompengesystemer med inddragelse af internationale erfaringer

·        systemets mulige institutionelle opbygning afhængig af valg af dets geografiske udbredelse

·        evt. behov for overgangsordninger.

Organisering og tidsplan
På baggrund af Økonomiudvalgets beslutning forankres undersøgelsesarbejdet i Økonomiforvaltningen, idet Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen inddrages i arbejdet. Undersøgelserne iværksættes medio juni, og der rekvireres ekstern faglig ekspertise og konsulentbistand.

Ultimo juli sigter arbejdsgruppen på at foretage afgrænsningen af et par specifikke modeller for et roadpricing/bompengesystem, der kan tjene som grundlag for de videre undersøgelser.

Primo september vil de va lgte modeller være analyseret og beskrevet på et indledende niveau, og der foreligger et første bud på, hvordan systemet kan gennemføres.

Medio september er resultaterne af ovenstående analyser sammenfattet, og for Borgerrepræsentationen fremlægges hermed en rapport med en generel beskrivelse af undersøgelsens fase 1, samt en indstilling om, hvilke områder der kræver konkrete modelberegninger og konsekvensanalyser i en evt. fase 2 til brug for fastlæggelse af en mulig systemimplementering og gennemførelsesplan.

 

ØKONOMI

Udgifterne til undersøgelsens fase 1 er på 1 mill. kr. Der anvises finansiering på Økonomiudvalgets budget, hvor der i 2004 er afsat 10 mill. kr. til effekter af strukturreform mv. Det forudsættes dermed, at midlerne overføres fra 2004 til budget 2005. Der er fremlagt en sag herom, der har været til behandling i Økonomiudvalget (ØU 253/05) den 7. juni og behandles i Borgerrepræsentationen den 15.-16. juni.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Økonomiforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

 -

 

Erik Jacobsen

 

/ Paul Sax Møller

 

Til top