Mødedato: 14.05.2002, kl. 15:00

Københavnernes Grønne Regnskab 2001 (Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

Københavnernes Grønne Regnskab 2001 (Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 14. maj 2002


J.nr. ØU 105/2002

2. Københavnernes Grønne Regnskab 2001 (Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Københavnernes Grønne Regnskab 2001 godkendes.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2002

Anbefalet.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2002

Godkendt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

 

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefalet.

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

Københavnernes Grønne Regnskab er siden 1996 blevet udarbejdet årligt i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

Københavnernes Grønne Regnskab omfatter Københavns Kommune som geografisk område, og regnskabet viser udvalgte miljøpåvirkninger fra borgerne, erhvervslivet og offentlige myndigheder.

Formålet med regnskabet er at informere borgere, virksomheder og kommunens forvaltninger om:

  • Miljøbelastningen i København ved hjælp af udvalgte indikatorer.
  • Kommunens miljømål.
  • Hvad kommunen gør for at begrænse belastningen af miljøet.
  • Hvordan borgerne kan få viden om, hvordan de selv kan bidrage til at mindske miljøproblemerne i hjemmet, boligkarreen og på arbejdspladsen.
  • Hvordan virksomheder i kommunen arbejder med forebyggende miljøarbejde.

I efteråret 2001 fik Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget forelagt et koncept for 2001-regnskabet til godkendelse. Konceptet indeholdt forslag til, hvilke miljøindikatorer, der skal vises i regnskabet samt stikord til tekst. Konceptet har dannet grundlaget for forvaltningernes videre arbejde med regnskabet.

Bygge- og Teknikudvalget besluttede på dets møde den 28. november 2001 at godkende konceptet for Københavnernes Grønne Regnskab 2001. Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på sit møde den 3. december 2001 ligeledes at godkende konceptet for 2001-regnskabet.

Det har været hensigten med Københavnernes Grønne Regnskab 2001 at tydeliggøre udviklingen i miljøbelastningen i København. Det er også forsøgt at gøre regnskabet mindre tekst-tungt bl.a. ved ikke at foreslå konkrete handlemuligheder til miljørigtig adfærd, men i stedet henvise til, hvor der kan findes mere information.

I 2001 omhandler regnskabet ligesom sidste år temaerne energi, vand, affald, trafik, grønne områder, vandområder, jord, miljørigtigt byggeri, virksomhedernes miljøarbejde og lokal bæredygtighed.

Som følge af, at Københavns Kommune i juni 2001 tiltrådte samarbejdsaftalen "Dogme 2000 for Kommuner og Miljø", er der i år tilføjet enkelte nye indikatorer til regnskabet. "Dogme 2000 for Kommuner og Miljø" er et forpligtende samarbejde med Albertslund, Ballerup, Herning og Fredericia kommuner. Formålet er at etablere et tæt samarbejde mellem kommuner, som vil gøre en ekstraordinær indsats for miljøet. Med samarbejdsaftalen forpligter København sig bl.a. til at udarbejde grønne regnskaber.

Budgettet for Københavnernes Grønne Regnskab 2001 er 400.000,- kr. I budgettet er medregnet udgifter til tekstforfatter, grafiker, oversætter samt trykke- og distributionsomkostninger. Udgifterne deles lige mellem Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen.

 

 

Til top