Mødedato: 14.03.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Kvartalsrapportering vedrørende Københavns Kommunes større selskaber (3. kvartal 2022)

Se alle bilag

Kvartalsrapportering vedrørende udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber forelægges Økonomiudvalget til efterretning. Kvartalsrapportering for 3. kvartal 2022 fremgår af bilag 1.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at nærværende kvartalsrapport på udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber for 3. kvartal 2022, jf. bilag 1, tages til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 30. april 2015 indstilling om styrkelse af Københavns Kommunes aktive ejerskab over for de større selskaber, herunder at der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg ved kvartalsvis rapportering til Økonomiudvalget vedrørende samtlige af kommunens større selskaber. 

Løsning

Kvartalsrapporteringen for 3. kvartal 2022 (perioden juli - september 2022) vedrørende de større selskaber forelægges hermed for Økonomiudvalget til efterretning.

Da kvartalstallene først skal godkendes i selskabernes bestyrelser, er rapporteringen forskudt med op til et halvt år, og derfor orienteres der efter anmodning fra Økonomiudvalget tillige om eventuelle aktuelle emner. 

Økonomiforvaltningen har fokus på de mål, der rapporteres på i kvartalsrapporteringen. Opmærksomheden er således rettet mod forsyningssikkerhed, priser, omkostningseffektivitet, risiko og gæld, byudvikling samt målopfyldelse af større projekter, herunder politisk besluttede projekter som f.eks. Københavns Kommunes klimaplan.

I bilag 1 til indstillingen ses udviklingen i selskabernes nøgletal.

Der kan orienteres om følgende særlige opmærksomheds­punkter og aktuelle emner vedrørende selskaberne: 

HOFOR

Selskabetrapporterer i løbet af året på tertialer (tredjedele), og denne rapportering tager derfor udgangspunkt i 2. tertial 2022.

Der har været tre lukninger af badesteder på grund af meget regn.

Aktuelle oplysninger

Elpriserne er i løbet af 2021 og 2022 steget væsentligt. HOFOR har prissikret store dele af det forventede elsalg fra Amagerværket samt fra vindmøller og solceller på lavere prisniveauer, som HOFOR på daværende tidspunkt anså for attraktive. HOFOR havde således i det eksterne regnskab et underskud på 777 mio. kr. før skat i 2021. Økonomiudvalget er orienteret særskilt via fortrolig orientering på aflæggerbordet.

Udviklingsselskabet By & Havn I/S

Selskabets resultat for 3. kvartal 2022 blev på 2.006 mio. kr. Resultatet er som forventet set i lyset af den generelle økonomiske situation. By & Havn har i perioden 2014-2020 dækket renteudgifter med indtægterne fra den løbende drift. Dette har ikke været muligt i 2021 og forventes heller ikke muligt i 2022. Selskabet forventer, at situationen kan forbedres i de kommende år i takt med, at bl.a. krydstogt genopstår, og indtægter fra udlejning og parkering styrkes. Der forventes dog tidligst rentedækning fra 2034.

Gælden er steget med 184 mio. kr. i strategiperioden 2020-2023.

Der er pr. 3. kvartal 2022 solgt ejendomme for 228 mio. kr.

Egenkapitalen er forbedret med 1.744 mio. kr. i strategiperioden 2020-2023, når der tages højde for markedsværdiregulering af gælden og udbetalingen i 2020 af 483 mio. kr. vedrørende korrektionsreserven til Sydhavnsmetroen.

Fælledby og Stejlepladsen er indregnet i salgsindtægten og egenkapitalforbedringen og udgør væsentlige andele af målopfyldelsen.

Aktuelle oplysninger

Det endelige udkast til Strategisk Miljøvurdering (SMV) vedrørende Lynetteholm er i høring indtil årsskiftet med henblik på endelig aflevering omkring 1. marts 2023.

By & Havns bestyrelse har besluttet, at der skal arbejdes på at etablere 40 procent almene boliger på Svanemølleholm i den kommende udvidelse af Nordhavn.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har stadfæstet gyldigheden af kommuneplantillæg, lokalplan og miljøvurdering vedrørende Stejlepladsen. Ejendomsselskabet Stejlepladsen kan som planlagt gå i gang med første del af byggemodningen i foråret 2023.

Københavns Byret har i december meddelt opsættende virkning i en retssag mellem Miljø- og Fødevareklagenævnet og Amager Fælleds Venner. Fælledby P/S, som er ejet af By & Havn og Pension Danmark, har sat arbejdet på byggepladsen i bero, indtil myndighederne får skabt klarhed over kendelsens virkning for projektet. By & Havn har fået tilladelse til at kære Københavns Byrets kendelse om opsættende virkning på Fælledby til landsretten.

Metroselskabet I/S

Økonomiudvalget er ved mail den 28. oktober 2022 orienteret om forskningsrapport fra Aarhus Universitet, som vurderer, at der er et højt niveau af partikelforurening i Metroen - særligt på linjerne M3 og M4 (Cityring og Nordhavn), men også på linjerne M1 og M2 (Vanløse – Amager). Århus Universitet har den 20. januar 2023 udsendt pressemeddelelse om rapporten, som har affødt indslag og artikler i medierne. 

Metroselskabet tager rapporten meget alvorligt og har i oktober straks reageret på resultaterne. Indholdet af ultrafine partikler i luften ligger under de vejledende grænseværdier i EU, og i henhold til gældende regler kan passagererne derfor trygt benytte Metroen. Det samme gælder i forhold til overholdelsen af det danske Arbejdstilsyns grænseværdier, som gælder for medarbejdere. Selskabet og Metro Service har bl.a. iværksat følgende initiativer:

  • Vask af Metroens tunneler i uge 3 i 2023. Herefter vaskes alle stationer.
  • Undersøgelse af mulighederne for og effekten af øget udluftning.
  • Om muligt udvikling af nye filtre til opsamling af fine artikler i metrotogene og stationer.
  • Nedsættelse af ”taskforce” sammen med Dansk Jernbaneforbund som følger arbejdet med luftkvaliteten.

Aktuelle oplysninger

Metroselskabets langtidsbudget er i forbindelse med budgetlægningen for 2023 blevet opdateret, hvor bl.a. de langsigtede rente- og inflationsforventninger er opdateret med finansministeriets forventninger. Forventningerne til renten er i perioden frem til 2048 steget i forhold til tidligere, og inflationsforventningerne er faldet i samme periode. Dette har en samlet negativ indflydelse på selskabets langtidsbudget og tilbagebetalingstiden med 4 år, som er forlænget til 2066. Det er selskabets vurdering, at udsving i tilbagebetalingstiden som følge af ændringer i Finansministeriets rente- og inflationsforventninger løbende må påregnes, og den aktuelle forlængelse giver ikke anledning til yderligere overvejelser i forhold til selskabets samlede økonomi på nuværende tidspunkt.

I/S Amager Ressourcecenter (ARC)og I/S Vestforbrænding (VF)

Den seneste langtidsprognose for ARC viser, at affaldsenergianlægget i en lang periode vil have en negativ likviditet. Likviditetsmanglen vil hovedsageligt være afhængig af, i hvilket omfang den fulde forbrændingskapacitet kan udnyttes, og hvilke ændringer i rammerne for forbrændingssektoren, som ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” vil resultere i.

VF har som følge af de høje elpriser haft såvel en stigning i selskabets indtægter som øgede omkostninger til eget elforbrug på anlæg og pumper.

Aktuelle oplysninger

Lovforslag til ”Ny organisering af affaldsforbrændingssektoren og konkurrenceudsættelse af forbrændingsegnet affald” er sendt i høring med frist for høringssvar den 14. marts 2023. Implementeres forslaget i sin nuværende form vil dette bl.a. medføre udbudspligt af det forbrændingsegnede affald, krav om selskabsgørelse af forbrændingsanlæggene samt krav om fortsat kommunal majoritetskontrol med eksisterende kommunale forbrændingsanlæg. Københavns Kommune vil afgive et høringssvar inden fristen.

Borgerrepræsentationen vedtog i Budget 2023 en hensigtserklæring i relation til ARC, hvoraf fremgår, at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen frem mod overførselssagen i 2023 afklarer behovet for en analyse af, hvordan et fuldskalaanlæg til CO2-fangst på ARC kan realiseres.

VF blev medio august 2022 udvalgt sammen med Ørsted og Aalborg Portland til at deltage i udbuddet om tildelingen af tilskud fra Energistyrelsens CCUS-pulje på 8,3 mia. kr. VF har indgået et Letter of Intent med Evida og Gas Storage Denmark vedrørende hhv. transport og lagring af den indfangede CO2. Der er frist for indlevering af ’Best and final offer’ til Energistyrelsen den 31. marts 2023. VF’s bestyrelse og ejerkommuner skal træffe beslutning om sagen inden denne fristdato. Energistyrelsen forventer at offentliggøre den vindende part i maj 2023.

Arena CPHX P/S

Danmarks genåbning efter Corona-nedlukningen primo 2022 har haft en positiv effekt for aktiviteterne i Royal Arena, og der er positive forventninger til selskabets 2022-resultatet. Forventningerne til 2022 var afholdelse af mindst 55 arrange­menter, heraf 50 kulturarrangementer og 5 sportsarrangementer (inkl. E- sport) med knap 0,5 mio. gæster.

Trafikselskabet Movia

Movias bestyrelse har den 15. december 2022 orienteret alle kommuner og regioner i Movias område om, at der i 2023 forventes et samlet højere tilskudsbehov på 232 mio. kr. end forventet ved 1. behandlingen af budgettet for 2023. Det svarer til samlet ca. 45 mio. kr. for Københavns Kommune inklusive Flextrafik. Stigningen skyldes især energipriserne, der samtidig svinger i en sådan grad, at der er større usikkerhed i budgetlægningen end normalt.

De store ekstraudgifter i 2023 kommer oveni de store ekstraudgifter i 2022, hvor Movias bestyrelse har været nødt til at bede kommuner og regioner om at indbetale yderligere 149 mio. kr. pr. 1. oktober 2022 til Movia.

Det ekstraordinært høje tilskudsbehov vurderes at være et problem til og med 2023. I 2024 er forventningen på baggrund af Nationalbankens prognoser, at bidragene til Movia i faste priser vil falde med godt 200 mio. kr. i forhold til 2023, som følge af højere passagerindtægter, lavere forventede energiudgifter og bedre kontraktpriser i det seneste udbud af bustrafik, som har fuld effekt i 2024.

Movia arbejder for at reducere udgiftspresset i 2023 for kommuner og regioner gennem fremrykning af takstindtægter, øget låneadgang, revurdering af aconto-betalinger i juni 2023 og besparelser på bus- og lokalbanedrift.

Økonomiudvalget er særskilt orienteret om situationen den 20. december 2022.

Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR)

Selskabet forventer et resultat for 2022 til indregning i varmeprisen på -234 mio. kr. (budget -31 mio. kr.). Dette skyldes de voldsomme prisstigninger på brændsler.

Iht. revideret budget og varmepris for 2023 stiger CTR’s varmepris med 8 pct. fra 2022 til 2023 i stedet for en stigning på 31 pct., som CTR oprindeligt budgetterede med. Reduktionen skyldes overskud fra elproduktionen hos HOFOR. Ændringen for varmeforbrugeren vil være +930 kr. pr. år frem for +3.050 kr. pr. år.

Aktuelle oplysninger

Der pågår pt. drøftelser i CTR’s bestyrelse og ejerkommuner om forskellige modeller for det videre samarbejde mellem CTR og Dragør Kommune.

Hovedstadens Beredskab I/S (HBR)

Aktuelle oplysninger

Selskabet har særlig fokus på nedbringelse af sygefravær. Selskabet har hidtil haft et samlet måltal på 5 fraværsdagsværk pr. årsværk for hele organisationen. Fremadrettet vil selskabet arbejde med differentierede måltal på fire forskellige områder, hvor de respektive måltal fastsættes, så de er markant lavere end områdets sygefravær var i 2021. Frem mod 2025 vil målet være at nedbringe sygefraværet med den del, som må antages at relatere sig til trivsel og arbejdsmiljø. Dette vil kræve fuld implementering af de fem indsatsområder: Data, forebyggelse, sygemelding, organisation og koordinering, som selskabet har arbejdet med i sygefraværsprojektet.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Kvartalsrapportering for 4. kvartal/årsregnskabet 2022 forventes forelagt Økonomiudvalget den 13. juni 2023.

 

Søren Hartmann Hede /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 14: Kvartalsrapportering vedrørende Københavns Kommunes større selskaber (3. kvartal 2022) (2022-0374247)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. marts 2023

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top