Mødedato: 14.01.2025, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Drøftelse af hovedområder i indkaldelsescirkulæret for budget 2026

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal med indstillingen drøfte centrale budgetforudsætninger, som vil indgå i Økonomiudvalgets behandling af indstillingen om indkaldelsescirkulæret for budget 2026 den 22. januar 2025.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at hovedområder i indkaldelsescirkulæret for budget 2026 drøftes.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen lægger op til, at Økonomiudvalget drøfter hovedområderne i indkaldelsescirkulæret for budget 2026 forud for Økonomiudvalgets behandling af indstillingen om indkaldelsescirkulæret for budget 2026 den 22. januar 2025.

Med indkaldelsescirkulæret for budget 2026 træffes der bl.a. beslutning om følgende centrale områder:

  • Fastsættelse af niveau for effektiviseringer i budget 2026
  • Centrale puljer i budgetlægningen
  • Budgetproces for 2026 og definition af need to og øvrige kategorier

Derudover vil der med behandling af indkaldelsescirkulæret for budget 2026 blive afrapporteret på arbejdsprogrammet for tværgående administrative forenklinger og på de 113 statslige regel- og forenklingsforslag. Videre vil Økonomiudvalget have mulighed for at beslutte temadrøftelser om budgetrelaterede emner med indkaldelsescirkulæret for budget 2026.

Løsning

Effektiviseringsstrategi for budget 2026

Københavns Kommune har en langsigtet investerings- og effektiviseringsstrategi, der bidrager til løbende fokus på at optimere brugen af Københavns Kommunes ressourcer og derved frigiver ressourcer til kerneopgaverne. Hertil er effektiviseringsmåltallet med til at sikre fortsat råderum til at dække Københavns Kommunes demografibetingede udgifter, håndtere need to udgifter samt politiske prioriteringer.

Arbejdet med årlige effektiviseringer har igennem en årrække været suppleret med en strategi om, at forvaltningerne skal have mulighed for at indfri de udmeldte effektiviseringsmåltal med investeringsforslag. Investeringsforslagene skal understøtte en løbende omstilling og bedre indretning af kommunens service via investeringer i f.eks. digitalisering, energiforbedringer og velfærdsteknologi.

Økonomiudvalget fastlægger niveauet for effektiviseringsmåltallet med indkaldelsescirkulæret for budget 2026. Effektiviseringsmåltallet fastlægges tidligt i budgetprocessen, så forvaltningerne har tid til at udarbejde investerings- og effektiviseringsforslag, som udvalgene kan behandle med budgetbidragene i foråret.

Der er i bilag 1 opstillet en beregning med afsæt i et effektiviseringsmåltal på 300 mio. kr. i indkaldelsescirkulæret for budget 2026. For budget 2026 udgør stigende profiler fra tidligere års effektiviserings- og investeringsforslag 200,4 mio. kr. Disse bidrager til opfyldelse af effektiviseringsmåltallet for budget 2026. Ved et effektiviseringsmåltal på 300 mio. kr. skal der således findes 99,6 mio. kr. i nye effektiviseringer.

Med et effektiviseringsmåltal på 300 mio. kr. er det ledige servicemåltal foreløbigt opgjort til 828 mio. kr. I beregningen af det ledige servicemåltal er det forudsat, at Københavns Kommunes serviceramme løftes med 132 mio. kr. til at dække de demografiske udgifter i aftalen om kommunernes økonomi for 2026.

Derudover skønner Økonomiforvaltningen for nuværende, at efterreguleringen af de demografiske udgifter i 2025 vil medføre en stigning i udgifterne til demografi på ca. 75 mio. kr. i 2026 og frem. Dette fordi der ses en større befolkningsvækst i 2024 end forudsat i befolkningsprognosen fra februar 2024. De forventede merudgifter er indregnet i det ledige servicemåltal. Det bemærkes, at det endelige folketal for 2024 ikke kendes på nuværende tidspunkt, og derfor er der tale om et skøn for efterreguleringen, som er behæftet med usikkerhed.

Efterreguleringen samt de demografiske merudgifter beregnes endeligt i foråret, når befolkningsprognosen for 2025 foreligger. Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen forelægges indstilling om demografiregulering af budget 2025 og budgetårene 2026-2029 hhv. den 8. april og den 30. april 2025.

Det ledige servicemåltal skal også ses i relation til, at der foreløbigt er opgjort bevillingsudløb på service for 536,4 mio. kr. i budget 2026, jf. bilag 3, hvilket er 60,8 mio. kr. (løbende pl) højere end ved indkaldelsescirkulæret for budget 2025.

Med økonomiaftalen for 2024 og 2025 indgår det, at udgifterne til administrative opgaver i kommuner og regioner skal nedbringes med 3 mia. kr. frem mod 2030. Københavns Kommunes andel er opgjort til 221 mio. kr., hvoraf der med budget 2024 blev anvist 38 mio. kr. Med indkaldelsescirkulæret for budget 2025 blev det besluttet, at fagudvalgene skal realisere de resterende 183 mio. kr. ved årligt at finde 30 mio. kr. De administrative effektiviseringer realiseres som en del af effektiviseringsstrategien med mulighed for varierende profil mellem årene.

Med budget 2025 realiserede fagudvalgene for 55,0 mio. kr. nye administrative effektiviseringer og frem mod indkaldelsescirkulæret for budget 2026 er der opgjort stigende profiler på administrative effektiviseringer fra budget 2025 for 82,5 mio. kr. Samlet set er der således opgjort administrative effektiviseringer for 175,5 mio. kr. inkl. de 38 mio. kr. fra budget 2024.

Arbejdsprogrammet for tværgående administrative forenklinger skal understøtte indfrielsen af den administrative målsætning.

Centrale puljer i budgetlægningen

I lighed med tidligere år afsættes der midler til centrale puljer under Økonomiudvalget på service, anlæg og overførsler mv. i forbindelse med indkaldelsescirkulæret for budget 2026. Økonomiforvaltningen foreslår at fastholde budget 2025-niveauet for puljerne i budget 2026 med undtagelse af grundkøbspuljen, som foreslås hævet med 40 mio. kr. til 265 mio. kr. Det nye grundkøbsniveau afspejler de forventede grundkøb samt den generelle prisudvikling på markedet i København. Grundkøbspuljen skal sikre, at Københavns Kommune kan erhverve grunde og ejendomme til fremtidige kommunale funktioner i rette tid. Fra 2018 til 2023 er der blevet afsat 350 mio. kr. årligt til grundkøbspuljen og i 2024 og 2025 har der været afsat 225 mio. kr. årligt.

Puljerne kan tilpasses i løbet af budgetprocessen og med budgetaftale 2026. Af bilag 2 fremgår en oversigt over de centrale puljer. I bilaget er der desuden oversigt over decentrale puljer, som udmøntes af enten fagforvaltninger eller fagudvalg.

Budgetproces 2026

Økonomiudvalget skal med indstillingen om indkaldelsescirkulæret for budget 2026 den 22. januar 2025 godkende de formelle retningslinjer og tidsplaner for udarbejdelsen af budget 2026.

Der planlægges ikke afholdt budgetseminar for Borgerrepræsentationen (BR) i forlængelse af indkaldelsescirkulæret for budget 2026. I stedet afholdes en teknisk gennemgang af indkaldelsescirkulæret for BR onsdag d. 29. januar 2025, tilsvarende den tekniske gennemgang af budgetforslag 2026 for BR i august 2025.

Økonomiudvalget vil ligesom tidligere år have mulighed for at beslutte temadrøftelser om budgetrelaterede emner og politisk at bestille tværgående budgetpakker. Økonomiudvalgets eventuelle forslag til særskilte temadrøftelser vil kunne indgå i behandlingen af indkaldelsescirkulæret for budget 2026.

Ændringer af selvbudgetteringsordningen

Regeringen har tilkendegivet, at regeringen og KL i god tid frem mod ØA26 skal blive enige om holdbare ændringer af selvbudgetteringsordningen. Såfremt man ikke bliver enige primo 2025, kan økonomiforhandlingerne udskydes til august for at lade august-skønnet for bl.a. det kommunale udskrivningsgrundlag udgøre grundlaget for ØA26, herunder fastsættelsen af statsgarantien på indtægtssiden. Økonomiforvaltningen følger sagen, og Økonomiudvalget orienteres løbende.

Definition af need to kategorierne mv.

Som grundlag for forhandlingerne om budget 2026 vil der med indkaldelsescirkulæret for budget 2026 i lighed med tidligere år lægges op til, at forvaltningerne anmodes om at udarbejde budgetnotater vedrørende følgende kategorier:

  • Need to risikosager, kapacitet og renovering
  • Fastholdelse og rekruttering
  • Rettidig omhu
  • 1-3 budgetnotater på enkeltstående specifikke udfordringer inden for fagforvaltningens område
  • Bevillingsudløb
  • Sager henvist til de politiske forhandlingerne om budget 2026 eller senere

Vedr. bevillingsudløb er der ikke krav om udarbejdelse af budgetnotater, medmindre der er ændringer i forudsætningerne, herunder aktivitet, indhold mv., eller hvis beløbet opjusteres. Det er altid muligt politisk at bestille budgetnotater på bevillingsudløb.

Fagudvalgene drøfter udfordringer og prioriteringer til budgetforhandlingerne samt tager aktivt stilling til at videreføre nødvendige bevillingsudløb i forbindelse med behandling af udvalgenes budgetbidrag. Endeligt vil det fortsat gælde, at fagudvalgene forelægges budgetnotater inden for kategorierne.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.

Videre proces

På baggrund af drøftelsen indarbejder Økonomiforvaltningen eventuelle ændringer i et efterfølgende rettelsesblad til indstillingen om indkaldelsescirkulæret for budget 2026, henset til udsendelsestidspunktet af materiale til Økonomiudvalgets møde den 22. januar 2025.

Økonomiforvaltningen står til rådighed for alle Borgerrepræsentationens medlemmer, såfremt der er spørgsmål til kommunens budget, produkterne til budgettet, processen for vedtagelsen af budgettet mv.

Medlemmer kan henvende sig til Økonomiforvaltningens direktion herom.

 

Søren Hartmann Hede / Nicolai Kragh Petersen.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. januar 2025

Kontorchef i Økonomiforvaltningen, Peter Rise, deltog under dagsordenspunktets behandling af hensyn til sagens oplysning.

Indstillingen blev drøftet.

Til top