Forslag fra Ungerådet om røg- og nikotinfri arbejdstid i Københavns Kommune
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- ét af følgende tre scenarier, vedrørende ønsket fra Ungeråd KBH om røg- og nikotinfri arbejdspladser i KK:
- Scenarie 1: Hver forvaltnings Hoved-MED opfordres til en lokal drøftelse af, hvordan man kan fremme røg- og nikotinfri arbejdstid, og hver forvaltnings Hoved-MED tager stilling til, om man vil indføre røg- og nikotinfri arbejdsplads i forvaltningen.
- Scenarie 2: Økonomiforvaltningen i samarbejde med relevante parter og med inddragelse af alle forvaltninger vender tilbage med en sag med forslag til en ny fælles rygepolitik i KK, hvor røgfri arbejdstid indføres.
- Scenarie 3: Den eksisterende rygepolitik består, dog således, at politikken tilpasses ændringen i lov om røgfrie miljøer, som betyder, at også røgfrie tobaks- og nikotinprodukter skal omfattes.
Problemstilling
For hver valgperiode kan Ungerådet KBH sende op til fire indstillinger til Borgerrepræsentationen (BR) med anmodning om behandling. Ungerådet har, jf. bilag 1, dels anmodet om en håndhævelse af røg- og nikotinfri skoletid, dels indførelse af røg- og nikotinfri arbejdstid i Københavns Kommune (KK). Børne- og Ungdomsudvalget tager stilling til spørgsmålet om elevernes skoletid, mens Økonomiudvalget (ØU) tager stilling til medarbejdernes arbejdstid.
Ungerådet KBH skriver, at ”de voksne er rollemodeller for de unge og viser dem, hvad normerne er og hvad der er acceptabelt. Det er vigtigt at sende et klart signal til børn og unge om at nikotin og røg er farligt og afhængighedsskabende, og derfor skal de voksne heller ikke bruge fx nikotinprodukter i arbejdstiden".
KK’s rygepolitik er vedtaget af BR og er vedlagt som bilag 2. Af politikken fremgår, at indførelse af lokalt aftalt røgfri arbejdstid er muligt, hvis et enigt MED-udvalg beslutter at indføre en røgfri arbejdsplads og dermed udelukke rygning og anvendelse af e-cigaretter m.v. fra arbejdstids begyndelse til arbejdstids ophør, bortset fra frokostpausen, jf. pkt. 12 i politikken.
Løsning
Der kan identificeres tre mulige scenarier:
- Scenarie 1 lægger op til, at der i hver forvaltnings Hoved-MED tages en drøftelse af mulighederne for at indføre røgfri arbejdstid i forvaltningen.
- Scenarie 2 lægger op til, at det er BR, der træffer beslutning om, at der i hele KK indføres røgfri arbejdstid
- Scenarie 3 lægger op til, at der udelukkende sker en tilpasning af KK’s rygepolitik, så den lever op til lov om røgfri miljøer.
Fordele og ulemper ved de tre scenarier gennemgås nedenfor.
Scenarie 1: Ved dette scenarie opfordres hver enkelt forvaltnings Hoved-MED aktivt til at indlede en lokal dialog om, hvordan man kan fremme røg- og nikotinfri arbejdstid i forvaltningen, samt at tage stilling til, om man vil beslutte røg- og nikotinfri arbejdsplads og dermed udelukke rygning og anvendelse af e-cigaretter m.v. fra arbejdstids begyndelse til arbejdstids ophør, bortset fra frokostpausen.
Beslutning om røg- og nikotinfri arbejdstid kan træffes af et enigt MED-udvalg, jf. KK’s rygepolitik. Denne løsning har allerede været anvendt i nogle decentrale MED-udvalg i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) og i Socialforvaltningen (SOF).
En sammentælling fra 2022 viser, at der på mellem 35 pct. og 50 pct. af arbejdspladserne i SUF og SOF er indført røgfri arbejdstid. Medio 2024 har ØKF, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF), Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) og Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) ikke arbejdspladser med røgfri arbejdstid. Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) har med afsæt i kommunens rygepolitik tydeliggjort, at rygning ikke er tilladt, hvis det er synligt for børn og unge og på arbejdspladsens matrikel, men har ikke overblik over hvor mange arbejdspladser, der har indført røgfri arbejdstid.
For at få en fornyet drøftelse af, hvordan man kan fremme røg- og nikotinfri arbejdstid og eventuelt tage beslutning om røg- og nikotinfri arbejdsplads, indstilles det, at forslaget fra Ungerådet KBH sendes til forvaltningernes Hoved-MED.
Følges scenarie 1 vil det betyde, at forvaltningernes Hoved-MED gennemfører en drøftelse af muligheden for at indføre røgfri arbejdstid i hele forvaltningen. Det kan betyde, at flere forvaltningers Hoved-MED-udvalg vil beslutte røgfri arbejdstid.
Hidtil har det alene været enkelte decentrale MED-udvalg, der har truffet beslutning om at indføre røgfri arbejdstid. Skal røgfri arbejdstid besluttes via MED-systemet, er det således ikke sikkert, at flere arbejdspladser indfører røgfri arbejdstid.
Scenarie 2: Beslutning om røgfri arbejdstid i KK, som gælder for alle ansatte, skal ske ved en beslutning i BR, eftersom den nuværende politik er vedtaget af BR. Inden endelig implementering af beslutning om røgfri arbejdstid skal kommunens Centrale Samarbejdsorgan (CSO) inddrages. Rygepolitikken er at sidestille med en retningslinje for arbejdsmiljø og personaleforhold på arbejdspladsen, hvorfor der jf. MED-aftalen (Forhandlingsfællesskabet og KL) er medbestemmelse.
Fordelen ved scenarie 2 er, at KK-beslutningen om røgfri arbejdstid vil omfatte alle ansatte i kommunen uanset arbejdsplads. Røgfri arbejdstid på alle arbejdspladser vil signalere, at KK er en moderne arbejdsplads, hvor også den sunde dagsorden kan være med til at fremme et positivt image. I dag har 85 af 98 kommuner besluttet at indføre røgfri arbejdstid, ligesom alle regioner har gjort det.
Indførelse af røgfri arbejdstid kan risikere at skabe utilfredshed blandt nogle ansatte i KK, da det kan virke som et indgreb i den personlige frihed, som det ikke tilkommer arbejdsgiver at blande sig i. Det vil derfor være hensigtsmæssigt, at der forud for implementering af røgfri arbejdstid tages højde for, hvordan man bedst muligt kan implementere beslutningen, og hvordan man bedst kan håndtere eventuel modstand.
Hvis scenarie 2 vælges, vil Økonomiforvaltningen i samarbejde med relevante parter og med inddragelse af alle forvaltninger udarbejde et forslag til en ny fælles rygepolitik for Københavns Kommune, som vil blive forlagt for ØU og BR til endelig godkendelse.
Scenarie 3: Scenarie 3 er en minimumsmodel, som udelukkende består i en implementering af nye regler, da en ændring af lov om røgfrie miljøer (rygeloven) fra 2020 betyder, at politikken også skal omfatte røgfrie tobaks- og nikotinprodukter som snus og nikotin. Der vil ikke blive igangsat yderligere centrale indsatser ved dette scenarie.
Arbejdspladser kan fortsat til hver en tid via et enigt centralt eller decentralt MED-udvalg vælge at indføre røgfri arbejdstid, som beskrevet under scenarie 1.
Hvis scenarie 3 vælges, vil Økonomiforvaltningen vende tilbage med en sag med forslag til en mindre tilpasning af Københavns Kommunes eksisterende rygepolitik med tilføjelse af de ovennævnte røgfrie tobaks- og nikotinprodukter. Sagen vil blive udarbejdet med inddragelse af relevante parter og forvaltninger, og vil blive forelagt for ØU og BR til endelig godkendelse.
Økonomi
Der er ikke udarbejdet et estimat på effekten af indførelsen af røgfri arbejdstid ift. antallet af sygefraværsdage i KK. Forskning viser dog, at personer, der holder helt op med at ryge eller ryger mindre, får færre sygedage. Det er derfor vurderingen, at røgfri arbejdstid har en positiv effekt på nedbringelsen af det totale sygefravær i KK. Forskning viser desuden, at røgfri arbejdstid betyder, at der anvendes mindre tid på pauser blandt dem, som i dag ryger i arbejdstiden. Hvis der træffes beslutning om røgfri arbejdstid, skal der tages stilling til omfanget af tilbud om rygestopkurser, og om medarbejdere fx skal have fri til at deltage i disse.
Videre proces
Efter behandling på ØU-mødet den 14. januar 2025, skal sagen behandles i BR på mødet den 29. januar 2025.
Videre proces afhænger af, hvilket scenarie der træffes endelig beslutning om.
Der skal som minimum udarbejdes en sag til ØU om revision af KK’s rygepolitik, som følge af en ændring af lov om røgfrie miljøer (rygeloven), så også røgfri tobaks- og nikotinprodukter som snus og nikotinposer omfattes af politikken.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. januar 2025
Økonomiudvalget ønskede afstemning mellem indstillingens tre foreslåede scenarier.
Indstillingens scenarie 2 blev forkastet med 10 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: F.
Imod stemte: A, Ø, C, B og V.
Indstillingens scenarie 1 blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, C, B og F.
I mod stemte: V.
Indstillingens scenarie 3 bortfaldt som følge af udvalgets vedtagelse af indstillingens scenarie 1.