Mødedato: 14.01.2025, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Borgerrådgiverens Beretning 2023

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrådgiveren afgiver årligt en beretning til Borgerrepræsentationen med en opgørelse over indkomne klager mv. ledsaget af en vurdering af kommunens måde at hjælpe borgerne på og sikre deres rettigheder.

Tidligere beslutninger

Borgerrådgiverudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at udvalget tager Borgerrådgiverens uddybende bemærkninger vedrørende beretningen 2023 til efterretning,
  2. at anbefale Borgerrepræsentationen – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at tage Borgerrådgiverens Beretning 2023 samt uddybende forklaring til efterretning,
  3. at anbefale Borgerrepræsentationen – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at opfordre Økonomiudvalget og de stående udvalg til at have fokus på sikring af god borgerbetjening, retssikkerhed og fortsat tillid fra borgere og virksomheder ved udmøntningen af kommunens Digitaliseringsstrategi 2024-2027.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget tager Borgerrådgiverens beretning til efterretning.

Økonomiudvalget bemærker, for så vidt angår Borgerrådgiverens anbefalinger til udmøntning af Digitaliseringsstrategi 2024-2027, at et centralt fokusområde i strategien er bedre brugervenlighed for borgere, virksomheder og medarbejdere i kommunens digitale løsninger. Derudover er det i denne sammenhæng væsentligt for Økonomiudvalget, at det er besluttet i strategien, at arbejdet med digital inklusion skal styrkes.

Problemstilling

Borgerrådgiveren afgiver årligt en beretning til Borgerrepræsentationen med en opgørelse over indkomne klager mv. ledsaget af en vurdering af kommunens måde at hjælpe borgerne på og sikre deres rettigheder.

Borgerrådgiverens Beretning 2023 blev behandlet i Økonomiudvalget den 10. september 2024. Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Økonomiudvalget noterer sig, at Borgerrådgiveren i sin beretning konkluderer, at medarbejderne generelt ikke følger politiske instruktioner (Se s. 7: ”risiko for opgivenhed i enhederne og afmatning blandt medarbejdere i forhold til at levere den service, som borgerne og den politiske ledelse efterspørger” og s. 8: ”opleves som ligegyldighed eller kynisme i forhold til at løse konstaterede udfordringer for borgerne”). Desuden skriver Borgerrådgiveren, at medarbejderne er præget af ”en begrænsende og skadelig tavshedskultur” (Se s. 7).

Økonomiudvalget ser ikke disse udsagn dokumenteret, idet der blot refereres til en enkelt episode ved boliganvisning.

Økonomiudvalget står uforstående overfor disse generaliseringer om Københavns Kommunes mange tusinde ansatte.

Partierne vil derfor ved Borgerrepræsentationens behandling af sagen lægge op til, at sagen sendes tilbage til Borgerrådgiverudvalget med anmodning om, at Borgerrådgiveren fremlægger dokumentation for, at der er belæg for disse to alvorlige generaliserende betragtninger om Københavns Kommunes ansatte.”

Sagen blev behandlet i Borgerrepræsentationen den 19. september 2024.

Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Venstre fremsatte forslag om:

”at sagen sendes tilbage til Borgerrådgiverudvalget med en anmodning om, at Borgerrådgiveren fremkommer med en uddybning og dokumentation for, at der er belæg for de to alvorlige generaliserende betragtninger i beretningen om, at medarbejdere i Københavns Kommune ikke følger politiske instruktioner, og at der blandt medarbejderne er en begrænsende og skadelig tavshedskultur.”

Det fremsatte ændringsforslag om udvalgshenvisning af sagen til Borgerrådgiverudvalget blev vedtaget efter afstemning med 51 stemmer imod 1.

For stemte: Ø, A, C, F, B, V, I
Imod stemte: O

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

“Dansk Folkeparti er enig i, at Borgerrådgiveren skal kunne dokumentere og begrunde sine udtalelser. Det er vi også overbevist om, at Borgerrådgiveren kan, hvis vi har modet til at høre det.

Dansk Folkeparti kan imidlertid ikke se, at Borgerrådgiveren har kritiseret kommunens medarbejdere sådan som Økonomiudvalget anfører. Dansk Folkeparti kan derfor ikke se, hvad det er Borgerrådgiveren skal dokumentere. Borgerrådgiveren skal være Borgerrepræsentationens garant for, at de borgere, som kommer i klemme, får hjælp og at kommunen bliver klogere og lærer af sine fejl. Det understøtter Borgerrepræsentationen ikke ved at så tvivl om Borgerrådgiverens udtalelser eller grundlag.

Hvis der er uenigheder om retningen, er der brug for dialog. Dansk Folkeparti har tidligere opfordret til mere dialog mellem forvaltningernes administrative og politiske ledelser og Borgerrådgiveren uden at det har givet anledning til noget. Derfor gentages opfordring her.”

Løsning

Borgerrådgiveren har udarbejdet et notat (bilag 1), der forklarer, uddyber og underbygger de dele af beretningen 2023 som Økonomiudvalget, og efterfølgende Borgerrepræsentationen, henviser til.

I notatet dokumenterer Borgerrådgiveren det, der er anført i beretningen, med en række eksempler. Af hensyn til fortroligheden i whistleblowerordningen er spørgsmålet om tavshedskultur ikke dokumenteret med citater, men via en statistisk optælling.

Borgerrådgiveren understreger også, at Borgerrådgiveren ikke har intention om eller grundlag for at konkludere, at medarbejderne generelt ikke følger politiske instruktioner, eller at medarbejderne generelt er præget af en begrænsende og skadelig tavshedskultur. Borgerrådgiveren beklager at have givet anledning til denne misforståelse.

Som supplement til notatet er vedlagt en pressemeddelelse fra Lederne (oktober 2024) om en byretsdom, hvor kommunen blev dømt for repressalier over for en medarbejder som benyttede kommunens whistleblowerordning (bilag 2). Borgerrådgiveren orienterede tilbage i august 2022 Borgerrådgiverudvalget og den ansvarlige direktion om oplysninger, der tydede på, at det havde haft negative konsekvenser for den ansatte, at vedkommende havde indgivet oplysninger til whistleblowerordningen. Dommens ankefrist udløber efter det oplyste ultimo oktober 2024.

Hvis udvalget tager notatet (bilag 1) og pressemeddelelsen fra Lederne (bilag 2) til efterretning, skal notatet samt beretningen genbehandles i Borgerrepræsentationen - efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget.

Hvis udvalget ønsker yderligere dokumentation for beskrivelserne i beretningen 2023, kan udvalget anmode Borgerrådgiveren om dette. En sådan dokumentation vil blive fremlagt på førstkommende Borgerrådgiverudvalgsmøde.

Økonomi

Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis udvalget tager notatet (bilag 1) til efterretning, skal notatet samt beretningen genbehandles i Borgerrepræsentationen - efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget.

Genbehandlingen forventes at blive forelagt Økonomiudvalget den 14. januar 2025 og Borgerrepræsentationen den 29. januar 2025.

Johan Busse

Oversigt over politisk behandling

Borgerrådgiverudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

 

at udvalget tager Borgerrådgiverens uddybende bemærkninger vedrørende beretningen 2023 til efterretning.

at anbefale Borgerrepræsentationen – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at tage Borgerrådgiverens Beretning 2023 samt uddybende forklaring til efterretning.

at anbefale Borgerrepræsentationen – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at opfordre Økonomiudvalget og de stående udvalg til at have fokus på sikring af god borgerbetjening, retssikkerhed og fortsat tillid fra borgere og virksomheder ved udmøntningen af kommunens Digitaliseringsstrategi 2024-2027.

 

 

Borgerrådgiverudvalget beslutning i mødet den 1. november 2024

 

Udvalget tog Borgerrådgiverens dokumentation og uddybende bemærkninger vedrørende Beretningen 2023 til efterretning.

Udvalget bemærkede, at hovedpunkterne i det uddybende notat med fordel kan indgå i en opdateret version af beretningen, så præciseringerne af teksten fremgår heraf med henvisning til uddybningen i notat af 8. oktober 2024. Version II af beretningen blev efterfølgende udarbejdet og godkendt af udvalget (bilag 3).

Udvalget anbefaler Borgerrepræsentationen – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at tage den opdaterede version af Borgerrådgiverens Beretning 2023 (bilag 3) samt dokumentation og uddybende forklaring (bilag 1) til efterretning.

Udvalget anbefaler Borgerrepræsentationen – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at opfordre Økonomiudvalget og de stående udvalg til at have fokus på sikring af god borgerbetjening, retssikkerhed og fortsat tillid fra borgere og virksomheder ved udmøntningen af kommunens Digitaliseringsstrategi 2024-2027.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. januar 2025

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top