Plan for fortsat drift
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Københavns Kommunes ”Plan for fortsat drift 2025”, jf. bilag 1 godkendes.
Problemstilling
Ifølge Beredskabslovens (lov nr. 314 af 3. april 2017) § 25, stk. 1, skal kommunalbestyrelsen udarbejde en samlet plan for kommunens beredskab. Af Beredskabslovens § 25, stk. 3, fremgår det, at den skal revideres mindst én gang i hver valgperiode.
Planen hedder i Københavns Kommune ”Plan for fortsat drift” (herefter planen). Planen skal gøre kommunen i stand til at opretholde eller hurtigst muligt reetablere drifts- og serviceniveauerne ved omfattende og alvorlige hændelser, der påvirker kommunens vedligeholdelse af serviceniveauer og varetagelse af samfundsvigtige opgaver. Planen skal effektueres under en eventuel krise såsom terrorangreb, cyberangreb, pandemi, fødevaremangel, store ulykker eller lignende.
Planen er senest behandlet i Borgerrepræsentationen (BR) den 23. september 2021 og skal revideres inden udgangen af 2025.
Det vil være hensigtsmæssigt, at ”Plan for fortsat drift” fremadrettet forelægges tidligt i valgperioden, så BR allerede i begyndelsen af valgperioden får viden om kommunens beredskab, hvem der har ansvar for hvad, og hvorledes beredskabet er organiseret. Hensigten er derfor, at næste behandling af ”Plan for fortsat drift” sker tidligt i den nye samling 2026-2029.
Løsning
Planen har som formål, at Københavns Kommune skal kunne håndtere omfattende og alvorlige hændelser i kommunen såsom problemer med forsyningsvirksomheden, naturkatastrofer eller lignende med egne ressourcer på en måde, så hændelsen får mindst mulig indflydelse på serviceniveauet i kommunen.
Formålet med planen er desuden, at Københavns Kommune har en klar ansvarsfordeling for så vidt angår opretholdelsen af kommunens drift ved varslede eller uvarslede hændelser, der vil kunne påvirke serviceniveauet i kommunen.
Planen skal medvirke til:
- At begrænse konsekvenserne af hændelsen.
- At situationen håndteres på en effektiv og professionel måde.
- At støtte kriseledelsesorganisationen i sine beslutninger og udførelsen af disse.
- At borgere m.fl. modtager effektiv og relevant information.
Planen er opdelt i en orienterende og en operationel del. Økonomiforvaltningen ved Borgerrepræsentationens Sekretariat er overordnet ansvarlig for udformning og indhold af planen. Alle dele af planen koordineres med Hovedstadens Beredskab.
Udover den overordnede plan, der vedrører hele Københavns Kommune, består plankomplekset af delplaner for hver af de syv forvaltninger og en kommunikationsplan. Dertil udarbejdes der lokalt specialplaner, indsatsplaner, action card-instrukser (kort med beskrivelse af, hvordan en konkret opgave skal løses under alvorlige hændelser) m.m. af de ansvarlige forvaltninger.
Væsentligste opdateringer af planen
Planen er sidst revideret ifm. at den blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i sidste valgperiode d. 23. september 2021.
Revisionen var dengang forholdsvis omfattende, idet planen både blev opdateret med erfaringer fra arbejdet i Kriseledelsen og fra den store tværgående evaluering af corona-indsatsen i foråret 2020. Sagen var forinden behandling i BR i høring i Den Administrative Stab og blev behandlet i Kredsen af administrerende direktører med bred opbakning.
Det er ikke Økonomiforvaltningens vurdering, at der er behov for en større revision af planen, og der er således alene foretaget redaktionelle ændringer. Dog er det sidste afsnit ”Øvrigt beredskab” blevet fornyet for at sikre, at planen er i overensstemmelse med de officielle beskrivelser af den nationale krisestyringsorganisation, der er blevet ajourført siden sidste ”Plan for fortsat drift.”
Herudover foreslås det, at afsnittet om ”Andre lovpligtige kommunale beredskabsopgaver” udgår, da disse opgaver er beskrevet i de enkelte forvaltningers delplaner.
Planen er opdateret i samarbejde med Hovedstadens Beredskab og har været i høring på tværs af alle forvaltninger i Beredskabssamordningen i Københavns Kommune, hvor alle forvaltninger er repræsenteret.
Ændringer ift. sidst vedtagne ”Plan for fortsat drift” kan ses i bilag 2.
Økonomi
Der er ikke økonomiske konsekvenser forbundet med planen.
Videre proces
Hvis Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen godkender planen, meddeler Økonomiforvaltningen dette til Beredskabsstyrelsen og Hovedstadens Beredskab.
Søren Hartmann Hede /Flemming Dubgaard Hansen