Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp for 2020 og tilsynspolitik for 2020 på Socialforvaltningens område
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Socialudvalget forelægges revideret udgave af kvalitetsstandarden for personlig og praktisk hjælp mv. for 2020, jf. servicelovens §§ 83, 83a og 86. Vedlagte bilag 1 kaldes for kvalitetsstandard, da det er lovpligtigt, at der på dette område årligt skal godkendes en kvalitetsstandard. Kvalitetsstandarden er ligesom tidligere år revideret i tæt samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Endvidere forelægges nogle mindre ændringer af tilsynspolitikken for 2020 for ydelser efter servicelovens § 83 på forvaltningens område.
Tidligere beslutninger
Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende Socialforvaltningens kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp mv. for 2020 ”Hjælp i hverdagen 2020”.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen skal én gang årligt godkende en borgerrettet kvalitetsstandard for serviceydelser efter servicelovens §§ 83, 83a og 86 om personlig og praktisk hjælp, rehabiliteringsforløb, genoptræning og vedligeholdende træning. I kvalitetsstandarden kan borgeren læse om mulighederne for at få hjælp i hverdagen, hvis borgeren har en fysisk, psykisk eller social udfordring, som gør det vanskeligt at klare de daglige opgaver. I kvalitetsstandarden er også beskrevet tilbud, som borgere, der modtager ydelser i Borgercenter Hjemmepleje i mange tilfælde gør brug af. Det drejer sig f.eks. om tilbud vedr. sundhedsfremme og forebyggelse, aktivitets- og samværstilbud, tilbud om træning samt ældreboliger i Københavns Kommune.
Borgerrepræsentationen skal endvidere mindst én gang årligt følge op på tilsynspolitikken for tilbud efter servicelovens § 83, jf. § 151c om personlig hjælp og pleje. Tilsynspolitikken indeholder retningslinjer og procedurer for kommunens tilsyn med disse tilbud (både egne og eksterne tilbud). Det bemærkes, at denne tilsynspolitik ikke vedrører sygepleje, der har en særskilt kvalitetssikring, som aktuelt er ved at blive styrket.
Løsning
Der er udarbejdet et udkast til ny kvalitetsstandard for 2020, jf. bilag 1, med samme opbygning som kvalitetsstandarden for 2019. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen harmoniserer i vidt omfang de to kvalitetsstandarder for henholdsvis borgere over og under 65 år. Udarbejdelsen af kvalitetsstandarden er derfor sket i tæt samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Udkastet til ’Hjælp i hverdagen 2020’ har været i ekstern høring hos relevante interessenter samt været tilgængelig på Københavns Kommunes høringsportal ’Bliv Hørt’ i perioden 14. oktober til 11. november 2019. Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i samme periode afholdt en høring målrettet fælles høringsparter. Der er modtaget otte høringssvar med bemærkninger og forslag til ændringer, og kvalitetsstandarden er herefter blevet tilrettet.
Ændringer foretaget inden høring, herunder i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Foruden sproglige justeringer har Socialforvaltningen foretaget følgende væsentlige ændringer i forhold til 2019-udgaven af kvalitetsstandarden:
- Indarbejdet Ankestyrelsens principafgørelse 3-19 om kompensationsprincippet vedr. praktisk hjælp. Afgørelsen medfører, at kommunen ikke udelukkende kan lægge til grund, at rask ægtefælle eller hjemmeboende børn tager sig af de praktiske opgaver i hjemmet. På den baggrund er følgende sætning indført: ’Den praktiske hjælp, du kan tilbydes, beror på en konkret og individuel vurdering af din samlede situation, herunder de ressourcer, der er i husstanden.’ Socialforvaltningen har ved budgetforhandlingerne fået midler til dækning af meromkostningerne (SO48).
- At ydelserne psykisk pleje og omsorg og tryghedsbesøg udgår af kvalitetsstandarden. Dette beror på, at Socialudvalget på udvalgsmødet den 24. april 2019 godkendte, at der med budget 2020 vil ske reduktioner med indvirkning på disse to ydelser. Socialudvalget godkendte på udvalgsmødet den 12. juni 2019, at effektiviseringsforslaget HJ01 vedr. psykisk pleje og omsorg blev fremrykket fra 2020 til 2019.
- Sproglige præciseringer af ydelsers indhold med henblik på at forventningsafstemme med borgerne. Der er bl.a. indarbejdet ændringer i afsnit omhandlende hjælp til støtte til vask i hjemmet, madudbringning, hjemmesygepleje og klippekort. Præciseringerne er uden betydning for serviceniveauet.
Ændringer foretaget som led i høringen
Socialforvaltningen har i forbindelse med høringen modtaget otte høringssvar. De samlede høringssvar fremgår af bilag 2. I bilag 3 gives en nærmere gennemgang af de indkomne ændringsforslag samt Socialforvaltningens bemærkninger hertil. De høringssvar, der er imødekommet, er markeret med grønt. Det gælder f.eks.:
- Udsatterådets forslag om, at det med fordel kan understreges i afsnittet om visitation, at visitatorens vurdering er en helhedsvurdering, og borgeren derfor ikke behøver at henvende sig med en særskilt anmodning om støtte til hvert behov.
- Dialogforums forslag om at udbrede kendskabet til kvalitetsstandarden til borgere med psykiske lidelser f.eks. via aktivets- og samværstilbud.
Flere høringssvar udtrykker tilfredshed med kvalitetsstandardens beskrivelse af de kommunale tilbud, læsevenlighed og opbygning. Socialforvaltningen har ikke kunnet imødekomme alle forslag i høringssvarene. Det skyldes hovedsageligt, at nogle af forslagene enten er for detaljerede i forhold til hensigten med kvalitetsstandarden, eller at de vedrører emner, der ikke er omdrejningspunktet for kvalitetsstandarden. Kvalitetsstandardens primære formål er at beskrive serviceniveauet for §§ 83, 83a, 84 og 86, hvorfor beskrivelsen af øvrige tilbud ikke går i samme detaljeniveau.
Tilsynspolitik for 2020 for § 83-ydelser på Socialforvaltningens område
Socialudvalget skal godkende tilsynspolitikken én gang årligt. Socialforvaltningen har indarbejdet to mindre tilpasninger af tilsynspolitikken for 2020 (jf. bilag 4) således, at det fremgår:
- At underleverandørordningerne tilses i et tilsyn udført af den lokale centerchef fra den kommunale leverandør af personlig og praktisk hjælp. Ved tilsynet foretages en gennemgang af alle sager.
- At tilsynet med de private leverandører af tøjvaskeordning og indkøbsordning udføres i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis indstillingen godkendes, vil kvalitetsstandarden for 2020 blive forelagt for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse. Tilsynspolitikken med ydelser efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område implementeres.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægger den 12. december 2019 en indstilling om kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp målrettet ældre borgere over 65 år for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Nina Eg Hansen / Eva Stokbro Jensen
Oversigt over politisk behandling
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at godkende Socialforvaltningens kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp mv. for 2020 ”Hjælp i hverdagen 2020”.
Socialforvaltningen indstiller,
2. at Socialudvalget godkender, at der foretages to mindre justeringer i tilsynspolitikken for 2020 for ydelser efter servicelovens § 83 på Socialforvaltningens område.
Socialudvalgets beslutning i mødet den 11. december 2019
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at kvalitetsstandarderne skulle have en ny titel, at borgmesteren i forordet skal oplyse hvilke forringelser og forbedringer der er foretaget i forhold til kvalitetsstandarderne 2019, samt at der skulle flyttes en sætning fra s. 6 til s. 9.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. januar 2020.
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.