Mødedato: 14.01.2003, kl. 15:00

Etablering af ungdomssanktionspladser (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Etablering af ungdomssanktionspladser (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 14. januar 2003

 

 

J.nr. ØU 5/2003

 

5. Etablering af ungdomssanktionspladser (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

at der gives en indtægtsbevilling på 8 mill. kr. fra Socialministeriet til etablering af minimum 10 pladser til kriminelle unge.

at der gives en kapitalbevilling på 8 mill. kr. til etablering af 11 åbne ungdomssanktions- pladser fordelt med 5 pladser i bygning A på Sundholm, 3 pladser på Kløvermarksvej 32B, 3 pladser på den selvejende døgninstitution Seden Enggård samt en række pladser til kriminelle børn under 15 år.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 11. december 2002

Kontorchef Susanne Binné og kontorchef Anders Kirchhoff deltog under punktet.

Indstillingen blev tiltrådt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets får en indtægtsbevilling på 8 mill. kr. til budget 2003, bevilling Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.23.3.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afholder udgiften i budget 2003 på bevillingen Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.23.3.

Derudover bemærkes at Borgerrepræsentationen allerede har tiltrådt indstillingen om etablering af 5 sikrede pladser, finansieret ved et internt lån (BR 640/2002). "

Vedlagt: Brev fra Socialministeriet

 

RESUME

Folketinget vedtog med virkning fra 1. juli 2001 § 74a i straffeloven, som betyder, at unge 15–17-årige, der har begået grovere personfarlig eller anden alvorlig kriminalitet, kan idømmes en 2-årig socialpædagogisk behandlingsdom. Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at kommunens eksisterende døgninstitutioner ikke har den nødvendige kapacitet til at efterleve den vedtagne lovgivning.

Ungdomssanktionen er inddelt i tre faser. I fase 1 opholder den unge sig på en sikret afdeling. I fase 2 opholder den unge sig på en åben ungdomssanktionsplads på en døgninstitution. I fase 3 opholder den unge sig i en almindelig bolig med tilsyn fra de sociale myndigheder.

Socialministeriets bevilling af midler til etablering af pladser til kriminelle unge muliggør etablering af 11 åbne sanktionspladser. Otte af pladserne etableres i forbindelse med Observationshjemmet Sønderbros afdelinger fordelt med fem på Sundholm og tre på Kløvermarksvej 32B (tre pladser). De øvrige tre pladser etableres på den selvejende døgninstitution Seden Enggård, Mindelundsvej 112, 5240 Odense NØ, der drives af Ungdommens Vel, som Københavns Kommune har driftsoverenskomst med.

Yderligere ønskes etableret en række pladser til stærkt kriminelle børn under 18 år, med tilbud, der i pædagogisk indhold minder om den indsats, der iværksættes for sanktionsdømte unge. Disse pladser planlægges etableret i tilknytning til en af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens eksisterende døgninstitutioner.

For de pladser, der etableres i Københavns kommune, foreligger der byggetilladelse fra Byggeri og Bolig.

Alle pladser forventes taget i brug senest medio 2003.

I forbindelse med Socialministeriets bidrag på 8 mill. kr. til etablering af minimum 10 åbne ungdomssanktionspladser til kriminelle unge, har Københavns Kommune stillet ministeriet i udsigt, at der i forbindelse med budget 2003 arbejdes på at skabe finansieringsmulighed for etablering af 5 sikrede pladser i København. Indstilling om finansiering af 5 sikrede pladser blev tiltrådt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 13. november 2002, og forventes at blive behandlet i Borgerrepræsentationen den 14. januar 2003.

SAGSBESKRIVELSE

Den lovgivningsmæssige baggrund

Folketinget vedtog med virkning fra 1. juli 2001 §74a i straffeloven, som betyder, at unge 15–17-årige, der har begået grovere personfarlig eller anden alvorlig kriminalitet, kan idømmes en 2-årig socialpædagogisk behandlingsdom. Målgruppen er således kriminelle og ofte massivt socialt udsatte unge, der vurderes at have et stort behov for socialpædagogisk behandling. Ungdomssanktionen er en tvungen foranstaltning, og den unge kan ikke selv vælge en almindelig fængselsstraf frem for en ungdomssanktion.

Ungdomssanktionen skal ses som en ny mulighed for at fastholde den unge i et behandlingsforløb, der på sigt kan bringe den unge ud af en kriminel løbebane. Kun unge over 15 år kan idømmes en ungdomssanktion.

I København er der samtidig et stigende problem med stærkt kriminelle børn under 15 år. Til denne gruppe ønskes etableret en række pladser, der i pædagogisk indhold minder om den indsats, der iværksættes for sanktionsdømte unge. Disse pladser planlægges etableret i tilknytning til en af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens eksisterende døgninstitutioner.

Tre faser i behandlingsforløbet

Fase 1 i den 2-årige ungdomssanktion består som udgangspunkt af et indledende ophold på en sikret institution, hvor der skabes grundlag for den videre socialpædagogiske behandling. Dette ophold varer typisk 2 måneder, hvilket svarer til den tid det normalt tager at gennemføre en socialpædagogisk observation efter den sociale lovgivning.

I forbindelse med Socialministeriets bidrag på 8 mill. kr. til etablering af minimum 10 åbne ungdomssanktionspladser til kriminelle unge, har Københavns Kommune stillet ministeriet i udsigt, at der i forbindelse med budget 2003 arbejdes på at skabe finansieringsmulighed for etablering af 5 sikrede pladser i København. Indstilling om finansiering af 5 sikrede pladser blev tiltrådt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 13. november 2002, og forventes at blive behandlet i Borgerrepræsentationen den 14. januar 2003. Af indstillingen fremgår, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ansøger Økonomiudvalget om et lån på 7.5 mill. kr., og at lånet eventuelt tilbagebetales ved regnskabsafslutni ngen 2002, såfremt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har et samlet mindreforbrug efter bundne budgetoverførsler.

Fase 2 består af et behandlingsforløb på en almindelig døgninstitution eller et godkendt opholdssted i op til 12 måneder. Behandlingsindsatsen skal vedrørende følelsesmæssig udvikling, social adfærd, boglig indlæring og praktiske gøremål for den unge, samt sikre stillingtagen til skolegang/uddannelse, arbejde, bolig, fritidsaktiviteter o.lign. Det centrale er, at der er tale om et individuelt tilrettelagt forløb, som indeholder et langsigtet perspektiv, hvor der hele tiden følges op og foretages de fornødne tilpasninger undervejs.

Sanktionens sidste fase er udslusning, der foregår i ambulant regi, hvor den unge eksempelvis bor på eget værelse, med tilsyn af de sociale myndigheder. Denne fase varer typisk op til 10 måneder.

Den unge kan efter omstændighederne rykke mellem de forskellige faser, men anbringelse på institutionerne må ikke overskride 1½ år, heraf højst 1 år på en sikret institution.

Der kan tænkes eksempler på unge, som selv en sikret institution ikke kan rumme, f.eks. på grund af grov vold mod personalet. Hvis det samtidig skønnes, at den unge er uimodtagelig for behandling, kan det efter omstændighederne blive nødvendigt at idømme den unge en ubetinget fængselsstraf.

Pædagogisk indhold

Socialministeriet har bevilget 3 mill. kr. til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til et udviklingsprojekt, der sigter mod håndtering af stærkt kriminelle unge. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er derfor i gang med et udviklingsprojekt, der skal udmøntes i to typer døgninstitutionstilbud. Samarbejdet mellem disse to institutioner skal sikre en sammenhængende og effektiv indsats over for kriminelle unge under og over 15 år, herunder skabe sammenhæng mellem de sikrede og åbne afdelinger. Yderligere skal institutionerne fremover inspirere og bidrage til den fortsatte udvikling af indsatsen over for stærkt utilpassede unge.

Projektbeskrivelse

Projektet er udarbejdet af Arkitektfirmaet Mogens Werliin i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Bygning A, Sundholmsvej 32

Halvdelen af 1. sal i bygning A, ca. 175 m2, anvendes i dag til administration for Observationshjemmet Sønderbro. Resten af bygningen, der er på i alt 700 m2, står ubenyttet hen. Det foreslås, at administrationen flyttes til bygning G på Sundholm.

I bygning A etableres der 5 åbne sanktionspladser. Stueetagen indrettes til behandlingscenter, der indeholder 4 fleksible rum, hvor der er mulighed for at lave forskellige aktiviteter, køkken/alrum, kontorer, fælles toilet og bad, mødelokale og personalerum. Alle aktivitetsrum indrettes med ventilation, 380 volt stikkontakter, edb-stik m.v., således at rummene kan anvendes fleksibelt til de aktiviteter, der er behov for ift. de unge. Alle gulve renoveres, branddøre isættes, og alle vægge og lofter males.

På 1. sal indrettes 5 værelser med fælles toilet og bad, køkken/alrum, opholdsrum, vagtrum, kontor og personalefaciliteter. Der isættes branddøre, filtgulvtæpper fjernes og alle gulve renoveres. Alle vægge og lofter males.

Kløvermarksvej 32B og 32C

Kløvermarksvej 32B anvendes i dag, som kontorer for akut- og observationsafdelingen under Sønderbro (Kløvermarksvej 32C), den eksterne gruppe, som følger unge, der bor i lejemål indgået af akut- og observationsafdelingen samt af personale tilknyttet den åbne afdeling.

En ny pavillon på 37 m2 skal rumme personalefaciliteter for 17–18 medarbejdere fra 32C samt vagtrum. Pavillonen etableres i umiddelbar tilknytning til 32C, og indeholder personalerum, vagtrum, toilet samt tekøkken.

I bygning 32B indrettes 3 åbne sanktionspladser. Socialrådgiver tilknyttet Sønderbro akut- og observationsafdeling i bygning C bevarer kontor i stueetagen. Renovering af 32B omfatter stueetagen og 1. sal, i alt ca. 200 m2. Der etableres nyt køkken, gulve og badeværelser renoveres, vægge og lofter males og nye branddøre isættes.

I bygning 32C frigøres 1 vagtværelse til et værelse til en ung, således at alle 6 nuværende interne pladser samles i samme bygning.

Bygning G, Sundholmsvej 42

Bygning G står ubenyttet hen. I en del af stueetagen indrettes der i de tidligere hospitalsstuer, kontorer og møderum for Sønderbros administration fra bygning A, regnskabsfunktion samt eksterngruppen fra Kløvermarksvej 32B. Renoveringen omfatter ca. 340 m2 med etablering af tekøkken, nye branddøre, renovering af gulve, lyddæmpning, diverse el-arbejde samt lamper. Alle vægge og lofter males.

Seden Enggård

Etablering af 3 pladser indebærer en mindre ombygning.

MILJØVURDERING

Da der er tale om ombygninger vil der kun være mindre gener i byggeperioden i form af støj og affaldshåndtering. Der vil ved renoveringen bl.a. blive taget hensyn til minimering af energiforbruget.

ØKONOMI

Den samlede byggeudgift udgør 8 mill. kr., opgjort ved indeks 168, juli 2002.

Renovering Sundholm, bygning A 3.745.000 kr.

Renovering Kløvermarksvej 32, inkl. pavillion 910.000 kr.

Renovering Sundholm, Bygning G 545.000 kr.

Montering 700.000 kr.

Etablering af 3 pladser på Seden Enggård 400.000 kr.

Etablering af pladser til unge under 15 år 1.700.000 kr.

I alt 8.000.000 kr.

Tilskud fra socialministeriet 8.000.000 kr.

Der anvises kassemæssig dækning for udgiften i 2003 på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budget konto 5.23.3, Børnefamilier med særlige behov.

Afledte driftsudgifter forbundet med sagen afholdes indenfor rammen af DUT-kompensationen og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets rammeforhøjelse (ØU-122/2002).

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Situationsplaner
  • Plantegninger

 

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top