Mødedato: 13.12.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Godkendelse af ejerstrategier 2022 for Københavns Kommunes større selskaber for de kommende fire år

Se alle bilag
Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen forelægges til godkendelse opdaterede ejerstrategier for Københavns Kommunes ni større selskaber for de kommende fire år.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at de opdaterede ejerstrategier for Københavns Kommunes ni større selskaber for 2022 og fire år frem, jf. bilag 1, godkendes.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har den 22. juni 2016 (dagsordenspunkt nr. 54) besluttet, at Københavns Kommune for hver af de større selskaber vedtager en ejerstrategi.

De gældende ejerstrategier for Københavns Kommunes ni større selskaber er senest opdateret i 2020 og godkendt af Borgerrepræsentationen den 29. oktober 2020 (dagsordenspunkt 7). Ifølge strategierne skal de revideres i 2022.

Løsning

Økonomiforvaltningen har foretaget en opdatering af ejerstrategierne for de ni større selskaber, som Københavns Kommune er medejer af:

  • HOFOR-koncernen
  • Udviklingsselskabet By & Havn I/S
  • Metroselskabet I/S
  • I/S Amager Ressourcecenter (ARC)
  • I/S Vestforbrænding
  • Hovedstadens Beredskab I/S
  • Arena CPHX P/S
  • Trafikselskabet Movia
  • Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR)

De opdaterede ejerstrategier fremgår af bilag 1.

Økonomiudvalget har den 25. oktober 2022 drøftet udkast til ejerstrategier. Det udkast til ejerstrategierne, som Økonomiudvalget blev forelagt, fremgår af bilag 2c med ændringsmarkeringer ift. de gældende 2020-ejerstategier.

På baggrund af drøftelserne i udvalget er udkastene tilrettet, og af bilag 2 fremgår med farvet markering de ændringer, som drøftelserne har afstedkommet. I vedlagte opfølgningsskema, jf. bilag 2a, er opsummeret bemærkningerne fremsat af partierne under Økonomiudvalgets møde samt Økonomiforvaltningens besvarelse heraf.

Ligeledes i medfør af Økonomiudvalgets drøftelser, er sagen tilføjet et fortroligt bilag 2b, som overordnet redegør for selskabernes sikring af den kritiske infrastruktur set i lyset af den eksisterende forsyningssituation.

Ejerstrategierne har udgangspunkt i Københavns Kommunes gældende politik for et aktivt ejerskab af kommunens selskaber, som er godkendt af Borgerrepræsentationen den 10. oktober 2013 (dagsordenspunkt nr. 4).

Ifølge kommunens aktive ejerskabspolitik skal Københavns Kommune ved anvendelse af de styringsværktøjer, som er til rådighed via forvaltningen og de af kommunen udpegede bestyrelsesmedlemmer:

  • sikre og udvikle kommunens økonomiske værdier i selskaberne, og
  • varetage kommunens øvrige interesser, dvs. de strategier og politikker, som Borgerrepræsentationen og kommunens udvalg har vedtaget for byens udvikling, herunder kommune- og lokalplaner, klimaplaner, ældrepolitik, handicappolitik m.v. i selskaberne.

Ejerstrategierne for hvert selskab indeholder de strategiske mål for kommunens ejerskab og omfatter de økonomiske værdier og gælden i selskaberne samt kommunens øvrige interesser og består af kort- og langsigtede mål og indsatser.

Hver strategi indledes med en kort oversigt over de væsentligste ændringer i forbindelse med opdateringen.

Udover et fortsat fokus på aktivoptimering, gældshåndtering, risikostyring og klimamål indgår bl.a. i revisionen af strategierne Københavns Kommunes politik om kønsneutralt sprogbrug med ønske om, at selskaberne anvender kønsneutralt sprog og kønsneutrale betegnelser, samt et fokus på sikring – fysisk såvel som digitalt - af selskabernes kritiske infrastruktur set i lyset af den eksisterende forsyningssituation.

Udkast til ejerstrategier har været i høring hos selskaberne over sommeren samt i Teknik- og Miljøforvaltningen for så vidt angår ARC, I/S Vestforbrænding og CTR. I det omfang selskabernes eller Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger har givet anledning til ændringer, er disse indarbejdet i ejerstrategierne, jf. bilag 2d. I det omfang bemærkningerne ikke har givet anledning til ændringer, fremlægges disse, jf. bilag 2e.

Økonomiudvalget har desuden haft temadrøftelser med HOFOR-koncernen, By & Havn, Metroselskabet, ARC, Hovedstadens Beredskab og Movia i forbindelse med tre møder i Økonomiudvalget i september/oktober 2022.

Ejerstrategierne giver selskaberne, herunder de kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer og medejere, kendskab til Københavns Kommunes ønsker til selskaberne. Ejerstrategierne er således ikke en instruktion, og den forpligter ikke direkte det enkelte bestyrelsesmedlem eller selskabets bestyrelse.

Til orientering vedlægges Økonomiforvaltningens overordnede notat om bestyrelsesmedlemmernes roller mv. og adgang til at instruere disse under hensyn til evt. forskelle ift. selskabsform og stiftelsesgrundlag, jf. bilag 3. For yderligere uddybning henvises til den af Økonomiforvaltningen udarbejdede Bestyrelseshåndbog 2022 for Københavns Kommune, som er tilgængelig på kommunens hjemmeside under Politik, Borgerrepræsentation, Om medlemmer, jfr. link: Bestyrelseshåndbog 2022

Ejerstrategierne er senest opdateret i 2018 og 2020. Da ejerstrategier imidlertid fastlægger de overordnede og langsigtede rammer for, hvad en ejer ønsker, at et selskab skal gøre, er det Økonomiforvaltningens vurdering, at revision af strategierne alene bør ske én gang i (starten af) hver valgperiode. Ejerstrategierne forventes derfor opdateret næste gang i 2026.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Ejerstrategierne forventes opdateret næste gang i 2026.

I kommende kvartalsrapportering for Københavns Kommunes større selskaber vil Økonomiforvaltningen overfor Økonomiudvalget redegøre for selskabernes tiltag i forhold til ejerstrategiernes mål om størst mulig åbenhed. Dette skal samtidig understøtte en udbredelse af konkrete tiltag for øget åbenhed og bedste praksis på tværs af selskaberne.

 

Søren Hartmann Hede                                     /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Godkendelse af ejerstrategier 2022 for Københavns Kommunes større selskaber for de kommende fire år (2022-0102750)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2022

Kontorchef i Økonomiforvaltningen, Per Justesen, deltog under sagens behandling af hensyn til sagens oplysning.

 

Økonomiudvalget fremsatte følgende ændringsforslag om ændring af ejerstrategien for HORFOR i bilag 1 på side 2, pkt. 3, således at formuleringen i bilag 1 ændres fra:

 

”HOFOR skal arbejde for at etablere et storskala CO2-fangstanlæg og aktivt søge nationale samt internationale støttepuljer, samt undersøge mulige alternative teknologier til biomassebaseret fjernvarme som fx havvarmepumper, geotermi og mindre varmepumper.”

til

”HOFOR skal arbejde for et storskala CO2 fangstanlæg, herunder muligheden for et udviklingssamarbejde med ARC og Vestforbrændingen. Desuden skal HOFOR arbejde for at etablere alternative teknologier til biomassebaseret fjernvarme som fx havvarmepumper, geotermi og mindre varmepumper.”

Det af Økonomiudvalget fremsatte ændringsforslag blev godkendt uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top