Kvartalsrapportering vedrørende Københavns Kommunes større selskaber - 2. kvartal 2022
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at nærværende kvartalsrapport på udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber for 2. kvartal 2022, jf. bilag 1, tages til efterretning.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 30. april 2015 indstilling om styrkelse af Københavns Kommunes aktive ejerskab over for de større selskaber, herunder at der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg ved kvartalsvis rapportering til Økonomiudvalget vedrørende samtlige af kommunens større selskaber.
Løsning
Kvartalsrapporteringen for 2. kvartal 2022 (perioden april - juni 2022) vedrørende de større selskaber forelægges hermed for Økonomiudvalget til efterretning.
Da kvartalstallene først skal godkendes i selskabernes bestyrelser, er rapporteringen forskudt med op til et halvt år, og derfor orienteres der efter anmodning fra Økonomiudvalget tillige om eventuelle aktuelle emner.
Økonomiforvaltningen har fokus på de mål, der rapporteres på i kvartalsrapporteringen. Opmærksomheden er således rettet mod forsyningssikkerhed, priser, omkostningseffektivitet, risiko og gæld, byudvikling samt målopfyldelse af større projekter, herunder politisk besluttede projekter som f.eks. Københavns Kommunes klimaplan.
I bilag 1 til indstillingen ses udviklingen i selskabernes nøgletal.
Der kan orienteres om følgende særlige opmærksomhedspunkter og aktuelle emner vedrørende selskaberne:
HOFOR
Selskabet rapporterer i løbet af året på tertialer (tredjedele), og denne rapportering tager derfor udgangspunkt i 2. tertial 2022.
Der har været tre lukninger af badesteder på grund af meget regn.
Aktuelle oplysninger
Elpriserne er i løbet af 2021 og 2022 steget væsentligt. HOFOR har prissikret store dele af det forventede elsalg fra Amagerværket samt fra vindmøller og solceller på lavere prisniveauer, som HOFOR på daværende tidspunkt anså for attraktive. HOFOR havde således i det eksterne regnskab et underskud på 777 mio. kr. før skat i 2021. Økonomiudvalget er orienteret særskilt via fortrolig orientering på aflæggerbordet.
Udviklingsselskabet By & Havn I/S
Selskabets resultat for 2. kvartal 2022 blev på 1.413 mio. kr. Resultatet er som forventet set i lyset af den generelle økonomiske situation. By & Havn har i perioden 2014-2020 dækket renteudgifter med indtægterne fra den løbende drift. Dette har ikke været muligt i 2021 og forventes heller ikke muligt i 2022. Selskabet forventer, at situationen kan forbedres i de kommende år i takt med, at bl.a. krydstogt genopstår, og indtægter fra udlejning og parkering styrkes. Der forventes dog tidligst rentedækning fra 2034.
Gælden er nedbragt med 124 mio. kr. i strategiperioden.
Der er pr. 2. kvartal 2022 solgt ejendomme for 42 mio. kr.
Egenkapitalen er forbedret med 1.844 mio. kr. i strategiperioden, når der tages højde for markedsværdiregulering af gælden og udbetalingen i 2020 af 483 mio. kr. vedrørende korrektionsreserven til Sydhavnsmetroen.
Fælledby og Stejlepladsen er indregnet i salgsindtægten og egenkapitalforbedringen og udgør væsentlige andele af målopfyldelsen.
Aktuelle oplysninger
Det endelige udkast til Strategisk Miljøvurdering (SMV) vedrørende. Lynetteholm er i høring indtil årsskiftet med henblik på endelig aflevering omkring 1. marts 2023.
By & Havn har søgt om dispensation fra lokalplan med henblik på placering af ren overskudsjord i Kløverparken frem til fase 2 af Lynetteholm åbner i 2026. Ansøgningen blev godkendt uden afstemning af Teknik- og Miljøudvalget den 28. november 2022.
Metroselskabet I/S
Realiseret passagertal for 1. halvår 2022 er højere end forventet med 51,3 mio. passagerer mod budgetterede 42 mio., hvilket er en stigning på 9,3 mio. passagerer svarende til 22 %. Passagerprognosen for hele 2022 er revurderet ved 2. kvartals økonomiopfølgning og er ud fra en forsigtig vurdering – uden yderligere vækst i passagertallet i resten af 2022 – forhøjet med 16 mio. passagerer fra 90,9 mio. til 106,9 millioner. Til sammenligning var passagertallet for 2022 i langtidsbudgettet gældende i 2021 på 148,8 mio. passagerer. Det vedtagne passagerbudget for 2022 er således ca. 60 pct af langtidsbudget gældende i 2021.
Aktuelle oplysninger
Den 1. juli 2022 trådte implementeringen af kvalitetstillægget på pensionistkortet i kraft som planlagt. Kundecentrene har meldt, at de har fået spørgsmål til produktændringen, men der har ikke været negative reaktioner efter lancering. Samme dato trådte en aldersgrænseændring for pensionistrabatter i kraft på landsplan, således at kunden nu skal være 67 år for at være berettiget til pensionistrabat svarende til adgangen til folkepension.
På ekstraordinært interessentskabsmøde den 22. september 2022 godkendte en enig ejerkreds i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning den 2. juni 2022 følgende ændring af Metroselskabets vedtægt § 8, 2. punkt, 5. afsnit:
”Beslutning om indstilling fra bestyrelsen om tilrettelæggelse af udbud herunder tildelingskriterier, og indgåelse af kontrakter for så vidt angår de større kontrakter om anlæg, drift og vedligeholdelse af den samlede metro skal forelægges interessenterne til godkendelse. Dette kan ske skriftligt.”
Metroselskabet er reorganiseret fra den 7. november 2022 med henblik på at styrke fokus på drift og vedligeholdelse af Metroen samt mobilisering af Hovedstadens Letbane til ibrugtagelse. I den forbindelse udvides direktørkredsen med direktør Hanne Tærsbøl Schmidt.
I/S Amager Ressourcecenter (ARC) og I/S Vestforbrænding (VF)
Den seneste langtidsprognose for ARC viser, at affaldsenergianlægget i en lang periode vil have en negativ likviditet. Likviditetsmanglen vil hovedsageligt være afhængig af, i hvilket omfang den fulde forbrændingskapacitet kan udnyttes, og hvilke ændringer i rammerne for forbrændingssektoren, som ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” vil resultere i.
VF har som følge af de høje elpriser haft såvel en stigning i selskabets indtægter som øgede omkostninger til eget elforbrug på anlæg og pumper.
Aktuelle oplysninger
Både ARC og VF afventer pt. rammerne for fremtidens affaldsforbrændingssektor, der står overfor at skulle liberaliseres.
Borgerrepræsentationen vedtog i Budget 2023 en hensigtserklæring i relation til ARC, hvoraf fremgår, at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen frem mod overførselssagen i 2023 afklarer behovet for en analyse af, hvordan et fuldskalaanlæg til CO2-fangst på ARC kan realiseres. Dette arbejde er igangsat.
VF blev medio august 2022 udvalgt sammen med Ørsted og Aalborg Portland til at deltage i udbuddet om tildelingen af tilskud fra Energistyrelsens CCUS-pulje på 8,3 mia. kr. Efterfølgende har VF offentliggjort, at selskabet har indgået et Letter of Intent med gasdistributøren Evida og Gas Storage Denmark, hvilket vil kunne sikre en CO2-værdikæde fra fangst til transport og lagring. Primo oktober 2022 afgav VF et indikativt tilbud til Energistyrelsen, og på bestyrelsesmøde den 7. december 2022 skal bestyrelsen endelig tage stilling til, om VF skal afgive et endeligt tilbud. Energistyrelsen forventer at offentliggøre den vindende part primo 2023.
Arena CPHX P/S
Danmarks genåbning primo 2022 (efter Corona-nedlukningen) har en positiv effekt for aktiviteterne i Royal Arena, og forventningen til 2022-resultatet er positiv. I 2022 forventes afholdt 55 arrangementer, bestående af 50 kulturarrangementer og 5 sportsarrangementer (inkl. E- sport) med ca. 460.000 gæster. Det forventede resultat for 2022 vurderes ikke på nuværende tidspunkt at blive påvirket af situationen i Ukraine.
Trafikselskabet Movia
Regeringen har den 20. september 2022 besluttet at yde trafikselskaberne en yderligere kompensation på 125 mio. kr. for COVID-19 i 2022. Movia har fået oplyst, at Transportministeriet har bedt KL og Danske Regioner om at komme med et bud på fordeling af de yderligere 125 mio. kr. Movia forventer, at midlerne i lighed med kompensationen for januar og februar måned skal udmøntes ved aktstykke, som skal godkendes i Folketingets Finansudvalg. Hvis de 125 mio. kr. fordeles efter trafikselskabernes forventning, vil Movias andel være ca. 47 mio. kr., hvorved Movias samlede kompensation i 2022 forventes at udgøre ca. 111 mio. kr. (64 mio. kr. COVID-19 kompensation fra januar og februar + andel på ca. 47 mio. kr. af kompensationen på 125 mio. kr.). Heraf udgør Københavns Kommunes forventede andel ca. 30 mio. kr.
Aktuelle oplysninger
Transportministeriet har den 1. oktober udsendt pressemeddelelse om, at der stilles 140 mio. kr. i udsigt til trafikselskaberne som bidrag til håndtering af de stigende priser på bl.a. drivmidler i 2023. Movia kender ikke overvejelserne om fordeling mellem trafikselskaberne, men forventer, at Movia vil opnå ca. halvdelen af det yderligere bidrag baseret på Movias andel af de regionale trafikselskabers operatøromkostninger. Det er ligeledes Movias forventning, at midlerne alene kan komme til udmøntning, hvis der i finansloven for 2023 eller ved aktstykke skabes bevillingsmæssig hjemmel.
Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR)
Selskabet forventer et resultat for 2022 til indregning i varmeprisen på -234 mio. kr. (budget -31 mio. kr.). Dette skyldes de voldsomme prisstigninger på brændsler.
I 2. kvartal 2022 har CTR købt og solgt mindre mængder (TJ) på grund af et lavere varmebehov i de fem ejerkommuner. Med den vedtagne prisstigning i CTR’s puljepris forventer selskabet efter 2. kvartal 2022 et varmesalg i 2022 på 2.390 mio. kr. (budget 2.340 mio. kr.). Betydningen af prisstigningen for en given husholdning er uafklaret, da CTR’s varmeleverancer sker til de forskellige varmedistributionsselskaber i ejerkommunerne, fx HOFOR, og ikke til de endelige forbrugere.
Aktuelle oplysninger
Administrerende direktør Kamma Eilschou Holm har opsagt sin stilling med fratrædelse ultimo november 2022. Ny administrerende direktør bliver Randi Skogstad, som kommer fra en stilling som direktør for Infrastrukturdivisionen i Banedanmark. Randi Skogstad tiltræder pr. 1. december 2022.
Hovedstadens Beredskab I/S (HBR)
Aktuelle oplysninger
HBR arbejder fortsat på håndtering af konsekvenserne af selskabets ophør med drift af ambulancetjeneste pr. 1. juni 2022 og den herom indgåede samarbejdsaftale med Region Hovedstaden frem til den 1. februar 2023, herunder konsolidering og nytænkning af selskabet på længere sigt.
Desuden har selskabet særlig fokus på implementering af tiltag til nedbringelse af sygefravær.
Økonomi
Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Videre proces
Kvartalsrapportering for 3. kvartal 2022 forventes forelagt Økonomiudvalget den 14. marts 2023.
Beslutning
Dagsordenspunkt 7: Kvartalsrapportering vedrørende Københavns Kommunes større selskaber - 2. kvartal 2022 (2022-0324575)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2022
Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.