Mødedato: 13.12.2005, kl. 15:00

Endelig vedtagelse af lokalplan "Rigsarkivet" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Endelig vedtagelse af lokalplan "Rigsarkivet" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 13. december 2005

 

 


J.nr. ØU 500/2005

 

8. Endelig vedtagelse af lokalplan "Rigsarkivet" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at     lokalplan "Rigsarkivet" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer bl.a. vedrørende lokalplanområdets afgrænsning mod sporarealerne og anvendelsesbestemmelsen for område I-III

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at     det til ovenn ævnte lokalplan hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer dels af tillæggets afgrænsning, svarende til lokalplanområdet, dels ved at bestemmelsen i S2*-området om en boligandel på 25 pct. udgår.

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 23. november 2005

Sagen blev udsat

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2005

Til mødet forelå notat af 7. december 2005 fra Plan & Arkitektur om supplerende høring i forbindelse med endelig vedtagelse af lokalplan "Rigsarkivet" med tilhørende kommuneplantillæg.

 

Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag om, at område IV udlægges til rekreativt areal for Vesterbro.

 

 

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

X

 

Wallait Khan (UP)

 

X

 

Ole Hentzen (C2)

 

X

 

Monica Thon (B)

 

X

 

Kim Christensen (A)

 

X

 

Joan Jensen (A)

 

X

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

 

X

 

Jens Johansen (F)

X

 

 

Sven Milthers (F)

X

 

 

Mikkel Warming (Ø)

X

 

 

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

 

Der blev stemt om indstillingen.

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

 

 

Wallait Khan (UP)

X

 

 

Ole Hentzen (C2)

 

X

 

Monica Thon (B)

X

 

 

Kim Christensen (A)

X

 

 

Joan Jensen (A)

X

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Jens Johansen (F)

 

X

 

Sven Milthers (F)

 

X

 

Mikkel Warming (Ø)

 

X

 

 

 

Indstillingen blev anbefalet.

 

Joan Jensen (A), Kim Christensen (A) og Winnie Larsen-Jensen (A) afgav følgende bemærkning: "Skulle det – under hensyntagen til vejstøj og efter nye analyser af den fremtidige jernbanestøj – vise sig muligt at opføre boliger i et eller flere af de tre nordlige underområder, vil der på det foreliggende kommuneplangrundlag kunne udarbejdes en supplerende lokalplan, der muliggør op til 15 % boligbyggeri i de pågældende underområder."

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2005

Anbefalet.

Enhedslisten varslede, at de vil genfremsætte deres ændringsforslag fra Bygge- og Teknikudvalgets møde i forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af sagen.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationens møde den 15. december 2005.

 

 

RESUME

Planforslagene har været i offentlig høring fra den 23. juni 2005 til den 23. september 2005, og i forbindelse hermed har der på Internettet være oprettet en hjemmeside for planforslagene. Desuden har der været 3 plancheudstillinger og i midten af august afholdtes et borgermøde med deltagelse af 8 borgere.

I høringsperioden er der modtaget 11 henvendelser, heraf 7 fra offentlige myndigheder mv., hvoraf ét er et veto fra Trafikstyrelsen.

Trafikstyrelsen har således gjort indsigelse imod lokalplanforslaget under henvisning til planlovens §§ 28 og 29, stk. 4. Retsvirkningen af en sådan indsigelse er, at lokalplanforslaget først kan vedtages, når der er opnået enighed mellem styrelsen og kommunen om de nødvendige ændringer i planforslagene.

Styrelsens indsigelse er begrundet i hensynet til muligheden for fremtidig kapacitetsudvidelse af Hovedbanegården, idet lokalplanforslaget både arealmæssigt og miljømæssigt er i konflikt med en sådan udvidelse. De miljømæssige aspekter vedrører lokalplanforslagets mulighed for at etablere boliger, der vil kunne fordyre og vanskeliggøre en udvidelse af jernbanedriften på grund af støjmæssige hensyn.

Nye støjberegninger er udarbejdet på grundlag af korrigerede af oplysninger fra Trafikstyrelsen viser, at arealerne mod jernbanen i område IV har et støjniv eau på over 65 dB(A), og det vurderes, at område I-III ligeledes er belastet over de anbefalede grænseværdier for boliger.

På baggrund heraf har forvaltningerne ved drøftelser med Trafikstyrelsen foreslået at udelade lokalplanforslagets mulighed for boliger  i område I - III, men at bibeholde muligheden for boliger i område IV med henblik på en genovervejelse i forbindelse med den supplerende lokalplan, der er en forudsætning for at bygge i område IV, hvilket først kan ske efter 2011 ifølge kommuneplantillægget.

Trafikstyrelsen har herefter den 8. november 2005 meddelt, at lokalplanforslaget kan tiltrædes under forudsætning af, at lokalplanområdet ændres som vist på vedlagte bilag 4 svarende til en reduktion af grundarealet med ca. 700 m² fordelt på område III og IV, og at muligheden for boliger i område I-III udtages, men bibeholdes i område IV med henblik på nærmere vurdering i forbindelse med den supplerende lokalplan, hvor Trafikstyrelsen skal høres igen.

Trafikstyrelsen kræver, at der tages højde for den beregnede fremtidige støjpåvirkning af bebyggelse indrettet til liberale erhverv således, at der ikke senere stilles hindringer i vejen for udvikling af trafik og aktiviteter på Hovedbanegården.

Forvaltningerne indstiller herefter, at planforslagene ændres med hensyn til afgrænsning og anvendelsen i område I-III. Det er ikke praksis i Københavns Kommune at anvende en støjgrænse på 65 dB(A) ved ændring eller nyanlæg af jernbaner i forhold til erhverv.

Med hensyn til øvrige offentlige myndigheder m.v. har Hovedstadens Udviklingsråd meddelt, at man ikke har bemærkninger til planforslagene, og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har meddelt, at det ikke kan udelukkes, at forvaltningen på et tidspunkt ønsker at etablere en daginstitution i området, hvortil bemærkes, at der er mulighed for etablere forskellige former for kollektive anlæg og institutioner i hele lokalplanområdet men, at muligheden for en daginstitution ikke længere har betydning i område I-III som følge af ovennævnte støjproblematik og bortfaldet af muligheden for boliger.

Banedanmark gør opmærksom på en række problemer omkring sikring af banedriften i forbindelse med de kommende nedrivnings,- bygge- og anlægsarbejder i lokalplanområdet bl.a. på grund af støv- og vibrationer, der kan skade de styresystemer, der er placeret inden for og umiddelbart uden for lokalplanområdet.

Banedanmark ønsker derfor, at der først gives nedrivningstilladelse i 2007 (hvor et af styresystemerne er udskiftet), og at nedrivnings- og anlægsarbejderne pålægges en række restriktioner vedrørende vibrationer m.v. og indretning af byggepladsen. Endelig ønsker Banedanmark, at byggefeltet for Rigsarkivet samt den kommende vej langs baneterrænet rykkes væk fra Kommandoposten, og at der tages højde for terrorsikring i lokalplanen.

Forvaltningerne kan ikke anbefale en ændret vejføring eller anden placering af byggefeltet og de øvrige forhold kan ikke reguleres lokalplanmæssigt. Forvaltningerne er imidlertid enig med Banedanmark i, at det er af afgørende betydning, at banedriften sikres i forbindelse med bygge- og anlægsarbejderne. DSB, Banedanmark, Kulturministeriet og Slots- og Ejendomsstyrelsen har derfor indgået en aftale, der sikrer, at der tages de nødvendige hensyn til de banetekniske anlæg. På baggrund af denne aftale erklærer parterne, at lokalplanens vedtagelse ikke bør forsinkes af hensyn til disse banemæssige interesser.

Post Danmark A/S anmoder om, at Post Danmarks adgangsveje opretholdes, at lokalplanforslaget respekterer de imellem DSB og Post Danmark indgåede aftaler om adgangsforhold og færdselsrettigheder, og at broer i lokalplanområdet skal have en frihøjde svarende minimum til motorvejsbroer. Det nævnes, at lastbiltrafikken er i størrelsesordenen 250 - 300 pr. dag og ikke ca. 30 pr. dag som anført i lokalplanmaterialet. Post Danmark har desuden udtrykt ønske om, at en indkørsel til et parkeringsareal indarbejdes i lokalplanen, og at der muliggøres venstresving fra Bernstorffsgade ind på lokalplanområdet.

Forvaltningerne mener, at Post Danmarks fysiske adgangsforhold efter etablering af lokalplanforslagets system af veje vil være lige så gode, som de er i dag, hvortil kommer, at Post Danmarks adgangsforhold vil være sikret gennem lokalplanen og lov om private fællesveje. Det foreslås som ønsket af Post Danmark, at indkørslen til parkeringsarealet markeres på lokalplantegning nr. 3, og at der i lokalplanen indsættes bestemmelse om, at mindste frihøjde under broer skal være 5 m. Forvaltningerne har foretaget en ny trafikal vurdering af adgangsforholdene fra Bernstorffsgade og må af hensyn til trafikafviklingen og fremkommeligheden for busser på Bernstorffsgade fastholde, at der ikke tillades venstresving ind på lokalplanområdet fra Bernstorffsgade.

Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe og Vesterbro Lokalråd finder, at en bebyggelsesprocent på 140 i område IV vil betyde, at sigtelinien til vandet fra Dybbølsbro afskæres, og at adgangen til det grønne strøg syd og nord for broen vanskeliggøres. Adgangsvejene vurderes som utilstrækkelige, idet der er for langt mellem Bernstorffsgade og Dybbølsbro, og det vil derfor være vanskeligt for beboerne på Indre Vesterbro at komme over til det grønne område, hvorfor der foreslås etablering af en fodgænger/cykelbro fra Ingerslevsgade ved Brune Kødby til lokalplanområdet. Parkeringsdækningen bør reduceres på grund af den fine offentlige trafikbetjening i området, og der ønskes mulighed for at bevare Vognekspeditionsbygningen og et par store træer ved denne bygning.

Forvaltningerne er enige med Lokalrådet og Byrumsgruppen i, at en stibro fra Vesterbro til lokalplanområdet vil være en kvalitet, og der foreslås en bestemmelse i lokalplanen, der på sigt skal muliggøre etablering af en stibro over baneterrænet i området mellem Staldgades forlængelse og Dybbølsbro. Med hensyn til parkering er den sædvanlige parkeringsnorm fastholdt for at undgå parkering på torve og veje i området eller på naboområdernes parkeringsarealer. Under hensyn til, at det vil være vanskeligt at forene bebyggelsesplanen med en bevaring af Vognekspeditionsbygningen og træerne, kan det ikke anbefales at fastlægge bygningen eller træerne som bevaringsværdige.

Københavns Bymuseum foreslår under henvisning til godsbanearealets kulturhistoriske værdi en bevaring af for eksempel jernbanespor, sporskifter m.v. Kulbroen foreslås anvendt til gangbro.

Hertil bemærkes, at en virkeliggørelse af lokalplanforslagets bebyggelsesplan forudsætter, at området ryddes, idet dog Kulbroen, der bærer fjernvarmeledninger og er placeret på en afløbsledning, forventes bevaret på grund af omkostningerne ved en ledningsomlægning. Ved en eventuel etablering af en stibro, jf. ovenfor, vil Kulbroen kunne indgå i overvejelserne.

Herudover fremsættes der i to indsigelser synspunkter dels om, at bebyggelse i de tilladte højder vil få Ingerslevsgade mv. til at fremstå som en baggård, og der anbefales maksimalt 5 etager , dels om at området vil blive et støjhelvede. En indsiger ønsker ligeledes Vognekspeditionsbygningen bevaret, og en anden indsiger ønsker parkeringsdækningen reduceret til 100 – 150 pladser under henvisning til kommunens miljømålsætninger og stationsnærheden.

De foreslåede ændringer af planforslagene kan kort opsummeres til følgende: På baggrund af Trafikstyrelsens veto reduceres lokalplanområdet med ca. 700 m² og muligheden for at etablere boliger i område I-III udtages, mens muligheden bibeholdes i område IV. Kommuneplantillægget ændres i overensstemmelse hermed. Der indsættes en bestemmelse, der muliggør en eventuel fremtidig stibro over baneterrænet til lokalplanområdet, og der indsættes bestemmelse om mindste frihøjde på 5 m under broer. Indkørsler markeres på lokalplantegning nr. 3.


 

Til top