Mødedato: 13.12.2005, kl. 15:00

Finansieringsudvalgets rapport - opgørelse af kommunalreformens øko-nomiske konsekvenser og forslag til nye tilskuds- og udligningsmodeller

Se alle bilag

Finansieringsudvalgets rapport - opgørelse af kommunalreformens øko-nomiske konsekvenser og forslag til nye tilskuds- og udligningsmodeller

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 13. december 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 555/2005

 

 

5.                   Finansieringsudvalgets rapport - opgørelse af kommunalreformens øko-nomiske konsekvenser og forslag til nye tilskuds- og udligningsmodeller

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

.

  • at Økonomiudvalget tager nærværende orientering om Finansieringsudvalgets rapport til efterretning
  • at Økonomiudvalget godkender vedlagte høringssvar

 

RESUME

Finansieringsudvalget afgav rapport til indenrigs- og sundhedsministeren d. 1. december 2005. Rapporten indeholder dels en opgørelse af de byrdefordelingsmæssige konsekvenser for kommunerne som følge af kommunalreformen, dels forslag til nye modeller for det fremtidige tilskuds- og udligningssystem.

 

Københavns Kommune får en isoleret, beregningsteknisk gevinst af kommunalreformens opgave- og finansieringsomlægninger på 538 mill. kr. Derimod taber Københavns Kommune på alle de fremlagte modeller for et nyt tilskuds- og udligningssystem. Tabene beløber sig fra 215 mill. kr. til 1.139 mill. kr. Samlet set taber Københavns Kommune i to af de syv modeller.

 

Finansieringsudvalgets rapport er sendt i høring blandt Finansieringsudvalgets medlemmer, herunder Købehavns Kommune frem til d. 16. december 2005. Økonomiforvaltningen har udarbejdet vedlagte høringssvar (se bilagene).

 

Indenrigs- og sundhedsministeren forventes at fremsætte lovforslag om et nyt tilskuds- og udligningssystem sidst i januar 2006.

 

SAGSBESKRIVELSE

Det fremgår af aftalen om kommunalreformen, at der som led i strukturreformen skal gennemføres en tilskuds- og udligningsreform. Det fremgår også, at det er Finansieringsudvalget under Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der skal fremlægge forslag til ændringer i det kommunale tilskuds- og udligningssystem mv.

 

Det skal påpeges, at Finansieringsudvalget ændringsforslag kan få store konsekvenser for Københavns Kommunes økonomi, idet indtægterne fra tilskud og udligning i budget 2006 udgør ca. 5 mia. kr. – svarende til 15 pct. - af kommunens samlede indtægter.

 

Finansieringsudvalget har afholdt 8 møder i perioden marts 2005 – november 2005. Københavns Kommune har været repræsenteret i Finansieringsudvalget ved Økonomiforvaltningen. Finansieringsudvalgets rapport blev offentliggjort d. 1. december 2005.

 

Finansieringsudvalget har fokuseret på to dele:

1)      Kommunalreformen: Opgørelse af hver enkelt kommunes nye udgifter og indtægter som følge af kommunalreformen.

2)      Tilskuds- og udligningssystemet: Forslag til nye elementer i tilskuds- og udligningssystemet, herunder opstilling af en række modeller.

 

Det er summen af de to dele, der giver de samlede byrdefordelingsmæssige konsekvenser af Finansieringsudvalgets forslag for hver enkelt kommune.

 

De byrdefordelingsmæssige konsekvenser er beregnet på kommunalreformens 98 kommuner.

 

AD 1) Kommunalreformen: Opgørelse af hver enkelt kommunes nye udgifter og indtægter som følge af kommunalreformen

 

Arbejdet med at opgøre de byrdefordelingsmæssige konsekvenser af kommunalreformen for hver enkelt kommune kan opdeles i fire trin:

 

1. NY KOMMUNAL STRUKTUR

Efter kommunalreformens kommunesammenlægninger, vil der være i alt 98 kommuner. Sammenlægningerne har økonomiske konsekvenser, hovedsageligt fordi sammenlægningerne betyder ændringer i hvilke kommuner, der er berettiget til §18-tilskud (tilskud til kommuner med svagt beskatningsgrundlag) og fordi hver kommune kun modtager ét grundtillæg af 7,5 mill. kr. Det betyder, at der kun skal udbetales 98 grundtillæg mod tidligere 275. De sparede §18-tilskud og grundtillæg overføres til bloktilskuddet.

 

I forbindelse med dette trin er Københavns Kommune (og Frederiksberg Kommune og Bornholms Regionskommune) blevet opsplittet i en primærkommunal del og en amtskommunal del. De tre kommuners amtskommunale udgifter er medregnet i det beløb, der overføres til regioner (fx sygehuse), stat (fx gymnasier) og kommuner (fx socialområdet). Det er i forhold til den tilbageblevne primærkommunale del der beregnes byrdefordelingsmæssige konsekvenser af kommunalreformen og efterfølgende ændringer af tilskuds- og udligningssystemet.

Den beregnede opsplitning medfører, at der kan udledes en primærkommunal skatteprocent for Københavns Kommune på 19,9 og en amtskommunal skatteprocent på 12,3. Dette giver samlet en skatteprocent på 32,2, som var skatteprocenten i 2003, der er udgangspunktet for beregningen. Skattenedsættelsen i Københavns Kommune i 2004 fra 32,2 pct. til 32,1 pct. medtages i beregningerne under trin 3.

 

2. NYE OPGAVER

Med kommunalreformen overtager kommunerne opgaver fra primært amterne for i alt 28,5 mia. I det omfang Københavns Kommune "overtager" en opgave, som kommunen tidligere har varetaget som amt, er der som hovedregel tilbageført den samme udgift. I dette trin er kommunerne kompenseret for de ekstra udgifter ved en tilsvarende forhøjelse af bloktilskuddet.

 

3. OVERFØRSEL AF AMTSLIGE SKATTER TIL KOMMUNERNE

Det fremgår af aftalen om kommunalreformen, at kommunerne skal overtage de amtskommunale skatter, dvs. indkomstskatter (fratrukket 8 pct.-point sundhedsbidrag), grundskyld, ejendomsværdiskat og dækningsafgift. Dette medfører ekstra kommunale indtægter for 35,6 mia. kr. Bloktilskuddet nedjusteres tilsvarende for at skabe balance.

I forhold til fordelingen af den amtslige indkomstskat til kommunerne lægger Finansieringsudvalget op til, at den amtslige indkomstskat for hvert enkelt amt fordeles på kommunerne i amtet. Endvidere lægges der op til, at jo større en del af amtets udgifter, der overføres til kommunerne, desto større del af amtsskatten skal overføres til kommunerne.

I forhold til Københavns Kommune betyder det, at den i trin 1 beregnede amtslige skatteprocent på 12,3 pct. ganges med 29,3 pct., idet 29,3 pct. af Københavns Kommunes beregnede amtslige udgifter tilbageføres til Københavns Kommune efter kommunalreformen. Denne beregnede andel ligger over gennemsnittet, hvilket både afspejler, at Københavns Kommune amtslige udskrivningsprocent er relativt høj og at udgifterne til socialområdet, specialundervisning, kollektiv trafik og den fremtidige kommunale finansiering af sundhedssystemet er højere end gennemsnittet.

Da andelen ligger over gennemsnittet, får Københavns Kommune tildelt en relativt høj andel af den amtslige indkomstskat. Alt i alt tildeles Københavns Kommune en amtslig udskrivningsprocent på 4,05 pct.-point i forhold til gennemsnittet på 3,81 pct.-point. Denne udskrivningsprocent lægges oven på den primærkommunale skatteprocent, som dog nedjusteres fra 19,9 til 19,84 som følge af skattenedsættelsen i Københavns Kommune i 2004 (nedjusteringen med 0,06 pct-point svarer til den primærkommunale del af nedsættelsen på samlet 0,1 pct-point).

Trin 3 giver Københavns Kommune en mærkbar gevinst i forhold til det gældende tilskuds- og udligningssystem. Gevinsten udspringer først og fremmest af, at Københavns Kommune skal "aflevere" et sygehusvæsen med forholdsvis høje psykiatriudgifter, mens Københavns Kommune kun skal aflevere en gennemsnitsandel af den amtslige skatteindtægt.

 

4. OPHÆVELSE AF DIVERSE (MIDLERTIDIGE) SÆRTILSKUDSORDNINGER

Det fremgår af Finansieringsudvalgets kommissorium, at særordninger så vidt muligt undgås. Derfor foreslår Finansieringsudvalget, at en række særlige tilskudsordninger ophæves, og at midlerne fra ordningerne – ca. 10,1 mia. kr. - overføres til bloktilskuddet. De berørte tilskudsordninger er etableret over en længere periode med henblik på at sikre kommuner imod større tab i forbindelse med tidligere finansieringsomlægninger (fx grundtakst på socialområdet) eller med henblik på at forbedre præcisionen i det nuværende udligningssystem (fx tilskud til kommuner med særlig belastning på overførselsområdet).

 

De byrdefordelingsmæssige konsekvenser af trin 1-4 er summeret i tabel 1. Som det fremgår, giver kommunalreformen isoleret set en gevinst på 0,73 pct. af beskatningsgrundlaget, svarende til 538 mill. kr.

 

Det skal understreges, at gevinsten kun er beregningsteknisk, idet den er beregnet før de foreslåede ændringer i tilskuds- og udligningssystemet. Som det vil fremgå nedenfor, giver samtlige de foreslåede modeller et tab til Københavns Kommune.

 

Tabel 1: Byrdefordelingsmæssige konsekvenser af kommunalreformen

 

I andele af beskatningsgrundlag

1.000 kr.

 

Ny struktur

Nye opgaver

Nye skatter

Ophævelse af særordninger

I alt

I alt

 

(1)

(2)

(3)

(4)

 

 

København

0,08

0,02

0,40

0,23

0,73

538.413

 

 

AD 2) Tilskuds- og udligningssystemet: Forslag til nye elementer i tilskuds- og udligningssystemet, herunder opstilling af en række modeller.

 

Finansieringsudvalget har opstillet 3 forslag til overordnede modeller for fremtidig tilskud og udligning. Herunder er der fire undervarianter af model 1, hvorfor der alt i alt opstilles 7 modeller. Københavns Kommune taber isoleret set på alle 7 modeller.

 

MODEL 1

Model 1 har følgende kendetegn:

 

  • Der indføres nettoudligning, dvs. udligning af forskellen mellem skattekraft og udgiftsbehov. I det nuværende system udlignes beskatningsgrundlag og udgiftsbehov hver sig.
  • Udligningsniveauet i landsudligning hæves til 50 pct., mod 45 pct. i det nuværende system.
  • Udligningsniveauet i hovedstadsudligningen reduceres til 35 pct. mod 40 pct. i det nuværende system. Området der er omfattet af hovedstadsudligningen er det samme som i dag, om end Vallø Kommune nu er medtaget efter sammenlægningen med Stevns Kommune.
  • Der opretholdes en ekstra udligning for særligt ugunstigt stillede kommuner uden for hovedstaden. Udligningsniveauet er 40 pct., hvilket ligner den tilsvarende udligning i det nuværende system.
  • Det resterende bloktilskud fordeles efter folketal mod i dag andel af beskatningsgrundlag.
  • Der stilles forslag om nye udgiftsbehovskriterier både i landsudligningen og hovedstadsudligningen.
  • De sociale udgiftsbehovskriterier indgår med en vægt på 30 pct. i opgørelsen af udgiftsbehov i både landsudligningen og hovedstadsudligningen. I dag er udligningsniveauerne hhv. 20 pct. og 25 pct.
  • Grundtillægget på 7,5 mill. kr. til hver kommune afskaffes. I stedet indføres et såkaldt tilgængelighedskriterium med en vægt på 2 pct. af udgiftsbehovet i både landsudligningen og hovedstadsudligningen.
  • Det kommunale skatteprovenu af indkomster over 400.000 kr. foreslås fordelt efter folketal. Dette udligningselement findes ikke i det nuværende system.
  • Det kommunale provenu af selskabsskat (med viderefordeling) og pensionsafgifter udlignes med 50 pct.. Dette udligningselement findes ikke i dag.
  • Ny separat udligning af udgifter til flygtninge og indvandrere. Fremadrettet foreslås landeafgrænsningen ændret (fra "3.lande" til "ikke-vestlige lande"). Endvidere fokuseres på herkomst og ikke statsborgerskab. Endelig reduceres enhedsbeløbene med 10 pct.).
  • Afskaffelse af det kommunale bidrag til momsudligningsordningen mod en tilsvarende permanent reduktion af bloktilskuddet. Der er tale om en forsimpling, som ikke har byrdefordelingsmæssige konsekvenser.
  • En række skatteregler afskaffes/forenkles, som følge af, at skatteopkrævningsopgaven som følge af kommunalreformen overgår til staten.
  • Afskaffelse af boligstøtteudligning i hovedstaden. Ordningen udligner udgifterne til boligstøtteudgifter, ydelsesstøtte til boligfornyelse etc. i hovedstaden, og gavner således de kommuner - herunder København – som har relativt høje udgifter hertil. Der er ca. 1,5 mia. kr. i ordningen.
  • Afskaffelse af udligningsordningen for kommuner, der modtager asylansøgere. Der er 12 mill. kr. i ordningen.

 

Model 1 giver isoleret set Københavns Kommune et tab på 412 mill. kr.

 

Model 1's fire undervarianter

 

I Finansieringsudvalgets rapport er der udarbejdet fire varianter af model 1:

 

MODEL 1.A.

Udgangspunktet er model 1, men området som indgår i hovedstadsudligningen indsnævres geografisk på baggrund af pendlingsmønstre, således at området omfatter 25 kommuner mod model 1's 34 kommuner (det bemærkes, at i dag er 50 kommuner omfattet i hovedstadsudligningen. Dette tal reduceres til 34 som følge af kommunesammenlægninger).

Model 1.a giver Københavns Kommune et isoleret tab på 453 mill. kr.

 

MODEL 1.B.

Udgangspunktet er model 1, men hovedstadsudligningen afskaffes. Landsudligningsniveauet er uændret.

 

Model 1.b giver isoleret set Københavns Kommune et tab på 1.139 mill. kr.

 

MODEL 1.C.

Udgangspunktet er model 1, men udligningen af skatteprovenuet på indkomster over 400.000 kr. erstattes med fuld udligning af det kommunale skatteprovenu fra ejendomsværdiskat og aktieindkomster.

 

Model 1.c giver isoleret set Københavns Kommune et tab på 338 mill. kr.

 

MODEL 1.D.

Udgangspunktet er model 1, men selskabsskat og pensionsafgifter udlignes ikke.

 

Model 1.d giver isoleret set Københavns Kommune et tab på 243 mill. kr.

 

MODEL 2

Model 2 ligner langt hen ad vejen model 1. Dog er udligningen af det kommunale skatteprovenu for indkomster over 400.000 kr. udeladt.

 

Model 2 giver isoleret set Københavns Kommune et tab på 215 mill. kr.

 

MODEL 3

Model 3 ligner langt hen ad vejen også model 1. Dog er landsudligningsniveauet hævet til 70 pct, mens udligningsniveauet i hovedstadsudligningen er reduceret til 15 pct.

 

Model 3 giver isoleret set Københavns Kommune et tab på 646 mill. kr.

 

Samlede byrdefordelingsmæssige konsekvenser kommunalreformen og de foreslåede modeller for tilskud og udligning

 

De samlede byrdefordelingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune af de syv modeller sammenholdt med konsekvenserne af kommunalreformen fremgår af tabel 2. Endvidere fremgår det også, hvor stort et beløb der flyttes fra Region Hovedstaden til resten af landet i hver enkelt model.

 

Tabel 2: De samlede byrdefordelingsmæssige konsekvenser af de syv modeller sammenholdt med konsekvenserne af kommunalreformen

2005-pl

København

øst til vest

Model 1

126 (0,17)

-394 (-0,15)

Model 1.a. - afgrænset område i hovedstadsudligning

86 (0,12)

-349 (-0,13)

Model 1.b. - afskaffelse af hovedstadsudligningen

-601 (-0,82)

-435 (-0,16)

Model 1.c. - uden udligning af kommunalt skatteprovenu for indkomster over 400.000 kr. men med udligning af provenu fra ejendomsværdi og aktieindkomst

201(0,27)

-143 (-0,05)

Model 1.d. - uden udligning af provenu fra selskabsskat og pensionsafgifter

295 (0,40)

91 (0,03)

Model 2

324 (0,44)

622 (0,23)

Model 3

< span style='font-size:10.0pt;font-family:Arial'>-107 (-0,15)

-1.376 (-0,51)

Note: opgjort i mill.kr. Tallene i parentes angiver procent af beskatningsgrundlag. Minus angiver et tab mens plus angiver en gevinst.

 

Som det fremgår af tabellen, har Københavns Kommune et samlet tab – efter medregningen af gevinsten på 538 mill. kr. fra opgørelsen af kommunalreformen – ved 2 af de 7 modeller. Det skal dog understreges, at Københavns Kommune isoleret set taber på samtlige 7 modeller for et nyt tilskuds- og udligningssystem.

 

Kommunale skatteprocenter i 2007

 

Finansieringsudvalget har udarbejdet et skøn for den fremtidige udskrivningsprocent for kommunerne på baggrund af sammenlægningerne og overførslen af de amtslige skattekilder til kommunerne (jf. afsnittene om kommunalreformens trin 1 og 3 ovenfor).

Det er disse skatteprocenter, der giver de byrdefordelingsmæssige konsekvenser, som er udregnet under trin 3 i afsnittet om kommunalreformens økonomiske konsekvenser. Beregningen af skatteprocenten er principielt adskilt fra konsekvenserne af udligningsreformen, idet evt. tab/gevinster skal håndteres ved hjælp af overgangsordningen jf. nedenfor og kommunerne selv.

 

Tabel 3 viser den forventede udskrivningsprocent i 2007 for Københavns Kommune samt en række udvalgte kommuner:

 

Tabel 3: Forventede udskrivningsprocenter i 2007

Kommune

Forventet skatteprocent. 2007

Københavns Kommune

23,89

Frederiksberg

22,96

Gentofte

22,16

Ballerup

24,76

Ishøj

24,56

Århus

24,31

Odense

25,16

Landsgennemsnit

24,47

Gennemsnit Region Hovedstaden

23,86

 

På det foreliggende grundlag forventes Københavns Kommunes skatteprocent at blive fastlagt til 23,89 pct. i 2007. Med denne skatteprocent og de andre tre trin i kommunalreform får Københavns Kommune – som beskrevet ovenfor – en gevinst på 538 mill. kr. Denne gevinst skal ses i sammenhæng med det tab, Københavns Kommune har ved de foreslåede modeller for fremtidig tilskud og udligning. Tabet fra disse modeller beløber sig fra 215 mill. kr. til 1.139 mill. kr.

Den samlede effekt af bevægelserne samt evt. effekter af fastsættelsen af overgangsordningen skal holdes inden for den skatteprocent på 23,89, som regeringen formodentlig fastsætter ved lov i 2007.

 

Fra 2008 må kommunerne forventes igen at have kompetence til selv at ændre udskrivningsprocenten, dog under hensyntagen til skattestoppet.

 

Overgangsordningen for kommuner med tab

 

Af aftalen om kommunalreformen fremgår det, at en kommune årligt højst kan tabe 0,2 pct. af beskatningsgrundlaget som følge af opgave- og finansieringsomlægningerne.

 

Hvis en kommune eksempelvis lider et tab på 1,0 pct. af beskatningsgrundlaget svarende til 50 mill. kr., vil tabet blive indfaset over en 5-årig periode. Logikken er illustreret i tabel 4.

 

Tabel 4: Illustration af indfasningen af et samlet tab på 1,0 pct. af beskatningsgrundlaget (50 mill. kr.) som følge af opgave- og finansieringsomlægninger

 

År 1

År 2

År 3

År 4

År 5

Tab som kommunen må bære

-10

-20

-30

-40

-50

Bidrag fra overgangsordningen

-40

-30

-20

-10

0

I alt

-50

-50

-50

-50

-50

 

Konkret betyder dette, at kommuner med et tab på mere end 0,2 pct. af beskatningsgrundlaget, vil få finansieret en del af tabet i løbet af overgangsperioden.

 

Finansieringen vil komme fra kommuner med gevinst som følge af opgave- og finansieringsomlægningerne.

 

Der er umiddelbart to muligheder for kommuner med tab til at skabe balance i økonomien (for den del af tabet, som ikke dækkes). Enten ved at sætte skatten op (under hensyntagen til regeringens skattestop) eller ved at tilpasse udgiftsniveauet.

 

Økonomiforvaltningen vurderer, at sidstnævnte mulighed er mest sandsynlig.

 

Den videre proces:

 

Finansieringsudvalgets rapport er i øjeblikket sendt i høring blandt udvalgets medlemmer med frist d. 16. december 2005. Økonomiforvaltningen har udarbejdet vedlagte udkast til høringssvar til Økonomiudvalget.

 

Det forventes, at indenrigs- og sundhedsministeren fremsætter lovforslag om et nyt tilskuds- og udligningssystem sidst i januar 2006. Herefter følger en periode med politiske forhandlinger før end lovforslaget vedtages. Det må forventes, at lovforslaget vedtages i maj/juni 2006. Det kan ikke afvises, at den foreslåede model i lovforslaget vil bestå af en blanding af enkeltelementer fra flere af de syv modeller samt måske endda helt nye elementer.

 

Som det fremgår, kan tilskuds- og udligningsreformen få stor indflydelse på Københavns Kommunes økonomiske spillerum fremover. Resultatet af det nye udligningssystem vil – ligesom kommunalreformens konsekvenser – skulle håndteres i budget2007. Da lovforslaget først forventes vedtaget op mod sommerferien 2006, må det forudses, at budgetprocessen i kommunerne, herunder Københavns Kommune, vil være omgivet af en ekstra usikkerhed.

 

ØKONOMI

--

 

MILJØVURDERING

--

 

ANDRE KONSEKVENSER

--

 

HØRING

--

BILAG

1. Udkast til oversendelsesbrev fra overborgmesteren til indenrigs- og sundhedsministeren.

2. Udkast til notat med Københavns Kommunes synspunkter på Finansieringsudvalgets rapport.

 

Bjarne Winge

/

Henrik Plougmann Olsen

 

Til top