Mødedato: 13.12.2005, kl. 15:00

Status for oprettelse af International Studentercenter i Københavns Kommune

Se alle bilag

Status for oprettelse af International Studentercenter i Københavns Kommune

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 13. december 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 542/2005

 

 

4.                   Status for oprettelse af International Studentercenter i Københavns Kommune

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler

 

at Borgerrepræsentationen tager nærværende orientering til efterretning

 

at Borgerrepræsentationen hermed har taget stilling til medlemsforslag (BR 385/04) fra Heidi Wang (V) om at rette henvendelse til staten, universiteterne samt andre relevante samarbejdspartnere med henblik på at undersøge mulighederne for at oprette et Internationalt Studentercenter i Københavns Kommune.

 

RESUME

Den 26. august 2004 henviste Borgerrepræsentationen forslag (BR 385/04) fra Heidi Wang (V) om mulighederne for at oprette et Internationalt Studentercenter i Københavns Kommune til Økonomiudvalget.

 

Økonomiforvaltningen har rettet henvendelse til Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (MVTU), der havde nedsat en arbejdsgruppe om sagen. Arbejdsgruppen har afsluttet sit arbejde og vurderer, at der er behov for et sådant center i København.

 

Men staten vil ikke bevilge de 50 til 60 mio. kr., etableringen skønnes at koste. Derfor har MVTU valgt at nedlægge arbejdsgruppen med en opfordring til uddannelsesinstitutionerne om at gå videre med projektet.

 

Overborgmester Lars Engberg har den 29. november 2005. drøftet problemstillingen om det internationale studentercenter med Københavns Universitets nye Rektor Ralf Hemmingsen.

 

Københavns Universitet er fortsat meget interesseret i at etablere et internationalt studentercenter og gerne i forbindelse med et nyt internationalt kollegium. Universitetet vil gå videre med sagen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 26. august 2004 behandlede Borgerrepræsentationen et forslag (BR 385/04) fra Heidi Wang (V) om mulighederne for at oprette et Internationalt Studentercenter i Københavns Kommune. Forslaget blev henvist til Økonomiudvalget.

Økonomiforvaltningen kontaktede herefter Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (MVTU), der fortalte, at der allerede var nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Københavns Universitet, Handelshøjskolen i København, Ingeniørhøjskolen i København, Undervisningsministeriet, Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger (under MVTU) og MVTU, der skulle undersøge mulighederne for at etablere et Internationalt Studentercenter. Arbejdsgruppen skulle blandt andet se på centrets opgaver, finansiering af centrets drift og placering.

 

Status

For at følge op på arbejdet har Økonomiforvaltningen igen kontaktet MVTU. Arbejdsgruppen vurderer, at der er et stort behov for et internationalt Studentercenter i København, da byen ikke tilfredsstiller de behov som udenlandske studerende og forskere har om at møde andre studerende og forskere udenfor uddannelsesinstitutionerne, samt deltage i forskellige former for sport og kulturaktiviteter. I USA, England og Sverige er der skabt en meget tæt sammenhæng mellem den enkelte studerendes uddannelse, bolig og livet uden for uddannelsesinstitutionen, hvilket skaber et liv med sport, kultur og andre fritidsaktiviteter som også udenlandske studerende og forskere let kan blive integreret i. Det bør også være målet for København.

 

Arbejdsgruppen har derfor beskrevet hvilke funktioner centret skal varetage for at leve op til de behov, som de udenlandske forskere og studerende har til livet uden for selve uddannelsesinstitutionerne. Det internationale Studentercenter skal:

·        være et socialt og kulturelt træfpunkt og aktivitetscenter i København på tværs af uddannelsesinstitutioner m.h.p. at fremme integration mellem udenlandske og danske studerende

·        varetage videnformidling og kontakt mellem studerende/forskere og erhvervsliv

·        være indgang til rådgivnings- og serviceaktiviteter

 

Arbejdsgruppens skulle derpå finde et velegnet sted til centeret. Umiddelbart var der to kandidater: Huset i Magstræde, hvor der kan skabes synergi med de allerede eksisterende aktiviteter og KFUK's bygning på hjørnet af Store og Lille Kannikkestræde. Arbejdsgruppen har været i dialog med de respektive ejere, men der kom ingen konkrete resultater ud af dette. Arbejdsgruppen skulle derudover tilvejebringe midler til finansiering, hvilket skønnes til 50 til 60 mio. kr. Staten vil ikke bevilge beløbet og MVTU vurderer ikke, at fonde vil støtte projekter med staten som initiativtager. Derfor har MVTU valgt at nedlægge arbejdsgruppen med en opfor dring til uddannelsesinstitutionerne om at gå videre med projektet.

 

På møde den 29. november 2005 drøftede Overborgmester Lars Engberg og Københavns Universitets nye Rektor Ralf Hemmingsen bl.a. problemstillingen om det internationale studentercenter. Københavns Universitet er fortsat meget interesserede i at etablere et internationalt studentercenter og gerne i forbindelse med et nyt internationalt kollegium. 

 

Københavns Universitet vurderer ligesom MVTU, at der vil være bedre mulighed for at tiltrække de nødvendige fondsmidler, såfremt det alene er universiteterne, der står for opgaven. Universitetet vil arbejde videre med sagen.

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

 

Miljø

Indstillingen er ikke omfattet af Økonomiforvaltningens bruttoliste over opgaver, der skal miljøvurderes.

 

BILAG VEDLAGT

Brev fra Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling om nedlæggelse af arbejdsgruppen for et internationalt Studentercenter

 

 

Bjarne Winge

                                           /Paul Sax Møller

 

Bilag

Til top