Mødedato: 13.12.2005, kl. 15:00

Forankring af Indvandrer Kvindecentret (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Se alle bilag

Forankring af Indvandrer Kvindecentret (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 13. december 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 559/2005

 

 

23.                Forankring af Indvandrer Kvindecentret (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

 

at der beviliges kr. 640.000 til IndvandrerKvindecentrets finansiering i 2006.

 

at udgiften finansieres via disponering af midler fra den med budget 2006 etablerede pulje på 8 mill. kr., der skal styrke kommunens tværgående integrationsindsats.

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2005

Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (F) præciserede til protokollen, at puljen på 8 mill. kr., der skal styrke kommunens tværgående integrationsindsats er placeret på bevilling BO3 (servicetilbud til voksne), 1801000, funktion 6.51.1 i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Indstillingen blev tiltrådt med den bemærkning, at udvalget ønsker, at evalueringen ligger således, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan nå at tage stilling til spøgsmålet om bevilling i 2007.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget skal understrege, at der med tiltrædelsen af denne indstilling og indstillingen vedr. Forankring af Kringlebakken FAU 664/2005 disponeres i alt 1,9 mio. kr. til aktiviteter i det kommende Socialudvalg, som finansieres af en bevilling på i alt 8,0 mio. kr., som er givet til det kommende Beskæftigelses- og Integrationsudvalg.

 

Herudover har Økonomiudvalget ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form"

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede den 14. september 2005 ansøgning fra Indvandrer Kvindecentret om tilskud i 2005. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede her bl.a., at Forvaltningen skulle komme med indstilling om, hvordan Indvandrer Kvindecentret kan forankres.

 

Forvaltningen kan for indeværende pege på følgende mulighed for finansiering og hermed forankring disponering af midler fra den med budget 2006 etablerede pulje på 8 mill. kr., der skal styrke kommunens tværgående integrationsindsats.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Indvandrer Kvindecentret, der er beliggende på Nørrebro, driver bl.a. være- og aktivitetssted samt yder rådgivning for kvinder af anden etniske herkomst end dansk. Den største brugergruppe er kvinder fra Somalia. Statistikken for 2003 / 2004 viser, at der i 2004 er registreret i alt 5.046 besøg.

 

Indvandrer Kvindecentret er sidst evalueret eksternt af CASA i 2002. Evalueringen viste at Indvandrer Kvindecentret har en række forskellige funktioner, der alle bidrager til at fremme integrationen af centrets brugere i det danske samfund. Det er Forvaltningens opfattelse, at dette fortsat er gældende.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede den 14. september 2005 ansøgning fra Indvandrer Kvindecentret om tilskud i 2005. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede i den sammenhæng bl.a. at Forvaltningen skulle komme med indstilling om, hvordan Indvandrer Kvindecentret kan forankres.

 

Forvaltningen kan for indeværende pege på to følgende mulighed disponering af midler fra den med budget 2006 etablerede pulje på 8 mill. kr., der skal styrke kommunens tværgående integrationsindsats

 

Der erindres i forhold til overstående om at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets forventes i nærmeste fremtid at behandle:

·        Anmodningen om projekt Kringlebakken forankring jf. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 8. december 2004

·        Første erfaringsopsamling om de problemstillinger som homo- og biseksuelle samt stofmisbrugere af anden etnisk herkomst end dansk møder jf. budgetaftalen for 2005.

 

Der skal i forhold til evt. disponering af midlerne fra 8. mill. kr. puljen endvidere erindres om, at det for midlerne jf. budgetaftalen for 2006 gælder følgende:

·        "Parterne er enige om at integrationsindsatsen i Københavns Kommune skal forbedres. En forbedret integrationsindsats er en forudsætning for byens fremtidige sammenhængskraft – og for at man på længere sigt ikke kan identificere etniske forskelle på københavnernes kriminalitet, uddannelse, beskæftigelse mv.

 

I 2006 sker 2 væsentlige ændringer på integrationsområdet:

·         I den nye struktur i Københavns Kommune etableres et Beskæftigelses- og Integrationsudvalg

·         Der skal udarbejdes en revision af Københavns Kommunes integrationspolitik. Et nyt forslag til integrationspolitik behandles senest d. 1. juni 2006.

 

Der forventes i 2006 brugt ca. 322 mill. kr. på direkte integrationsrelaterede aktiviteter i kommunen. Dannelsen af et nyt Beskæftigelses- og Integrationsudvalg giver mulighed for at tænke integrationen mere sammenhængende både som tværgående arbejde i kommunen og i forhold til beskæftigelsesindsatsen. Dette ændrer ikke, at det konkrete integrationsarbejde i folkeskolen, daginstitutionerne, klubberne mv. fortsat finder sted i de enkelte fagforvaltninger. Ændringen betyder derimod at opgaven med at inspirere, igangsætte og samtænke nu forankres bedre i kommunen.

 

Parterne er i den forbindelse enige om, Københavns Kommune har et behov for at sikre en tværgående styring af integrationsindsatsen, herunder at diskussionen om integrationsindsatsen bliver mere entydigt forankret, af hensyn til helhedstænkningen i integrationsindsatsen – og for at indvandrere og efterkommere tilegner sig gode danskkundskaber, uddannelse og kommer i arbejde..

 

Det vil i den forbindelse være en opgave for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at analysere, sammenligne og evaluere integrationsindsatsen i de øvrige fagudvalg, samt komme med forslag til nye initiativer/forbedringer mv.

 

Parterne er derfor også enige om, at der skal sikres midler til at det nye udvalg kan tage hånd om integrationsopgaven. I forbindelse med gennemførelsen af den nye struktur i Københavns Kommune tilføres Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ressourcer – på linie med andre udvalg – til varetagelsen af udvalgets opgaver.

 

Der oprettes en årlig pulje på 8 mill. kr. i forbindelse med oprettelsen af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget for at styrke kommunens tværgående integrationsindsats.

Puljen skal således prioriteres til ekstraordinære integrationsrettede indsatser på tværs af kommunen, f.eks. som led i en ny integrationspolitik, og skal også kunne søges af kommunens øvrige udvalg. Midlerne skal dels findes ved at hjemtage integrationsudgifter i de øvrige udvalg på 3 mill. kr., samt 5 mill. kr., som afsættes til at styrke den tværgående integrationsindsats.  De 5 mill. kr. afsættes i en tre årig periode.

 

De 3 mill. kr. tilvejebringes ved at de kommende Børn- og Ungdomsudvalg samt Socialudvalget primo 2006 hver frigør 1½ mill. kr. i integrationsudgifter på budget 2006, som kan overføres til det kommende Beskæftigelses- og Integrationsudvalg. Parterne er i samme forbindelse enige om at overføre Brobygningspuljen fra Kultur- og Fritidsudvalget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

Den ny integrationspolitik vil bygge på nye løsningsmodeller på de væsentligste problemstillinger indenfor uddannelses-, beskæftigelses- og boligområdet. Endvidere vil der være fokus på tværgående indsatsområder som fx aktivt medborgerskab og kommunens egen mangfoldighedsledelse".

 

Evt. fremtidig forvaltningsmæssig forankring af Indvandrer Kvindecentret

De tilbud som Indvandrer Kvindecentret, og i øvrigt en lang række andre foreninger, organisationer m.v. yder borgere af anden etnisk herkomst end dansk, samordnes som udgangspunkt i forhold efter Lov om social service om frivilligt socialt arbejde:

·        §115. "Kommunen og amtskommunen samarb ejder med frivillige sociale organisationer og foreninger".

 

Jf. Borgerrepræsentationens behandling af ny styrelsesvedtægt den 23. september 2005 for Københavns Kommune, har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bl.a. følgende opgave i forhold til den generelle integrationsindsats:

·        "Stk. 4. Udvalget har ansvaret for den tværgående integrationsindsats. Udvalgets erklæring skal derfor indhentes om enhver sag, der vedrører kommunens integrationsindsats. Herudover varetager udvalget revision og opfølgning på kommunens samlede integrationspolitik samt projektudvikling og overvågning".

mens opgaverne mht. Lov om social Service § 115 henhører under Socialforvaltningen.

 

Indvandrer Kvindecentret og en lang række andre foreninger, organisationer m.v. vil hermed fra 1. januar 2006 henhører under Socialudvalgets / Socialforvaltningens kompetence, hvilket også er i overensstemmelse med budgetaftalen for 2006, om at:

·        "Dannelsen af et nyt Beskæftigelses- og Integrationsudvalg giver mulighed for at tænke integrationen mere sammenhængende både som tværgående arbejde i kommunen og i forhold til beskæftigelsesindsatsen. Dette ændrer ikke, at det konkrete integrationsarbejde i folkeskolen, daginstitutionerne, klubberne mv. fortsat finder sted i de enkelte fagforvaltninger. Ændringen betyder derimod at opgaven med at inspirere, igangsætte og samtænke nu forankres bedre i kommunen." (Forvaltningens fremhævning).

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Udgifter

Indvandrer Kvindecentrets budget for 2005 har estimerede udgifter for i alt 2.030.344 kr.

Det er Forvaltningens vurdering, at driftsudgifter ved aktiviteterne, ved uændret aktivitetsniveau fremover, vil være ca. 2 mill. kr. årligt.

 

Finansiering frem til 2006

Indvandrer Kvindecentret er gennem en årrække blevet tildelt økonomisk støtte fra det tidligere Folkeoplysningssekretariatets 5% pulje (FOS-midlerne). Puljen blev i 2002 nedlagt og de midler, der hidtil havde været afsat til Indvandrer Kvindecentret, blev overført til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget. Overførslen af tilskudsbudgettet er sket mhp. at sikre fortsat økonomisk støtte til Indvandrer Kvindecentret.

 

På den baggrund er Indvandrer Kvindecentret i 2003, 2004 og 2005 blevet bevilget 200.000 kr.

 

Herudover har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tidligere i perioden 1999 – 2003 ydet et tilskud til Indvandrer Kvindecentret på omkring 200.000 kr. årligt fra Udviklingspuljen til særlige målgrupper på integrationsområdet. Denne pulje bortfald med budget 2004. 

 

Endelig modtager Indvandrer Kvindecentret tilskud fra § 115 – Puljen til frivilligt socialt arbejde.

 

Restfinansieringen af driftsudgifterne modtager Indvandrer Kvindecentret via tilskud fra Socialministeriet og andre puljer / fonde samt via lønrefusioner. Lønrefusioner vedr. borgere i fleksjob. Refusionerne finansieres dels af Staten og dels af Kommunen jf. lovgivningen herfor.

 

Forankring af Indvandrer Kvindecentret

Det er Forvaltningens vurdering, at Indvandrer Kvindecentret fortsat kan påregne medfinansiering fra fonde / puljer i et vist omfang samt lønrefusioner.

 

For 2005 havde Indvandrer Kvindecentret anmodet om 527.276 kr.

 

Det er på den baggrund forvaltningens opfattelse, at en evt. imødekommelse af forankring skal foregå ved afgivelse af grundbevilling i forhold til

·        Husleje, varme m.v.                                                170.000 kr.

·        Løn til leder                                                            360.000 kr. 

·        Aktivitetsmidler (i mindre omfang)                                             35.000 kr.

·     &nbs p;  I alt                                                                           565.000 kr.

 

Det bemærkes i forbindelse med ovenstående at det typisk, alt andet lige, er lettere at opnå tilskud til aktivitetsmidler fra fonde / puljer, når man i forvejen modtager grundbevilling fra kommunen.

 

Hertil kommer så spørgsmålet om evaluering. Det må vurderes hensigtsmæssigt at der ved evt. forankring tilknyttes ekstern evaluator til Indvandrer Kvindecentrets aktiviteter. Merudgifterne til ekstern evaluator vurderes til 75.000 kr. årligt, afhængig af de nærmere forudsætninger for evaluering.

 

Ved evt. tilsagn om forankring anbefales på ovenstående baggrund disponeret 0,64 mill. kr. årligt fra budget 2006 til formålet.

 

Finansiering

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan for indeværende pege på finansiering indenfor de p.t. kendte rammer af budget 2006:

·        Via den med budgetaftalen for 2006 afsatte pulje:

"Der oprettes en årlig pulje på 8 mill. kr. i forbindelse med oprettelsen af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget for at styrke kommunens tværgående integrationsindsats. Puljen skal således prioriteres til ekstraordinære integrationsrettede indsatser på tværs af kommunen, f.eks. som led i en ny integrationspolitik. Midlerne skal dels findes ved at hjemtage integrationsudgifter i de øvrige udvalg på 3 mill. kr., samt 5 mill. kr., som afsættes til at styrke den tværgående integrationsindsats. De 5 mill. kr. afsættes i en tre-årig periode".

 

Det bemærkes, at ved evt. finansiering via 8 mill. kr. puljen kan Socialudvalget jf. budgetaftalen for 2006 søge Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om midler til konkrete aktiviteter fremadrettet.

 

Der erindres om, at evt. disponering af 8 mill. kr. vil reducere mulighederne for iværksættelse af forslag til nye integrationsinitiativer, der iværksættes

 

Projekt Kringlebakken har i forbindelse med arbejdsgruppen om forankring af Kringlebakken jf. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 8. december 2004 estimeret budgetbehov på ca. 1,22 mill. kr. til aktiviteterne for voksne. Der er ikke modtaget anmodning fra Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske om finansiering af aktiviteter i 2006 på indeværende tidspunkt.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Der erindres om, at Frivillig Huset tidligere har anmodet om forankring fra budget 2006. Anmodningen blev ikke imødekommet med budget 2006.

 

Herudover skal der erindres om, at en lang række andre frivillige foreninger, etniske minoritetsforeninger, organisationer m.v., der arbejder med integrationsspørgsmål må antages at have interesse for at blive forankret.

 

HØRING

Sagen skal høres i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg. Høringssvar forventes omdelt på udvalgsmødet.

 

BILAG

Ingen.

 

 

    Grethe Munk                 /                                    


  Torben Brøgger

 

 

Til top