Mødedato: 13.11.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Fælles gårdhaver, Valby og Indre By – endelig vedtagelse

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om byfornyelsesforslagene til to fælles gårdhaver Mølle Allékarréen (Valby) og Puggaardsgadekarréen (Indre By) skal endelig vedtages, jf. bilag 1-2.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Mølle Allékarréen: Toftegårds Allé 15-17, Mølle Allé 2- 16 og Gammel Jernbanevej 22-24, vedtages endeligt, jf. bilag 3, og der på den baggrund forventes afholdt udgifter for i alt 6,2 mio. kr., jf. økonomiafsnittet,
  2. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Puggaardsgadekarréen: Anker Heegaards Gade 1-5, Niels Brocks Gade 3-5, Puggaardsgade 2-12 og Rysensteensgade 14-16, vedtages endeligt, jf. bilag 4, og der på den baggrund forventes udgifter for i alt 6,0 mio. kr., jf. økonomiafsnittet.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget (TMU) besluttede den 11. juni 2018 at sende byfornyelsesforslag til de to gårdhaver i høring og til afstemning for at undersøge opbakningen hertil. Borgerrepræsentationen (BR) skal tage endelig stilling til byfornyelsesforslagene for de to gårdhaver Mølle Allékarréen og Puggaardsgadekarréen. Høringerne har ikke givet anledning til ændringer af projektforslagene.

Løsning

For at sikre københavnerne adgang til rekreative arealer etablerer Københavns Kommune fælles gårdhaver. Etableringen af gårdhaverne sker med hjemmel i byfornyelsesloven, hvis formål er at give kommunerne mulighed for at udvikle og omdanne områder, bygninger og friarealer. De fælles gårdhaver bliver til i dialog med beboerne, og bidrager til at realisere målene i ”Fællesskab København” ved at gøre København grønnere, give gårdhaverne forskellig karakter og skabe gode rammer for fællesskaber og et bæredygtigt liv.

Beboere og/eller ejere i de to karréer har søgt Københavns Kommune om at få etableret en fælles gårdhave. Begge karréer lever op til byfornyelseslovens støttekriterier om, at gården dækker mindst to matrikler, hovedsageligt består af ældre ejendomme fra før 1960, ikke har overvægt af støttet byggeri og har utidssvarende friarealer. Forslagene til de to gårdhaver (bilag 3-4) har været i otte ugers offentlig høring og til afstemning via e-Boks. Processen for gårdhaverne ses i bilag 5.

Gårdhaveprojekterne tilfører de to karréer mere bynatur, bedre opholds- og legemuligheder og håndtering af regnvand, affald og cykler. Der nedlægges ikke parkeringspladser i gårdene.

Opbakning
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 27. april 2015, at mere end 2/3 (66,7 %) af de afgivne stemmer skal være for en fælles gårdhave, og at ejendomme med flertal af ja-stemmer skal repræsentere mindst halvdelen af bruttoetagearealet. I begge karréer er kriterierne opfyldt, og der er således opbakning til gårdhaverne. Resultaterne er uddybet i nedenstående tabel og bilag 6.

Opgørelse afgivne og mulige stemmer

Mulige stemmer

Afgivne stemmer

Stemme-

procent

Antalja-

Stemmer

Antal nej-

stemmer

Ja-stemmer

(% af afgivne)

Mølle Allékarréen

137

91

66,4 %

82

9

90,1 %

Puggaardsgadekarréen

106

71

67 %

69

2

97,2 %

 

Høring
Gårdprojekterne har været i høring og til afstemning fra den 21. juni til den 28. august 2018. Høringssvarene fordeler sig som vist i nedenstående tabel og fremgår af bilag 7. Forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 8.

Fordeling af antal høringssvar på karréer

 

Holdning til det samlede projektforslag

Høringssvar afgivet af

I alt

Positive

Negative

Neutrale

Beboere

Bestyrelser og Ejere

Mølle Allékarréen

13

6

6

1

13

0

Puggaardsgadekarréen

16

6

2

8

16

0

I begge karréer er projektforslagene blevet til gennem dialog, workshops og skitsemøder med beboerne. Skitserne er rettet til efter de beboerønsker, der kunne opnås bred opbakning til blandt de fremmødte. De indkomne ændringsforslag drøftes og prioriteres med beboerne i forbindelse med detailprojekteringen, og hvis der er opbakning og økonomi til det, vil de blive realiseret.

Mølle Allékarréen
I Mølle Allékarréen bevares ni træer, der plantes 18 nye mens fire træer fældes, da de enten udgør en sikkerhedsrisiko, forhindrer vækstpotentialet for andre træer eller er placeret for tæt på bygningerne. Træerne fældes efter ønske fra beboerne. I høringssvarene for Mølle Allékarréen foreslår fem beboere, at der etableres flere cykelparkeringspladser og to beboere giver udtryk for, at de allerede har sagt nej til gårdprojektet en gang.
Forvaltningens bemærkninger til høringssvarene: I projektforslaget er der indtænkt 130 nye cykelparkeringspladser på gadesiden. Det endelig antal cykelparkeringspladser i gården er ikke fastsat, og det vil være muligt at indarbejde flere, hvis der kan opnås enighed om det til detailprojekteringsmøderne. De to beboere, der tidligere har sagt nej til gårdprojektet, er beboere i foreningen A/B Gl. Mølle. Her svarede 55 % nej til at deltage i gårdprojektet ved den indledende opbakningsundersøgelse, før gårdprojektet blev igangsat. En nej-ejendom kan tages ud af projektet, hvis ejendommen ikke har afgørende betydning for kvaliteten af den samlede gårdhave og mindre end 50 % er for. Grundet det tætte resultat inviteredes foreningen til at deltage i udviklingen af gårdhaven, for at kunne træffe den endelige beslutning om deres deltagelse, når der forelå en skitse. 73,5 % i foreningen har nu stemt for gårdhaven, og ejendommen inkluderes derfor i projektet. Forvaltningen har ikke tidligere anvendt denne procedure. Proceduren er foreslået her, fordi ejendommens egen opbakningsundersøgelse viste så ligelig en opdeling mellem ja- og nejsigere, og fordi ejendommen ligger i den ene ende af en aflang karré, der kun har bebyggelse på den ene side. Ejendommen kunne udgå af projektet, såfremt der ikke var opbakning.

Puggaardsgadekarréen
I Puggaardsgadekarréen fældes ingen træer, tre eksisterende bevares og der plantes 21 nye træer.
I høringssvarene for Puggaardsgadekarréen foreslås det, at portene til gårdhaven aflåses, at der både kommer flere og ingen cykelparkeringspladser i gården, og to beboere ønsker, at Folketingets ejendom skal indgå i gårdhaven.
Forvaltningens bemærkninger til høringssvarene: De ejendomme, hvor portene er placeret, har været under ombygning. Hvis der ikke etableres låsbare porte under ombygningen, vil sådanne blive etableret med gårdhaveprojektet. På skitsemøderne er det aftalt, at der skabes plads til ladcykler i gården, mens almindelige cykler placeres i kældrene. Denne løsning beholdes. Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at Folketingets ejendom af sikkerhedsmæssige årsager ikke skal indgå i den fælles gårdhave. Forvaltningen har ikke fundet anledning til at betvivle PETs sikkerhedsvurdering, og vurderer at der også uden at Folketingets ejendom indgår i gårdhaveprojektet, kan skabes en sammenhængende gårdhave i karréen, som mærkbart øger kvaliteten af friarealet for de øvrige ejendomme.

Økonomi

Anlægsbevillingerne til de to fælles gårdhaver er finansieret af den flerårige byfornyelsesramme, som forvaltningen løbende indstiller til. Udgiftsbevillingerne til gårdhaverne indgår i Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. bilag 9. De samlede udgifter til at etablere gårdhaverne følger Byggeomkostningsindekset for boliger, jf. lov om byfornyelse af 3. oktober 2016 § 47. Herved inflationsreguleres budgettet i forhold til priser og lønninger i 2018.
I overensstemmelse med de gældende støttevilkår afholder beboerne selv driftsudgifterne.

Budgetaftalen 2019 har ikke konsekvenser for de indstillede projekter. Alle gårdhaveprojekter, der indstilles til politisk behandling i 2018, disponeres økonomisk på rammen for 2018, og vil have forbrug fordelt over de kommende år. Det sker i henhold til beslutning om Fremtidig økonomi for byfornyelsen i Københavns Kommune (BR 30. marts 2017) og Byfornyelsesredegørelse 2018 (BR 21. juni 2018). Budgetaftalen 2019 får betydning for rammen til vedtagelse af gårdhaver i 2019.

Bevillingen er placeret på hovedbevillingen Byfornyelse anlæg, som er omfattet af forvaltningens anlægsmåltal i 2018. Gårdprojekterne er ikke på listen over projekter, der kan berosættes, jf. TMU behandling 29. januar 2018 og 27. august 2018. Økonomien er uddybet i bilag 9.

Videre proces

Ejere og beboerrepræsentanter inddrages i forbindelse med detailprojekteringen. Der tinglyses en servitut på ejendommene om fælles gårdhave og ejernes pligt til at indgå i et fælles gårdlaug, som står for den efterfølgende drift. Gårdhaverne forventes færdiganlagte i foråret 2020.

 

Pernille Andersen                          Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Mølle Allékarréen: Toftegårds Allé 15-17, Mølle Allé 2- 16 og Gammel Jernbanevej 22-24, vedtages endeligt, jf. bilag 3, og der på den baggrund forventes afholdt udgifter for i alt 6,2 mio. kr., jf. økonomiafsnittet,
  2. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Puggaardsgadekarréen: Anker Heegaards Gade 1-5, Niels Brocks Gade 3-5, Puggaardsgade 2-12 og Rysensteensgade 14-16, vedtages endeligt, jf. bilag 4, og der på den baggrund forventes udgifter for i alt 6,0 mio. kr., jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2018  

Borgmester Ninna Hedeager Olsen (Ø) forlod mødet under punktets behandling på grund af inhabilitet. 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme. 

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å. 
Imod stemte: C og I. 

 

Alternativet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning: 
”Partierne finder det positivt, at kommunen medvirker til at etablere fælles gårdhaver.”

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning: 
”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private gårdhaver.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 18: Fælles gårdhaver, Valby og Indre By – endelig vedtagelse (2018-0248753)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. november 2018

Borgmester Ninna Hedeager Olsen (Ø) deltog ikke i dagsordenspunktets behandling grundet inhabilitet.

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: V og C.

 

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. oktober 2018:

”Partierne finder det positivt, at kommunen medvirker til at etablere fælles gårdhaver.”

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. oktober 2018:

”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private gårdhaver.”

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.

Til top