Forslag til lokalplan Gammel Køge Landevej med kommuneplantillæg, Valby
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende forslag til lokalplan ”Gammel Køge Landevej” (bilag 2) med henblik på offentliggørelse i otte uger.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.
Problemstilling
Bygherre for ejendommen Gammel Køge Landevej 59-65 har anmodet om, at der udarbejdes en lokalplan for denne ejendom. Bygherre ønsker at opføre et nyt kontorbyggeri med en størrelse, der forudsætter såvel lokalplan som kommuneplantillæg. Tre andre ejendomme, der ligger ud til Gammel Køge Landevej medtages i lokalplanforslaget. De tre ejendomme er allerede bebyggede. Startredegørelsen blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 27. august 2018 og af Økonomiudvalget den 11. september 2018.
Løsning
På Gammel Køge Landevej 59-65 vil planforslagene (bilag 2) muliggøre en ny erhvervsbebyggelse på op til ca. 26.800 m2 og herudover et selvstændigt parkeringshus på op til ca. 9.500 m2. Området ligger stationsnært, og med planerne åbnes det tidligere industriområde op og omdannes til et mere aktivt område i byen.
Gammel Køge Landevej 59-65 er i dag bebygget med seks bygninger i en til tre etager af blandet industrikarakter. To bygninger er udpeget med henholdsvis middel bevaringsværdi (værdi seks) og lav bevaringsværdi (værdi syv) efter SAVE-metoden. Fem bygninger har ingen bevaringsværdi. Alle bygninger vil kunne nedrives i forbindelse med, at området udvikles, da ingen bygninger har høj bevaringsværdi.
Anvendelsen giver mulighed for lettere industri mv, samt serviceerhverv og virksomheder af offentlig/almen karakter. I parkeringshuset muliggøres værksteder i stueetagen. Byggeriets højder tilpasser sig de omgivende bygninger mod Gammel Køge Landevej og Carl Jacobsens Vej med fire til seks etager. Den maksimale bygningshøjde er på 24 meter plus maksimalt 4,5 meter til trappe- og teknikrum mv. på tag. Der udlægges et samlet byggefelt til erhvervsbyggeriet, der giver mulighed for opdeling i flere selvstændige bygninger, der kan opføres i etaper. Det primære materiale er tegl. For at skabe variation i facaderne må facadelængden maksimalt være 40 meter uden skift i facadens arkitektoniske fremtræden. Skift kan eksempelvis være variation i højde, facaderytme, vinduestyper og farver. Parkeringshuset udlægges i et byggefelt tilbagetrukket på grunden og kan opføres i en højde på maksimalt 19 meter og med facader i metal og med krav om begrønning af den ene gavl.
For at muliggøre byggeriet skal bebyggelsesprocenten øges til 185, og der skal derfor udarbejdes et tillæg til Kommuneplan 2015, da ejendommen ligger i et område med en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Tillægget til kommuneplanen vil også sikre mere detailhandel.
Tre ejendomme på Gammel Køge Landevej 39-57 er også omfattet af planforslagene. For disse ejendomme udvides og justeres anvendelsesmuligheder og parkeringsnormer i overensstemmelse med Kommuneplan 2015. Der muliggøres butikker, og der udpeges bevaringsværdige træer. Der muliggøres ikke nybyggeri.
Ejendommene er bebygget med en nyere bebyggelse i fire til syv etager, der anvendes til kontorformål, lettere industri og butikker. Planforslagene supplerer de eksisterende lokalplaner for ejendommene. Ændringer fremgår af bilag 4.
BylivEn kantzone på hjørnet af Gammel Køge Landevej og Carl Jacobsens Vej med publikumsorienterede aktiviteter i stueetagerne muliggør byliv og øger trygheden i byrummene. Herved understøttes målet i Fællesskab København om en bedre hverdag i byrummene for københavnerne. Der reserveres plads til en vej- og stiforbindelse, der på sigt kan skabe forbindelse til Vestre Kirkegård.
Miljø og bynatur
Der udpeges 21 træer som bevaringsværdige (bilag 5). Der stilles herudover i lokalplanen krav om beplantning med mindst 25 træer, herunder 10 træer som allébeplantning langs Gammel Køge Landevej. Som konsekvens af lokalplanen skal der udenfor lokalplanområdet på Gammel Køge Landevej fældes to vejtræer (der er henholdsvis ni og 17 år) for at sikre gode adgangsforhold til nybyggeriet. Der vil blive stillet krav om erstatningstræer i forbindelse med vejsagen, såfremt der kan findes egnede pladser langs Gammel Køge Landevej. Bygherre for Gammel Køge Landevej 59-65 forventer, at byggeriet miljøcertificeres. Tage på nyt erhvervsbyggeri skal udføres som grønne tage, såfremt disse ikke anvendes til opholdsterrasser eller udnyttelse af solenergi.
Parkering
Kommuneplanen stiller krav om én parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal. I lokalplanen svarer kravet til, at der skal etableres 269 parkeringspladser, der bliver placeret i parkeringshus, dog maksimalt 16 pladser på terræn. I forhold til cykelparkeringskrav stiller kommuneplanen krav om fire parkeringspladser pr. 100 m2 etageareal, hvilket i lokalplanen svarer til 1.073 pladser. I forhold til virksomheder af offentlig/almen karakter fastsættes parkeringsdækningen efter en konkret vurdering. Derudover må der etableres 28 parkeringspladser til biler på ejendommen Gammel Køge Landevej 59-65, som indgår i parkeringsdækningen for ejendommen Gammel Køge Landevej 55-57 (fastlagt i en servitut), se bilag 6.
Kommuneplan
I Kommuneplan 2015 er området udlagt til blandet erhverv (E1) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og en maksimal bygningshøjde på 20 meter. Kommuneplanrammen foreslås ændret for ejendommen Gammel Køge Landevej 59-65 til blandet erhverv (E2*) med en maksimal bebyggelsesprocent på 185 og en maksimal bygningshøjde på 24 meter. Det er begrundet i områdets stationsnære beliggenhed i forhold til Ny Ellebjerg Station. Tillægget udvider Valby Maskinfabrik Lokalcenter og omformer dette til et bydelscenter for at muliggøre butikker med et samlet areal på op til 1.900 m2, heraf er ca. 970 m2 eksisterende butiksareal.
Miljøvurdering
Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt planforslagene, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslagene i høring i otte uger. På baggrund af resultatet af høringen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen medio 2019.
Peter Stensgaard Mørch Pernille Andersen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forslag til lokalplan ”Gammel Køge Landevej” (bilag 2) med henblik på offentliggørelse i otte uger.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, - at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2018
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Alternativet, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at parkeringsnormen ændres til 1:200, da området er stationsnært til kommende Sydhavnsmetroen, Ringstedbanen og S-banen.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 16: Forslag til lokalplan Gammel Køge Landevej med kommuneplantillæg, Valby (2018-0213190)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. november 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Enhedslisten, Alternativet og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. oktober 2018:
”Partierne ønsker, at parkeringsnormen ændres til 1:200, da området er stationsnært til kommende Sydhavnsmetroen, Ringstedbanen og S-banen.”