Mødedato: 13.09.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Kvartalsrapportering vedrørende Københavns Kommunes større selskaber - 1. kvartal 2022

Se alle bilag
Kvartalsrapportering vedrørende udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber forelægges Økonomiudvalget til efterretning. Kvartalsrapportering for 1. kvartal 2022 fremgår af bilag 1.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at nærværende kvartalsrapport på udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber for 1. kvartal 2022, jf. bilag 1, tages til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 30. april 2015 indstilling om styrkelse af Københavns Kommunes aktive ejerskab over for de større selskaber, herunder at der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg ved kvartalsvis rapportering til Økonomiudvalget vedrørende samtlige af kommunens større selskaber.

Løsning

Kvartalsrapporteringen for 1. kvartal 2022 (perioden januar - marts 2022) vedrørende de større selskaber forelægges hermed for Økonomiudvalget til efterretning.

Da kvartalstallene først skal godkendes i selskabernes bestyrelser, er rapporteringen forskudt med op til et halvt år, og derfor orienteres der efter anmodning fra Økonomiudvalget tillige om eventuelle aktuelle emner. 

Økonomiforvaltningen har fokus på de mål, der rapporteres på i kvartalsrapporteringen. Opmærksomheden er således rettet mod forsyningssikkerhed, priser, omkostningseffektivitet, risiko og gæld, byudvikling samt målopfyldelse af større projekter, herunder politisk besluttede projekter som f.eks. Københavns Kommunes klimaplan.

I bilag 1 til indstillingen ses udviklingen i selskabernes nøgletal.

Der kan orienteres om følgende særlige opmærksomheds­punkter og aktuelle emner vedrørende selskaberne: 

HOFOR

Selskabet rapporterer i løbet af året på tertialer (tredjedele), og denne rapportering tager derfor udgangspunkt i 1. tertial 2022.

Der har været tre lukninger af badesteder på grund af meget regn i 1. tertial 2022.

Aktuelle oplysninger

Elpriserne er i løbet af 2021 og 2022 steget væsentligt. HOFOR har prissikret store dele af det forventede elsalg fra Amagerværket samt fra vindmøller og solceller på lavere prisniveauer, som HOFOR på daværende tidspunkt anså for attraktive. HOFOR havde således i det eksterne regnskab et underskud på 777 mio. kr. før skat i 2021. Økonomiudvalget er orienteret særskilt via fortrolig orientering på aflæggerbordet.

Udviklingsselskabet By & Havn I/S

Selskabets resultat for 1. kvartal 2022 blev på 514 mio. kr. Resultatet er tilfredsstillende. By & Havn har i perioden 2014-2020 dækket renteudgifter med indtægterne fra den løbende drift. Dette har ikke været muligt i 2021 og forventes heller ikke muligt i 2022. Selskabet forventer, at situationen kan forbedres i de kommende år i takt med, at bl.a. krydstogt genopstår, og indtægter fra udlejning og parkering styrkes. Der forventes dog tidligst rentedækning fra 2034.

Gælden er nedbragt med 458 mio. kr. i strategiperioden.

Der er ikke solgt ejendomme i 1. kvartal 2022.

Egenkapitalen er forbedret med 1.781 mio. kr. i strategiperioden, når der tages højde for markedsværdiregulering af gælden og udbetalingen i 2020 af 483 mio. kr. vedrørende korrektionsreserven til Sydhavnsmetroen.

Fælledby og Stejlepladsen er indregnet i salgsindtægten og egenkapitalforbedringen og udgør væsentlige andele af målopfyldelsen.

Aktuelle oplysninger

Det endelige udkast til Strategisk Miljøvurdering (SMV) vedrørende. Lynetteholm er i høring indtil årsskiftet med henblik på endelig aflevering omkring 1. marts 2023.

Der er indgået et tillæg til principaftalen fra 2018 om anlæg af Lynetteholm. By & Havn har som følge heraf revideret anlægsbudget og business case.  

Planklagenævnet har i juli 2022 afvist alle klager vedrørende gyldigheden af kommuneplantillæg, lokalplan og miljøvurdering for Stejlepladsen. Ejendomsselskabet Stejlepladsen kan derfor fortsætte arbejdet med at forberede byggeriet.

Metroselskabet I/S

Metroselskabet, Movia, DSB (DOT-parterne) og Transportministeriet har indgået ny aftale om billetindtægtsdeling i Hovedstaden, hvormed der sker en gradvis overgang til en kildebaseret indtægtsdeling.

Den nye model for indtægtsdelingen, kaldet takstsamarbejdsmodellen, baserer sig på de samme principper som den eksisterende model men indebærer, at indtægter fra Rejsekort ”Classic” fordeles på baggrund af data om de faktiske rejser fra 1. januar 2023.

Øvrige produkter, f.eks. pendlerkort og pensionistkort, fordeles indtil videre ved hjælp af opgjorte rejsetal samt rejsehjemmelundersøgelser, der afdækker kundernes rejsemønster.

Kildefordelingen med takstsamarbejdsmodellen og den nye opgørelse af rejsetallet på de øvrige produkter forventes som følge af det forbedrede datagrundlag at medføre forskydninger af indtægter mellem DOT-parterne. DOT-parterne er enige om, at de økonomiske konsekvenser ved denne forskydning imødekommes ved en nulpunktsforskydning.  Nulpunktsforskydningen søges udfaset gennem provenuforskydninger som følge af takstændringer, herunder f.eks. i forbindelse med implementeringen af en grøn takstreform, som pt. forventes i 2026.

Sagen følges fortsat tæt af Metroselskabet og Økonomiforvaltningen.

Aktuelle oplysninger

Cand. scient. pol. Carsten Riis er den 1. august 2022 tiltrådt som adm. direktør i Metroselskabet I/S. Carsten Riis har erfaring med topledelse i den offentlige sektor bl.a. som kommunaldirektør i Faxe Kommune, direktør i Ballerup Kommune og som direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune og har i sin karriere bl.a. haft fokus på infrastruktur, byudvikling, økonomi og digitalisering.

Metroselskabet har i juni 2022 sendt ansøgning om VVM til Københavns Kommune for linje M5 øst Amagerbrogade og 1. etape af M5 vest fra Østerport til Lynetteholm. Der foretages pt en indledende idéfasehøring af projektet, hvorunder der gennemføres to borgermøder i tæt samarbejde med Metroselskabet.

I/S Amager Ressourcecenter (ARC) og I/S Vestforbrænding (VF)

Den seneste langtidsprognose for ARC viser, at affaldsenergianlægget i en lang periode vil have en negativ likviditet. Likviditetsmanglen vil hovedsageligt være afhængig af, i hvilket omfang den fulde forbrændingskapacitet kan udnyttes, og hvilke ændringer i rammerne for forbrændingssektoren, som ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” vil resultere i.

VF har som følge af de høje elpriser haft såvel en stigning i selskabets indtægter som øgede omkostninger til eget elforbrug på anlæg og pumper. Dette har sammen med en fortsat positiv udvikling i datterselskabet Lyngby Kraftvarme betydet, at selskabet efter 1. kvartal 2022 forventer et samlet resultat på 279 mio. kr. i 2022 (budget 167 mio. kr.), dvs. en stigning på 112 mio. kr. (69 pct.).

Aktuelle oplysninger

Både ARC og VF afventer pt. rammerne for fremtidens affaldsforbrændingssektor, der står overfor at skulle liberaliseres.

ARC fik medio 2022 igen afslag på deres EU-ansøgning om støtte til realisering af et fuldskala CO2-fangstanlæg. ARC valgte ikke at søge statens CCUS-pulje på grund af udbuddets vilkår, som ARC ikke opfyldte.

VF blev medio august 2022 udvalgt sammen med Ørsted og Aalborg Portland til at deltage i udbuddet om tildelingen af tilskud fra Energistyrelsens CCUS-pulje på 8,3 mia. kr. Efterfølgende har VF offentliggjort, at selskabet har indgået et Letter of Intent med gasdistributøren Evida og Gas Storage Denmark, hvilket vil kunne sikre en CO2-værdikæde fra fangst til transport og lagring

Arena CPHX P/S

Danmarks genåbning primo 2022 (efter Corona-nedlukningen) har en positiv effekt for aktiviteterne i Royal Arena, og forventningen til 2022-resultatet er positivt. I 2022 forventes afholdt 55 arrangementer, bestående af 50 kulturarrangementer og 5 sportsarrangementer (inkl. E- sport) med cirka 460.000 gæster. Forventningerne til 2022 vurderes ikke på nuværende tidspunkt at blive påvirket af situationen i Ukraine.

Trafikselskabet Movia

I budget 2022 var det forudsat, at Movia modtager fuld statskompensation for COVID-19-relaterede mindreindtægter og merudgifter i 2022 i lighed med 2020 og 2021.

Aktuelle oplysninger

Der er den 8. juni 2022 indgået aftale mellem KL, Danske Regioner og regeringen om delvis dækning af indtægtstab i 2022 som følge af COVID-19 på ca. 35 pct.  Der forhandles videre mellem parterne i september 2022 om yderligere statstilskud. Hvis ikke der opnås yderligere kompensation, kan der i regnskab 2022 forventes et underskud på ca. 100 mio. kr., som vil blive opkrævet hos kommuner og regioner sammen med øvrige efterreguleringer januar 2024.

Prisstigninger herudover på især diesel betyder, at Movia må sende en ekstraregning til kommuner og regioner på 149 mio. kr. med betalingsfrist 1. oktober 2022.

Budgetforslaget for 2023 viser en meromkostning på 163 mio. kr. i forhold til budget 2022, heraf 12,5 mio. kr. til Københavns Kommune, primært som følge af væsentligt stigende udgifter til energi, renter og lønninger. Movia er således som alle andre påvirket at de stigende priser, og særligt stigningen i brændstofpriser øger Movias udgifter til operatører og vognmænd.

I 2023 forudsættes 98 pct. af Movias indtægter genetableret efter COVID-19.

Metroselskabet, Movia, DSB (DOT-parterne) og Transportministeriet har indgået ny aftale om billetindtægtsdeling i Hovedstaden, hvormed der sker en gradvis overgang til en kildebaseret indtægtsdeling, jf. ovenstående for Metroselskabet. 

Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR)

Selskabet forventer et resultat for 2022 til indregning i varmeprisen på -286 mio. kr. (budget -31 mio. kr.), hvilket skyldes de voldsomme prisstigninger på brændsler.

I 1. kvartal 2022 har CTR købt og solgt mindre mængder (TJ) på grund af et lavere varmebehov i de fem ejerkommuner. Med den vedtagne prisstigning i CTR’s puljepris forventer selskabet efter 1. kvartal 2022 et varmesalg i 2022 på 2.408 mio. kr. (budget 2.340 mio. kr.). Betydningen af prisstigningen for en given husholdning er uafklaret, da CTR’s varmeleverancer sker til de forskellige varmedistributionsselskaber i ejerkommunerne, fx HOFOR, og ikke til de endelige forbrugere.

Aktuelle oplysninger

Administrerende direktør Kamma Eilschou Holm har opsagt sin stilling med fratrædelse den 31. august 2022. I henhold til CTR’s rekrutteringsplan forventes en ny administrerende direktør at kunne tiltræde senest den 1. december 2022.

Hovedstadens Beredskab I/S (HBR)

Aktuelle oplysninger

Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) har den 17. juni 2022 offentliggjort en undersøgelse af branden i E/F Grøndalsbo i Vanløse den 25. marts 2022. DBI anfører i rapporten bl.a.:

Det vurderes, at omfanget af branden sandsynligvis kunne have været begrænset til få opgange omkring Grøndal Parkvej 6A, hvis byggeriet var udført og vedligeholdt i overensstemmelse med anvisningerne i byggetilladelsen fra 1937, og hvis der havde været udført brandstop over de røgadskillende vægge i spidsloftet, samt over lejlighedsskel mod tagdækningen. Det lægges samtidig til grund, at pga. den anvendte [brændbare] banevare som undertag og den mangelfulde udførelse af røgskillevægge samt udsparinger (huller) i brandvæggen, skete der en uforholdsmæssig hurtig brandspredning i hele bygge­riets spidsloft. En sådan brandspredning var vanskelig for beredskabet at få kontrol over, hvorfor branden spredte sig til under­liggende tag­boliger, formodentlig via boligernes kvist og/eller vinduer i tagfladen.

Det kan konstateres, at byggeriet på matriklerne var udformet med to grønne områder, som ikke kunne benyttes som udstigningsareal for beredskabet eller som stigerejsningsareal for beredskabets kørbare stigemateriel. Samtidig har nedfaldende bygningsdele fra taget også udgjort en fare for personskade og besværliggjort indsatsen.

HBR modtog brandalarmen kl. 13.47, og den første mobilsprøjte var på stedet kl. 13.51.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Kvartalsrapportering for 2. kvartal 2022 forventes forelagt Økonomiudvalget den 6. december 2022.

 

Søren Hartmann Hede      / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 5: Kvartalsrapportering vedrørende Københavns Kommunes større selskaber - 1. kvartal 2022 (2022-0248181)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. september 2022

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top