Projektændring i krydset ved Prinsessegade og Refshalevej, Christianshavn
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til et revideret dispositionsforslag for projekt ”Ombygning af krydset ved Prinsessegade og Refshalevej” fra Budget 2022.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende et revideret dispositionsforslag for ombygningen af krydset ved Prinsessegade og Refshalevej.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget noterer sig, at formålet med anlægsbevillingen ændres til at omfatte et tiltag om etablering af signalreguleret kryds, som stadig er omfattet af det overordnede ønske om sikker skolevejs tiltag ved krydset mellem Prinsessegade og Refshalevej. Borgerrepræsentationen skal godkende ændringen i projektet, da projektet var stjernemarkeret, og bevillingen dermed blev frigivet, med vedtagelsen af budget 2022.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets ramme.
Problemstilling
I Budget 2022 (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kaare Traberg Smidt) (Borgerrepræsentationen (BR) 7. oktober 2021) blev der afsat 4,1 mio. kr. til anlæg af faste støttepunkter (midterheller med tilgængelighed og venteareal) i krydset ved Prinsessegade og Refshalevej. Forvaltningen foreslår, at der i stedet for faste støttepunkter i dette kryds etableres et signalreguleret kryds for at opnå større sikkerhed og tryghed, når Prinsessegade skal krydses ved Refshalevej. Desuden undgås en ekspropriation.
Der skal derfor tages stilling til et revideret dispositionsforslag for krydset ved Prinsessegade og Refshalevej.
Løsning
Prinsessegade er en tosporet vej, hvor bl.a. Christianshavns Skole ligger, jf. bilag 2. Gaden løber parallelt med voldene og Christianshavns Kanal og er den væsentligste adgangsvej til Frederiksholm og Nyholm og Refshalevej. Med udbygningen på Holmen forventes alle typer af trafik at stige på Prinsessegade, hvilket vil blive forstærket med byudviklingen på Refshaleøen.
Formålet med ombygningen af krydset ved Prinsessegade og Refshalevej er at forbedre de trafikale adgangsforhold for de bløde trafikanter. Det blev derfor besluttet i Budget 2022 at skabe en bedre krydsningsmulighed fra Refshalevej.
Projektet er ét ud af to trafikprojekter i Prinsessegade på Christianshavn, som blev besluttet i Budget 2022 (jf. bilag 2). I det andet projekt blev der afsat 0,8 mio. kr. til et signalreguleret fodgængerfelt på Prinsessegade foran Christianshavns Skole (TM255, initiativ 1). Dette projekt blev af Teknik- og Miljøudvalget 20. juni 2022 indstillet annulleret og forventes på Borgerrepræsentationens dagsorden i 3. kvartal 2022.
Fordele ved signalreguleret kryds fremfor faste støttepunkter (midterheller)
Et signalreguleret kryds ved Refshalevej vil reducere bilernes hastighed til og fra Refshalevej samt tydeliggøre krydset, så der skabes et trygt overgangssted for især mindre børn på vej til og fra Christianshavns Skole. Det vil give elever, der kommer til skolen fra Margretheholmen bedre mulighed for sikkert og trygt at krydse Prinsessegade ved Refshalevej.
I dag er der et torontoanlæg (trafiklys, der består af gule blink) på Prinsessegade tæt ved Refshalevej, som blandt andet benyttes til at krydse Prinsessegade, når man skal til det nye boligområde på Margretheholm. Erfaringer viser, at der er større respekt for et signalreguleret kryds end for torontoanlæg. Det betyder, at fodgængere vil føle sig mere trygge i et signalreguleret kryds, da de er mere sikre på, at trafikken holder tilbage. Dette bekræftes af børneinstitutionen Børnebyen, der har påpeget, at der ikke er respekt for torontoanlægget. Christianshavns Lokaludvalg har sammen med skolen peget på et signalreguleret kryds ved Prinsessegade og Refshalevej som den ønskede løsning, jf. bilag 5.
Det oprindeligt besluttede projekt med faste støttepunkter (midterheller) på Prinsessegade kræver, at der skal eksproprieres fra både Christiania og børneinstitutionen Børnebyen Christianshavn. Med et signalreguleret kryds undgås dette, hvorved de berørte borgere spares herfor, og en kompleks og dyr ekspropriationsproces undgås.
Virkninger ved etablering af signalreguleret kryds
Refshalevej fungerer i dag som adgangsvej til Christiania bl.a. i forbindelse med arrangementer i den Grå Hal. Efter etableringen af et signalreguleret kryds vil der fortsat kunne foregå de nødvendige leverancer til Den Grå Hal. Forvaltningen har telefonisk orienteret Christiania om projektet og krydsets indretning, og det har ikke givet anledning til bemærkninger.
Et signal vil medføre forlænget køretid på strækningen, og signalet indrettes derfor med gps-styring fra busserne, så de prioriteres i krydset og herved undgår unødig forlænget køretid. Forvaltningen havde møde med Movia 20. juni, og Movia er som udgangspunkt positive over for projektet og forventer ikke at der bliver øget køretid og dermed øgede driftsudgifter som følge af projektet på Prinsessegade, da den hævede flade i krydset fjernes, når signalanlægget etableres. Movia opfordrer desuden til, at der indarbejdes justeringer af grøntiden til bussernes fordel, at det sikres, at andre køretøjer trafiksikkert kan overhale en holdende bus i begge retninger, og at kørebanebredden ikke bliver være under tre meter, jf. bilag 6. Forvaltningen indarbejder i dialog med Movia disse bemærkninger i projektet, så vidt det er muligt.
Parkering og træer
Løsningen har ingen konsekvenser for træer eller p-pladser.
Høring
Christianshavns Lokaludvalg har 25. maj 2022 efter en høring af Christianshavns Skole sendt et brev til Teknik- og Miljøudvalget, hvori det fremgår, at de ønsker det signalregulerede fodgængerfelt flyttet til krydset ved Refshalevej, jf. bilag 5. De mener, ”at signalanlægget vil gøre større gavn i krydset ved Prinsessegade og Refshalevej ved Børnebyen, da Refshalevej anvendes som skolevej fra Margretheholm, hvor der bor et stort antal børnefamilier. Det må forventes, at denne skoletrafik øges, når der kommer cykelsti på Refshalevej, og som områderne nord og øst for Margretheholm udbygges.”
Forvaltningen vurderer, at det ændrede skitseforslag for krydset ved Prinsessegade og Refshalevej lever op til ønsket fra lokaludvalget og skolen.
Politisk råderum
Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at fastholde den oprindelige beslutning om at etablere faste støttepunkter (midterheller) i krydset. På grund af de nødvendige ekspropriationer af Christiania og børneinstitutionen Børnebyens arealer, som hører med til anlægget af faste støttepunkter, vurderes dette at forsinke projektet med ni måneder. Forvaltningen vurderer, at løsningens effekt ikke umiddelbart står mål med de gener, som en ekspropriation vil medføre for naboerne.
Økonomi
I Budget 2022 blev der afsat 4,1 mio. kr. (2022 p/l) til ombygning af krydset ved Prinsessegade og Refshalevej. Heraf var 0,5 mio. kr. (2022 p/l) disponeret til bygherreorganisationen. Hele bevillingen blev stjernemarkeret og dermed frigivet i forbindelse med budgetvedtagelsen.
I forbindelse med 1. sag om bevillingsmæssige ændringer (BR 2. juni 2022) er budgettet til bygherreorganisationen forhøjet med 0,6 mio. kr. (2022 p/l). De 0,6 mio. kr. (2022 p/l) frigives i forbindelse med 3. anlægsoversigt (ØU 24. august 2022 og BR 2. september 2022).
De samlede bygherreomkostninger på 1,1 mio. kr. (2022 p/l) var placeret centralt (BR 16. december 2021) og blev med 1. sag om bevillingsmæssige ændringer (BR 2. juni 2022) overført til projektet.
I 1. sag om bevillingsmæssige ændringer (BR 2. juni 2022) blev budgettet endvidere nedskrevet med 0,04 mio. kr. (2022 p/l).
Den samlede bevilling til projektet er således 4,7 mio. kr. (2022 p/l).
Etableringen af et signalreguleret fodgængerfelt fremfor faste støttepunkter (midterheller) medfører afledte driftsudgifter på 0,04 mio. kr. årligt, som afholdes inden for forvaltningens ramme.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt projektændringen, sender forvaltningen projektet i udbud. Forventet ibrugtagning er oktober 2024.
Søren Wille / Peter Højer
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende et revideret dispositionsforslag for ombygningen af krydset ved Prinsessegade og Refshalevej.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2022
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Dagsordenspunkt 15: Projektændring i krydset ved Prinsessegade og Refshalevej, Christianshavn (2022-0172884)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. september 2022
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.