Det Flydende Aktivitetshus - Vandareallejekontrakt
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til en lejekontrakt for det vandareal, hvor Det Flydende Aktivitetshus i Nordhavn planlægges placeret.
Tidligere beslutninger
Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
-
at Borgerrepræsentationen godkender vandareallejekontrakten, som er indgået mellem Københavns Ejendomme og Indkøb og By & Havn.
-
at Borgerrepræsentationen godkender, at deponeringen på 100 t.kr. som følge af lejeaftalen håndteres via modregningsadgang, i forbindelse med at kommunen fraflytter lejemålet i Bragesgade 8b, som husede Nørrebro Bibliotek
-
at Borgerrepræsentationen godkender, at finansieringen af lejeudgiften på ca. 200 t.kr. årligt (2019 p/l) fra og med august 2029 i udgangspunktet finansieres indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets almindelige serviceramme, men at finansieringsspørgsmålet vil blive rejst igen i forbindelse med forhandlingerne om budget 2029
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Der er afsat 8,1 mio. kr. til Det Flydende Aktivitetshus ved Sandkaj i Nordhavn. Beløbet er fordelt med 2,5 mio. kr. fra Københavns Kommune (finansieret i Budget 2018) og 5,6 mio. kr. fra By & Havn.
Det følger af lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S, at By & Havn har ret til at opkræve vandarealleje indenfor Københavns Havns søområde.
Da Det Flydende Aktivitetshus planlægges placeret på vandet indenfor Københavns Havns søområde er det derfor en forudsætning, at der udarbejdes en vandareallejekontrakt (bilag 1). Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) og By & Havn har indgået en aftale, der er betinget af, at Borgerrepræsentationen godkender aftalen. Det er hensigten, at lejekontrakten træder i kraft den 1. august 2019.
Løsning
By & Havn er bygherre på Det Flydende Aktivitetshus, som efter opførelsen overdrages til KEID. Det Flydende Aktivitetshus kommer til at rumme vandrelaterede aktiviteter og placeres på vandet ved Sandkaj i forbindelse med den allerede etablerede badezone. Placeringen giver mulighed for synergier med badezonen og resten af Nordbassinet. Med vandareallejekontrakten sikres denne placering i en længerevarende periode, således at faciliteten kan blive en integreret del af miljøet omkring Sandkaj og Nordbassinet til glæde for beboerne i Nordhavn.
Det er planen, at Det Flydende Aktivitetshus tages i brug i september 2019.
Vandareallejekontrakt
I vandareallejekontrakten fastsættes bestemmelser for anvendelsen af Det Flydende Aktivitetshus samt årlig leje. Aftalen sikrer således, at der kan etableres et flydende anlæg, som understøtter foreningsliv og vandsportsaktiviteter i Nordhavn. Lejemålet er uopsigeligt fra både lejer og udlejers side i 20 år, og kan dermed tidligst opsiges i 2039. Københavns Kommune sikres dermed en fast ramme om placeringen i 20 år.
Tilskud fra Lokale- og Anlægsfonden
Lokale- og Anlægsfonden har bevilliget 1,9 mio. kr. til en udvidelse af Det Flydende Aktivitetshus. Med udvidelsen planlægges der flere offentlige udearealer på faciliteten samt en udvidet badezone. Det betyder, at beboerne i Nordhavn får flere rekreative opholdsmuligheder samt et større areal til badning. By & Havn vil som bygherre på projektet modtage bevillingen fra Lokale- og Anlægsfonden.
Leje
Der er med By & Havn aftalt 10 års lejefrihed, således at Københavns Kommune først skal betale vandarealleje fra 1. august 2029. Den årlige leje er herefter sat til 160 t. kr. (2019 p/l).
Når faciliteten med bevillingen fra Lokale- og Anlægsfonden udvides til et større areal, forventes det, at der kommer et tillæg til den årlige leje på ca. 40.000 kr., så vandareallejen stiger til omkring 200.000 kr. om året. Der vil blive udarbejdet et tillæg til lejekontrakten vedrørende udvidelsen.
Økonomi
Indstillingen har for nuværende ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
På sigt indebærer indstillingen, at Københavns Kommune er forpligtet til at betale vandarealleje fra august 2029, svarende til et årligt beløb på ca. 200.000 kr. (2019 p/l). Idet lejeaftalen er uopsigelig fra begge parter i 20 år, vil der som minimum skulle afholdes udgifter til vandarealleje i perioden 2029-2039. Finansieringen af vandareallejen fra og med 2029 vil som udgangspunkt skulle afholdes indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets serviceramme, men finansieringsspørgsmålet vil blive rejst i forbindelse med forhandlingerne om budget 2029, med henblik på en bevilling til lejeudgiften.
Idet Københavns Kommunes ejerandel af By & Havn udgør 95 procent, er der krav om deponering svarede til de 5 procent af det lejede areal, som kommunen ikke ejer, da dette kan sidestilles med et 3. mandslejemål. Da der ikke foreligger nogen offentlig grundvurdering af det lejede vandareal, skal der indhentes dispensation til at benytte en skønnet værdi for deponeringskravet hos Økonomi- og Indenrigsministeriet. I overensstemmelse med almindelig praksis for fastsættelsen af sådanne skøn, opgøres deponeringskravet som 5 procent af værdien af 10 års lejeudgift. Med en forventet årlig lejeudgift på 200 t.kr. indebærer dette, at der skal foretages deponering svarende til 100 t.kr. Økonomiforvaltningen kontakter Økonomi- og Indenrigsministeriet med henblik på dispensation til at benytte den skønnede værdi for deponeringskravet.
Ved deponering er det muligt at modregne af værdien af lejemål, som er opsagt indenfor samme regnskabsår. Den nødvendige deponering på 100 t.kr. håndteres via modregning af frigjorte deponeringsmidler i forbindelse med, at kommunen fraflytter 3.mandslejemålet i Bragesgade 8B, som huser Nørrebro Bibliotek.
Videre proces
Såfremt Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil den indgåede vandareallejekontrakt mellem KEID og By & Havn være gældende fra den 1. august 2019.
Mette Touborg /Mads Kamp Hansen
Oversigt over politisk behandling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at Borgerrepræsentationen godkender vandareallejekontrakten, som er indgået mellem Københavns Ejendomme og Indkøb og By & Havn.
-
at Borgerrepræsentationen godkender, at deponeringen på 100 t.kr. som følge af lejeaftalen håndteres via modregningsadgang, i forbindelse med at kommunen fraflytter lejemålet i Bragesgade 8b, som husede Nørrebro Bibliotek
-
at Borgerrepræsentationen godkender, at finansieringen af lejeudgiften på ca. 200 t.kr. årligt (2019 p/l) fra og med august 2029 i udgangspunktet finansieres indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets almindelige serviceramme, men at finansieringsspørgsmålet vil blive rejst igen i forbindelse med forhandlingerne om budget 2029
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2019
Indstillingens første og andet at-punkt blev tiltrådt.
Angående tredje at-punkt bemyndigede udvalget forvaltningen til at forhandle med By og Havn om, at den vederlagsfri lejeperiode udvides til 20 år.
Beslutning
Dagsordenspunkt 23: Det Flydende Aktivitetshus - Vandareallejekontrakt (2019-0025309)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2019
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.