Byfornyelsesindsatsen – prioritering
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvordan Teknik- og Miljøforvaltningen fremadrettet skal arbejde med byfornyelsesindsatsen. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsbevilling på 50,0 mio. kr. til installationsmangler (wc/bad).
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at der frigives en anlægsbevilling på 50,0 mio. kr. til en pulje til wc/bad i 2020-2022, som finansieres på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse Anlæg jf. bilag 3.
- at forvaltningen, på baggrund af byfornyelsesloven, bemyndiges til at lave en opsøgende indsats ift. puljen, samt at administrere og udbetale midlerne til ejere jf. bilag 4
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har i 2019-2022 en årlig anlægsramme på 150,5 mio. kr. til disponering til den samlede byfornyelsesindsats. Med Teknik- og Miljøudvalgets prioritering af anlægsmåltal til byfornyelsesaktiviteter 29. april 2019 begrænses igangsætning af byfornyelsesaktiviteter i 2019-2021. For bedst muligt at opretholde aktivitetsniveauet og samtidig understøtte kommunens indsats indenfor regeringens udpegede ghettoområder, anbefaler forvaltningen at der foretages en prioritering af den samlede byfornyelsesindsats i de kommende år, så anlægsmåltal tildelt til byfornyelsesindsatser udnyttes optimalt.
Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om forvaltningens forslag til prioritering af byfornyelsesindsatsen. Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om frigivelse af anlægsmidler på 50,0 mio. kr. til etablering af wc/bad.
Løsning
Byfornyelsen består af tre indsatser, der arbejder med byens udvikling i hhv. kvarteret (løft af udsatte byområder gennem områdefornyelser), karréen (gårdhaver) og boligen (toilet/bad/fjernvarme/støj/energi). Teknik- og Miljøudvalget har på mødet 18. marts 2019 bedt Teknik-og Miljøforvaltningen udarbejde en indstilling, der beskriver, hvordan den samlede byfornyelsesindsats kan prioriteres. Seneste byfornyelsesstrategi blev vedtaget af Borgerrepræsentationen 29. oktober 2009 og er efterfølgende løbende blevet revideret.
På mødet 29. april 2019 besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at:
- tildele 98,4 mio. kr. i anlægsmåltal til nye ansøgningsrunder til bygningsfornyelser fra 2020.
- igangsætte tre gårdhaver i Sydhavnen, mens øvrige 14 gårdhaver fortsat er sat i bero.
- de tre berosatte områdefornyelser Bavnehøj, Christiania og Sundby igangsættes fra 2020.
Ovenstående prioriteringer betyder, at der først kan igangsættes ny ansøgningsrunde til bygningsfornyelser i 2020 og at der ikke igangsættes gårdhaver i 2020-2021. Der blev med beslutningen ikke taget stilling til, om der skal prioriteres anlægsmåltal til igangsættelse af nye områdefornyelser i 2020-2021. På den baggrund indstiller forvaltningen nedenstående forslag til en prioritering af byfornyelsesindsatsen i 2020-2022:
Prioritering af bygningsfornyelsesindsatsen
I København er der i dag ca. 3.150 boliger uden wc, ca. 19.600 boliger uden bad. Med den eksisterende bygningsfornyelsesindsats etableres årligt ca. 100 wc/bad. For at forbedre flere boliger, indstiller forvaltningen en 3-årig pulje, hvor der åbnes for, at enkeltboliger i etageejendomme kan søge støtte. Det foreslås, at der afsættes i alt 50,0 mio. kr. for perioden 2020-2022 til støtte og opsøgende indsats (max 250.000 kr.). Ejer kan maksimalt opnå støtte på en 1/3 af projektudgifterne, dog max. 75.000 kr. pr. bolig jf. bilag 4. Forvaltningen forventer med puljen at kunne støtte etablering af wc/bad i ca. 810 boliger.
Prioritering af helhedsrenoveringer af de mest nedslidte ejendomme
Ud over de nævnte installationsmangler (wc/bad), har de ældre bygninger i København et højt energibehov, ca. 6.200 boliger uden fjernvarme og der er ca. 135.400 støjplagede boliger. Derfor omfatter bygningsfornyelsesindsatsen ud over puljen til installationsmangler (wc/bad) også en helhedsorienteret indsats som hidtil, hvor installationsmangler prioriteres højest, men hvor også udvendige arbejder som tag, vinduer og facader støttes. De overordnede kriterier for at opnå støtte er givet i byfornyelsesloven. Borgerrepræsentationen vedtog 22. november 2018, at tildele støtte til 57 ejendomme ud fra nedenstående prioriteringer, der fortsat er gældende:
- Ejendomme, hvor der mangler wc, bad eller fjernvarme i boligerne
- Ejendomme, der er udsat for vejstøj over 58 dB (størst støjbelastning)
- Ejendomme, der ved renovering nedsætter energibehovet væsentligt (min. 20 pct.) og bidrager mest muligt til at nå Københavns Kommunes CO2-målsætning.
På den måde prioriteres anlægsmåltallene fortrinsvist til bygningsfornyelser af boliger uden eget bad, toilet eller fjernvarme jf. protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalget 3. juni 2019. De mest nedslidte ejendomme og ejendomme, der ligger i et udsat byområde/områdefornyelse, prioriteres højest inden for hver kategori. Tildeling af støtte sker pba. ansøgning fra ejendommens ejer og skal besluttes i Borgerrepræsentationen. Forvaltningen vil frem mod ansøgningsfristen i 2020 tilrette ansøgningsforløbet, bl.a. ved at reducere støtten pr. bolig og reducere genhusning iht. min. krav i byfornyelsesloven (permanente genhusninger) jf. bilag 2.
Prioritering af gårdhaver
Der er ca. 400 baggårde i København (ca. 70.000 boliger) med utidssvarende friarealer. Gårdene er kendetegnet ved at være nedslidte, opdelte af hegn, have få opholdspladser og være uden grønt.
Teknik- og Miljøudvalget besluttede 19. november 2018 et midlertidigt stop for tilgang af nye gårde til ventelisten som følge af Budget 2019 (Borgerrepræsentationen 6. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O, V). Teknik- og Miljøudvalget prioriterede 29. april 2019 anlægsmåltal i 2019 til tre gårdhaver beliggende i Sydhavnen. Disse forventes indstillet til endelig politisk beslutning senere i 2019. Derudover er der seks igangværende gårdhaver med prioriteret anlægsmåltal. Af disse forventes tre færdiganlagt i 2019 og de sidste tre i 2021. Der er ikke prioriteret anlægsmåltal til 14 berosatte gårdhaver, eller til de 23 gårdhaver fra ventelisten, se oversigt over gårdhaver i bilag 5. 12 af 14 gårdhaver i bero har fået frigivet bevilling fra byfornyelsesrammen. Teknik- og Miljøudvalget kan via budgetforhandlinger prioritere anlægsmåltal til igangsættelse af gårdhaver i 2020-2021.
Prioritering af områdefornyelse
Borgerrepræsentationen vedtog 30. marts 2017, at Teknik- og Miljøudvalget hvert år frem til 2021 skal igangsætte en ny områdefornyelse. Teknik- og Miljøudvalget har senest igangsat en områdefornyelse i 2017 (Områdefornyelse Bavnehøj). Teknik- og Miljøudvalget har ikke taget stilling til, om der skal prioriteres anlægsmåltal til at igangsætte nye områdefornyelser i 2020-2021.
Hvis der skal igangsættes nye områdefornyelser i 2020-2021, kan Teknik-og Miljøudvalget via budgetforhandlingerne prioritere anlægsmåltal og frigive bevilling fra byfornyelsesrammen til igangsættelse af områdefornyelser.
Prioriteres områdefornyelser i Budget 2020, indstiller forvaltningen, at disse udpeges med udgangspunkt i Bispeparken og Aldersrogade, der af regeringen er udpeget som ghetto-områder i 2018. For at lave en samlet, fokuseret indsats i udsatte byområder, kan områdefornyelser – hvis der prioriteres anlægsmåltal og midler hertil – bruges som værktøj til understøttelse af de forandringsplaner, der blev bevilliget midler til i Overførselssagen 2018/2019 (Borgerrepræsentationen 9. maj 2019) (A, B, F, V, C, O, I).
Fokuseres områdefornyelsesindsatsen i Bispeparken og Aldersrogade, vil Teknik- og Miljøudvalget i de kommende to år ikke som hidtil årligt vælge, hvor der opstartes en områdefornyelse, da de er valgt med godkendelse af denne indstilling.
Alternativt kan forvaltningen, hvis der prioriteres anlægsmåltal, udpege mulige områdefornyelser med udgangspunkt i de udsatte byområder. Anbefalingerne vil i givet fald blive fremlagt særskilt for Teknik- og Miljøudvalget i 2020.
Byfornyelsesrammen
Begrænsninger i anlægsmåltal til byfornyelse betyder, at den årligt tildelte byfornyelsesramme ikke ventes disponeret fuldt ud i 2019-2022. Iht. Borgerrepræsentationens beslutning 30. marts 2017 er der overførselsmulighed inden for byfornyelsens 4-årige budgetperiode. Borgerrepræsentationen kan løbende prioritere anlægsmåltal og disponere midler fra rammen til byfornyelsesprojekter. Forvaltningen vil i byfornyelsesredegørelsen årligt redegøre for ikke disponerede midler.
For at undgå akkumulering af ikke disponerede midler, har et advokatfirma undersøgt, om det er muligt at styrke byfornyelsesaktiviteterne med en fond fx som Landsbyggefonden, jf. bilag 6. Undersøgelsen viste, at en fond ikke løser de økonomiske udfordringer ift. anlægsmåltal.
Økonomi
Med denne indstilling skal frigives en anlægsbevilling på 50,0 mio. kr. til boliger med installationsmangler (wc/bad). Midlerne forventes disponeret til ejendommene i 2020-2022 og udbetalt i 2021-2025. Udgifts- og indtægtsbevillingerne er indarbejdet i byfornyelsesrammen jf. bilag 3.
Videre proces
Kommende indstillinger om nye disponeringer til byfornyelsesprojekter vil blive udarbejdet i overensstemmelse med de indstillede kriterier og prioriteringer. Forvaltningen vil gennemføre ansøgningsrunder til boliger med installationsmangler (wc/bad) i 2020-2022, og bygningsfornyelser i 2020. Hvis gårdhaver og nye områdefornyelser prioriteres i Budget 2020, forelægger forvaltningen indstillinger om de konkrete projekter.
Michel Schilling /Lone Byskov
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at en del af bygningsfornyelsesindsatsen ændres, så enkeltboliger i etageejendomme som noget nyt kan søge støtte til etablering af wc/bad.
- at hvis der prioriteres anlægsmåltal til igangsættelse af nye områdefornyelser, udpeges disse, så midlerne anvendes til understøttelse af forandringsplaner for Aldersrogade og Bispeparken (jf. bilag 2), der af regeringen er udpeget som ghetto-områder.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget,
- at udvalget tager til efterretning, at det vurderes, at byfornyelsen ikke kan laves som en fond uden at påvirke anlægsmåltallet jf. bilag 6.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der frigives en anlægsbevilling på 50,0 mio. kr. til en pulje til wc/bad i 2020-2022, som finansieres på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse Anlæg jf. bilag 3.
- at forvaltningen, på baggrund af byfornyelsesloven, bemyndiges til at lave en opsøgende indsats ift. puljen, samt at administrere og udbetale midlerne til ejere jf. bilag 4
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 17. juni 2019
Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 3. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.
Indstillingens 4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Indstillingens 5. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er væsentligt, at der ved områdefornyelserne ikke nedlægges små billige boliger.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 22: Byfornyelsesindsatsen – prioritering (2019-0103179)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2019
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 17. juni 2019:
”Det er væsentligt, at der ved områdefornyelserne ikke nedlægges små billige boliger.”