Mødedato: 13.08.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Terrorsikring af Christiansborg

Se alle bilag

Der skal tages stilling til godkendelse af ombygning og trafikbegrænsning omkring Christiansborg.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget har godkendt,

  1. at Folketinget ombygger Christiansborg Slotsplads, som skitseret i bilag 2,
  2. at Rigsdagsgården, Tøjhusgade og et vejstykke mod Slotspladsen foran Finansministeriet lukkes for gennemkørende biltrafik, og Tøjhusgade samt vejstykket mod Slotspladsen kan nedklassificeres til grundareal og sælges til ansøger (selve salget vil senere blive behandlet via en indstilling fra Økonomiforvaltningen)

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, 

    3.    at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at gennemføre de nødvendige ændringer af vejstatus og den tilhørende sikring af færdselsret for gående og cyklister gennem
Slotspladsen, Rigsdagsgården og Tøjhusgade,

   5.    at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager Folketingets indbetaling til justeringer af signaler og kryds (0,450 mio. kr.) På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsbudget. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,450 mio. kr. (2013 p/l) på funktion 2.28.11.1 i 2013/2014 i 2014,

Teknik- og Miljøudvalget godkendte på sit møde den 17. juni 2013 (jf. Oversigt over politisk behandling) indstillingens 1. og 2. at-punkt og anbefalede indstillingens 3. og 5. at-punkt, mens indstillingens 4. og 6. at-punkt bortfaldt på grund af stemmelighed.

Indstillingen blev standset af I, jf. kommunestyrelseslovens § 23, og sagen indbringes dermed i sin helhed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget præciserer tidsangivelsen for de pågældende tillægsbevillinger, således at 5. at-punkt ændres fra

"at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager Folketingets indbetaling til justeringer af signaler og kryds (0,450 mio. kr.) På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsbudget. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,450 mio. kr. (2013 p/l) på funktion 2.28.11.1 i 2013/2014 i 2014."

til

"at Teknik- og Miljøudvalget modtager Folketingets indbetaling til justeringer af signaler og kryds på i alt 0,450 mio. kr. (2013 p/l). På den baggrund gives en tillægsbevilling på 0,450 mio. kr. (2013 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 2.28.11.1. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling fordelt med 0,225 mio. kr. (2013 p/l) i 2013 og 0,225 mio. kr. (2013 p/l) i 2014."

samt i forlængelse heraf, at 6. at-punkt ændres fra

"at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager Folketingets indbetaling vedr. etablering af erstatningspladser. På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets ordinære anlægsramme. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,85 mio. kr. (2013 p/l) på funktion 2.22.07.3 i 2013/2014 i 2014."

til

"at Teknik- og Miljøudvalget modtager Folketingets indbetaling vedr. etablering af erstatningspladser på i alt 0,85 mio. kr. (2013 p/l). På den baggrund gives en tillægsbevilling på 0,85 mio. kr. (2013 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.22.07.3. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling fordelt med 0,425 mio. kr. (2013 p/l) i 2013 og 0,425 mio. kr. (2013 p/l) i 2014."

Økonomiudvalget forudsætter endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Indstillingen genfremsendes med svar på spørgsmål, der blev efterspurgt under første drøftelse på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. april 2013.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) anbefaler, at Folketinget sikrer Christiansborg bedre mod evt. terrorangreb. Folketinget har på baggrund af PET’s anbefalinger søgt Københavns Kommune om tilladelse til permanent at ombygge Christiansborg Slotsplads og lukke Rigsdagsgården og Tøjhusgade for gennemkørende trafik uden ærinde til Christiansborg. Udvalget skal godkende de nævnte tiltag.

Sikringen af Christiansborg betyder nedlæggelse og genoprettelse af op til 17 p-pladser i grøn zone.

Løsning

Med baggrund i anbefalingen fra PET indstiller forvaltningen, at Folketingets ansøgning om sikring af Christiansborg imødekommes, så der gives tilladelse til, at Folketinget kan ombygge Christiansborg Slotsplads og lukke Rigsdagsgården og Tøjhusgade for gennemkørende biltrafik. Passage for cyklister og gående opretholdes.

Ombygning af Christiansborg Slotsplads, jf. bilag 2

Sikringen på slotspladsen sker ved, at Folketinget etablerer en afslutning af pladsen mod fortovet med en lav granitmur. Muren vil i form og højde ligne den eksisterende mur (ved trægruppen mod Slotsholmsgade). Muren vil bestå af flere uafhængige stykker, som gør det muligt at passere som fodgænger. Biler, der har et lovligt ærinde, vil kunne komme igennem ved rytterstatuen, hvor der vil være pullerter, der kan sænkes.

Forvaltningen finder, at forslaget harmonerer godt med de eksisterende forhold. Muren kan danne væg til opholdsarealer med bænke uden at gribe ind i den overordnede rumdannelse. Murene vil sammen med de to grupper af træer på hver side af pladsen give en kant mellem vejen og pladsen, som giver nye muligheder for ophold, uden at pladsen mister sin åbenhed og fremtoning. Offentligheden vil fortsat kunne færdes på pladsen, og pladsen vil også fremover kunne bruges til forskellige arrangementer efter aftale med Københavns Kommune.

Københavns Kommune, som ejer Christiansborg Slotsplads, skal derfor give tilladelse til Folketingets etablering af granitspærringerne og efterfølgende overtage og vedligeholde disse. Derimod vil Folketinget stå for driften af de oplukkelige dele af afspærringen. Forvaltningen bemærker, at belægningen på pladsen trænger til en renovering inden for få år, og vil i den anledning fremlægge et budgetnotat.

Lukning af Rigsdagsgården og Tøjhusgade for biltrafik

Politiet har ud fra terrormæssige hensyn anbefalet at lukke Rigsdagsgården og Tøjhusgade permanent for biltrafik. Folketinget har derfor besluttet at søge Københavns Kommune om samtykke til lukningen. Københavns Kommune skal som vejmyndighed godkende den faktiske lukning ud fra en færdselsmæssig vurdering, herunder om det fx er nødvendigt med særlig skiltning eller andre foranstaltninger.

Lukningen vil betyde, at det ikke er muligt i bil at køre igennem Rigsdagsgården og Tøjhusgade uden særlig tilladelse. Folketinget træffer i samarbejde med PET beslutning om, hvilke biler, der kan få adgang til det sikrede område. Folketinget og kommunen er enige om, at det også fremover skal være muligt for cyklister og gående at færdes igennem Slotspladsen, Rigsdagsgården og Tøjhusgade.

Folketinget har besluttet, at ministerbiler, anmeldte diplomatkøretøjer, kongehusets køretøjer, formandsbilen samt alle former for udrykningskøretøjer skal være de eneste køretøjer, som kan få adgang til Rigsdagsgården. Modtagelse af vareleverancer til slottet vil komme til at foregå på det afspærrede område på Slotspladsen.

Politi eller civilt personale fra Christiansborg vil alt efter situationen kontrollere adgangen til Rigsdagsgården.

Trafikale konsekvenser af lukningen

Lukningen vil have konsekvenser for trafikken på vejene omkring Slotsholmen. Ruten via Rigsdagsgården-Tøjhusgade afvikler ca. 4.500 biler i årsdøgnstrafik (ÅDT). Størstedelen af denne trafik forventes i fremtiden skulle afvikles via ruterne ad Stormgade og Christians Brygge.

Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt mulighederne for at justere indstillingen af de signalregulerede kryds, der styrer trafikken ad Christians Brygge. På den baggrund er det forvaltningens vurdering, at kapaciteten kan øges med de 4.500 daglige biler, der tidligere kørte gennem Rigsdagsgården.

Folketinget er i forbindelse med den permanente lukning indstillet på at bekoste de videre analyser, og krydsombygningerne med de signaltekniske ændringer. Det forventes, at der skal ske justeringer ved Bernstorffsgade, Puggaardsgade, Vester Voldgade, Fodgængerovergange ved Det Kongelige Bibliotek og Havnegade. Ændringerne vil ikke have afsmittende effekt på trafikafviklingen i øvrigt.

Omkostningerne til krydsombygning og de signal tekniske ændringer vurderes at beløbe sig til 450.000 kr.

Teknik og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen har sammen med Movia drøftet konsekvenserne for busserne. Det vurderes, at den midlertidige spærring giver anledning til forsinkelser, men at omfanget hverken er klart udtrykt, eller overstiger den tålegrænse bustrafikken i almindelighed har i forbindelse med vejarbejde i byen. Forvaltningerne vurderer derudover, at den permanente spærring ikke vil give anledning til forsinkelse af bustrafikken, hvis kapaciteten på Christians Brygge forøges med mindst de 4.500 biler fra Rigsdagsgården. Det skyldes at Christians Bryggelinjen i så fald bliver den letteste og hurtigste vej og derved trækker den forøgede trafik væk fra Stormgade

Den nuværende metrobyggeplads ved Gammel Strand har den nødvendige udstrækning til at sikre gennemførelsen af metrobyggeriet frem til 2016 og bør derfor ikke søges ændret i tilknytning til dette projekt

Fremtidig vejstatus og ejerforhold

Tøjhusgade og vejarealet ved Slotspladsen, som Folketinget ønsker at lukke for gennemkørsel, er i dag offentlig veje ejet af kommunen. I Rigdagsgården er der er en tilsvarende ret til almen færdsel, selv om den er en del af slottes ejendom. I fremtiden vil færdselsretten kun blive sikret for cyklister og gående.

Folketinget skal overtage omkostningerne til driften af de arealer, der permanent afspærres for biltrafik af hensyn til terrorsikringen. Det betyder, at vejstatus og eventuelt ejerforhold tilpasses den fremtidige situation. Selve slotspladsen forbliver offentlig vej.

Folketinget er indstillet på at købe de kommunale arealer, som derfor nedklassificeres fra offentlig vej til grundareal. Ved salget sikres der fortsat færdselsret for cyklister og gående. Selve salget vil efterfølgende blive behandlet via en indstilling fra Økonomiforvaltningen til Borgerrepræsentationen.

Konsekvenser for bus- og taxiholdepladser

Lukningen i enden ved slotspladsen vil betyde, at busser og taxier ikke længere kan komme ind i Rigsdagsgården. Folketinget og forvaltningen ønsker fortsat en bus- og taxiholdeplads i umiddelbar nærhed af Rigsdagsgården.

Folketinget har skitseret en løsning, hvor bussernes og taxiernes holdeplads flyttes til Slotsholmsgade og til den eksisterende taxiplads ved Slotspladsen. Derudover ønsker Folketinget at etablere taxiholdeplads ved Tøjhusgade/Prinsens bro, jf. bilag 4. Folketinget skal udarbejde et endeligt forslag, som skal godkendes af forvaltningen, før pladserne kan etableres. Løsningen vil betyde nedlæggelse af parkeringspladser, se nedenfor.

Nedlæggelse af parkeringspladser - erstatningspladser

Lukning af Tøjhusgade for biltrafik vil betyde nedlæggelse af 13 offentlige p-pladser, da de ikke længere vil være tilgængelige for offentligheden. Det samme gør sig gældende for 4 gæste p-pladser, der nedlægges foran Rigsdagsgården mod Christiansborg Slotsplads. Samlet set vil sikringen af Christiansborg betyde nedlæggelse af op til 17 p-pladser i grøn zone, jf. bilag 3 Parkeringsredegørelse.

For at skaffe et tilsvarende antal offentlige parkeringspladser til byen, bidrager Folketinget med et beløb svarende til omkostningerne ved etablering af et tilsvarende antal parkeringspladser ved brug af skråparkering. Da det ikke er den muligt at finde ekstra parkeringspladser i umiddelbar af slottet, anlægges disse i stedet i Grøn zone på Vesterbro (se bilag 3).

Nedlæggelsen af parkeringspladserne vil betyde et øget parkeringspres på området, specielt i dagtimerne. I Tøjhusgade er belægningsprocenten 100 (13 pladser) og i Slotsholmsgade 87 (149 pladser). På Slotsholmen er der dog stadig gader indenfor gangafstand, hvor belægningsgraden er under 90%, så det er forvaltningens vurdering, at området kan bære nedlæggelsen - men at det vil opleves som svært at finde en ledig parkeringsplads i dagtimerne.

Økonomi

Vedligeholdelse af granitmure

De nye granitmure forventes at give kommunen en årlig omkostning på 3.000 til 4.000 kr. til bekæmpelse af graffiti under forudsætning af, at det kan komme ind under den eksisterende aftale om graffiti bekæmpelse. Dette håndteres via forvaltningens driftsbudget.

Midlertidige omkostninger til busdriften

De midlertidigt øgede omkostninger til busdriften bæres af Københavns Kommune og afregnes via betalingerne til Movia.

Justeringer af signaler og kryds

Teknik- og Miljøforvaltningen modtager Folketingets indbetaling til justeringer af signaler og kryds (0,450 mio. kr.) På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsbudget. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,450 mio. kr. (2013 p/l) på funktion 2.28.11.1 i 2013/2014 i 2014.

Nedlæggelse af parkeringspladser

Med anlægsprojekterne i Rigsdagsgården og Tøjhusgade skal der nedlægges i alt 17 p-pladser i grøn zone. Folketinget indbetaler derfor 0.850 mio. kr. excl. moms til finansiering af opførelse af nye parkeringspladser i grøn zone.

Salg af de nedlagte vejarealer

De tidligere vejarealer kan senere sælges til markedspris til staten (naboen) i henhold til lovgivningen.

Videre proces

Efter indstillingens godkendelse vil Teknik- og Miljøforvaltningen myndighedsbehandle og give de nødvendige tilladelser til, at Folketinget kan igangsætte projektet.

Økonomiforvaltningen indstiller og gennemføre salget af de nedlagte vejarealer.

Teknik- og Miljøforvaltningen anlægger de besluttede erstatnings-parkeringspladser i løbet af efteråret 2013.

 

 

 

Pernille Andersen                                     /Niels Tørsløv

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Folketinget ombygger Christiansborg Slotsplads som skitseret i bilag 2,
  2. at Rigsdagsgården, Tøjhusgade og et vejstykke mod Slotspladsen foran Finansministeriet lukkes for gennemkørende biltrafik, og Tøjhusgade samt vejstykket mod Slotspladsen kan nedklassificeres til grundareal og sælges til ansøger (selve salget vil senere blive behandlet via en indstilling fra Økonomiforvaltningen)

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    3.    at Teknik og Miljøforvaltningen bemyndiges til at gennemføre de nødvendige ændringer af vejstatus og den tilhørende sikring af færdselsret for gående og cyklister gennem Slotspladsen, Rigsdagsgården og Tøjhusgade,

    4.    de nedlagte pladser erstattes af ansøger i Grøn zone på Vesterbro,

    5.    at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager Folketingets indbetaling til justeringer af signaler og kryds (0,450 mio. kr.) På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsbudget. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,450 mio. kr. (2013 p/l) på funktion 2.28.11.1 i 2013/2014 i 2014,

    6.    at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager Folketingets indbetaling vedr. etablering af erstatningspladser. På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets ordinære anlægsramme. Tillægsbevillingen gives som en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,85 mio. kr. (2013 p/l) på funktion 2.22.07.3 i 2013/2014 i 2014.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. juni 2013

Der blev stemt om 1. at:

 

For indstillingen stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, B, C, O, F.

Imod indstillingen stemte 1 udvalgsmedlem: I.

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Ø.

 

Der blev stemt om 2. at:

For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, F.

Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I, O.

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Ø.

 

Der blev stemt om 3. at:

For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, F.

Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I, O.

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Ø.

 

Der blev stemt om 4. at:

For indstillingen stemte 5 udvalgsmedlemmer: A, C, O.

Imod indstillingen stemte 5 udvalgsmedlemmer: B, Ø, F.

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I.

 

Der blev stemt om 5. at:

For indstillingen stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, B, C, O, F.

Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.

2 udvalgsmedlem undlod at stemme: Ø, I.

 

Der blev stemt om 6. at:

For indstillingen stemte 5 udvalgsmedlemmer: O, C, A.

Imod indstillingen stemte 5 udvalgsmedlemmer: B, Ø, F.

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I.

 

Indstillingens 1., 2., 3., 5. at blev godkendt.

 

Indstillingen blev standset af I.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2013

Dagsordenspunktet blev taget af dagsordenen.

Til top