Indgåelse af kontrakt med Told og Skattestyrelsen om selskabsligning
Indgåelse af kontrakt med Told og Skattestyrelsen om selskabsligning
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 13. august 2002
J.nr. ØU 195/2002
1. Indgåelse af kontrakt med Told og Skattestyrelsen om selskabsligning
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,
at der indgås kontrakt med Told- og Skattestyrelsen om, at skatteforvaltningen mod vederlag forestår selskabsligning mv. for størstedelen af de selskaber, foreninger og fonde mv., som har hjemsted i København.
RESUME
Ved lov nr. 1106 af 29. december 1997 blev selskabsligningsopgaven overført fra at være en kommunal til en statslig opgave, og Told- og Skattestyrelsen fik ansvaret herfor. Det fremgår dog af loven og dens forarbejder, at formålet blandt andet er en mere ensartet og styrket ligningsindsats, der skal søges opnået blandt andet ved at inddrage den kommunale ekspertise. Skattestyrelseslovens § 12 A indeholder derfor hjemmel til, at Told- og Skattestyrelsen kan indgå kontrakt med kommunerne om udførelse af selskabsligning mv.
Told- og Skattestyrelsen har forhandlet med Kommunernes Landsforening og København og Frederiksberg om de nærmere vilkår for en sådan kontrakt. På dette grundlag har Told- og Skattestyrelsen fremsat tilbud om, at København fra 1. januar 2003 varetager selskabsligningen for alle de københavnske selskaber mv. undtagen de største selskaber mv. Aftalen skal gælde til 31. december 2006.
Økonomiudvalget vedtog i mødet den 23. april 2002 at give Told- og Skattestyrelsen en forhåndstilkendegivelse af, at Københavns Kommune fortsat er indstillet på at løse selskabsligningsopgaven gennem indgåelse af kontrakt med Told- og Skattestyrelsen (J.nr. ØU 82/2002).
Københavns Kommune indgik for årene 1998 – 2001 kontrakt om løsningen af selskabsligningsopgaven, jf. Borgerrepræsentationens møde den 24. september 1998, 492/98. Denne kontrakt blev på uændrede vilkår forlænget for 2002 (108/01).
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Som led i finanslovsforliget for 1998 blev selskabsligningsopgaven mv. overført fra kommunerne til staten. Det skete ved lovforslag nr. 134, 1997/98, der blev vedtaget som lov nr. 1106 af 29. december 1997. Baggrunden var en konstateret uensartet og i en række kommuner ikke tilstrækkelig effektiv selskabsligning. Med loven sikres en mere effektiv styring af selskabsligningen i hele landet. Lovforslagets bemærkninger fremhæver, at det ville være ressourcespild, hvis man ikke fremover søger at inddrage den viden og erfaring, der utvivlsomt er oparbejdet i en række kommuner om selskabsligning. "Det er derfor hensigten, at de kommuner, der erfaringsmæssigt kan løfte ligningsopgaven vedrørende selskaber, fremover på aftalebasis og for en passende betaling skal udføre selskabsligning på de statslige told- og skattemyndigheders vegne".
Skattestyrelseslovens § 12 A stk. 2 er fra 1. maj 2002 sålydende:
"Skatteministeren kan indgå aftale med en kommunalbestyrelse om udførelse af ligning af juridiske personer, bortset fra dødsboer, med dertil hørende administrative opgaver. I aftalen kan indgå bestemmelser om ydelse af vederlag til kommunen."
Københavns Kommune har ved brev af 10. juni 2002 fra Told- og Skattestyrelsen fået tilbud om indgåelse af aftale om selskabsligning mv. frem til 31. december 2006 på nærmere angivne vilkår.
Uddybning af indstilling
Aftalen vedrører alle selskaber, foreninger og fonde mv., som er hjemmehørende i København, med undtagelse af de største selskaber - som udgangspunkt selskaber med en omsætning på over 1,5 mia. kr. samt selskaber mv. indenfor den finansielle sektor (pengeinstitutter, kreditforeninger, forsikringsselskaber mv., som er undergivet Finansrådets tilsyn) og virksomheder omfattet af loven om kulbrinteskat. Disse selskaber skal ubetinget skattelignes i Told- og Skattestyrelsen.
Aftaletilbuddet er udarbejdet efter forhandlinger med Kommunernes Landsforening. Selskabsligningsopgaven tilbydes kommunerne efter ensartede principper med hensyn til betaling, produktionskrav, rapportering osv. På grund af, at antallet af fonde mv. er forholdsmæssigt væsentligt større i København end i øvrige kommuner forventes der dog indgået en særlig aftale, der kompenserer herfor.
Aftalen indgås for en fireårig periode (frem til 31. december 2006).
Aftalen forudsætter, at kommunen for hvert år udarbejder en lokal selskabsligningsplan på grundlag af en statslig ligningsplan for hele selskabsligningen.
Kommunen forpligter sig til hvert år at opfylde et pointmål. En ligningsmæssig gennemgang af et selskabs selvangivelse tæller med 1 point. En partiel revision tæller med 3 point og en revision tæller med 12 point. I 2003 udgør kommunens pointmål 9.830. For de efterfølgende år fastsættes pointmålet af Told- og Skattestyrelsen pr. 1. juli forud for hvert kalenderår på grundlag af styrelsens opgørelser af ligningspotentialet, der beregnes på grundlag af antallet af selskaber i kommunen, selskabernes samlede lønsummer og momsomsætning med henholdsvis 20%, 40% og 40%.
Københavns ligningspotentiale er for 2003 opgjort således (på baggrund af mandtal mv. for år 2000):
Antal selskaber: 14.830
Samlet momsomsætning 141.627.404.800 kr.
Samlet lønsum: 30.084.551.788 kr.
Inden for visse grænser kan under- eller overopfyldelse af pointmålet overføres til et efterfølgende kontraktår. Ved udløbet af kontraktperioden skal kommunen dog have opnået det samlede pointmål for hele perioden. I modsat fald kan Told- og Skattestyrelsen beregne en forholdsmæssig reduktion af det udbetalte vederlag.
For hvert år skal kommunen senest den 15. marts i det efterfølgende år udarbejde en redegørelse for forløbet, herunder for ressourceanvendelsen.
Kommunen forpligter sig til at foretage revision af aktiviteterne i forbindelse med selskabsligningen, enten ved den eksisterende kommunale revision eller gennem en anden ekstern revisor. Det forudsættes, at revisionen i København forestås af Revisionsdirektoratet. Rigsrevisionen og Told- og Skattestyrelsens revision forbeholder sig ret til at efterprøve den kommunale revisions arbejde.
Økonomi
Vederlaget til København er fastsat således
2003: 40.445.048 kr.
2004: 39.681.967 kr.
2005: 39.347.617 kr.
2006: 39.408.424 kr.
Det årlige vederlag vil fra 2004 blive justeret med udsving i kommunens selskabsligningspotentiale, jf. tilsvarende om kommunens pointmål.
Vederlaget udbetales forud den 1. i hver måned. Der henvises nærmere til kontraktudkastets bilag 5.
Beløbet vil for 2004 og efterfølgende år blive reguleret i forhold til nettoprisindekset.
I modsætning til den kontrakt, der er gældende indtil udløbet af 2002, er der ikke i forbindelse med vederlaget fastsat et bestemt antal årsværk, der skal anvendes til opgaven. Det er således Skatte- og Registerforvaltningen, der beslutter, hvor mange medarbejdere der skal beskæftiges med selskabsligning for at kommunen kan opfylde det fastsatte pointmål. Det antages, at det tilbudte vederlag kan dække alle omkostningerne i forbindelse med selskabsligningen. De direkte lønudgifter udgjorde i 2001 ca. 36,7 mio. kr. (inkl. overarbejdsbetalinger mv. på ca. 1,3 mio. kr.), og udgiften til husleje androg ca. 5,3 mio. kr. Hertil kommer andre omkostninger, herunder it-udgifter. Der må således påregnes en vis reduktion i antallet af årsværk – herunder bortfald af overarbejdsbetaling. I den hidtidige kontraktsperiode er det gjort op, at kommunen har overopfyldt de fastsatte mål med 15 pct. som f&os lash;lge af kravet om, at der skulle anvendes mindst 95 årsværk. Det forudsættes, at der i 2003 skal anvendes ca. 90 - 92 årsværk med en gennemsnitsløn på 370.000 kr. årligt. Nedgangen i vederlaget fra 2003 til 2004 svarende til ca. 1,8 pct. forventes imødegået ved rationaliserings- og effektivitetsforbedringer.
Høring
-
Andre konsekvenser
-
BILAG VEDLAGT
- Aftaletilbud af 10. juni 2002 med bilag.
Erik Jacobsen
/ Leif Normann Jeppesen