Fleksibel arbejdstid – model og proces
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at det godkendes, at der iværksættes forsøg vedrørende fleksibel arbejdstid, inden for de nedenfor beskrevne rammer.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen (BR) har i forbindelse med behandlingen af medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti på sit møde den 2. februar 2017:
-
pålagt Økonomiforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger med udgangspunkt i pilotforsøgene i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at udarbejde en rammemodel for gennemførelse af en række pilotforsøg med fleksibel arbejdstid i minimum to forvaltninger i Københavns Kommune. Det skal sikres, at minimum ét af forsøgene sker på en arbejdsplads, hvor majoriteten af de ansatte er mænd,
-
at rammemodel, valg af forvaltninger samt forslag til tids- og procesplan forelægges til politisk behandling inden udgangen af juni 2017,
-
at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger at sikre en samlet evaluering af forsøgene med henblik på, at Økonomiudvalget efterfølgende kan tage stilling til, om og i givet fald hvordan fleksibel arbejdstid helt eller delvist kan udbredes til de øvrige forvaltninger og faggrupper i Københavns Kommune. Derudover skal evalueringen kigge på konsekvenserne for ligestillingen, herunder
konsekvenserne for ligeløn, pensionsforhold samt det kønsopdelte arbejdsmarked,
-
at Økonomiforvaltningen samt de valgte fagforvaltninger sikrer, at der gennem processen sker inddragelse af Det Centrale Samarbejdsorgan (CSO), centrale MED og lokale MED,
-
at rammerne for forsøgene og for en eventuel senere fuld implementering af fleksibel arbejdstid er den eksisterende økonomiske ramme, gældende overenskomster samt sikker drift.
Løsning
Baggrund
Forslaget udspringer af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens (SUF) forsøg med fleksibel arbejdstid med henblik på at gøre det lettere at skifte mellem deltids- og fuldtidsstillinger samt sikre, at det ugentlige timetal i højere grad er til forhandling. Det bemærkes, at SUF’s forsøg endnu ikke er afsluttet.
Deltagere
Økonomiforvaltningen har på grundlag af BR’s beslutning og med udgangspunkt i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forsøg via Kommunens kreds af HR-chefer undersøgt interessen for at gennemføre lignende pilotprojekter i andre forvaltninger. Indtil videre har Socialforvaltningen (SOF), Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) og Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) tilkendegivet, at man ønsker at medvirke med én eller flere institutioner. Enheder, personalegrupper medvidere. er beskrevet i vedhæftede bilag.
SOF oplyser, at pilotprojektet udrulles på 4 enheder: BBU Ungehuset Emdrup, Borgercenter Handicap (CAPTUM), Borgercenter Voksnes Bolig- og beskæftigelsesenhed og Borgercenter Hjemmepleje Staben. De omfatter i alt 172 medarbejdere (ekskl. elever og særlige beskæftigelsesordninger).
BIF oplyser, at pilotforsøget udrulles på Center for Kompetence og Brobygning (CKB) og Center for Afklaring og Beskæftigelse (CAB) i BIF. Samlet set er der 119 ansatte på CKB og 188 ansatte på CAB.
TMF oplyser, at pilotforsøget omkring fleksibel arbejdstid udrulles i afdelingerne Center for Vejvedligehold og KMC i TMF, nærmere i enhederne Fortov og Brønde, Asfalt og Striber samt Vejplan. Der er samlet set 91 personer i de tre enheder. Heraf vil ca. 18 personer deltage, når projektet sættes i gang.
Formål
Formålet med forsøgene er overordnet at imødekomme medlemsforslagets hensigt om at skabe øget fleksibilitet, øget medarbejdertilfredshed og et bedre arbejdsmiljø og forbedre muligheden for at rekruttere medarbejdere. I den forbindelse vil der bl.a. blive arbejdet med konkrete metoder og modeller for den praktiske håndtering af fleksibel arbejdstid, øget synlighed i forhold til mulighederne for fleksibel arbejdstid samt bedre data, herunder i forhold til brugen af fleksibel arbejdstid.
Evaluering
I forbindelse med iværksættelse af forsøgene vil der blive udarbejdet et fælles evalueringskoncept, med mulighed for udvidelse i den enkelte forvaltning med forvaltningsspecifikke spørgsmål af særlig vigtighed/relevans for den pågældende forvaltning. Hensigten med evalueringen er at undersøge forsøgenes effekt og konsekvenser ved at gennemføre før- og eftermålinger af såvel kvalitativ som kvantitativ karakter.
Rammer og proces- og tidsplan
Der er herefter opstillet nedenstående rammer, proces- og tidsplan for forsøgene.
Overordnede rammer:
- Der iværksættes forsøg i 3 forvaltninger på enheder med forskellige medarbejdergrupper, herunder en arbejdsplads, hvor majoriteten af de ansatte er mænd.
-
Forsøgene gennemføres i perioden oktober 2017 - oktober 2018.
- Forsøgene gennemføres inden for eksisterende overenskomster og aftaler og inden for ledelsesretten.
- Forsøgene gennemføres inden for den eksisterende økonomiske ramme.
- MED centralt og lokalt i forvaltningen involveres.
- Den konkrete udformning besluttes lokalt.
Overordnet proces- og tidsplan:
Proces | Tidsplan |
Evalueringskoncept udarbejdes | August/september 2017 |
Forsøgene iværksættes og startmålinger gennemføres | Primo oktober 2017 |
"Midtvejsopfølgning" på tværs af forsøg | Primo april 2018 |
7-dir. orienteres | Primo november 2018 |
CSO orienteres | Primo november 2018 |
Sag forelægges Økonomiudvalget mhp. stillingtagen til evt. udbredelse af forsøgene | Medio december 2018 |
Økonomi
Forsøgene gennemføres inden for den enkelte forvaltnings budget.
Videre proces
Den videre proces i forhold til Økonomiudvalget er:
-
Midtvejsopfølgning ved notat på aflæggerbordet (primo april 2018)
-
Indstilling om evt. udbredelse af forsøg (medio december 2018)
Peter Stensgaard Mørch /Mads Grønvall
Beslutning
Dagsordenspunkt 20: Fleksibel arbejdstid – model og proces (2017-0220039)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. juni 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.