Indstilling om ny grænse for tilbagesøgning af for meget udbetalt løn.
Indstilling om ny grænse for tilbagesøgning af for meget udbetalt løn.
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 13. juni 2006
J.nr. ØU 220/2006
9. Indstilling om ny grænse for tilbagesøgning af for meget udbetalt løn.
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget
godkender, at Kommunen opgiver at gennemføre krav på tilbagesøgning af skyldige
beløb under 5.000 kr. netto, opstået i den periode, Accenture har varetaget
lønanvisnings-opgaven for Københavns Kommune.
RESUME
Økonomiudvalget besluttede i sit møde den 13.12.2005 at
godkende, at Kommunen opgiver at gennemføre krav på tilbagesøgning af skyldige
beløb under 1.500 kr. netto, opstået i den periode, Accenture har varetaget
lønanvisningsopgaven for Københavns Kommune, dvs. i perioden før 10.11.2005.
Efterfølgende kan det konstateres, at der, som Accentures
afstemning og afregningsarbejde skrider frem, bliver flere fejlsager. Der er
således nu 50 % flere fejlsager end estimeret ved årsskiftet 2005/2006.
Dette medfører behov for udgiftsbegrænsende handlinger.
Erfaringerne fra det nu gennemførte oprydningsarbejde viser, at 30 % af sagerne ikke sendes til opkrævning bl.a. som følge af konteringstekniske forhold, mangler i oplysnin gsgrundlaget mv.
Derfor er det relevant, at revurdere den nedre grænse for det beløb, Kommunen vil indkræve vedrørende for meget udbetalt løn i perioden før 10.11.2005.
Kommunens estimater viser, at der er netto 7 – 10 mio. kr. at spare på ikke at rejse krav mod lønmodtagere, som skylder Kommunen under 5.000 kr., idet omkostningerne pr. sag væsentligt overstiger det beløb, det må forventes, at Kommunen kan få opkrævet.
SAGSBESKRIVELSE
Antallet af sager, som er til behandling i
oprydningsprojektet, er steget væsentligt i kraft af Accentures fremadskridende
afstemnings- og afregningsproces samt projektets arbejde med verifikation af
sagerne i forvaltningerne.
I alt er der tale om ca. 50 % flere sager i
oprydningsprojektet end først antaget.
Det omkostningskritiske punkt for hvornår det kan betale sig at inddrive for meget udbetalt løn, er afhængig af ressourceindsatsen, og hvor meget det faktisk lykkes at inddrive. Alt andet lige vil der være en mindre inddrivelsesrate jo mindre beløb, der er udbetalt for meget.
Det vurderes, at Kommunen inddriver ca. 100 % af de beløb, der sendes til opkrævning hos lønmodtagerne ned til 20.000 kr., 75 % af gælden på 20.000 kr. til 10.000 kr., 50 % af gælden på 10.000 kr. til 5.000 kr. og 25 % af gæld på 5.000 kr. til 1.500 kr.
Det koster Kommunen omkring 3.000 kr. pr. sag i direkte sagsbehandlingsudgifter at opgøre og inddrive for meget udbetalt løn fra perioden før 10.11.2005.
Omkring 30 % af denne udgift udgøres af den ressource Kommunens egne sagsbehandlere lægger i sagerne, medens de resterende ca. 70 % består af udgifter til KMD og ekstern bistand til forvaltningerne.
· Der er opgjort knap 4000 sager i intervallet mellem 1.500 kr. og 5.000 kr. svarende til et udestående på ca. 11 mio. kr.
· Erfaringerne fra det hidtidige valideringsarbejde viser, at der for ca. 30 % af sagernes vedkommende er tale om konteringsmæssige korrektioner o.l. og altså ikke for meget udbetalt løn, der medfører, at man kan rejse krav. Der rejses således krav i ca. 70 % af de opgjorte sager, svarende til ca. 2700 sager og 8 mio. kr.
· Under forudsætning af at ca. 25 % af denne gæld kan inddrives, svarer det til at Kommunen vil kunne inddrive omkring 2. mio. kr. på disse sager.
· Det er beregnet, at det koster Kommunen ca. 9 mio. kr. at inddrive skyldige beløb i intervallet mellem 1.500 kr. og 5.000 kr. svarende til ca. 3.000 kr. pr. sag.
· Det kan således på baggrund af foreløbige erfaringer fra oprydningsprojektet konkluderes, at der er netto 7. mio. kr. i mindreudgift ved ikke at rejse krav mod lønmodtagere, som skylder Kommunen under 5.000 kr.
Dertil kommer yderligere en mindreudgift på ikke opgjorte øvrige fejlsager, som ikke søges opkrævet, forudsat der ikke opkræves beløb under 5.000 kr.
Et estimat med udgangspunkt i de ovenfor anførte forudsætninger om inddrivelsesraten viser, at hvis Kommunen lægger det nedre snit for de beløb, man vil inddrive, ved 5.000 kr. vil omkostningerne alt andet lige blive reduceret med netto ca. 7 – 10 mio. kr.
Såfremt indstillingen godkendes, vil forvaltningerne blive orienteret om, at indbetaling af beløb, der bringer det skyldige beløb ned under 5.000 kr. (netto) – fx indbetaling af et beløb på 1.200 kr. af et skyldigt beløb på 6.000 kr. – ikke medfører, at opkrævning af det resterende beløb kan undlades.
Forvaltningerne vil endvidere blive orienteret om, at godkendelsen ikke indebærer, at der skal ske tilbagebetaling i tilfælde, hvor skyldige beløb under 5.000 kr. (netto) allerede er indbetalt.
ØKONOMI
Indstillingen
indebærer, at et tilgodehavende hos nuværende og tidligere medarbejdere på 11
mio. kr. afskrives. I det omfang forvaltningerne har merudgifter, vil de blive
kompenseret.
MILJØVURDERING
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
-
BILAG
-
Claus Juhl / Bjarne Winge