Mødedato: 13.06.2000, kl. 16:30

Forslag til lokalplan til en ny skole mv. ved Utterslev Torv, "Skoleholdervej" (Bygge- og Teknikudvalget)

Forslag til lokalplan til en ny skole mv. ved Utterslev Torv, "Skoleholdervej" (Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde tirsdag den 13. juni 2000

 

 

J.nr. ØU 191/2000

 

10. Forslag til lokalplan til en ny skole mv. ved Utterslev Torv, "Skoleholdervej" (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan for et område begrænset af Utterslev Torv, Hjortholms Allé, det sydlige skel af villabebyggelsen langs Hjortholms Allé, Støvnæs Allé og Skoleholdervej vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. maj 2000

Anbefalet

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ikke bemærkninger til Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling."

RESUME

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 8. marts 2000 blev forvaltningens indstilling (BTU 118/2000) om udarbejdelse af et lokalplanforslag for en ny skole ved Skoleholdervej tiltrådt.

Det foreliggende lokalplanforslag er udarbejdet efter de af Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte retningslinier, og er i overensstemmelse med Kommuneplan 1997.

Lokalplanen har til formål at muliggøre opførelse af en ny 2-sporet folkeskole på området, udformet i overensstemmelse med en viderebearbejdning af vinderprojektet i den af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen afholdte arkitektkonkurrence, herunder sikre, at de arkitektoniske kvaliteter i vinderprojektet opretholdes. Da lokalplanen erstatter den for området gældende Byplan nr. 20, der udover den aktuelle skolegrund også omfatter et mindre boligområde ved Utterslev Torv, indeholder lokalplanen endvidere bestemmelser om eventuel fremtidig ny bebyggelse her.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med baggrund i vinderforslaget i den afholdte arkitektkonkurrence om et nyt skolebyggeri har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anmodet om udarbejdelse af lokalplan for området ved Skoleholdervej, der muliggør opførelse af en ny 2-sporet folkeskole.

Opførelse af en ny skole i området anbefales i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets "Handleplan 1999", og Borgerrepræsentationen har i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2000 tiltrådt en principbeslutning om, at der opføres en ny 2-sporet skole på Skoleholdervej i Brønshøj, samt i mødet den 10. februar 2000 (sag 55/2000) tiltrådt en kapitalbevilling til på baggrund af den afholdte arkitektkonkurrence at iværksætte projektering af skolen på Skoleholdervej med henblik på ibrugtagning af skolen i forbindelse med starten af skoleåret 2002.

Området langs Skoleholdervej mellem Hjortholms Allé og Bispebjerg Kirkegård er omfattet af Byplan nr. 20, der fastlægger hovedparten af skolegrunden til offentlige formål, dog fastlægges den nordøstlige del af grunden til forretningsbebyggelse mod Støvnæs Allé. Området nærmest Utterslev Torv fastlægges til boligområde med en bebyggelse i indtil 4 etager. Byplan nr. 20 indeholder imidlertid ikke tilstrækkeligt præcise bestemmelser til at udgøre det krævede plangrundlag for opførelsen af skolen i henhold til Planlovens § 13, stk. 5. Byplanen vil blive erstattet med nærværende lokalplan.

Arkitektkonkurrencen

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udskrev i september 1999, efter en prækvalifikation, en arkitektkonkurrence med deltagelse af 6 firmaer. Resultatet af konkurrencen blev offentliggjort den 26. januar 2000. Vinderen blev KHR A/S arkitekter og Cowi rådgivende ingeniører A/S med et projekt til en skolebebyggelse på knap 10.000 m2 etageareal. Bebyggelsen tænkes opført med 2- og 3-etages bygninger indeholdende fællesrum, faglokaler m.v. mod Skoleholdervej og med 1- og 2-etages bygninger med hjemklassefunktioner (basisområder) mod villabebyggelsen. Skolen er udformet med en klar struktur, hvor bygningerne er placeret på begge sider af et gennemgående kanal-/promenadeforløb, som skal være offentligt tilgængeligt, og som danner en forbindelsesmulighed fra Utterslev Torv til Bispebjerg Kirkegård.

Vinderprojektet er efterfølgende med hensyn til visse detaljer bearbejdet i overensstemmelse med anbefalingerne i dommerbetænkningen, herunder er der foretaget en reduktion af etagearealet, således at projektet nu rummer ca. 8.500 m2.

Forslag til lokalplan

Lokalplanområdet er i Kommuneplan 1997 dels udlagt til offentlige formål samt private institutioner m.v. af almen karakter og kan bl.a. anvendes til institutioner og andre sociale formål, skoler og andre uddannelsesformål samt sportsanlæg (O3), dels udlagt til boligområde (B2). Bebyggelse inden for området til offentlige formål kan maksimalt opføres i 5 etager, eksklusive tagetage, og med en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Friareal og parkeringsforhold fastlægges i fornødent omfang i lokalplan. Bebyggelse i boligområdet kan maksimalt opføres i 3 etager, eksklusive tagetage, og med en maksimal bebyggelsesprocent på 60.

Lokalplanen er udformet i overensstemmelse med Kommuneplan 1997, samt forslaget til tillæg til kommuneplanen vedrørende detailhandel. Området opdeles i to underområder, svarende til kommuneplanrammerne og opdelingen i Byplan nr. 20, således at den nordlige del fastlægges til offentlige formål og den sydlige del nærmest Utterslev Torv fastlægges til boligformål.

Lokalplanen muliggør opførelse af en skole i områdets nordlige del og har til formål at sikre de arkitektoniske kvaliteter i vinderprojektet. Lokalplanen indeholder på den baggrund bestemmelser om bebyggelsens placering og udformning i overensstemmelse med det bearbejdede vinderprojekt, herunder at bebyggelsen placeres og udformes således, at der etableres en klar afslutning af bebyggelsen mod nordøst og sydvest, samt at bebyggelsen fremstår i en let og lys karakter. Bebyggelsen skal opføres i varierende maksimale bygningshøjder mellem 5 og 10 m og skal bl.a. ved åbninger i bebyggelsen og fremspring i facaderne opdeles i mindre enheder. Der lægges endvidere vægt på, at arealerne gennem skolen mellem bygningerne bliver offentligt tilgængelige, og at de kan indgå i et samlet forløb mellem de grønne områder omkring gadekæret på Utterslev Torv og Bispebjerg Kirkegård.

Den på området beliggende såkaldte "Gule gård" er i Bydelsatlas Bispebjerg vurderet med høj bevaringsværdi (kategori 3). Hovedbygningen og den østlige sidefløj er i lokalplanen forudsat bevaret, dog således at bebyggelsen kan ombygges og bruges til f.eks. institutioner og lignende, herunder at bebyggelsen mod skolen kan gives en facadekarakter med vinduer, altaner og lignende. Den vestlige sidefløj fastlægges ikke med bevaringsbestemmelse på grund af dens beliggenhed i skellet mod boligbebyggelsen i område II.

For boligområdet indeholder lokalplanen bestemmelser, der sikrer, at bebyggelsen kan indgå i en sammenhæng med den øvrige facaderække omkring Utterslev Torv, og at bebyggelsen ved placering og udformning tilpasses den nord for beliggende villabebyggelse. Bebyggelsen mod torvet skal opføres i 2-3 etager samt eventuel tagetage, og bebyggelsen nærmest villaerne må maksimalt være i 2 etager samt eventuelt udnyttet tagetage.

Lokalplanens bestemmelser om de ubebyggede arealer, herunder bestemmelser om hegning, søger at sikre, at området både i relation til villabebyggelsen og i relation til de omgivende veje fremstår som et grønt område. Parkeringsdækningen er fastsat til 1 plads pr. 100 m2 etageareal, og der stilles krav om etablering af cykelparkering i fornødent omfang for skolebyggeriet.

Høring

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plandirektoratet foretaget høring af Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Københavns Vand, Københavns Energi og Miljøkontrollen under Miljø- og Forsyningsforvaltningen, samt Byggedirektoratet og Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen.

Økonomiforvaltningen – 8., 9. kontor og kvarterløftssekretariatet, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Københavns Vand - Installationskontoret og Kloakforsyningen, Københavns Energi og Byggedirektoratet har ingen bemærkninger til forslaget.

Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyser, at alle lejere på de kommunalt ejede ejendomme i området er opsagt til fraflytning den 1. oktober 2000, samt at lejere, der ejer bygninger på arealet, skal aflevere grunden ryddet og rengjort. Derudover har forvaltningen ingen bemærkninger til forslaget.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anfører, at man vedrørende parkering på området er af den opfattelse, at kvaliteten af vinderprojektet vil blive væsentlig forringet, hvis der udlægges flere pladser på de ubebyggede arealer end vist på det medsendte og senere reviderede tegningsmateriale, og har i den forbindelse forespurgt en række tilsvarende skoler i området om skolernes parkeringsbehov. Samstemmende har skolerne oplyst, at der er parkeringsbehov til ca. halvdelen af skolens lærere svarende til, at behovet for parkeringspladser i nærværende sag kan anslås til 40 pladser.

Bemærkning

I lokalplanforslaget opretholdes et krav om 1 parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal, svarende til godt 80 pladser for skolebyggeriet. Dette krav er i overensstemmelse med parkeringsbestemmelserne i lignende lokalplaner, der indeholder skoleformål. Det vil imidlertid være rimeligt, at der i forbindelse med den kommende byggesagsbehandling accepteres den ønskede lavere parkeringsdækning ved byggeriets ibrugtagning (anlægskrav) mod deklaration om anlæg af manglende pladser, såfremt det senere måtte vise sig nødvendigt. Der vil være mulighed for at placere de manglende pladser i underjordisk anlæg på skolegrunden eller eventuelt andetsteds i kvarteret.

Miljøkontrollen anbefaler, med henvisning til Borgerrepræsentationens tiltrædelse af forslaget til "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" i mødet den 3. december 1998, at der i lokalplanens formålsparagraf indgår et afsnit om økologiske tiltag og beskyttelse af beboere og brugere mod forurening og andre ulemper.

Miljøkontrollen oplyser vedrørende trafikstøj, at det ækvivalente støjniveau i grundgrænsen vurderes at ligge under 60 dB(A), og at kravene i Miljøstyrelsens vejledning om trafikstøj vil kunne overholdes. Derudover skønner Miljøkontrollen, at der ikke findes virksomheder i og omkring lokalplanområdet, der vil indebære miljømæssige gener overfor beboere og brugere af området.

Det konstateres, at der ved en undersøgelse på arealet i 1999 er påvist en begrænset jordforurening med bl.a. olieprodukter fra en nedgravet tank og tungmetaller. Miljøkontrollen henviser i den forbindelse til brev af 23. marts 2000 til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, med kommentarer til den konstaterede forurening i relation til den ønskede anvendelse af området til skole.

Endelig oplyses, at lokalplanområdet ligger i et område med drikkevandsinteresser, hvorefter Miljøkontrollen skal høres, såfremt der planlægges nedsivningsanlæg af regnvand fra arealer over 350 m2.

Der fremsættes på den baggrund forslag om optagelse af en række konkrete lokalplanbestemmelser vedrørende foranstaltninger mod forureningsgener.

Bemærkning

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse den 3. december 1998 af de miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" blev det tiltrådt, at de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, planloven giver hjemmel hertil. En arbejdsgruppe under styregruppen for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" overvejer for tiden, hvorledes disse krav kan indpasses i kommende lokalplaner. I den her omhandlede lokalplan indføjes i formålsparagraffen efter sædvanlig praksis i en fodnote en henvisning til Borgerrepræsentationens vedtagelse. Miljøkontrollens ønsker er endvidere tilgodeset i det omfang, planloven giver mulighed herfor gennem optagelse af bestemmelser i lokalplanforslaget.

Vej & Park har oplyst, at der er en række markante træer og beplantninger i området, der skal søges bevaret. Der peges udover på nogle enkelttræer især på, at området indeholder mange smukke gamle hvidtjørn og en markant række rønnetræer langs Skoleholdervej, som helt eller delvis bør bevares og indgå i skoleområdets beplantning.

Endvidere foregår der i Vej & Park overvejelser om den fremtidige indretning af Skoleholdervej med henblik på en højere grad af trafiksikkerhed omkring skolen.

Bemærkning

Der er i lokalplanen optaget bestemmelser om bevaring af træer og beplantning i det omfang, det vurderes muligt at bevare træerne inden for vinderprojektets bebyggelsesstruktur.

BILAG VEDLAGT

A. Redegørelse for lokalplanforslaget og luftfoto af området

B. Lokalplanforslag "Skoleholdervej"

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Høringssvar af 13. april 2000 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
  2. Høringssvar af 13. april 2000 fra Økonomiforvaltningen, 9. kontor.
  3. Høringssvar af 13. april 2000 fra Miljøkontrollen
  4. Høringssvar af 13. april 2000 samt brev af 11. maj 2000 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen
  5. Høringssvar af 13. april 2000 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen

Knud E. Rasmussen

Til top