Mødedato: 13.05.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Redegørelse 2013 for restancesituationen

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet den årlige redegørelse for restancesituationen i Københavns Kommune.

Tidligere beslutninger

Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget,

  1. at den årlige rapportering om restancesituationen fra kommunens tværgående Opkrævning & Kontrol tages til efterretning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget tager "Redegørelse 2013 for restancesituationen" til efterretning.

Økonomiforvaltningen har ingen bemærkninger til redegørelsen.

Problemstilling

Københavns Borgerservice (KBS) vil med den årlige rapportering gøre status på restancesituationen, udviklingen i aftaler indgået med københavnerne, nye tiltag med gældsrådgivning, styrket borgerkontakt til københavnerne samt redegøre for effektiv budgetstyring af indtægter fra ejendomsskatter.

Løsning

Statistikken i forbindelse med denne rapportering tager udgangspunkt i perioden 2012 til 2013 og viser, at københavnerne fortsat betaler af på deres gæld til kommunen. Den samlede redegørelse fremgår af bilag 1.

Baggrunden for KBS´ arbejde med den gæld, som borgere og virksomheder ikke betaler til tiden, er Borgerrepræsentationens beslutning af 10. december 2009, der gjorde op med den forvaltningsopdelte opkrævning.

Formålet var bl.a. tværgående procesoptimering med henblik på at skabe det bedste udgangspunkt for effektiv opkrævning af samtlige tilgodehavender i Københavns Kommune.

Den centrale opkrævningsenhed skulle samtidig styrke samarbejdet med KL og SKAT, da inddrivelsen efter SKATs overtagelse den 1. november 2005 var nødlidende. SKAT har ikke formået at knække kurven. Den offentlige gæld er stigende – og har været det uanset højkonjunktur eller finanskrise.

KBS har derfor arbejdet for at skabe bedre rammer for opkrævning og inddrivelse – et arbejde, som nu er blevet en fast del af de seneste to års økonomiaftaler og forventes også at blive en del af den kommende for 2015.

Selvom det ikke lykkedes SKAT at knække kurven på landsplan, fremgår det af KBS årlige redegørelse, at det med den opkrævningsindsats, som KBS er ansvarlig for, lykkedes at få knækket kurven for 2. år i træk. Københavnerne skylder færre penge til Københavns Kommune sammenlignet med både 2012 og 2011.

Der er flere opskrifter på succesen. Der er bl.a. tale om intern procesoptimering, brug af gældsrådgivning og styrket borgerkontakt.

Styringen af finansposterne på ejendomsskatteområdet har også i 2013 været udfordret, da SKAT fortsat ikke er i stand til at levere såkaldte ”forecasts” til KBS, når større nedsættelser af ejendomsvurderinger er på vej fra SKAT til Københavns Kommune. Nedsættelse af ejendomsvurderinger kan være ensbetydende med større eller mindre tilbagebetalinger af ejendomsskat. Ved større tilbagebetalinger har KBS derfor interesse i at vide det så tidligt som muligt, så der kan tages højde for det budgetmæssigt i forhold til styringen af kommunens økonomi i Økonomiforvaltningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

 

 

Carsten Haurum                                       /Michael Møller

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler,

  1. at den årlige rapportering om restancesituationen fra kommunens tværgående Opkrævning & Kontrol tages til efterretning.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2014

Indstillingen blev godkendt.  

Beslutning

Dagsordenspunkt 21: Redegørelse 2013 for restancesituationen

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. maj 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top