Mødedato: 13.05.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Ordinær generalforsamling i HOFOR koncernen 2014

Se alle bilag

Der afholdes ordinær generalforsamling 2014 i HOFOR Forsyning Holding P/S og HOFOR Forsyning Kom­­ple­men­tar A/S den 23. maj 2013.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget som generalforsamling beslutter,
  1. at der gennemføres papirgeneralforsamlinger i HOFOR Forsyning Holding P/S og HOFOR Forsyning Komplementar A/S, som protokolleret i bilag 1 og 2,
  2. at generalforsamlingerne tager bestyrelsens beretning for selskaberne til efterretning, jf. de vedlagte protokollater i bilag 1 og 2, herunder,
  3. at generalforsamlingerne godkender årsrapporterne for selskaberne, jf. de vedlagte protokollater og bilag 3 og 4,
  4. at generalforsamlingerne meddeler bestyrelse og direktion decharge,
  5. at generalforsamlingerne godkender de i årsrapporterne indeholdte forslag til disponering af årets resultat,
  6. at generalforsamlingerne godkender forslag til valg af bestyrelse,
  7. at generalforsamlingerne genvælger KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab som revisor.

Problemstilling

Partner- og aktieselskaberne i de af Københavns Kommune 100 pct. ejede dele af HOFOR Koncernen skal holde ordinære general­for­samlinger inden udgangen af maj måned. Københavns Kommune udgør, som ene­aktionær, generalforsamlingen i HOFOR Forsyning Hol­ding P/S og HOFOR Forsyning Kom­ple­mentar A/S.

Løsning

Borgerrepræsentationen har delegeret generalforsamlingskompetencen i HOFOR til Økonomiudvalget, idet sager af overordnet principiel og økonomisk betydning dog skal forelægges for Borgerrepræsentationen, jf. delegationssagen på Borgerrepræsentationens møde den 6. februar 2014.

Økonomiforvaltningen vurderer, at årets generalforsamling ikke indeholder beslutninger af overordnet karakter. Økonomiudvalget kan derfor, jf. delegationen, afholde generalforsamlingen. Økonomiudvalget skal derfor træffe beslutning vedrørende de spørgsmål, der skal behandles på generalforsamlingerne. I den forbindelse bemærkes det, at Økonomiudvalget kun taler med én stemme på generalforsamlingerne. Stemmeafgivelsen på generalforsamlingerne sker derfor i henhold til Økonomiudvalgets beslutning.

Det vurderes, at Økonomiudvalgets beslutning om, hvordan der skal stemmes på generalfor­sam­ling­erne, mest hensigtsmæssigt sker på samme måde som alle andre beslutninger, som Økonomiudvalget skal træffe. Derfor lægges der med denne indstilling op til, at Økonomiudvalget på bag­grund af indstillingen fra Økonomiforvaltningen beslutter forløbet af og stemme­afgiv­elsen på de efterfølgende papirgeneralforsamlinger.

Ved en papirgeneralforsamling forstås en generalforsamling, hvor aktionærerne ikke møder per­sonligt frem, men på forhånd har besluttet, hvordan der skal stemmes.

Hvis Økonomiudvalget kan tiltræde indstillingen, vil generalforsamlingerne blive protokolleret, som det fremgår af de vedlagte udkast til protokollater i bilag 1 og 2.

Årsrapporten

De væsentligste begivenheder i HOFOR Koncernen samt årets resultat fremgår af de vedlagte årsrapporter for HOFOR Forsyning Holding P/S og HOFOR Komplementar A/S.

På side 10 i HOFOR koncernens årsrapport ses et selskabsdiagram over HOFOR koncernen, hvor BIOFOS også er indtegnet. BIOFOS er den fælles spildevandsrensevirksomhed, som 6 af HOFOR kommunerne, herunder Københavns Kommune, indirekte ejer andele i via HOFOR Spildevand Holding A/S. Amagerværket (HOFOR Energiproduktion A/S) er ligeledes kommet til Københavns Kommunes del af HOFOR fra og med 2014.

HOFOR's omsætning i 2013 var 4.401 mio. kr., og årets resultat blev et underskud på 19 mio. kr. Den samlede egenkapital i HOFOR er 7.780 mio. kr. ud af en samlet balance på 21.346 mio. kr. Soliditeten er dermed på 36 pct.

Nedenstående tabel viser HOFOR's forsyningsleverancer i 2013 til kunderne. 

 

Salg af vand og energi til HOFORs kunder

2013

2012

Fjernvarme (damp og vand) GWh

   4.483

   4.462

Bygas mio. kubikmeter

     26,3

     21,8

Køling GWh

      9,7

      5,4

Vand mio. kubikmeter

     50,4

     50,0

Spildevand mio. kubikmeter

     37,5

     37,1

anm: 1 GWh =1.000.000 kWh

De væsentligste udsving er det øgede gassalg med 4,5 mio. kubikmeter på grund af et øget erhvervssalg. Samtidig er der i løbet af 2013 bygget et biogasanlæg på renseanlægget Lynetten, som kan levere biogas til bygasnettet og dermed bidrage til Københavns Kommunes CO2 neutralitetsmål. Fjernkølingssalget er øget med 4 GWh fra 2012 til 2013, hvilket er mindre end HOFOR havde forventet, men stadig et udtryk for en vækst i fjernkølingssegmentet. Vand- og spildevandsalget er steget med 0,4 mio. kubikmeter. Stigningen ligger primært i København.

Årsrapporten beskriver endvidere HOFOR's tilgange og arbejde med de mål, som bl.a. Københavns Kommune har været med til at fastlægge. Dette gælder fx klimamålet, klimatilpasninger, sociale klausuler m.m.

Vedrørende solceller har de gentagne lovændringer på området betydet, at der ikke p.t. er et marked i forhold til boligforeninger og lignende for opsætning af solceller. HOFOR skriver derfor i årsrapporten, at "Set i lyset heraf har HOFOR revurderet det strategiske grundlag for virksomhedens solcellestrategi, og besluttet sig til ikke længere at arbejde med opsætning af anlæg i boligforeninger. HOFOR har til gengæld besluttet at etablere en række anlæg på HOFOR's egne lokationer, der hovedsagelig er knyttet til vandforsyningen. I 2013 er der opstillet et 50 kW solcelleanlæg ved HOFOR's vandlaboratorium på Parkstien på 50 kW." Økonomiforvaltningen har ingen yderligere bemærkninger til HOFOR's disposition vedrørende kommercielle solceller. Økonomiforvaltningen er bekendt med, at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder med en orientering til Teknik- og Miljøudvalget om HOFOR's beslutning, og i forbindelse med den planlagte evaluering af Klimaplanen i 2015-16 har Teknik- og Miljøforvaltningen mulighed for at revurdere indsatsen på solcelleområdet frem imod 2025.

Decharge

Meddelelse af decharge er et årligt generalforsamlingspunkt i HOFOR. Med decharge menes der ansvarsfrihed.

Når generalforsamlingerne meddeler HOFOR’s ledelse decharge/ansvarsfrihed, betyder det, at Københavns Kommune, som ejer af HOFOR, ikke kan rejse en erstatningssag mod ledelsen for de forhold, som Københavns Kommune bliver gjort bekendt med på generalforsamlingerne.

I al væsentlighed bliver Københavns Kommune gjort bekendt med de oplysninger, som fremgår af årsrapporterne fra HOFOR, samt hvad der ellers blev oplyst i forbindelse med afholdelsen af selve generalforsamlingen, jf. protokollaterne. Dechargen/ansvarsfriheden omfatter således ikke forhold, som generalforsamlingen ikke er oplyst om i enten årsrapporterne eller på generalforsamlingen.

Valg til bestyrelsen

Som det fremgår af protokollaternes punkt 6 foretages der valg til HOFOR's bestyrelse (Københavnerdelen). Valget er det formelle generalforsamlingsvalg til bestyrelsen, eftersom Borgerrepræsentationen allerede i forbindelse med konstitueringen 2014-2017 valgte de 5 bestyrelsesmedlemmer til HOFOR's bestyrelse, jf. konstitueringssagen på Borgerrepræsentationens møde den 5. december 2013. Bestyrelsesvalget, jf. protokollatets punkt 6, er således identisk med konstitueringen. Valget kan derfor tiltrædes.

Valg af revisor

Valg af revisor er et formelt generalforsamlingspunkt. HOFOR udbyder reelt revisoropgaven for en årrække, hvor det p.t. er KPMG, der har revisionsopgaven i HOFOR. Økonomiudvalget skal derfor genvælge KPMG som revisor. HOFOR's KPMG revisor indgår i overgangen af revisorer fra KPMG til EY (tidligere Ernst & Young), og det forventes derfor, at HOFOR's revisor skifter navn til EY.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Borgerrepræsentationens beslutning meddeles HOFOR. 



Claus Juhl                                      /Bjarne Winge

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Ordinær generalforsamling i HOFOR koncernen 2014

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. maj 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top