Mødedato: 13.05.2008, kl. 15:15

Anvendelse af jord og kalk fra bygge- og anlægsarbejder i Københavnsområdet, herunder fra Cityringen og Nordhavnsvejen

Se alle bilag

Anvendelse af jord og kalk fra bygge- og anlægsarbejder i Københavnsområdet, herunder fra Cityringen og Nordhavnsvejen

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra tirsdag den 13. maj 2008

 

&n bsp;


J.nr. ØU 206/2008

 

4. Anvendelse af jord og kalk fra bygge- og anlægsarbejder i Københavnsområdet, herunder fra Cityringen og Nordhavnsvejen

Den generelle bygge- og anlægsaktivitet i københavnsområdet medfører, at der løbende dannes ca. 1 mill. m3 jord om året fra bygge- og anlægsarbejder. Omkring halvdelen skønnes at være forurenet. Endvidere har Københavns Kommune og Staten planlagt at iværksætte anlægsarbejderne for Cityringen og Nordhavnsvejen, som i perioden fra medio 2010 til 2016 vil danne ekstraordinært store mængder jord og kalk. Disse mængder af jord og kalk bør kunne placeres i københavnsområdet fra anlægsarbejdernes start. 

 

INDSTILLING OG Beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at det muliggøres, at jord og kalk fra bygge- og anlægsarbejder, herunder fra Cityringen og Nordhavnsvejen kan placeres i et landvindingsområde nord for Nordhavnshalvøen,

2.                  at der under hensyntagen til tidsplanen for Nordhavnsvejen og Cityringen iværksættes et planlægningsarbejde, der muliggør, at bl.a. disse store projekter kan placere deres jord og kalk fra anlægsarbejdernes start (medio 2010),

3.                  at det som et led i planlægningsarbejdet muliggøres at modtage forurenet jord i en periode på 10-12 år,

4.                  at den endelige planlægning af udformningen af landvindingsområdet indgår som et element i den kommende plankonkurrence for struktur- og byudvikling i Nordhavn, men at de områder, der skal rumme det forurenede jord fra københavnsområdet, samt overskudsmaterialerne de første år fra anlægsarbejderne på Cityringen og Nordhavnsvejen og andre projekter fastlægges placeret i den nordøstlige del af området, op langs den nuværende sejlrende. Denne udformning skal hurtigst muligt indarbejdes i et kommunalt plangrundlag.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. maj 2008

Indstillingen blev anbefalet.

 

Problemstilling

Københavns kommune, der som miljømyndighed har anvisningspligt for forurenet jord fra alle bygge- og anlægsarbejder i kommunen, vil indenfor en kortere tidsperiode mangle depotlokaliteter, hvortil jorden kan anvises. Det vurderes at være ca. 0,5 mill. m3 forurenet jord om året fremadrettet. Dette er et stort problem for kommunen, idet der er et pres fra bygge- og anlægsbranchen for at finde løsninger, der ikke medfører en lang transport, bl.a. af hensyn til begrænsning af den trafikale belastning og emissionen af forurenende stoffer. Der bør findes en løsning for dette problem i københavnsområdet/Københavns Kommune.

 

Som et led i VVM af Cityringen skal der peges på mindst én lokalitet til placering af overskudsmaterialerne fra dette projekt, idet etableringen af Cityringen vil producere store mængder overskudsmaterialer. Metroselskabet har oplyst, at det omfatter ca. 2 mill. m3, hvoraf hovedparten er uforurenet. Denne meget store mængde materialer bør ud fra miljømæssige, økonomiske og trafikale hensyn anvendes i Københavnsområdet. Det indgår i VVM-vurderingen, at materialerne kan anvendes i byudviklingsprojektet for Nordhavn. Den proces, der gør denne anvendelse mulig bør være gennemført, således at landvindingsanlægget eller en del heraf er klar til at modtage materialerne, når anlægsarbejderne på Cityringen starter i 2010. 

 

Placeringen af overskudsmaterialer fra andre større anlægsarbejder, især Nordhavnsvejen bør indgå i planlægningen af landvindingsanlægget. Nordhavnsvejprojektet vil producere en betydelig mængde overskudsjord, mellem 370.000m3 og 1,3 mill. m3, afhængig af den løsning på vejudformningen, der vælges. Det er vigtigt for dette projekt at sikre, at landvindingsanlægget eller en del heraf er klar til at modtage jord, når anlægsarbejderne starter medio 2010.

 

Endvidere produceres der løbende ca. 0,5 mill. m3 uforurenet jord i københavnsområdet om året, og også denne jord mangler man på nuværende tidspunkt muligheder for at kunne placere, uden at skulle køre meget langt. 

 

En sammenfatning af de jord- og kalkmængder, der i løbet af de næste 10-12 år produceres i København/københavnsområdet: 

 

Oprindelse

Ren jord (mill. m3)

Forurenet jord (mill. m3)

Total (mill. m3)

Nordhavnsvej

0,2 – 1,1

0,1 – 0,2

0,3 – 1,3

Cityringen

1,9

0,2

2,1

Københavns- området*

6,0

6,0

12,0

Total

8,1 – 9,0

6,3 – 6,4

14,4 – 15,4

* Note: Disse mængder omfatter løbende produktion af overskudsjord fra alle større og mindre bygge- og anlægsarbejder, ren som forurenet, fra kabellægning og reparation af vandledninger til byggearbejderne i byudviklingsprojekt Nordhavn og andre store projekter.

 

Hvis resultatet af arkitektkonkurrencen for den kommende struktur- og byudvikling i Nordhavn skal ligge klar, før planlægningen af landvindingsanlægget sættes i gang, vil landvindingsanlægget ikke stå klar til at modtage jord fra anlægsarbejderne på Cityringen og Nordhavnsvejen, når disse anlægsarbejder starter. Der vil heller ikke være kapacitet til en midlertidig oplagring af materialerne.

 

Løsning

Det anbefales, at overskudsmaterialerne anvendes ved etablering af et nyt landvindingsområde i tilknytning til den nordlige del af Nordhavn. Et nyt landområde i Nordhavn vurderes at kunne bidrage positivt til udviklingen af bydelen ved at skabe mere land til forskellige formål. Der vil blive udarbejdet bud på den endelige udformning i forbindelse med arkitektkonkurrencen for byudviklingen i Nordhavn, men vedlagte kortskitse viser et forslag til, hvordan landvindingsområdet kunne udformes.

 

Imidlertid må starten på planlægningen og etableringen af en del af landvindingsprojektet af tidsmæssige årsager begynde snarest muligt, så det sikres, at både Cityringprojektet og Nordhavnsvejprojektet har et sted at placere overskudsmaterialerne, når anlægsarbejderne på projekterne går i gang, og således at den forurenede jord fra Københavnsområdet kan placeres i en periode på 10-12 år. Det vil derfor være nødvendigt at fastlægge den del af landvindingsområdet, som på kortskitsen er vist med lysegrøn skravering, samt fastlægge landvindingsområdets østlige afgrænsning mod den nuværende sejlrende. Dette område rummer ca. 12.mill.m3, svarende til, at man indenfor nævnte 10-12års periode har kapacitet til den forurenede jord, men at man i midt/slut af perioden skal finde ny lokalitet til den rene jord.

 

Der tages i denne forbindelse ikke stilling til den efterfølgende anvendelse af det indvundne land, men landvindingen muliggør, at der kan etableres et kajanlæg til krydstogtsskibe og en eventuel udflytning af containerterminalen.

 

Som led i planlægningen vil det også blive undersøgt, om en del af overskudsmaterialerne med fordel kan anvendes til at ændre landskabets udformning ved, at en del af overskudsmaterialerne placeres ovenpå landjorden, samt til evt. klimasikring.

 

Plan- og miljøjuridiske forhold

Anvendelsen i Nordhavn af forurenet jord, samt ren jord og kalk, skal vurderes i forhold til VVM-reglerne, og der skal udarbejdes kommuneplantillæg for landvindingsanlægget. I denne proces indgår en høringsperiode. Den del af anlægget, der indeholder forurenet jord skal miljøgodkendes. Andre plan- og miljøjuridiske forhold skal undersøges og vurderes, bl.a. kræver et landvindingsprojekt et landsplandirektiv og en tilladelse fra Transportministeriet.

 

Økonomi

Projektet vil sikre, at Metroselskabet og dets entreprenører har en lokalitet for anvendelse af materialerne fra Cityringprojektet, hvilket er væsentligt for, at VVM processen og selve Cityringprojektet kan gennemføres efter tidsplanen. Alternativet med at transportere materialerne over længere afstande forekommer ikke hensigtsmæssigt, både af miljømæssige, trafikmæssige og omkostningsmæssige årsager. Endvidere vil landvindingsprojektet sikre, at alle større projekter i Københavnsområdet har et sted at placere jord, og at kommunen i en længere periode har mulighed for at anvise forurenet jord til en lokalitet i kommunen. Det skal bemærkes, at såfremt Metroselskabets entreprenører kan finde en miljømæssig og økonomisk bedre løsning for de uforurenede overskudsmaterialer fra Cityringprojektet vil dette være en mulighed. Københavns Kommune har dermed kapacitet i længere tid til at modtage overskudsmaterialer, dels fra egne store projekter, dels fra andre bygge-anlægsarbejder i Københavnsområdet.

I den videre proces vil det blive belyst, hvilke muligheder for værdiskabelse der er for Arealudviklingsselskabet som grundejer i forbindelse med landvindingsprojektet.

 

 

 

Videre proces

Der er afholdt et indledende møde mellem Arealudviklingsselskabet, Metroselskabet, Transportministeriet og Københavns kommune. Der er nedsat en arbejdsgruppe, hvori repræsentanter fra Arealudviklingsselskabet, kommunen og Transportministeriet deltager. Arbejdsgruppens opdrag er at beskrive projektet til et sådant niveau, at en del af landvindingsprojektet kan iværksættes, så modtagelse af jord og kalk fra anlægsarbejderne på Cityringen og Nordhavnsvejen kan finde sted, når anlægsarbejderne starter, og at den endelige udformning kan indgå i programmet for plankonkurrencen for byudviklingsprojekt Nordhavn. Projektet forankres i Økonomiforvaltningen i foråret 2008, i udstrakt samarbejde med andre forvaltninger.

 

Der tages stilling til den endelige udformning af det samlede landvindingsprojekt i forbindelse med valg af vinder(e) i konkurrencen, og den efterfølgende udarbejdelse af plangrundlag.

 

Frederiksberg kommune vil blive orienteret i det videre arbejde, idet der vil kunne komme jord fra Frederiksberg Kommune, bl.a. i forbindelse med anlægsarbejderne på Cityringen.

 

Ligeledes, på baggrund af det indledende møde, er der nedsat en arbejdsgruppe med henblik på at opnå afklaring af de økonomiske og juridiske rammer for landvindingsprojektet

 

BILAG

1.                  Kortskitse med forslag til udformning af landvindingsområder i Nordhavn, dateret 24.04.2008.

 

 

     Claus Juhl                                            /Henrik Plougmann Olsen

 

 

 

 

 


 

Til top