Cityring 2019 - ombygninger på A-busnettet i flere bydele
For at sikre bedre A-busforbindelser til metrostationerne på Cityringen skal der tages stilling til et projektforslag om ombygninger på A-busnettet og til frigivelse af midler til ombygningerne.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at der frigives en anlægsbevilling på 7,0 mio. kr. til projektering og ombygninger på A-busnettet, jf. bilag 4. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet,
- at de resterende 6,1 mio. kr. i projektet Tilpasning af busnet 2019 fra Budget 2017 føres tilbage til kommunekassen, jf. økonomiafsnittet.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
I Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) besluttede en enig Borgerrepræsentation at afsætte 15,0 mio. kr. til mindre fysiske ændringer, der er nødvendige for at tilpasse det strategiske busnet af A-busser til Cityringens åbning i 2019.
Der skal tages stilling til et projektforslag og til frigivelse af 7,0 mio. kr. til ombygninger på A-busnettet. Da det oprindelige projekt, jf. budgetnotat Tilpasning af det strategiske busnet til Cityringen (Busnet 2019) (ØK9), som blev udarbejdet til forhandlingerne om Budget 2017, efterfølgende er blevet justeret i samarbejde med Movia, og da nogle af delprojekterne kan udføres i regi af andre projekter, bliver projektet billigere end først anslået, og de resterende midler skal føres tilbage til kommunekassen.
Løsning
I budgetnotatet Tilpasning af det strategiske busnet til Cityringen (Busnet 2019)(ØK9) vurderede forvaltningen, at det ville være nødvendigt at ombygge på følgende strækninger: Ellebjergvej (ved Gammel Køge Landevej), Vesterfælledvej, Trianglen (ved Østerbrogade), Refshaleøen, Vesterbrogade/Bernstorffsgade, Folehaven og Sluseholmen. Ved beslutning om Budget 2017 blev der ikke specifikt taget stilling til, hvilke strækninger der var omfattet af bevillingen.
Forvaltningen har i samarbejde med Movia gennemgået strækningerne fra budgetnotatet og tilpasset initiativerne. Ud over de nævnte strækninger er der behov for et nyt stoppested på Frederikssundsvej på grund af afstanden mellem stoppestederne og en udvidelse af stoppesteder på Gammel Køge Landevej, da der skal være plads til to busser ved busstoppestederne. Det vil sige i alt ni delprojekter.
Projektforslaget fremgår af bilag 4 og 6. Forslaget indeholder syv strækninger, da projekterne på Refshaleøen og Folehaven udføres i regi af andre projekter. Forslaget dækker de nødvendige tiltag for at tilpasse A-busserne til den kommende metrocityring og skal danne grundlaget for, at Movia kan omlægge A-busserne.
Forslaget indeholder ombygning af kryds, forlængelse af busperroner og anlæg af nye stoppesteder, jf. bilag 4 og 6. Forvaltningen har ved udarbejdelsen af forslaget taget hensyn til pladsforhold, trafiksikkerhed og serviceniveau.
Projektforslaget har fokus på de A-busser, som kører på tværs af metroen, så omstigningsmulighederne mellem metro og A-bus forbedres. Projektet vil kun have begrænsede positive og negative konsekvenser for bilister og cyklister, jf. bilag 6.
I forbindelse med Budget 2017 blev det besluttet, at ”Parterne er enige om, at omlægningerne enkelte steder kan medføre nedlæggelse af p-pladser og vejtræer samt ændring af stoppestedsplaceringer.”
Konsekvenser for parkering
Projektforslaget forudsætter, at der nedlægges 14 parkeringspladser – fire (tidsbegrænsede) pladser på Frederikssundsvej uden for betalingszone, syv pladser på Vester Fælledvej i blå betalingszone og tre pladser på Østerbrogade blå betalingszone, jf. bilag 5.
Forvaltningen opgør ikke parkeringsbelægning på Frederikssundsvej, da det er uden for betalingszone. Der er i dag 16 parkeringspladser på strækningen ved projektet på Vesterfælledvej. Parkeringsbelægningen var i september 2017: 100 % kl. 12, 94 % kl. 17 og 100 % kl. 22. Efter nedlæggelse af de syv pladser vil belægningsprocenten stige til væsentligt over 100 % hele døgnet, hvis det antal biler, der parkerer her nu, fortsat vil parkere på Vesterfælledvej i stedet for at søge andre steder hen. Der er i dag 42 parkeringspladser på strækningen ved projektet på Østerbrogade. Parkeringsbelægningen var i september 2017: 71 % kl. 12, 90 % kl. 17 og 102 % kl. 22. Efter nedlæggelse af de tre parkeringspladser på Østerbrogade kan belægningen beregnes til 77 % kl. 12, 97 % kl. 17 og 110 % kl. 22.
Forvaltningen har undersøgt, om det er muligt at etablere erstatningsparkeringspladser i nærområderne i betalingszonen, herunder sidegader, men det er ikke muligt, da områderne i forvejen er optimeret for parkering. Forvaltningen vil i forbindelse med den videre projektering undersøge, om det er muligt at etablere fire nye parkeringspladser som erstatning for de fire pladser, der nedlægges på Frederikssundsvej. En evt. udgift hertil kan afholdes inden for projektets økonomi.
Konsekvenser for træer
Delprojektet på Vesterbrogade, bilag 3E, forudsætter fældning af tre mindre træer af arten Platan, der er plantet før år 2000 og har stammer på ca. 15 cm i diameter. Det er nødvendigt at fælde træerne for at skabe plads til, at A-busserne kan svinge om hjørnet. Ingen af træerne er udpeget som ikoniske, bevaringsværdige eller særligt værdifulde, jf. Københavns Kommunes træpolitik (BR 26. maj 2016). Forvaltningen har undersøgt, om der kan plantes erstatningstræer i umiddelbar nærhed til Vesterbrogade men vurderer, at der ikke plads nok i jorden på grund af gas- og fjernvarmeledninger.
Høring
Projektet er godkendt af politi og Movia. Da der er tale om små delprojekter, vil de berørte lokaludvalg blive orienteret om de aktuelle delprojekter inden anlæg.
Projektet er forsinket med seks måneder i forhold til den besluttede ibrugtagningsdato 31. december 2018. Det skyldes bl.a., at det har været nødvendigt at udarbejde flere alternative løsningsforslag på Vesterfælledvej for at sikre den bedste busbetjening i gaden, som er smal.
Økonomi
I Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) besluttede en enig Borgerrepræsentation at afsætte 15,0 mio. kr. (2017 p/l) til mindre fysiske ændringer, der er nødvendige for at tilpasse det strategiske busnet af A-busser til Cityringens åbning i 2019. Af de 15,0 mio. kr. (2017 p/l) blev 2,0 mio. kr. (2017 p/l) stjernemarkeret og blev dermed frigivet med budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal yderligere 7,0 mio. kr. (2018 p/l) frigives til ombygning af syv delprojekter i forbindelse med Busnet 2019 og de resterende midler tilbageføres kommunekassen. Der henvises til bilag 7 for de obligatoriske økonomiske tabeller.
I forbindelse med anlæggelse af delprojekterne på Frederikssundsvej, Vesterfælledvej og Østerbrogade nedlægges i alt 14 parkeringspladser fordelt på fire parkeringspladser uden for zone og ti parkeringspladser i blå betalingszone. Det afledte indtægtstab på 0,06 mio. kr. søges finansieret i forbindelse med forhandlingerne i Budget 2019. Da der er tale om begrænsede fysiske ændringer, forventes der ikke øgede ekstraomkostninger til afledt drift i forbindelse med projekterne.
Videre proces
Anlæg af projektforslaget forventes udført i perioden fra ultimo 2018 til medio 2019.
Pernille Andersen
/Lone Byskov
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektforslaget i bilag 4 danner grundlag for projektering og ombygninger på A-busnettet.
- at der nedlægges 14 parkeringspladser – fire parkeringspladser på Frederikssundsvej uden for betalingszone, syv pladser på Vester Fælledvej i blå betalingszone og tre pladser på Østerbrogade i blå betalingszone. Indtægtstabet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering for parkeringspladserne i blå betalingszone forventes at udgøre 0,06 mio. kr. i 2019 og frem. Indtægtstabet på 0,06 mio. kr. søges finansieret i forbindelse med forhandlingerne i Budget 2019.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der frigives en anlægsbevilling på 7,0 mio. kr. til projektering og ombygninger på A-busnettet, jf. bilag 4. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
- at de resterende 6,1 mio. kr. i projektet Tilpasning af busnet 2019 fra Budget 2017 føres tilbage til kommunekassen, jf. økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. februar 2018
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringspladserne skal reetableres inden for betalingszonen og inden for projektets økonomi, idet der er tale om meget høje belægningsprocenter og i forvejen mangel på parkeringspladser.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod ni. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 3. og 4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Parkeringspladserne skal reetableres inden for betalingszonen og inden for projektets økonomi, idet der er tale om meget høje belægningsprocenter og i forvejen mangel på parkeringspladser.”
Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at vurdering for konsekvenserne for træerne foldes ud og kvalificeres. Der er kendte og anerkendte teknikker, der kan anvendes, således at træer ikke nødvendigvis skal fjernes grundet placering over en installation.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 15: Cityring 2019 - ombygninger på A-busnettet i flere bydele (2018-0008354)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. marts 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. februar 2018:
”Parkeringspladserne skal reetableres inden for betalingszonen og inden for projektets økonomi, idet der er tale om meget høje belægningsprocenter og i forvejen mangel på parkeringspladser.”
Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. februar 2018:
”Partierne ønsker, at vurdering for konsekvenserne for træerne foldes ud og kvalificeres. Der er kendte og anerkendte teknikker, der kan anvendes, således at træer ikke nødvendigvis skal fjernes grundet placering over en installation.”