Mødedato: 13.03.2007, kl. 15:15

Gang i København. Deregulering for restauranter (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Gang i København. Deregulering for restauranter (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 13. marts 2007

 

 


J.nr. ØU 64/2007

 

7. Gang i København. Deregulering for restauranter (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

For at give byens borgere og gæster muligheder for at opleve et øget natteliv, og for at forenkle relationerne mellem restauranter og myndigheder, foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen en række initiativer sat i værk.

 

BESLUTNING

 

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget,

1.      at forvaltningernes forslag til initiativer om deregulering for restauranter jf. bilag 1, sendes til høring hos branchens organisationer m.fl. godkendes.

2.      at det endelige forslag behandles efter endt høring med henblik på forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. marts 2007:

Indstillingen blev godkendt.

Carl Christian Ebbesen (O) afgav protokolbemærkning: " Dansk Folkeparti er tilfreds med, at beboerne bliver orienteret via en annonce i City Avisen".

Mikkel Warming (Ø) videreførte Enhedslistens protokolbemærkninger fra mødet i Teknik – og Miljøudvalget den 7. februar 2007.

 

PROBLEMSTILLING

Restaurationsbranchen har peget på forhold ved myndighedernes regulering af erhvervet, som branchen føler begrænser deres muligheder for udvikling. Forholdene drejer sig dels om støj i forbindelse med restauranternes drift, dels om forenkling af relationerne mellem restauranter og myndigheder.

Den af Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen nedsatte task force for deregulering og afbureaukratisering for erhvervslivet har derfor behandlet problemstillingen og foreslår en række initiativer, der skal lempe vilkårene for restauranterne. Forslagene sendes i høring hos de berørte parter inden endelig beslutning.

Initiativerne er indeholdt i 7 forslag, som nævnes i bilag 1.


 

LØSNING

Miljøkontrollen kan efter en konkret vurdering af et områdes samlede baggrundstøjniveau undlade at regulere støj fra restaurationsdrift med udgangspunkt i de vejledende  støjgrænser og støjmålinger. Bilag 2 redegør for forudsætningerne herfor.

Forsøgsområder

I to områder med mange restauranter, men med forskellige typer naboer, udføres der forsøg med lempede vilkår til restaurationsstøjen:

·        I Nyhavn på restaurationssiden er der forholdvis mange beboelser i ejendommene med et meget tæt restaurationsliv. Aktivitetsniveauet og baggrundsstøjen i området er højt, også om natten. Regulering af restauranternes støj vurderes at kunne lempes med begrænsede yderligere støjgener for beboerne i området til følge, og området foreslås derfor afgrænset som et forsøgsområde.

Beboern es oplevelse af støjen skal måles ved en spørgeundersøgelse efter forsøgsperioden.

·        I den nordlige del af den foreslåede metropolzone, bl.a. langs Vesterbrogade og omkring Rådhuspladsen og Axeltorv, er restaurationstætheden relativ høj, og baggrundsstøjen fra trafikken er meget høj. Der er forholdsvis få beboelser i området.

Området er velegnet til forsøg, fordi en efterfølgende spørgeundersøgelse blandt restauranterne vurderes at kunne belyse om lempelserne har haft gunstig indflydelse på projektets formål, bl.a. at give byens borgere og gæster mulighed for at opleve et øget natteliv.

Undersøgelserne vil indgå i Teknik- og Miljøudvalgets evaluering af forsøget i 2008, når forsøgsperioden er udløbet.

De to forsøgsområder vil blive gennemgået i begyndelsen af 2007 for at foretage en præcis afgrænsning. Branchens organistioner vil blive inviteret til at medvirke i dette arbejde.

Det er en forudsætning for at ophæve de vejledende støjgrænser, at restaurationsforskriftens støjbestemmelser om ekstern støj ophæves i forsøgsområderne jf. bilag 2. Teknik- og Miljøudvalget vil efter høringsfasen blive forelagt en indstilling om at godkende, at støjbestemmelserne ophæves i forsøgsperioden i de to forsøgsområder.

Byomdannelse fra erhverv til bolig

Branchens organisationer har peget på, at restauranter beliggende under erhvervslejemål bliver meget hårdt ramt, når erhvervslejemålet ændres til bolig. Det skyldes, at grænserne for bygningstransmitteret støj skærpes, når erhverv ændres til bolig.

For at begrænse konsekvenserne for de restauranter, der oplever, at et erhverv oven over ændres til bolig, vil der i byggetilladelserne til ombygninger i forsøgsområderne blive tilføjet, at restauranter i området har lempede støjvilkår. Fremtidige beboere vil hermed vide, at de kan forvente mere støj i boligen end i tilsvarende boliger uden for forsøgsområdet.

Udendørs servering

Restaurationsbranchen har udtrykt ønske om at kunne holde åbent for udendørs servering til senere end kl. 24, som i dag er lukketid for udendørs servering i hele byen.

I forsøgsområderne har de fleste restauranter tilladelse til at holde åbent indendørs til kl. 03 eller senere. Det vurderes kun at medføre begrænset yderligere støjgener for områdernes beboere, hvis den tilladte åbningstid for udendørs servering på gadesiden udvides til kl. 02.

Bevillingsnævnet kan modsætte sig, at restauranterne holder åbent efter kl. 24 for udendørs servering. Derfor foreslås det, at Bevillingsnævnet opfordres til at tage den foreslåede udvidede åbningstid til efterretning.

Samarbejde om rådgivning mv.

Københavns Kommune har allerede i dag gode erfaringer med opsøgende rådgivning over for virksomheder via den opsøgende rådgivningsenhed, der er forankret i EVU (Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling) med fem rådgivere.

Det vurderes, at omtrent halvdelen af kommunens mere end 1000 restauranter er ejet af en person med anden etnisk baggrund end dansk. Det anbefales således at bygge videre på de gode erfaringer med opsøgende rådgivning overfor netop etniske virksomheder med hensyn til at formidle information om regler, krav m.m. fra myndighedernes side. Der bør etableres et tæt samarbejde mellem de kommunale og statslige myndigheder (på områderne miljøkontrol, bevilling og nattilladelse, byggetilladelse, brandvæsen mv., skat, fødevareregion, politi) med henblik på at etablere et korps af medarbejdere, der bygger bro mellem de erhvervsdrivende og myndighederne.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen vil tage initiativ til at udarbejde et konkret forslag til politisk behandling i løbet af foråret 2007.

Mere støj

Det forventes, at forsøget med lempede vilkår til støj fra restaurationsdriften i forsøgsområderne vil medføre flere klager over støj. Miljøkontrollen skal stadig behandle sådanne klager. Hvis støjforholdene et sted af den ene eller den anden grund kommer ud af kontrol kan Miljøkontrollen gribe ind med påbud om regulerende tiltag efter miljøbeskyttelsesloven.

 

ØKONOMI

-


 

VIDERE PROCES

Efter høringen skal Teknik- og Miljøudvalget behandle den endelige indstilling. Teknik- og Miljøudvalget skal desuden godkende, at restaurationsforskriftens bestemmelser om ekstern støj ophæves i forsøgsområderne. Endelig vil der blive udarbejdet forslag om konkret samarbejde mellem de statslige og kommunale myndigheder i relation til restauranterne.

 

BILAG

Øvrige bilag:

Bilag 1: Initiativer til deregulering for restauranter.

Bilag 2: Notat om mulighederne for lempelse af støjvilkår

Bilag 3 Oversigt over politisk behandling

 

 

Claus Juhl                                                Hjalte Aaberg

 

 


 

Til top