Mødedato: 13.03.2007, kl. 15:15

Kortlægning af sociale forhold blandt isolerede etniske kvinder i Københavns Kommune (Socialudvalget og Økonomiudvalget)

Kortlægning af sociale forhold blandt isolerede etniske kvinder i Københavns Kommune (Socialudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 13. marts 2007

 

 


J.nr. ØU 92/2007

 

6. Kortlægning af sociale forhold blandt isolerede etniske kvinder i Københavns Kommune (Socialudvalget og Økonomiudvalget)

Socialudvalget og Økonomiudvalget skal træffe beslutning om at indsende en fællesansøgning til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens Integrationspulje.

 

Beslutning

Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget og Økonomiudvalget,

1.      at Socialudvalget og Økonomiudvalget godkender, at der fremsendes en ansøgning til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens Integrationspulje om støtte til projektet "Kortlægning af sociale forhold blandt isolerede kvinder med etnisk minoritetsbaggrund i Københavns Kommune".

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. marts 2007:

Indstillingen blev godkendt.

 

Problemstilling

Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen har udarbejdet en ansøgning til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens Integrationspulje om støtte til projekt "Kortlægning af sociale forhold blandt isolerede etniske kvinder i Københavns Kommune" (bilag 1). Socialudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til indsendelse af ansøgningen.

 

Løsning

CASA har i 2006 gennemført en undersøgelse af københavnere med etnisk minoritetsbaggrund, der står udenfor arbejdsmarkedet (bilag 2).

Undersøgelsen viser, at der i Københavns Kommune er en stor gruppe af kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, der er både socialt isolerede og marginaliserede i forhold til arbejdsmarkedet, og som ikke nås af de aktuelle sociale, beskæftigelsesmæssige og integrationsmæssige tiltag. Undersøgelse fremhæver, at der er meget begrænset viden i Københavns Kommune om disse kvinders sociale situation, konkrete livsvilkår og individuelle strategier i forhold til deres eget og familiens liv, og at dette gør det vanskeligt at målrette den sociale, beskæftigelsesmæssige og integrationsmæssige indsats i forhold til kvinderne og deres familier.

For at få et bedre grundlag for den kommunale indsats anbefaler Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen, at gennemføre en kvalitativ interviewundersøgelse rettet mod de mest socialt isolerede ugifte og gifte etniske kvinder i alderen 16 – 50 år. Undersøgelsen skal belyse følgende: 1) hvilke forhold der har ført til deres sociale marginalisering og isolation, og hvilke sociale problemer der er knyttet hertil – både for dem selv og deres evt. børn og ægtefælle, 2) hvorledes de selv opfatter deres situation og hvilke behov og ønsker de har til deres eget og børnenes/familiens liv, samt 3) hvilke kontaktflader de har til eksisterende tilbud af social, beskæftigelsesmæssig og integrationsmæssig karakter, samt hvilke barrierer og problemer de oplever i forhold hertil.

Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen forventer, at en sådan undersøgelse vil give Københavns Kommune et mere præcist billede af, hvilke barrierer der eksisterer for at kvinderne kan komme i kontakt med og udnytte de eksisterende tilbud, og hvordan kommunen kan målrette den eksisterende rådgivning, de eksisterende tilbud og den forebyggende indsats i forhold til målgruppen.

Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen forventer ligeledes, at en offentlig indsats der fører til en forbedring af kvindernes livskvalitet, beskæftigelse, integration og deltagelse i det omgivende samfund vil gøre dem bedre i stand til at tage ansvar for deres eget og familiens liv, herunder at løse eller søge hjælp til at løse evt. problemer.

Bilag 3 uddyber hvilke hypoteser undersøgelsen tager udgangspunkt i og hvilke resultater den forventes at resultere.

Undersøgelsen vil samtidig kunne bidrage til Socialforvaltningens Fattigdomsundersøgelse for så vidt angår socialt isolerede familier med etnisk minoritetsbaggrund.

Økonomi

Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen søger støtte til projektet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens "8 mill. kr. puljen til ekstraordinære integrationsrettede indsatser på tværs af kommunen".

I alt søges om 0,8 mill. kr. i perioden 1.4. 2007 – 31.10 2007 til at gennemføre kortlægningen og analysen.

Der er ingen økonomiske konsekvenser for Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

 < /p>

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes af begge udvalg fremsendes ansøgningen til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Hvis ansøgningen imødekommes iværksættes projektet med forventet start 1.4.2007.

Projektet forankres i Socialforvaltningen og der nedsættes en styregruppe bestående af repræsentanter fra Økonomiforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen m.fl. 

Undersøgelsens resultater sammenfattes i en rapport, der vil indeholde en række overordnede anbefalinger til de relevante forvaltninger. Rapporten vil foreligge 1. november 2007.

Rapporten forelægges for Socialudvalget og Økonomiudvalget til orientering i december 2007.

 

Bilag

1.      Projektansøgning til projektet "Kortlægning af sociale forhold blandt socialt isolerede kvinder med etnisk minoritetsbaggrund i Københavns Kommune".

2.      "Unge indvandrere uden for arbejdsstyrken i Københavns Kommune". CASA 2003.

3.      Notat om relevans af "Kortlægning af sociale forhold blandt isolerede kvinder med etnisk minoritetsbaggrund i Københavns Kommune. Socialforvaltningen, februar 2007.

4.      Oversigt over politisk behandling

       

 

                      Claus Juhl                          /                     Sven Bjerre

 

 


 

Til top