Mødedato: 13.03.2007, kl. 15:15

Overførsel af opgaver mellem Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Overførsel af opgaver mellem Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 13. marts 2007

 

 


J.nr. ØU 89/2007

 

1. Overførsel af opgaver mellem Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Der foreslås en ændring af styrelsesvedtægten, hvorved opgaverne vedrørende ejerskabet af KE og Kommunekemi overføres til Økonomiudvalget. Endvidere foreslås det, at VVM-opgaverne fra HUR fremover placeres under Teknik- og Miljøudvalget.

 

Beslutning

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.  at KE-selskaberne og Kommunekemi A/S, der nu er forankret under Teknik- og Miljøudvalget, forankres under Økonomi­udvalget, og at Københavns Kommunes styrelsesvedtægt ændres som foreslået i bilag 2.

2.  at VVM-redegørelser udarbejdes i samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, mens Teknik- og Miljøforvaltningen afgør sager om, hvorvidt bygge- og anlægsprojekter er VVM-pligtige, udsteder VVM-tilladelser, behandler klagesager mv.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. marts 2007:

Indstillingen blev anbefalet med bemærkning om, at vedtægtsændringerne træder i kraft efter 2. behandlingen i Borgerrepræsentationen – det vil sige den 20. april 2007.

 

Problemstilling

1. Selskaber

Alle kommunens selskaber inden for miljø- og forsyningsområdet er i dag forankret under Teknik- og Miljøudvalget, uanset hvilken selskabsform, der er valgt for det pågældende selskab. Gennem interessentskaberne løser kommunen i fællesskab med andre kommuner en række kommunale opgaver, og kommunen deltager gennem sine bestyrelsesmedlemmer direkte i selskabernes ledelse. Omvendt er det for aktieselskabernes vedkommende (KE og Kommunekemi) udelukkende i kraft af ejerskabet, at kommunen kan og skal gøre sin indflydelse gældende i selskabet, idet bestyrelsesmedlemmerne i aktieselskaberne alene skal holde sig selskabets interesser for øje. Samtidig med, at selskaberne er forankret under Teknik- og Miljøudvalget, ligger en række opgaver vedrørende det overordnede ejerskab af selskaberne i Økonomiforvaltningen. Dette har givet anledning til en upræcis ressortfordeling mellem de to forvaltninger.

 

2. VVM-opgaverne

Kommunen overtog VVM-opgaverne fra HUR den 1. januar 2007. Opgaverne blev i første omgang forankret under Økonomiudvalget, men der blev samtidig igang­sat en undersøgelse af, hvor det vil være mest hensigtsmæssigt, at opgaverne fremover løses.

 

Løsning

1. Selskaber

Forvaltningerne foreslår, at opgaverne vedrørende ejerskabet af aktieselskaberne (KE og Kommunekemi) fremover samles under Økonomiforvaltningen, mens den nuværende arbejdsdeling om interessentskaberne opretholdes.

 

For KE-selskabernes vedkommende indebærer overførslen, at det er Økonomiudvalget og ikke længere Teknik- og Miljøudvalget, der vil skulle være generalforsamling i de fire overliggende KE-selskaber, og at opgaverne vedrørende godkendelse af årsrapport, takstfastsættelse, valg af bestyrelsesmedlemmer, løbende rapporteringer fra selskabet m.v. derfor overgår til Økonomiudvalget. En oversigt over KE-koncernens juridiske struktur er vedlagt som bilag 1.

 

Også forvaltningens øvrige opgaver vedrørende det aktive ejerskab af KE (herunder f.eks. støtten til de to politiske bestyrelsesmedlemmers arbejde) overflyttes fra Teknik- og Miljøforvaltningen til Økonomiforvaltningen.

 

Der sker ikke med overførslen til Økonomiudvalget ændringer i styringen af KE, f.eks. vedrørende godkendelsen af takster på generalforsamlingen, kravet om indstilling til Borgerrepræsentationen i sager med principiel eller væsentlig økonomisk betydning for kommunen, eller fremgangsmåden ved valg af bestyrelsesmedlemmer.

 

Teknik- og Miljøudvalget er myndighed på vand-, varme- og spildevandsområdet, hvilket indebærer, at udvalget fortsat fastsætter visse rammevilkår for KE's virksomhed i henhold til lovgivningen, f.eks. gennem sektorplaner og miljøgodkendelser. Udvalgets opgaver som myndighed påvirkes således ikke af flytningen af ejerskabsopgaverne til Økonomiudvalget, og det forudsættes, at det gennem dialog mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen sikres, at ejermålsætningerne for KE ikke strider mod f.eks. kommunens målsætninger i sektorplanerne.

 

KE har på vegne af kommunen midlertidigt sørget for lønkørsel, pensionsberegning mv. ved­rør­ende nuværende og tidligere tjenestemænd udlånt til KE-selskaberne, Lynette­fæl­les­skabet I/S m.fl. Det blev i efteråret 2006 aftalt, at opgaverne fra 1. april 2007 skal vare­­tages af kommunen. Ved forankring af KE-selskaberne under Økonomiudvalget sam­les alle opgaverne i Økonomiforvaltningen.

 

I relation til Kommunekemi A/S, hvor kommunen har en ejerandel på 15 %, indebærer overflytningen ligeledes, at opgaverne vedrørende det aktive ejerskab, herunder støtten til kommunens medlem af bestyrelsen, flyttes fra Teknik- og Miljøforvaltningen til Økonomiforvaltningen. Se i øvrigt bilag 3 (fortroligt).

 

Der foreslås ingen ændringer i forankringen af interessentskaberne under Teknik- og Miljøudvalget (Amager- og Vestforbrænding, Lynettefællesskabet, CTR, m.fl.). Der er fortsat behov for at sikre - gennem tæt koordinering med selskabernes direktioner og de københavnske bestyrelsesmedlemmer - at aktiviteterne i disse selskaber understøtter kommunens sektorplaner og politik på miljøområdet.

 

For disse selskabers vedkommende opretholdes således den nuværende arbejdsdeling mellem Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, således at Teknik- og Miljøforvaltningen inddrager Økonomiforvaltningen i spørgsmål, der vedrører kommunens overordnede ejerinteresser, juridiske spørgsmål f.eks. vedr. selskabslovgivningen og i forbindelse med større omstruktureringer i selskaberne.

 

2. VVM-opgaverne

Teknik- og Miljøforvaltningen har de mere teknisk betonede kompetencer, særligt inden for miljø- og trafikområdet.

 

Derfor foreslår forvalt­ning­­erne en arbejdsdeling, hvor VVM-rede­gørelser udarbejdes i samarbejde mellem for­valtningerne, fordi VVM-rede­gør­el­ser­ne indgår som en del af kom­mune­planlæg­ning­en, mens Teknik- og Miljø­for­valtningen i øvrigt afgør sager om, hvorvidt bygge- og an­lægs­­projekter er VVM-plig­tige, udsteder VVM-tilladelser, be­hand­ler evt. klagesager mv.

 

Økonomi

I Teknik- og Miljøforvaltningen vurderes der at have været anvendt godt ½ årsværk vedrørende ejerskabsopgaverne i relation til KE og Kommunekemi, og det vurderes, at der fremadrettet skal anvendes godt ½ årsværk til varetagelse af opgaverne ved­rør­ende nuværende og tidligere tjenestemænd udlånt til KE-selskaberne m.fl. Der vurderes derfor at blive overført opgaver svarende til 1- 1½ årsværk fra Teknik- og Miljøforvaltningen til Økonomiforvaltningen.

 

Der blev virksomhedsoverdraget 2 medarbejdere fra HUR pr. 1. januar 2007, da kom­munen overtog VVM-opgaverne. De følger med opgaverne til Teknik- og Miljø­for­valt­ningen. Ud fra den foreslåede arbejdsdeling vedrørende VVM-opgav­er­ne bør der over­føres ca. 1½ årsværk fra Økonomi­forvaltningen til Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Der vurderes således samlet set ikke at være behov for bevillingsmæssige ændringer som følge af overførslen af opgaver mellem forvaltningerne.

 

Videre proces

Tidsplan for politisk behandling af indstillingen, idet det bemærkes, at en ændring af Københavns Kommunes styrelsesvedtægt kræver 2 behandlinger i Borg­er­repræsen­ta­tionen, jf. styrelsesvedtægtens § 26, stk. 3:

 

7. marts 2007

Teknik- og Miljøudvalget

13. marts 2007

Økonomiudvalget

29. marts 2007

Borgerrepræsentationens 1. behandling

19. april 2007

Borgerrepræsentationens 2. behandling

 

Hvis indstillingen tiltrædes, vil der umiddelbart efter Borgerrepræsentationens 2. be­hand­ling blive igangsat en proces med henblik på overdragelse af opgaver mellem de to forvaltninger. Samtidig vil de vedtagne ændringer af styrelses­vedtægten blive sendt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, jf. styrelsesvedtægtens § 26, stk. 3.

 

Bilag

1.      En oversigt over KE–koncernens juridiske struktur.

2.      Udkast til ændringer i styrelsesvedtægten for Københavns Kommune.

3.      Bilag vedrørende Kommunekemi A/S (fortroligt).

4.      Oversigt over politisk behandling

 

 

 

Claus Juhl                                  Hjalte Aaberg

 

 

 


 

Til top