Mødedato: 13.03.2001, kl. 15:00

Regnskabsprognose for 2001 pr. 29. januar 2001

Regnskabsprognose for 2001 pr. 29. januar 2001

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 13. marts 2001


J.nr. ØU 68/2001

7. Regnskabsprognose for 2001 pr. 29. januar 2001

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget:

  1. Økonomiudvalget understreger udvalgenes og forsøgsbydelenes forpligtigelse til at sikre overholdelse af det budget, som Borgerrepræsentationen har vedtaget.
  2. Økonomiudvalget meddeler Revisionen, Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget, Miljø- og Forsyningsudvalget, Indre Østerbro, Indre Nørrebro, Kongens Enghave og Valby bydelsråd, at indberetningen om forventet regnskab 2001 tages til efterretning.
  3. Økonomiudvalget tager Kultur- og Fritidsudvalgets indberetning om forventet regnskab 2001 til efterretning med en bemærkning om, at Kultur- og Fritidsudvalget skal anvise dækning for merudgiften på 4 mill. kr. på det rammebelagte driftsområde.
  4. Økonomiudvalget tager Sundheds- og Omsorgsudvalgets indberetning om forventet regnskab for 2001 tages til efterretning med bemærkning om, at Sundheds- og Omsorgsudvalget i regnskabsprognosen for 2001 pr. 27. april bedes redegøre særskilt for status for igangsatte tiltag til forbedring af økonomistyringen.
  5. Økonomiudvalget tager Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indberetning om forventet regnskab 2001 til efterretning med en bemærkning om, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget skal anvise dækning for merudgiften på 15 mill. kr. på det rammebelagte driftsområde.

Økonomiudvalget henstiller at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilpasser aktiviteten på døgnanbringelsesområdet til den lavere efterspørgsel fra bydelene.

Økonomiudvalgets beslutning: Sagerne (ØU 67/2001) og (ØU 68/2001) blev behandlet under et.

Ø stillede forslag om at kommunen opgiver planerne om servicecentre og anvender de påtænkte midler til etablering og drift af disse til kasseopbygning.

Økonomiudvalget pålagde herefter Økonomiforvaltningen til næste møde at fremkomme med en uddybende skriftlig redegørelse. I redegørelsen skal det bl.a. præcist fremgå, og så detaljeret som overhovedet muligt, på hvilke poster skønnene har ændret sig siden oktoberprognosen. Baggrunden for ændringerne og tidspunktet skal endvidere fremgå tydeligt.

Udvalget godkendte i øvrigt indstillingerne, idet Økonomiforvaltningens henstilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om at tilpasse aktiviteten på døgnanbringelsesområdet til den lavere efterspørgsel fra bydelene udgår (Indstillingen i sagen (ØU 68/2001) p. 14 sidste afsnit).

 

 

Behandling: Ø's forslag og redegørelsesnotatet behandles i Økonomiudvalgets møde den 27. marts 2001.

 

RESUME

I denne indstilling redegøres der for den første regnskabsprognose for 2001, herunder kommunens likviditet, på grundlag af udvalgenes og bydelsrådenes indberetninger pr. 29. januar 2001.

I alt er der til regnskabsprognosen indberettet mindreudgifter på 835 mill. kr.

På de rammebelagte driftsområder forventes en samlet merudgift på 19 mill. kr.

På de rammebelagte anlægsområder forventes merudgifter på 250 mill. kr., der modsvares af en lånefinansieret merindtægt på finansposterne.

På skatter og udligning forventes der en merudgift på 17 mill. kr.

På finansposterne ventes merindtægt på i alt 1.121 mill. kr., hvilket især skyldes tilførsel af 1,8 mia. kr. ultimo 2001 vedrørende tilbagekøbsrettighederne.

Københavns Kommune havde en kassebeholdning på 1.317 mill. kr. primo 2001. Kassebeholdningen ultimo 2001 forventes at udgøre 996 mill. kr. Heraf har Borgerrepræsentationen truffet beslutning om anvendelsen af i alt 985 mill. kr. Den reelle kassebeholdning forventes således at udgøre 11 mill. kr.

En reel kassebeholdning på 11 mill. kr. vurderes som meget lav. Økonomiforvaltningen vil følge kommunens kassebeholdning nøje og løbende vurdere udviklingen.

Af hensyn til kommunens likviditet i de kommende år vurderer Økonomiforvaltningen, at der ikke er råderum til at finansiere nye aktiviteter ved kassetræk, og eventuelle ekstraordinære indtægter i et vist omfang bør benyttes til opbygning af kommunens kassebeholdning.

 

 

Til top