Ændringer i "Forslag til Grundvandsplan for Københavns Kommune" efter offentlig høring (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Ændringer i "Forslag til Grundvandsplan for Københavns Kommune" efter offentlig høring (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 13. marts 2001
J.nr. ØU 42/2001
13. Ændringer i "Forslag til Grundvandsplan for Københavns Kommune" efter offentlig høring (Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender de ændringer, der foreslås foretaget i "Forslag til Grundvandsplan for Københavns Kommune, februar 2000", og
at sagen videresendes til høring i Økonomiudvalget og godkendelse i Borgerrepræsentationen.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 8. januar 2001
Tiltrådt.
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog skal bemærkes, at udgifterne til de i Grundvandsplanen foreslåede aktiviteter skal holdes indenfor de økonomiske rammer som Økonomiudvalget beslutter for Miljø- og Forsyningsudvalget."
Økonomiudvalgets beslutning: Anbefales.
Behandling: Til Borgerrepræsentationen.
RESUME
Københavns Kommune er i henhold til Vandforsyningsloven forpligtet til mindst en gang i hver valgperiode at offentliggøre en redegørelse for vandressourceplanlægningen i kommunen (§ 17 i lovbekendtgørelse nr. 130 af 26. februar 1999). Kommunen udarbejdede på denne baggrund "Forslag til Grundvandsplan for Københavns Kommune, februar 2000". Forslaget indeholder mål, status og handlingsplan for den grundvandsressource, der er beliggende indenfor kommunegrænsen.
Forslaget til grundvandsplan blev drøftet af Miljø- og Forsyningsudvalget på 2 møder henholdsvis d. 28. februar og d. 20. marts 2000, hvorefter forslaget sendtes i offentlig høring i 8 uger i foråret 2000.
Der indkom 12 svar på den offentlige høring. Svarene kom fra Københavns Vand, Valby Bydelsråd, Indre Østerbro Bydelsråd, Brønshøj-Husum-Tingbjerg lokalråd, Østerbro lokalråd, Vesterbro lokalråd, Frederiksberg Kommune, Hvidovre kommune, Rødovre kommune, Københavns amt, Roskilde amt og Danmarks Naturfredningsforenings Lokalkomite i København.
Det udtrykkes bl.a. fra Hvidovre og Rødovre kommuner og Danmarks Naturfredningsforening, at målsætningen om, at kendte grundvandstruende forureningskilder indenfor de sårbare områder i indsatsområderne "Grøndal" og "Vesterbro" skal være ryddet op indenfor 10 år er for uambitiøs. Miljøkontrollen har efter formuleringen af målsætningen erhvervet ny viden om den reelle forureningsbelastning i de sårbare områder. Den nye viden indikerer, at forureningsgraden ikke er så høj som først antaget. Til imødekommelse af kritikken om den "uambitiøse plan" lægger Miljøkontrollen på denne baggrund op til, at målsætningen i forslaget til grundvandsplan skærpes. Til den oprindelige målsætning foreslås således tilføjet et afsnit, som formuleres: Når der er ryddet op i de sårbare o mråder indenfor indsatsområderne "Grøndal" og "Vesterbro" vil indsatsen blive fortsat i den resterende del af indsatsområderne med "Grøndal" som 1. prioritet og "Vesterbro" som 2. prioritet. Det forventes, at indsatsområdet "Grøndal" vil være undersøgt og at der vil være iværksat afværgeforanstaltninger over for alle kendte grundvandstruende forureningskilder indenfor de 10 år. Ligeledes forventes det, at aktiviteterne på øvrige grundvandstruende forureningskilder vil være påbegyndt i indsatsområdet "Vesterbro" indenfor de 10 år.
Tilføjelsen sker under forudsætning af, at de økonomiske midler til oprydning af grundvandstruende forureningskilder forbliver som i forslaget til grundvandsplan. Skærpelsen vil medføre, at der kan ske oprydning i begge indsatsområder (og ikke kun i de sårbare områder). De økonomiske midler i forslaget til grundvandsplan udgøres af ca. 39 mill. kr. over en 10 års periode (eller ca. 4 mill. kr. årligt), som reserveres fra konti, der i dag er afsat til oprensning af forurenede grunde.
Flere høringssvar giver udtryk for, at undersøgelserne af indvindingsmulighederne i Brønshøjområdet ud fra en bæredygtighedsbetragtning er et godt initiativ, som må stille Københavns Kommune stærkere i Vandplan Sjælland-samarbejdet og i Hovedstadsområdets Vandsamarbejde. Frederiksberg Kommune nævner, at en evt. indvinding i Brønshøjområdet ikke må forringe Frederiksberg Vandforsynings mulighed for at udnytte den eksisterede indvindingstilladelse (på ca. 2,5 mill. m3/år) fuldt ud.
Mange parter giver i deres høringssvar udtryk for et ønske om samarbejde bl.a. omkring nedbringelse af pesticidforbruget. Endvidere nævnes, at kloakrenoveringen er vigtig, samt at det er vigtigt at fremme nedsivningen af regnvand samt anvendelsen af sekundavand ud fra et bæredygtighedssynspunkt. Endelig nævnes nogle konkrete sager, hvor enkelte parter har en speciel/lokal interesse i sagen. Danmarks Naturfredningsforening har endvidere nogle konkrete faglige bemærkninger om indholdet i afsnit 4.1 om geologi. Bemærkningerne har givet anledning til mindre ændringer i forslaget til grundvandsplan. Der ud over er der ikke ændret i forslaget på baggrund af høringssvarene.
Endelig er Miljøkontrollen af Frederiksberg Kommune, efter høringsperiodens udløb, blevet gjort opmærksom på, at den ene af de 3 indvindingsboringer, Frederiksberg Vandforsyning indvinder drikkevand fra, er placeret umiddelbart indenfor Københavns kommunegrænse. Denne oplysning medfører ligeledes mindre konsekvensrettelser i forslaget til grundvandsplan.
Miljøkontrollen er meget positiv overfor de indkomne høringssvar. Flere af svarene har medført konkrete ændringer i forslag til grundvandsplan. Miljøkontrollen vurderer imidlertid, at de foreslåede ændringer ikke betyder, at forslaget til grundvandsplan skal i offentlig høring igen. Forslaget til grundvandsplan med tilhørende ændringer kan således godkendes og videresendes til Økonomiudvalget m.h.p. forelæggelse for Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.