Mødedato: 13.03.2001, kl. 15:00

Videreførelse af forsøgsbydelenes opgaver/projekter efter bydelsforsøgets ophør (fortræde fra bydelene)

Videreførelse af forsøgsbydelenes opgaver/projekter efter bydelsforsøgets ophør (fortræde fra bydelene)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 13. marts 2001

 

 

J.nr. ØU 69/2001

 

1. Videreførelse af forsøgsbydelenes opgaver/projekter efter bydelsforsøgets ophør (fortræde fra bydelene)

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

at udvalget drøfter bydelenes ønsker om videreførelse af opgaver/projekter efter bydelsforsøgets ophør.

RESUME

Den 27. februar 2001 tiltrådte Økonomiudvalget anden del af bodelingsplanen, der indeholder en beskrivelse af de 94 opgaver/projekter, som bydelsrådene ønsker videreført efter bydelsforsøgets ophør. Samtidigt besluttede Økonomiudvalget en procedure for, hvorledes Økonomiudvalget vil behandle bydelenes ønsker om videreførelse af opgaver/projekter i Økonomiforvaltningen.

Nærværende indstilling er en opfølgning på anden del af bodelingsplanen og indeholder en beskrivelse af den proces, som forvaltningerne har foreslået i forhold til udvalgenes behandling af de opgaver/projekter, som bydelene har ønsket videreført af udvalgene.

Herudover indeholder indstillingen en oversigt over fordelingen af opgaver/projekter fordelt på udvalg. Af denne oversigt fremgår det endvidere hvilke opgaver/projekter, forvaltningerne efter en teknisk gennemgang mener vil kræve en ændring af styrelsesvedtægten.

Endelig indeholder indstillingen et forslag fra bydelsrådene til en emnemæssig strukturering af drøftelserne på mødet den 13. marts 2001.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede den 16. november 2000 ikke at forlænge bydelsforsøget og vedtog samtidigt en gennemførelsesplan for afviklingen af de fire forsøgsbydele.

I overensstemmelse med gennemførelsesplanen tiltrådte Økonomiudvalget den 23. januar 2001 første del af bodelingsplanen, der indeholdt en fordeling af bydelenes økonomiske og personalemæssige ressourcer på de syv forvaltninger under Borgerrepræsentationen.

Den 27. februar 2001 tiltrådte Økonomiudvalget anden del af bodelingsplanen, der indeholder en beskrivelse af de opgaver/projekter, som bydelene ønsker videreført efter bydelsforsøgets ophør. Der er i et vist omfang tale om opgaver/projekter, som ikke er organiseret således, at de umiddelbart svarer til opgavefordelingen mellem udvalgene under Borgerrepræsentationen.

Ud over beskrivelsen af opgaver/projekter som ønskes videreført, indeholder anden del af bodelingsplanen et forslag til en procedure for, hvorledes Økonomiudvalget kan behandle bydelenes ønsker til videreførsel af opgaver/projekter, efter bydelsforsøgets ophør.

Nærværende indstilling er opfølgningen på anden del af bodelingsplanen og indeholder en beskrivelse af den proces, som forvaltningerne har lagt op til i forhold til udvalgenes behandling af de opgaver/projekter som bydelene har ønsket videreført af udvalgene.

Herudover indeholder indstillingen en skematisk oversigt over fordelingen af opgaver/projekter fordelt på udvalgene under Borgerrepræsentationen, hvor der på baggrund af forvaltningernes tekniske gennemgang af projekterne - i overensstemmelse med principperne i anden del af bodelingsplanen - er opgjort hvor mange af opgaverne/projekterne, forvaltningerne umiddelbart mener vil kræve en ændring af styrelsesvedtægten.

Endelig indeholder indstillingen en oversigt over de 14 opgaver/projekter som bydelene har ønsket, at økonomiudvalget viderefører alene eller i samarbejde med andre af udvalgene under Borgerrepræsentationen.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Økonomiudvalget besluttede den 23. januar 2001, i forbindelse med behandlingen af første del af bodelingsplanen, at anden del af bodelingsplanen skal indeholde en oversigt over de opgaver/projekter, som bydelene ønsker videreført for de fire forsøgsbydele.

På den baggrund anmodede Økonomiforvaltningen i samarbejde med styregruppen vedr. bydelsforsøgets ophør bydelene om at fremsende en beskrivelse af de særlige opgaver/projekter, som bydelsrådene ønsker videreført. Der blev udarbejdet et fælles skema til beskrivelsen af disse opgaver/projekter.

Som det fremgår af anden del af bodelingsplanen har bydelene indsendt i alt 94 skemaer på opgaver/projekter, som bydelsrådene ønsker videreført efter bydelsforsøgets ophør 31. december 2001.

De 94 opgaver/projekter er indsendt af følgende bydele:

Kgs. Enghave Bydel

13

Indre Nørrebro Bydel

22

Valby Bydel

34

Indre Østerbro Bydel

25

 

 

Udvalg

Antal

projekter

Antal projekter, der kræver ændring af styrelsesvedtægten

Antal samarbejdsprojekter

Antal projekter, der kun vedrører pågældende udvalg

Økonomiudvalget

14

Ingen

13

1

Kultur- og Fritidsudvalget

18

Ingen

14

4

Familie- og arbejdsmarkedsudvalget

54

7

34

20

Sundheds- og omsorgsudvalget

20

3

14

6

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

30

0

20

10

Miljø- og Forsyningsudvalget

3

Ingen

3

Ingen

Bygge- og Teknikudvalget

11

Ingen

7

4

 

På baggrund af bydelenes ønsker besluttede Økonomiudvalget i forbindelse med behandlingen af første del af bodelingsplanen den 23. januar 2001, at der i marts måned 2001 skal afholdes et møde mellem Økonomiudvalget og repræsentanter fra de fire bydeles økonomiudvalg om "integrering af bydelene og deres initiativer i Københavns Kommune". Samtidig opfordrede Økonomiudvalget de øvrige udvalg til at invitere bydelene til en drøftelse af de særlige initiativer, der ønskes videreført.

Forvaltningerne under Borgerrepræsentationen har oplyst over for Økonomiforvaltningen, at udvalgene har planlagt fællesmøder med bydelene efter nedenstående oversigt.

 

 

 

Tidsplan for politisk behandling i udvalgene

Udvalg

Fællesmøde med bydele

Økonomiudvalget

13. marts 2001

Kultur- og Fritidsudvalget

22. marts 2001

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

21. eller 28. marts 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget

26. marts 2001

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

4. april 2001

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

Bygge- og Teknikudvalget

21. marts 2001

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har oplyst, at der ikke er planlagt møde med bydelene på grund af det begrænsede antal opgaver/projekter, som bydelene ønsker videreført i udvalgets regi samt at man umiddelbart accepterer bydelenes ønsker, men afventer en endelig afklaring af opgavernes/projekternes finansiering.

 

Videre proces

På Økonomiudvalgets møde den 15. maj 2001 vil Økonomiforvaltningen forelægge en redegørelse for drøftelserne mellem de stående udvalg og bydelsrådenne.

Økonomiudvalget

Bydelene har ønsket videreført en enkelt opgave/projekt af Økonomiudvalget og 13 opgaver/projekter i samarbejde med de øvrige forvaltninger.

Økonomiforvaltningen har teknisk gennemgået de 14 opgaver/projekter og har konstateret, at ingen af disse kræver en ændring af styrelsesvedtægten for at kunne videreføres.

De fire bydelsråd har forud for foretrædet for Økonomiudvalget den 13. marts 2001 tilkendegivet hvorledes bydelsrådene ønsker at strukturere deres indlæg.

Bydelsrådenes indlæg tager udgangspunkt i følgende tre områder:

  • Demokrati i forhold til borgere, brugere, medarbejdere
  • Byudvikling
  • Organisering af borger-/brugerbetjeningen

Opgaver/projekter der vedrører Økonomiudvalgets ressort er i nedenstående oversigt struktureret i overensstemmelse med ovennævnte emneopdeling – de konkrete skemaer er vedlagt i samme rækkefølge i bilag 1.

 

Opgave/projekt

Projektoverskrift

Øvrige involverede

forvaltninger

 

Demokrati i forhold til borgere, brugere, medarbejdere

Indre Østerbro 1.

Demokratiudvikling

 

Ordningen forestås af Økonomiforvaltningen, men varetages af de enkelte fagforvaltninger, der vedtager ordningen

Valby 30.

Øget lokalt demokrati

FAF, UUF, SOF, KFF, BTF

Valby 29.

Medarbejderudvikling og medarbejderinddragelse

FAF, SOF og KFF

Byudvikling

Valby 24.

Eksempel-projektet

FAF, UUF, KFF, SOF og BTF

Valby 27.

Byudviklingsplan for erhvervsområdet v/Gl. Køge Landevej og etablering af svømmehal

BTF og KFF

Kongens Enghave 6.

Byøkologisk demonstrationsprojekt omkring Karens Minde

ØF er alene ansvarlig for opgaven

Kongens Enghave 1.

Affaldsprojekt

MFU

Kongens Enghave 7.

Karens Minde som Kulturcenter

KFF

Kongens Enghave 8.

Kulturforum

KFF

Organisering af borger-/brugerbetjening

Valby 10.

Bydelsbutikken

SOF og FAF

Kongens Enghave 3.

Det grønne Jobhus

FAF

Kongens Enghave 10.

Erhvervskonsulentfunktion

FAF

Øvrige

Kongens Enghave 9.

Integrationspolitik

FAF

Kongens Enghave 11.

Pavillon for voksne indvandre

FAF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilag:

  1. Skemaer på opgaver/projekter som bydelene ønsker videreført – struktureret i forhold til bydelsrådenes forslag til behandling.
  2. Oversigtsskema over samtlige opgaver/projekter fordelt på udvalg. Forslag der kræver ændringer af styrelsesvedtægt er markeret.
  3. Samlet skema over opgaver/projekter, der ønskes videreført af/med Økonomiforvaltningen.

 

 

 

Erik Jacobsen

 

/Paul Sax Møller

 

Til top