Mødedato: 13.01.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

ITS - Handlingsplan

Se alle bilag
Der skal tages stilling til ITS-handlingsplanen, og Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af midler til køb og implementering af ITS-løsninger (Intelligente Transport Systemer).

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget har godkendt,
  1. at ITS-indsatsområderne, der er beskrevet i ITS-handlingsplan (bilag 1), samt prækvalifikation og udbudsproces for ITS-udbud igangsættes.
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

    2.    at der frigives en anlægsbevilling på 54,55 mio. kr. til udbud, indkøb og implementering af 
           løsninger indenfor de indsatsområder, der er beskrevet i bilag 1. Midlerne frigives på 
           Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 26,76 mio. kr. i 2015 
           og 27,79 mio. kr. i 2016, jf. Økonomiafsnittet.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

I Budget 2013 (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø) afsatte Borgerrepræsentationen 60 mio. kr. til ITS (Intelligente Transport Systemer), som er et initiativ under KBH 2025 Klimaplanen.

Et af elementerne i Budget 2013 var udarbejdelse af et administrationsgrundlag for trafikledelse. Den 22. sept. 2014 godkendte Teknik- og Miljøudvalget servicemål og principper for prioritering af trafikken i dette grundlag. ITS udgør et centralt element i indsatsen for at skabe bedre flow i trafikken, reducere CO2 udledning og forbedre trafiksikkerheden. Teknik- og Miljøforvaltningen har nu udarbejdet en ITS-handlingsplan, der beskriver de indsatser, der skal gennemføres for at nå de godkendte servicemål, reducere CO2 udslip og understøtte kommunens øvrige mål (se bilag 1).

Løsning

Den 15. april 2013 godkendte Teknik- og Miljøudvalget følgende fem indsatsområder: 1) Monitorering af trafikledelse, 2) Optimering af signalanlæg, 3) Eco-driving 4), Administrationsgrundlag for trafikledelse samt 5) Samarbejde om en fælles trafikcentral. I Budget 2015 blev bevilget penge til en fælles trafikcentral og indsats 5 indgår derfor ikke i denne ITS-bevilling.

I perioden 2013-2014 har Teknik- og Miljøforvaltningen udført en række pilotprojekter samt gennemført et Offentlig-Privat-Innovationssamarbejde (OPI) med virksomheder og universiteter. Formålet har været at finde frem til de indsatsområder, der giver størst værdi for borgere, trafikanter og virksomheder København. Derfor er der gennemført brugerstudier, og forvaltningen har fået input fra bl.a. DI, Movia, FDM, DTL og Dansk Cyklistforbund. Erfaringerne fra dette arbejdet har udmøntet sig i en ITS-handlingsplan (bilag 1), der beskriver forslag til 5 temaer og en række indsatser, der vil blive konkretiseres i et ITS-udbud. Udviklingen af løsningerne vil ske i tæt samspil med brugerne.

Indsatserne bidrager til en mere sammenhængende by og indeholder blandt andet nye systemer, data og services, der på længere sigt bliver vigtige elementer i den fælles trafikcentral med Vejdirektoratet (jf. indstillingen herom, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 27. oktober 2014).

Nedenfor beskrives fremgår de fem temaer, se bilag 1 for flere detaljer:

Tema: Fremkommelighed og grøn kørsel
Dette tema handler om, at forbedre fremkommeligheden og sikre, at de politisk vedtagne servicemål nås. Desuden er målet at opnå en mere grøn afvikling af biltrafikken. Indsatsområderne er her: Signaloptimering, intelligent busprioritering, grønne bølger for cyklister samt ECO-driving, hvor biler guides til at følge den grønne bølge.

Tema: Trafiksikkerhed
Under dette tema anvendes ITS til at forbedre trafiksikkerheden for cyklister og fodgængere i kryds ved hjælp af intelligent gadebelysning. Desuden indeholder temaet fokus på at reducere antal biler, der kører over for rødt.

Tema: Gaden tilpasses byens døgnrytme
Brugen af et gaderum ændrer sig ofte over døgnet. Denne indsats er et udviklingsprojekt, hvor ny teknologi anvendes til at tydeliggøre og muliggøre, at gadens areal bedre kan tilpasses brugernes aktuelle behov. Indsatsen har blandt andet fokus på
afprøvning af koncepter for variable gader, hvor et vejareal benyttes af cyklister i morgen- og eftermiddagsmyldretiden, men i løbet af dagen kan anvendes af fodgængere.

Tema: Data og trafikledelse
Temaet skal sikre en bedre fremkommelighed og færre forstyrrelser i trafikken. Indsatsområderne er bl.a. at etablere et sensornetværk til indsamling af data samt indkøb af trafikledelsessystem. Forvaltningen sikrer, at håndtering af data sker i overensstemmelse med persondataloven og best practice på dataområdet fx ved at anonymisere de indsamlede trafikdata (se bilag 2).

Tema: Information og services
Temaet handler om at udvikle services, der giver en mere målrettet information om trafikken. Der udvikles en app til bilister blandt andet med information om vejarbejder, og ”I Bike CPH” appen forbedres. Desuden opsættes dynamiske cykelskilte med aktuel trafikinformation til cyklister.

Økonomi

I Budget 2013 blev der afsat 60 mio. kr. til ITS, trafikledelse og grøn mobilitet. Af den samlede bevilling er der frigivet 7 mio. kr. (BR 23. maj 2013) blandt andet til pilotforsøg og OPI samarbejde. Med nærværende indstilling ønskes de resterende 53 mio. kr. svarende 54,55 mio. kr. i 2015 p/l frigivet til køb og implementering af ITS-løsninger. Bevillingen ønskes frigivet med 26,76 mio. kr. i 2015 og 27,79 mio. kr. i 2016, jf. nedenstående tabel.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2015 p/l)

År 2015

År 2016

TMU

ITS, trafikledelse og grøn mobilitet

3400- Ordinær anlæg

2.28.23.3

26.760

27.790

I alt

-

-

-

26.760

27.790

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr. (2015 p/l) 

År 2015

År 2016

I alt

Ekstern rådgivning

3.750

3.750

7.500

Interne udgifter

750

750

1.500

Anlæg af projektet

22.260

23.290

45.550

I alt

26.760

27.790

54.550

Tabel 3. Udgifterne fordelt på temaer

Fremkommelighed og grøn kørsel

21,0 mio.

Trafiksikkerhed

3,0 mio.

Gaden tilpasses byens døgnrytme

2,0 mio.

Data og trafikledelse

23,5 mio.

Information og services              

3,55 mio.

Projektledelse (anlægsfinansieret løn)

1,5 mio.

I alt (2015p/l)

54,55 mio. kr.


Der er afledte driftsudgifter på 250.000 kr. årligt, som ikke blev bevilget i Budget 2013. Forvaltningen vender tilbage med budgetnotat til Budget 2016.

Videre proces

ITS-løsningerne vil indgå i ét samlet EU-udbud og skal implementeres fra 2015-2016.

Prækvalifikationen igangsættes i januar 2015 og udbuddet afsluttes i juni 2015. Evalueringen af de indkomne tilbud vil ske ud fra princippet om ”det mest fordelagtige tilbud”. Desuden vil der i vurderingen af de indkomne tilbud blandt andet blive lagt vægt på innovation, brugerfokus, driftsikkerhed og at løsningerne sikrer, at kommunen kan leve op til de fastsatte mål. Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret, når der er fundet en vinder af EU-udbuddet, og vil få en status på fremdriften af projekterne og de opnåede effekter i forbindelse med den årlige afrapportering af servicemål.



Pernille Andersen                                            /Niels Tørsløv

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  1. at ITS-indsatsområderne, der er beskrevet i ITS-handlingsplan (bilag 1), samt prækvalifikation og udbudsproces for ITS-udbud igangsættes.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.    at der frigives en anlægsbevilling på 54,55 mio. kr. til udbud, indkøb og implementering af 
           løsninger indenfor de indsatsområder, der er beskrevet i bilag 1. Midlerne frigives på 
           Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 26,76 mio. kr. i 2015 
           og 27,79 mio. kr. i 2016, jf. Økonomiafsnittet.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2014

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 42: ITS – Handlingsplan

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top